Κριστιάνο Ρονάλντο: Οι κορυφαίες στιγμές του Mr. Champions League

Νίκος Κικίδης
Κριστιάνο Ρονάλντο: Οι κορυφαίες στιγμές του Mr. Champions League

bet365

Θιασάρχης των ονείρων, απόλυτος ρέκορντμαν ή απλώς... Mr. Champions League. Ο Κριστιάνο Ρονάλντο ετοιμάζεται να καταρρίψει ακόμα ένα ρεκόρ και το Gazzetta θυμάται τις δέκα καλύτερες στιγμές του στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση.

Οι συστάσεις είναι περιττές... Για τον Κριστιάνο Ρονάλντο έχουν γραφτεί πολλά, έχουν ειπωθεί ακόμα περισσότερα, όμως κάθε φορά εκείνος βρίσκει ακόμα ένα λόγο για αναγκάσει τον κονδυλοφόρο να βουτήξει στο μελάνι.

Ειδικά όταν έχει μπροστά του τον καμβά του Champions League, ο Πορτογάλος το πάει σε... άλλο επίπεδο. Απόλυτος ρέκορντμαν στην ιστορία του θεσμού αφού μετράει τα περισσότερα γκολ (135) από κάθε άλλον ενώ, με τη φανέλα δυο ομάδων (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Ρεάλ Μαδρίτης) έχει κοσμήσει το παλμαρέ του με την κατάκτηση πέντε τροπαίων.

Το καλοκαίρι επέστρεψε στον τόπο που λατρεύτηκε και πρωτοξεκίνησε το μαγευτικό του ταξίδι στον κόσμο των αστεριών και πλέον ως... θιασάρχης των ονείρων ετοιμάζεται να κάνει δική του ακόμα μια κορυφή. Απέναντι στη Βιγιαρεάλ ο Κριστιάνο έχει την ευκαιρία να ξεπεράσει μια για πάντα τον πρώην συμπαίκτη του στη Μαδρίτη, Ίκερ Κασίγιας και να μετρά πλέον τις περισσότερες συμμετοχές στην ιστορία του θεσμού.

Με αφορμή το διαφαινόμενο νέο ρεκόρ, το Gazzetta σταχυολογεί με χρονολογική σειρά τις κορυφαίες δέκα στιγμές του Πορτογάλου στην μεγαλύτερη διασυλλογική διοργάνωση και παρουσιάζει ταξίδι 15ετίας από το σημείο... μηδέν.

Το πρώτο... αίμα

Το πρώτο... αίμα

Ραντεβού με το πρώτο ασημικό

Ραντεβού με το πρώτο ασημικό

Η «ρουκέτα» που του χάρισε το Puskas

Η «ρουκέτα» που του χάρισε το Puskas

Όταν... λύγισε τα κοντέρ των γκολ

Όταν... λύγισε τα κοντέρ των γκολ

Φονικό καρέ κόντρα στη Μάλμε

Φονικό καρέ κόντρα στη Μάλμε

Η Βόλφσμπουργκ πλήρωσε την αλαζονεία

Η Βόλφσμπουργκ πλήρωσε την αλαζονεία

«One man show» απέναντι στη Μπάγερν

«One man show» απέναντι στη Μπάγερν

Παράσταση με καλεσμένη τη Γιουβέντους και... Duodecima

Παράσταση με καλεσμένη τη Γιουβέντους και... Duodecima

Ένα έργο τέχνης στο Τορίνο

Ένα έργο τέχνης στο Τορίνο

Χατ τρικ και απάντηση με... cojones

Χατ τρικ και απάντηση με... cojones

Η ημερομηνία έγραφε 10 Απριλίου του 2007 όταν ο Ρονάλντο σημείωνε το πρώτο του γκολ στη διοργάνωση. Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έκανε πάρτι στην Ιταλία απέναντι στην Ρόμα, τη διέλυσε με το εκκωφαντικό 7-1 και τσέκαρε το εισιτήριο για τα ημιτελικά του Champions League. Ο ανερχόμενος αστέρας των Κόκκινων Διάβολων σημείωσε δυο γκολ απέναντι στους Τζιαλορόσι και όπως αποδείχθηκε αργότερα έβαλε πλώρη με το... καλημέρα για την κατάκτηση της απόλυτης κορυφής.

Η επόμενη σεζόν βρήκε την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ να φτάνει μέχρι το τέλος του δρόμου και να αντιμετωπίζει στον τελικό του θεσμού την Τσέλσι. Ο σουπερστάρ πλέον των Κόκκινων Διάβολων ήξερε πως είχε δώσει ραντεβού με την ιστορία και φρόντισε να μην το σπαταλήσει. Ο Πορτογάλος άνοιξε το σκορ για το σύνολο του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον, με τους Λονδρέζους να απαντούν με γκολ του Λάμπαρντ λίγο πριν τη λήξη του πρώτου μέρους. Τίποτα δεν άλλαξε στα επόμενα 75 λεπτά, με τις δυο ομάδες να οδηγούνται στην διαδικασία των πέναλτι. Εκεί η υστεροφημία του Κριστιάνο κινδύνεψε να κηλιδωθεί αφού δεν κατάφερε να νικήσει τον Πετρ Τσεχ από την άσπρη βούλα, όμως τελικά η ομάδα του δεν τον πλήρωσε με τον Πορτογάλο να στέφεται για πρώτη φορά στη ζωή του πρωταθλητής Ευρώπης.

Γκολ για βραβείο Όσκαρ ή με ποδοσφαιρικούς όρους για βραβείο... Πούσκας. Τον Απρίλιο του 2009 ο Ρονάλντο πέτυχε ένα από τα ομορφότερα γκολ της καριέρας του με θύμα την Πόρτο. Οι Δράκοι υποδέχονται την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο «Ντραγκάο» για τη φάση των προημιτελικών, με το 2-2 στο «Όλντ Τράφορντ» να αφήνει τα πάντα ανοιχτά. Στην Πορτογαλία όμως μίλησε η κλάση του Κριστιάνο, ο οποίος με ένα ασύλληπτο σουτ από τα 40 μέτρα έστειλε την ομάδα του στα ημιτελικά, ενώ εκείνος δέχθηκε μερικούς μήνες αργότερα πρόσκλησή στα Gala της FIFA για να παραλάβει το βραβείο του καλύτερου γκολ της σεζόν.

Η χρονιά του La Decima, η στιγμή που η Ρεάλ ένιωσε την απόλυτη δικαίωση για την επιλογή της να σπάσει τα ταμεία το 2009 προκειμένου να ντύσει τον Ρονάλντο στα λευκά. Πέντε χρόνια αργότερα ο Πορτογάλος κάνει ονειρική σεζόν στο Champions League και στέλνει τους Μαδριλένους στο μεγάλο ραντεβού της Λισαβόνας απέναντι στην Ατλέτικο. Νωρίτερα ο δρόμος προς τον τελικό περνούσε από την... Γερμανία αφού στη φάση των νοκ άουτ η Βασίλισσα με στρατηγό τον άσο από την Μαδέιρα υπερκέρασε τα εμπόδια των Σάλκε, Ντόρτμουντ και Μπάγερν προτού σηκώσει το τρόπαιο απέναντι στη μισητή συμπολίτισσα. Τίποτα πάντως από όλα αυτά πάντως δεν θα είχε σημειωθεί αν ο ο Πορτογάλος δεν είχε πετύχει τον αριθμό ρεκόρ των 17 γκολ στη διοργάνωση εκείνη τη σεζόν (2013-2014), παίρνοντας ουσιαστικά από το χεράκι τη Ρεάλ για να της χαρίσει το πρώτο της Champions League έπειτα από 12 χρόνια.

Ούτε ένα, ούτε δυο αλλά τέσσερα γκολ ήταν ο απολογισμός του Κριστιάνο απέναντι στη Μάλμε. Η Ρεάλ Μαδρίτης αντιμετώπιζε τους Σουηδούς για τη φάση των ομίλων της σεζόν 2015/2016 και ο Πορτογάλος φρόντισε να τους φιλέψει με... καρέ. Ένα γκολ στο πρώτο μέρος και ακόμη τρία μέσα σε δώδεκα λεπτά (47-59΄) ήταν αρκετά για τον Πορτογάλο, ο οποίος ύστερα αποφάσισε να πατήσει επιτέλους... φρένο απέναντι στους σοκαρισμένους Σκανδιναβούς.

«Η Ρεάλ Μαδρίτης είναι η χειρότερη από τις καλές ομάδες» έλεγε με περίσσιο θράσος ο τεχνικός της Βόλφσμπουργκ, Ντίτερ Χίκινγκ, μετά τη νίκη των Γερμανών απέναντι στη Βασίλισσα με 2-0 για το πρώτο σκέλος των προημιτελικών. Η ύβρις όμως προκάλεσε την αναπόφευκτη... νέμεσις με τιμωρό τον Κριστιάνο. Μέσα στο πρώτο εικοσάλεπτο είχε σημειώσει δυο γκολ για να ισοφαρίσει το σκορ του πρώτου αγώνα και μια απευθείας εκτέλεση φάουλ στο 78΄ολοκλήρωσε το χατ τρικ και την ολική ανατροπή των Μερέγχες, οι οποίοι προκρίθηκαν στην επόμενη φάση.

Δυο ματς, πέντε γκολ, ένας πρωταγωνιστής. Ρεάλ Μαδρίτης και Μπάγερν Μονάχου διασταύρωναν τα ξίφη τους στα προημιτελικά του Champions League της σεζόν 2016- 2017, με τον Κριστιάνο να μετατρέπει την υπόθεση πρόκριση σε one man show. Στη Γερμανία ο Πορτογάλος θα ανατρέψει το προβάδισμα της Μπάγερν για χαρίσει τη νίκη στους Μαδριλένους 2-1 με δυο προσωπικά του γκολ, όμως το καλύτερο το φύλαγε για τη ρεβάνς. Παρά τις προσπάθειες των Βαυαρών, ο Ρονάλντο θα σημειώσει χατ ρικ και σε συνδυασμό με το γκολ του Ασένσιο θα οδηγήσει τη Ρεάλ στη νίκη με 4-2 (παράταση) και την Μπάγερν πίσω στο Μόναχο.

Την ίδια σεζόν η Ρεάλ Μαδρίτης θα φτάσει για δεύτερη συνεχόμενη φορά στον τελικό, όπου την περιμένει η Γιουβέντους του Μασιμιλιάνο Αλέγκρι. Η Γηραία Κυρία φημιζόταν για την άμυνα γρανίτη καθώς μετρούσε μόλις τρία γκολ παθητικό στη διοργάνωση και ο κόσμος... βούιζε πως η επίθεση των Μαδριλένων θα τα έβρισκε σκούρα απέναντι στα μπαρουτοκαπνισμένα στόπερ των Ιταλών. Παρόλα αυτά, ο Κριστιάνο δεν... μάσησε και με δυο γκολ οδήγησε την ομάδα του στην κατάκτηση του βαρύτιμου τροπαίου με τον ίδιο να ανακηρύσσεται στο τέλος του παιχνιδιού man of the match.

Οι οπαδοί της Γιουβέντους σηκώνονται από τις θέσεις τους για να χειροκροτήσουν. Το βλέμμα τους παραμένει σκυθρωπό όμως το θέαμα που αντίκρισαν επιτάσσει την υπόκλιση και τη γενική αποδοχή. Ακόμα κι αν αυτή η παράσταση, αυτό το αριστοτεχνικό έργο τέχνης σημειώθηκε απέναντι στην ίδια τους την ομάδα. Σύσσωμο το στάδιο καταχειροκροτεί τον Κριστιάνο Ρονάλντο, ο οποίος απαντά με μια ευγενική υπόκλιση και κατευθύνεται και πάλι προς τη σέντρα. Το ψαλιδάκι που πέτυχε απέναντι στη «Βέκια Σινιόρα» στα προημιτελικά του 2018 μνημονεύεται ακόμα και σήμερα, ενώ για μερικούς αποτέλεσε το έρεισμα που τον έστειλε λίγους μήνες αργότερα στο Τορίνο. Σε κάθε περίπτωση παραμένει ένα από τα πιο όμορφα γκολ στην ιστορία του Champions League...

Η πρώτη και μοναδική παράσταση του Πορτογάλου στον θεσμό με τη φανέλα της Γιουβέντους. Στο πρώτο ματς για τη φάση των «16» απέναντι στην Ατλέτικο Μαδρίτης, οι Μπιανκονέρι γνωρίζουν την ήττα με 2-0 και βλέπουν έναν εκστασιασμένο Σιμεόνε να πανηγυρίζει. Όλοι τους θεωρούσαν ξεγραμμένους, όμως στο Τορίνο ο Κριστιάνο είχε την απάντηση. Τρία γκολ, νίκη 3-0 και πρόκριση για τους Ιταλούς με τον Πορτογάλο να απαντά με... άσεμνη χειρονομία στους πανηγυρισμούς του Τσόλο από το πρώτο ματς και να στέλνει...solo την ομάδα του στα προημιτελικά.