Το φαινόμενο Ρονάλντο, δεν είναι μόνο ποδοσφαιρικό…

Το φαινόμενο Ρονάλντο, δεν είναι μόνο ποδοσφαιρικό…

Μιχάλης Τσόχος Μιχάλης Τσόχος
Το φαινόμενο Ρονάλντο, δεν είναι μόνο ποδοσφαιρικό…

bet365

Ο Μιχάλης Τσόχος γράφει για τον CR7, τον αθλητή, τον ποδοσφαιριστή, τον μάνατζερ του εαυτού του…

Εχω ακούσει χιλιάδες φορές, χωρίς ίχνος υπερβολής, για τρομερά ταλέντα που δεν βγήκαν, δεν έκαναν σπουδαία καριέρα, γιατί δεν δούλεψαν πολύ και δεν έκαναν σωστές επιλογές.

Στην πραγματικότητα ο Κριστιάνο είναι ακριβώς το αντίθετο. Η τρομερή καριέρα του, που τον κατατάσσει ανάμεσα στους κορυφαίους ποδοσφαιριστές όλων των εποχών, χωρίς την παραμικρή αμφιβολία, δεν οφείλεται μόνο στο ταλέντο του. Δεν είναι ένας ποδοσφαιριστής που το ταλέντο τον πήγε μέχρι το τέλος, που του επέτρεψε να κάνει όλα αυτά τα τρομερά που έχει κάνει στον πλανήτη ποδόσφαιρο. Είναι ένας ποδοσφαιριστής που πάτησε πάνω στο ταλέντο του και με την δουλειά του και τις άψογες επιλογές του, το εκτόξευσε.

Δεν νομίζω ότι έχει υπάρξει στην ιστορία του ποδοσφαίρου, παίκτης που δούλεψε περισσότερο από τον Κριστιάνο Ρονάλντο, που πρόσεξε τα πάντα και στερήθηκε πολλά, προκειμένου να κάνει αυτή την καριέρα. Δεν νομίζω ότι το ποδόσφαιρο γνώρισε ποτέ του, καλύτερο αθλητή από τον Κριστιάνο Ρονάλντο.

Ενας επαγγελματίας στο 100%, ένας ποδοσφαιριστής που δεν του χαρίστηκε τίποτα και δεν χαρίστηκε ούτε ο ίδιος στον εαυτό του, ούτε για μία στιγμή. Δεν σταματά να παίζει, δεν τραυματίζεται ποτέ, δεν επιτρέπει στον εαυτό του να χαλαρώσει ποτέ, δεν επιτρέπει στον εαυτό του να σταματά να προσπαθεί μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο και βγάζει τη γλώσσα στα μούτρα οποιουδήποτε κάθε φορά αναρωτιέται αν ο Κριστιάνο μπορεί να παίζει στο υψηλό επίπεδο τρία συνεχόμενα ματς την εβδομάδα στα 37 του.

Το τεράστιο ταλέντο του ο Κριστιάνο το τοποθέτησε στο κορμί του με ένα μυθικό τρόπο και το κορμί του το μετέτρεψε σε μία μηχανή. Ότι πιο κοντά μπορεί να υπάρξει σε ρομπότ που παίζει σπουδαίο ποδόσφαιρο, αυτό είναι ο Κριστιάνο Ρονάλντο και αυτό έχει πίσω του χιλιάδες ώρες δουλειάς, γυμναστικής, προσοχής, σωστής διατροφής και απόλυτου επαγγελματισμού.

Είναι καθηλωτική η συνέπειά του, είναι συναρπαστική η αφοσίωση του, είναι εντυπωσιακή η εξέλιξή του, είναι φαινόμενο επαγγελματία ο Κριστιάνο Ρονάλντο και πλέον δεν νομίζω ότι υπάρχει ούτε ένας που τον αμφισβητεί για αυτό. Δεν ξέρω αν θα παίζει μέχρι τα 40 του, δεν ξέρω μέχρι πότε θα παίζει στο υψηλότερο επίπεδο και θα κάνει την διαφορά, ξέρω όμως ότι σε όλο αυτό τον βοηθούν και οι επιλογές του.

Για έναν ποδοσφαιριστή που έχει κάνει τόσες πολλές επιλογές στην καριέρα του και τόσες αλλαγές ομάδων, είναι εντυπωσιακό ότι πάντα και στο σωστό χρόνο έκανε την καλύτερη. Καλύτερος μάνατζερ για τον Κριστιάνο είναι ο ίδιος ο εαυτός του, το κριτήριο του, η διαίσθησή του, η επιλογή της χρονικής στιγμής που κάνει την αλλαγή. Από την πρώτη επιλογή, να φύγει αμούστακο παιδί από την Σπόρτινγκ για την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, μέχρι την τελευταία, να εγκαταλείψει το Τορίνο την τελευταία ώρα των μεταγραφών, ξανά για το Μάντσεστερ, όχι για την Σίτι, αλλά για την Γιουνάιτεντ, είναι επιλογές χειρουργικής ακρίβειας και εκτόξευσης της καριέρας, της δημοτικότητας και του μύθου του…

Ολες οι επιλογές στο χρονικό σημείο που έγιναν, τη στιγμή που έγιναν, ήταν μελετημένες ή ενστίκτου, δεν γνωρίζω με σιγουριά, αλλά ήταν άριστες. Εφτιαξε μύθο σε τέσσερις διαφορετικές χώρες, κατέκτησε τα πάντα στο διάβα του, έσπασε κάθε ρεκόρ, κυνήγησε κάθε γκολ, κάθε ματς, κάθε τρόπαιο, με μανία και συνέπεια και εξακολουθεί να το κάνει και στα 37 του, με την ίδια πείνα που διακρίνει ένα παιδί που δεν έχει κατακτήσει τίποτα και τώρα ξεκινά την καριέρα του.

Η φιλοδοξία του, τα κίνητρά του, η ανάγκη του για βελτίωση, δεν σταματά ποτέ, ο εφησυχασμός δεν έρχεται ποτέ. Είναι τρομερό, είναι συναρπαστικό, είναι σπουδαίο και στο τέλος της ημέρας είναι αυτό που κάνει την διαφορά, αυτό που τον κάνει αυτό που είναι σήμερα. Ένα φαινόμενο… Ένα άλλου είδους φαινόμενο από τον Ρονάλντο της Βραζιλίας, αλλά σίγουρα φαινόμενο…

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Μιχάλης Τσόχος
Μιχάλης Τσόχος

Ο Μιχάλης Τσόχος γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε πιστεύοντας ότι θα γίνει ψυχολόγος. Τελικά η ψυχολογία… γλίτωσε, όχι όμως και η δημοσιογραφία με την οποία ασχολείται επαγγελματικά για 25 χρόνια. Ξεκίνησε από τις εφημερίδες, τις οποίες θεωρεί ακόμη και σήμερα το μοναδικό πραγματικό σχολείο της δημοσιογραφίας και το ραδιόφωνο, το οποίο παραμένει η μεγάλη αγάπη του. Εργάστηκε στο «ΦΩΣ», στο «Βήμα», ενώ υπήρξε αρχισυντάκτης του Sportime και διευθυντής της SportDay. Η πρώτη του δουλειά ήταν ο Bwin ΣΠΟΡ FM, ενώ στο διαδίκτυο παραμένει πιστός στο gazzetta για πάνω από μία δεκαετία. Πέραν όλων των άλλων, τον… αντέχει και η τηλεόραση για πάνω από 10 χρόνια (Cosmote TV) και ο ίδιος αντέχει την ίδια γυναίκα που παντρεύτηκε πριν από 20 χρόνια (ήρωας είμαι!!!). Όλα τα παραπάνω τα… αντέχουν υπομονετικά οι δύο κόρες του.