Κριστιάνο Ρονάλντο: Μαθαίνει να υπηρετεί κι όχι να εξυπηρετείται στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

Κριστιάνο Ρονάλντο: Μαθαίνει να υπηρετεί κι όχι να εξυπηρετείται στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

Κριστιάνο Ρονάλντο: Μαθαίνει να υπηρετεί κι όχι να εξυπηρετείται στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

bet365

Πρωτοφανώς ακίνδυνος επιθετικά, χρήσιμος κι επιδραστικός ανασταλτικά. Έστω κι από έναν ξένο για αυτόν ρόλο, αυτόν του «αθόρυβου εργάτη», ο Κριστιάνο Ρονάλντο έβαλε το λιθαράκι του για την ισοπαλία κόντρα στην Ατλέτικο Μαδρίτης. Το Gazzetta αποτυπώνει την εμφάνισή του με τη βοήθεια του Sofascore.

Η παρουσία του στα ευρωπαϊκά σαλόνια ταυτίστηκε με τον τίτλο του MVP. Εκείνον του game-changer, του αθλητή που ζει κι αναπνέει για να βρίσκεται στο προσκήνιο, για να συγκεντρώνει όλα τα βλέμματα και τα φλας πάνω του στις πιο κρίσιμες των περιστάσεων. Ακόμη κι αν πολλές φορές έμοιαζε «άφαντος» στο παρελθόν σε μεγάλα διαστήματα του αγώνα, πάντα θα έβρισκε τρόπο να βάλει τη σφραγίδα του και να χριστεί πρωταγωνιστής. Απέναντι στην Ατλέτικο Μαδρίτης, ο Κριστιάνο Ρονάλντο παρουσιάστηκε για πρώτη ίσως φορά στην καριέρα του σε εντελώς κόντρα-ρόλο. Ο κορυφαίος εκτελεστής ever στο «κουτί», να έχει περισσότερες επαφές στην περιοχή της ομάδας του, παρά σε εκείνη της αντιπάλου.

Η ελάχιστη απειλή που αποτέλεσε για την εστία του Γιαν Όμπλακ, το εμφανές έλλειμμα «εκρηκτικότητας» και ταχύτητας απέναντι στους αμυντικούς των Ροχιμπλάνκος, αποτέλεσαν αν μη τι άλλο σημάδια ξεπερασμένης δυναμικής. Σημάδια που έδιναν για πρώτη φορά τόσο ισχυρή την εντύπωση πως ίσως ο CR7 αναλώνεται πια μάταια στο κορυφαίο επίπεδο κι εκτίθεται όταν δεν λαμβάνει ειδικής διαχείρισης από τον προπονητή και την ομάδα του.

Κριστιάνο Ρονάλντο

Ίσως πάλι και να μην είναι ακριβώς έτσι. Ναι, ο Πορτογάλος σούπερ σταρ ήταν πράγματι ακίνδυνος, ανήμπορος να λειτουργήσει ως η αιχμή του δόρατος σε μια Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ που «πνίγηκε» από την ενέργεια των Μαδριλένων. Θα ήταν, μάλλον, αφύσικο να συνέβαινε το αντίθετο. Όσο κι αν «ξεγέλασε» τον χρόνο και παρέτεινε το προσδόκιμο της ποδοσφαιρικής του ζωής στην ελίτ, ο 37χρονος Κριστιάνο δεν θα μπορούσε να διαλύσει μόνος του την αντίπαλη άμυνα από τη στιγμή που οι Κόκκινοι Διάβολοι ως σύνολο δεν ακούμπησαν μπάλα στην περιοχή της Ατλέτικο για ένα ημίχρονο. Ωστόσο, όσο εκνευρισμό και απογοήτευση κι αν του προκαλεί το να μένει στο «παρασκήνιο», μια ματιά στη συνολική συνεισφορά του στο ματς δείχνει ότι ο Ρονάλντο συνέβαλε στο να μην ηττηθεί η Γιουνάιτεντ, υιοθετώντας το πρωτόγνωρο -για τα δεδομένα του- στυλ του «αφανή ήρωα».

Με μια ματιά στα στατιστικά του από το γράφημα του Sofascore, το μάτι προφανώς πέφτει πάνω στις ελάχιστες τελικές προσπάθειες και τις μηδενικές στον στόχο. Η πιο σοβαρή απειλή του ήταν ένα «αναιμικό» σουτ εκτός περιοχής που δεν απείλησε τον Όμπλακ. Ο CR7 άρχισε βασικός το ματς σε αντίθεση με τον Λουίς Σουάρες από πλευράς Ατλέτικο και δεν ήταν λίγοι εκείνοι που θεώρησαν λάθος του Ραλφ Ράνγκνικ τη συγκεκριμένη επιλογή. Στην πραγματικότητα ο Κριστιάνο δεν υστέρησε στον ανασταλτικό τομέα, κι ας έβγαλε ολόκληρο το 90λεπτο.

Η εμφάνιση του Κριστιάνο κόντρα στην Ατλέτικο
Η εμφάνιση του Κριστιάνο Ρονάλντο κόντρα στην Ατλέτικο. Πηγή: Sofascore

Έδωσε «μάχες», βγήκε νικητής στις μισές (4/8) έχοντας «κολλημένο» πίσω του σχεδόν πάντα έναν εκ των στόπερ της Ατλέτικο (συνήθως τον Σάβιτς), κέρδισε φάουλ (τρία). Κι όπως φαίνεται στο heatmap του γραφήματος, κινούνταν σε όλο το μήκος και το πλάτος του γηπέδου, είτε σε φάση ανάπτυξης είτε σε φάση άμυνας, μετρώντας 88% επιτυχίας στις πάσες και τρεις απομακρύνσεις.

Η πιο σημαντική του πρακτική συνεισφορά στο 1-1 ήταν στη φάση του γκολ. Ο Κριστιάνο Ρονάλντο έπαιξε καταλυτικό ρόλο για να δημιουργηθεί η ανισορροπία στην άμυνα της Ατλέτικο και για να χτυπήσει άμεσα στην κόντρα η Γιουνάιτεντ με δύο πάσες από Φρεντ και Μπρούνο Φερνάντες. Η δική του κίνηση έβγαλε ψηλά τον Σάβιτς, σχεδόν στη σέντρα κι απασχόλησε τους δύο αμυντικούς που έκλεισαν για να ανακόψουν την πάσα. Αφού η μπάλα πέρασε στον Φρεντ, οι συνθήκες ήταν ευνοϊκές για να ξεδιπλωθεί η «χρυσή» αντεπίθεση κι ο Ελάνγκα να βρεθεί σε θέση βολής απέναντι στον Όμπλακ.

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο κρίνεται αυστηρά γιατί είναι ο Κριστιάνο Ρονάλντο. Τι κι αν είναι 37 ετών; Τι κι αν είναι ο απόλυτος θρύλος του Champions League που δεν χρειάζεται συστάσεις; Μετά από τέτοια διάρκεια και αντοχή στον χρόνο, ο κόσμος έχει θεωρήσει δεδομένο στο μυαλό του πως τόσο ο Πορτογάλος όσο και ο Λιονέλ Μέσι θα συνεχίσουν να παίζουν με βάση τα άπιαστα στάνταρ που έθεσαν. Η πραγματικότητα, όμως, είναι διαφορετική. Ναι, ο Κριστιάνο δεν μπορεί να είναι τόσο επιδραστικός, ναι απέναντι στην Ατλέτικο έμοιαζε μόνος και ακίνδυνος, ωστόσο, η παρουσία του στο αρχικό σχήμα πάντα θα κρύβει και τα θετικά της στοιχεία. Αρκεί να είναι το συμπληρωματικό σχέδιο, κι όχι το plan A στην επιθετική λειτουργία της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Αρκεί να αποδεχθεί κι ο ίδιος τη νέα του «μοίρα».

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image
 

CHAMPIONS LEAGUE Τελευταία Νέα