Ένα κέντρο για τρεις

Ένα κέντρο για τρεις

Ένα κέντρο για τρεις

bet365

Ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος καταγράφει πέντε από τις κορυφαίες τριπλέτες στη μεσαία γραμμή, που έχουν βρεθεί στα ευρωπαϊκά γήπεδα τα τελευταία χρόνια, κατακτώντας τίτλους με τις ομάδες τους.

Πίρλο – Ζέεντορφ – Γκατούζο

Για σχεδόν μια δεκαετία ήταν μαζί στη Μίλαν (2002-2011), αποτελώντας τους πυλώνες στο κέντρο των «ροσονέρι». Το 10άρι μπορεί να άλλαξε (πρώτα Ρούι Κόστα, μετέπειτα Κακά) στη μεσαία γραμμή, όμως οι τρεις τους παρέμειναν αμετακίνητοι. Με τον Πίρλο να δημιουργεί μια δική του θέση στον αγωνιστικό χώρο και να αγωνίζεται ως αμυντικός μέσος με έμφαση στη δημιουργία, οι άλλοι δύο είχαν πιο ξεκάθαρους ρόλους. Ο Γκατούζο ήταν ο «σκύλος» που... δάγκωνε κάθε αντίπαλο, ενώ ο Ζέεντορφ ήταν το «τρεχαντήρι» που είχε μεγαλύτερη συνεισφορά στο επιθετικό κομμάτι. Στα εννέα χρόνια της συνύπαρξής τους κατέκτησαν ισάριθμους τίτλους, μεταξύ αυτών και δύο Champions League (2003, 2007). Επίσης, από τότε που διαλύθηκε η συγκεκριμένη τριάδα, η Μίλαν δεν έχει βρεθεί ξανά στην κορυφή της Serie A.

pir

Μακελελέ – Λάμπαρντ – Εσιέν

Με δύο χρόνια διαφορά ο καθένας αφίχθη στο Στάμφορντ Μπριτζ. Το 2001 ο Λάμπαρντ, το 2003 ο Μακελελέ και το 2005 ο Εσιέν. Ενδιάμεσα, το 2004, είχε αναλάβει την τεχνική ηγεσία της Τσέλσι ο Ζοσέ Μουρίνιο, ο οποίος δημιούργησε μια πραγματική μηχανή στο χώρο της μεσαίας γραμμής. Ο Μακελελέ ήταν ο καθαρόαιμος αμυντικός μέσος που έτρεχε και έκοβε για όλους, ο Λάμπαρντ είχε άμεση επαφή με τα αντίπαλα δίχτυα (πάνω από 20 γκολ κάθε χρόνο), ενώ ο Εσιέν ήταν ένα «μηχανάκι» που συμπλήρωνε τους άλλους δύο. Και οι τρεις μαζί αγωνίστηκαν από το 2005 έως το 2008, συμβάλλοντας στις επιτυχίες των «μπλε» εκείνο το διάστημα.

mak

Ζανέτι – Καμπιάσο – Σνάιντερ

Χρειάστηκε να περάσουν 14 χρόνια παρουσίας του στην Ίντερ και η μετατόπισή του από τα άκρα της άμυνας στο κέντρο, ώστε ο Χαβιέ Ζανέτι να συνυπάρξει με τους Καμπιάσο και Σνάιντερ στη μεσαία γραμμή των «νερατζούρι». Με το συμπατριώτη του ήταν μαζί και νωρίτερα, όμως η άφιξη του Ολλανδού χαφ στο Μιλάνο, το 2009, δημιούργησε τη συγκεκριμένη τριάδα στο κέντρο, οδηγώντας τους «νερατζούρι» στην κορυφή της Ευρώπης. Υπό τις οδηγίες του Ζοσέ Μουρίνιο, οι τρεις τους ήταν κομβικοί στην πορεία της Ίντερ μέχρι την κατάκτηση του τρεμπλ, τη σεζόν 2009-10. Όλοι μαζί ήταν στο Μεάτσα μέχρι το 2012, όμως η πρώτη τους χρονιά ήταν η πλέον πετυχημένη.

zan

Τσάβι – Ινιέστα – Μπουσκέτς

Πρόκειται ίσως για την κορυφαία τριάδα όλων των εποχών, στο χώρο της μεσαίας γραμμής. Βγαλμένοι και οι τρεις από την περίφημη “Masia” μπορούσαν να συνεργαστούν με κλειστά μάτια, τόσο στην Μπαρτσελόνα, όσο και στην εθνική Ισπανίας. Μπορεί όλα τα φώτα να έπεφταν πάνω στον Τσάβι και τον Ινιέστα, όμως ο Μπουσκέτς ήταν αυτός που «έδεσε» την τριπλέτα, από τη στιγμή που ο Πεπ Γκουαρδιόλα τον ανέβασε στην πρώτη ομάδα των Καταλανών, το 2008. Θιασώτες του «τίκι-τίκα» κατάφερναν να αποδιοργανώσουν κάθε αντίπαλο μέχρι το 2015, όταν αποχώρησε ο Τσάβι. Κατέκτησαν δύο φορές το τρεμπλ (2009, 2015) με την Μπαρτσελόνα, Μουντιάλ και Euro με την Ισπανία, ενώ είχαν δεκάδες άλλες διακρίσεις. Μία ακόμη διάκριση, που δεν αποτυπώνεται στο παλμαρέ τους, είναι πως η δική τους παρουσία και συνεργασία στο κέντρο των «μπλαουγκράνα» έκανε πρώτο... μάγκα και τον Λιονέλ Μέσι. Αρκεί κανείς να δει τι έκανε όλα εκείνα τα χρόνια με την εθνική του ομάδα ο Αργεντινός, χωρίς να έχει πίσω του παίκτες σαν τον Τσάβι, τον Ινιέστα και τον Μπουσκέτς.

xav

Μόντριτς – Κροος – Κασεμίρο

Ο Ζινεντίν Ζιντάν ήταν αυτός που δημιούργησε τα συγκεκριμένη τριάδα στο χώρο της μεσαίας γραμμής της Ρεάλ Μαδρίτης, στις αρχές του 2016. Έξι χρόνια μετά, όλα τριγύρω μπορεί να έχουν αλλάξει, όμως ο Μόντριτς, ο Κροος και ο Κασεμίρο παραμένουν οι τρεις σωματοφύλακες στο κέντρο της «βασίλισσας». Ο Κροάτης και ο Γερμανός ήταν συμπαίκτες στο Μπερναμπέου από το 2014, όμως η επιλογή του «Ζιζού» να τοποθετήσει πίσω τους, ως κλασικό 6άρι, τον Βραζιλιάνο, αποδείχθηκε κίνηση-ματ. Αφενός «έδεσε» μεσοαμυντικά την ομάδα, αφετέρου έδωσε μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων στους άλλους δύο, όσον αφορά το δημιουργικό κομμάτι. Μέχρι και σήμερα αυτή η συνεργασία αποδίδει, με τελευταίο διαμάντι στο στέμμα τους να είναι η κατάκτηση του ισπανικού σούπερ καπ.

mod

 

CHAMPIONS LEAGUE Τελευταία Νέα