H ανασκόπηση των Champions και Europa League για το 2021 (vids)

Νίκος Κικίδης
H ανασκόπηση των Champions και Europa League για το 2021 (vids)

bet365

Το παραμύθι της Σταχτοπούτας, ο εφιάλτης της Μπαρτσελόνα και το λάθος της UEFA που χαράχθηκε ανεξίτηλα στην ιστορία. Δείτε όλα όσα έγιναν σε Champions και Europa League το 2021.

Η μελωδία του Τζορτζ Χάντελ ήχησε για τελευταία φορά το 2021. Μιας χρονιάς που φτάνει στο τέλος της, όμως οι συγκινήσεις και το θέαμα που πρόσφερε μέσω της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης θα παραμείνουν αναλλοίωτες στο χρόνο. Από την πτώση της Μπαρτσελόνα προς την.... κόλαση μέχρι το ιστορικό λάθος της UEFA, το Champions League καθήλωσε τον ποδοσφαιρικό πλανήτη στην 30η του επέτειο με ματσάρες, γκολ, ρεκόρ, νικητές, πρωταγωνιστές και φυσικά με την ανάδειξη της κορυφαίας ομάδας σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Όπως ακριβώς έκανε δηλαδή και το Europa που από τη νέα χρονιά θα έχει έναν... ξεχωριστό καλεσμένο στις τάξεις του. Με την ισπανική παράδοση να κρατάει γερά και τον Ολυμπιακό να φτάνει μια ανάσα από τα προημιτελικά, η δεύτερη τη τάξει κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση στάθηκε αντάξια των προσδοκιών και άφησε τις καλύτερες υποσχέσεις για τη νέα χρονιά!

«Show» Μπαπέ στη Βαρκελώνη

Λίγοι μπορούν να ισχυριστούν πως έφεραν μαζί τους τον τρόμο στη Βαρκελώνη. Ο Κίλιαν Μπαπέ όμως είναι ένας από τους εκλεκτούς. Τον Φεβρουάριο του 2021 ο Γάλλος μαζί με τους υπόλοιπους σταρ της Παρί Σεν Ζερμέν έδινε ένα γερό μάθημα στη Μπαρτσελόνα για να την αφήσει εκτός Champions League από τη φάση των «16». Και το έργο ολοκληρώθηκε εν πολλοίς από το πρώτο τους αντάμωμα στην Καταλονία.

Παρά το προβάδισμα των γηπεδούχων στο πρώτο μέρος, οι Παριζιάνοι δεν πτοήθηκαν και έμελλε να δώσουν μια ποδοσφαιρική παράσταση. Με μπροστάρη τον Κίλιαν Μπαπέ που πέτυχε χατ τρικ μέσα σε μια ώρα παιχνιδιού, οι Γάλλοι έκαναν φύλλο και φτερό τη Μπαρτσελόνα, η οποία δεν κατάφερε να σώσει την κατάσταση στη ρεβάνς του Παρισιού.

Το... κανόνι Χάαλαντ στην κορυφή

Μπορεί ο Μπαπέ να πρόσφερε την παράσταση της σεζόν, όμως τα σκήπτρα του πρώτου σκόρερ κατέληξαν στον Χάαλαντ. Ο Νορβηγός ήταν πιστός στο ραντεβού του με τα αντίπαλα δίχτυα από την πρώτη μέρα! Με δέκα γκολ στο ενεργητικό του, ο 21χρονος αστέρας της Ντόρτμουντ άφησε πίσω του στην δεύτερη θέση τον Γάλλο, ο οποίος έμεινε στα οκτώ. Επίτευγμα που γίνεται ακόμα πιο αξιοσημείωτο αν αναλογιστεί κανείς πως η πορεία των Βεστφαλών στη διοργάνωση σταμάτησε μόλις στα προημιτελικά της διοργάνωσης απέναντι στην Μάντσεστερ Σίτι.

Η Τσέλσι στο θρόνο

Η κλήρωση για τους «16» της περσινής της διοργάνωσης δεν έκλεισε το μάτι στην Τσέλσι. Οι Μπλε του Φρανκ Λάμπαρντ έτυχαν στον δρόμο της εντυπωσιακής τότε Ατλέτικο που έπαιρνε παραμάζωμα όποια έβρισκε στο διάβα της στην Ισπανία και έδειχνε τα δόντια της λίγους μήνες πριν από το μεταξύ τους ραντεβού. Αυτό το διάστημα ωστόσο ήταν αρκετό για να έρθουν τα πάνω κάτω! Ο Λάμπαρντ αποχώρησε κακήν κακώς, ο Τούχελ έφυγε μεσούσης της σεζόν από το Παρίσι και ανέλαβε ένα μεγαλεπήβολο πρότζεκτ στο Λονδίνο αλλά και παράλληλα την μεγαλύτερη ηλεκτρική καρέκλα της Ευρώπης.

Το ρεύμα όμως τελικά ούτε που τον άγγιξε! Αντιθέτως ο Γερμανός ανέστησε την Τσέλσι μέσα από τις στάχτες της και την οδήγησε μέχρι το τέλος του διαδρομής, με τους Μπλε να επικρατούν 1-0 της Μάντσεστερ Σίτι στον μεγάλο τελικό και να κατακτούν για δεύτερη φορά στην ιστορία τους το βαρύτιμο τρόπαιο. Ένα ταξίδι που ξεκίνησε με προβλήματα και οιωνούς κατάρρευσης, όμως ολοκληρώθηκε με τη λάμψη του πιο φανταχτερού ασημικού. Και το μόνο που χρειάστηκε ήταν ένας στρυφνός στην όψη κύριος που εκδιώχθηκε απότομα από τους σούπερσταρ του Παρισιού....

Ο θρύλος Κριστιάνο και τα... Buzzer Beater

Το πρώτο μισό της χρονιάς δεν στέφθηκε με επιτυχία. Ο Κριστιάνο Ρονάλντο τα βρήκε σκούρα στο Τορίνο με τη φανέλα της Γιουβέντους και το καλοκαίρι αποφάσισε να τα αλλάξει όλα και να πάρει τον δρόμο της επιστροφής για Μάντσεστερ. Και ως... θιασάρχης των ονείρων ο Πορτογάλος τα έσπασε! Δίχως εκείνον άλλωστε η παρουσία της Γιουνάιτεντ στους «16» μόνο εξασφαλισμένη δεν θα έπρεπε να θεωρείται, αφού δεν ήταν λίγες οι φορές που την ξελάσπωσε στο τέλος και της χάρισε βαθμούς προτού βρεθεί στο τέλμα. Σαν άλλος... Φέργκιουσον με εξάταπα μάλιστα προσπάθησε να επιβάλλει το δικό του «Cristiano time».

Τα δυο γκολ σε νεκρό χρόνο απέναντι σε Βιγιαρεάλ και Αταλάντα και δυο ακόμα στα τελευταία λεπτά με τις ίδιες αντιπάλους είναι χαρακτηριστικά της κρίσιμης συμβολής του Πορτογάλου, ο οποίος σημείωσε συνολικά έξι γκολ και πήρε από το χέρι τους Κόκκινους Διάβολους προς την κορυφή του ομίλου. Κορυφή που ο 36χρονος κατέκτησε και σε ό,τι αφορά τις συμμετοχές στη διοργάνωση, αφού έφτασε τις 181, ξεπέρασε τον άλλοτε συμπαίκτη του Ίκερ Κασίγιας (177) και πλέον μετράει τις περισσότερες στην ιστορία του θεσμού.

Ο γίγαντας που ξύπνησε από λήθαργο

Επτά χρόνια ήταν πολλά μακριά από το δικό της σπίτι. Από τη διοργάνωση που έχει κατακτήσει επτά φορές στην ιστορία της και έχει ράψει τόσα αστέρια που μόνο η Ρεάλ μπορεί να παρουσιάσει. Το παρόν ωστόσο ήταν διαφορετικό και η Μίλαν υπέφερε για χρόνια, εξορισμένη σε ξένη γη. Ο εφιάλτης όμως φέτος έφτασε στο τέλος του. Οι Ροσονέρι είδαν και πάλι το όνομά τους ανάμεσα στα αστέρια και παρότι η πορεία τους κόπηκε... απότομα, έκαναν το πρώτο βήμα για να επιστρέψουν με συνέπεια εκεί που τους αρμόζει!

Η Μπαρτσελόνα στο... δρόμο με τις λεύκες

Μόνο στον χειρότερό της εφιάλτη θα μπορούσε να επικρατήσει ένα τέτοιο σενάριο. Άλλωστε η Μπαρτσελόνα ήταν η μοναδική μαζί με τη Ρεάλ Μαδρίτης που ήταν πάντοτε πιστή στο ραντεβού με τους «16» από καταβολής Champions League. Το 2021 όμως γράφτηκε με μαύρα γράμματα στην ιστορία του κλαμπ.

Ο όμιλος μαζί με Μπάγερν, Μπενφίκα και Ντιναμό Κιέβου αποδείχθηκε ανυπέρβλητο εμπόδιο για τους Μπλαουγκράνα, οι οποίοι χωρίς τον Λιονέλ Μέσι απέτυχαν από την πρώτη κιόλας δοκιμασία. Οι επτά βαθμοί που συγκέντρωσαν δεν ήταν αρκετοί για να εξασφαλίσουν ένα από τα δυο εισιτήρια που οδηγούν στην επόμενη φάση και μοιραία ακολούθησαν το δρόμο για το Europa League. Ένα δρόμο που θυμίζει προηγούμενες δεκαετίες, όταν οι Καταλανοί πάλευαν να βρουν μια χαραμάδα φωτός στο απόλυτο σκοτάδι.

Η «σταχτοπούτα» Σέριφ και η ελληνική εκπροσώπηση

Όταν το όνομά της εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην κλήρωση των ομίλων, λίγοι ήταν εκείνοι που δεν της χάρισαν ένα σκωπτικό βλέμμα. Τα περιφρονητικά σχόλια όμως και η απαξίωση γρήγορα έδωσαν τη θέση τους σε καθολικό θαυμασμό. Και μπορεί η αρχή να έγινε με το σπουδαίο διπλό στο Ντόνετσκ απέναντι στη Σαχτάρ, αλλά το παραμύθι γράφτηκε ουσιαστικά στο κάστρο της Βασίλισσας.

Χάρη στη «φωτοβολίδα» του Τιλ στο «Σαντιάγκο Μπερναμπέου» η Σέριφ πήρε μεγαλειώδη νίκη απέναντι στη Ρεάλ Μαδρίτης και έκανε το όνομά της ξακουστό στα πέρατα του κόσμου. Αποτέλεσμα που υπογράφηκε από τους «δικούς μας» Γιώργο Αθανασιάδη και Δημήτρη Κολοβό, με τον πρώτο ειδικά να πραγματοποιεί σπουδαίες εμφανίσεις και να συμβάλλει τα μέγιστα στην κατάκτηση της τρίτης θέσης που σήμανε τη συνέχεια του ευρωπαϊκού ταξιδιού στο Europa League.

Οι δυο τους πάντως δεν ήταν η μοναδική ελληνική εκπροσώπηση μέσα στο 2021! Τόσο ο αναγεννημένος Κώστας Τσιμίκας με τη φανέλα της Λίβερπουλ, όσο και ο Οδυσσέας Βλαχοδήμος με τη Μπενφίκα σήκωσαν το ελληνικό λάβαρο στην Ευρώπη και θα συνεχίσουν το ταξίδι τους στην κορυφαία διοργάνωση και τη νέα χρονιά.

Το σκάνδαλο της κλήρωσης

Ο Αντρέι Αρσάβιν τραβάει κλήρο και το όνομα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ εμφανίζεται στην κάμερα. Αμέσως άρχισαν οι πρώτες μουρμούρες στο πλήθος, οι οποίες δεν άργησαν να μετατραπούν σε κραυγές διαμαρτυρίας. Η UEFA τα έκανε... μαντάρα στην κλήρωση για τους «16» του Champions League και οι επικεφαλίδες περί «σκανδάλου» κατέκλυσαν τα δημοσιογραφικά Μέσα.

Πλέον δεν υπήρχε άλλη επιλογή. Οι ιθύνοντες της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας έπρεπε να αφήσουν στην άκρη τον εγωισμό τους και τα επικοινωνιακά τρικ, ανακοινώνοντας την επανάληψη της κλήρωσης. Και μπορεί την δεύτερη φορά να αποφεύχθηκαν τα... απρόοπτα, όμως η ιστορική ζημιά είχε ήδη καταγραφεί.

Θριάμβευσε η Βιγιαρεάλ στη ρώσικη ρουλέτα

Οι Ισπανοί τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτύξει τη δική τους παράδοση στο Europa League. Με «πρωτοστάτη» τη Σεβίλλη με τις έξι κατακτήσεις και την Ατλέτικο Μαδρίτης να ακολουθεί, στην Ιβηρική Χερσόνησο έχουν ομολογουμένως ένα ιδιαίτερο δέσιμο με το θεσμό. Και στον τελικό του 2021 καλωσόρισαν έναν νέο εκπρόσωπο!

Η εντυπωσιακή Βιγιαρεάλ του Ουνάι Έμερι είχε αφήσει εκτός συνέχειας την Άρσεναλ στα ημιτελικά και έπρεπε να κάμψει το εμπόδιο ακόμα μιας αντιπάλου από την Αγγλία αν ήθελε να στεφθεί νικήτρια.

Έπειτα από το 1-1 της κανονικής διάρκειας απέναντι στη Γιουνάιτεντ που παρέμεινε και στην παράταση, τα πάντα έμελλε να ξεκαθαρίσουν στη διαδικασία των πέναλτι. 21 εκτελέσεις αργότερα (11-10) το Κίτρινο Υποβρύχιο τελικά κατάφερε να... ξορκίσει τους Κόκκινους Διάβολους και να κατακτήσει το τρόπαιο για πρώτη φορά στην ιστορία του.

Το ταξίδι του Ολυμπιακού και η Λονδρέζικη εκδίκηση

Η κατάληψη της τρίτης θέσης στους ομίλους του Champions League έδωσε την ευκαιρία στον Ολυμπιακό να συνεχίσει το ευρωπαϊκό του ταξίδι στη δεύτερη τη τάξει κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση. Οι προσδοκίες ήταν πολλές, όπως και οι απαιτήσεις, με τους ερυθρόλευκους να καλούνται να δώσουν την πρώτη τους μάχη στο Europa League απέναντι στην Αϊντχόφεν τον Φεβρουάριο. Χάρη στην «τεσσάρα» στο «Καραϊσκάκης» το σύνολο του Μαρτίνς σφράγισε από το πρώτο ματς την πρόκριση στους «16», εκεί όπου θα συναντούσε την Άρσεναλ.

Και πορευόμενος με ενθύμιο το διπλό - πρόκρισης στο Λονδίνο πριν από 12 μήνες, ο Ολυμπιακός ήταν έτοιμος να επαναλάβει την ιστορία. Παρότι όμως τελικά οι ερυθρόλευκοι έφυγαν ξανά νικητές από την αγγλική πρωτεύουσα (0-1), η ήττα 3-1 στον Πειραιά ήταν αρκετή για να τους αφήσει εκτός προημιτελικών. Λίγους μήνες αργότερα πάντως οι ερυθρόλευκοι ήταν εκ νέου πιστοί στο ραντεβού τους με το Europa και τερματίζοντας δεύτεροι στον όμιλο, πίσω μόνο από την Άιντραχτ Φρανκφούρτης, κατάφεραν να εξασφαλίζουν την παρουσία τους στα play off.

Κλήρωση αλά... Champions League

Από εκεί και πέρα όμως το έργο... δυσκολεύει. Η κλήρωση δεν χαμογέλασε στον Ολυμπιακό, αφού οι ερυθρόλευκοι θα δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους απέναντι στην εντυπωσιακή Αταλάντα. Μια ομάδα η οποία έχασε στο νήμα την πρόκριση για τους «16» του Champions League και πλέον στρέφει το βλέμμα της στο Europa. Με μότο το επιθετικό ποδόσφαιρο, τον φρενήρη ρυθμό και την πίεση σε όλο το μήκος και πλάτος του γηπέδου, οι Ιταλοί αποτελούν αδιαμφισβήτητα έναν αντίπαλο που δεν θα πέσει αμαχητί στο χορτάρι και το «Κολοσσαίο» του Μπέργκαμο είναι το όπλο της για το εισιτήριο στην επόμενη φάση.

Powered by Quiz Maker

 

CHAMPIONS LEAGUE Τελευταία Νέα