Λουντογκόρετς - Ολυμπιακός: Η άμυνα που τον «πρόδωσε» και ο δρόμος για την υπέρβαση στο Europa

Δημήτρης Σαμόλης Δημήτρης Σαμόλης
Λουντογκόρετς - Ολυμπιακός: Η άμυνα που τον «πρόδωσε» και ο δρόμος για την υπέρβαση στο Europa

bet365

Ο Δημήτρης Σαμόλης αναλύει τους λόγους που οδήγησαν τον Ολυμπιακό εκτός Champions League και εξηγεί με ποιον τρόπο μπορεί να πετύχει μια σπουδαία πρόκριση μέχρι την οκτάδα του Europa League.

Οι πορείες που έχει κάνει στην Ευρώπη ο Ολυμπιακός υπό την τεχνική ηγεσία του Πέδρο Μαρτίνς (μία φορά μέχρι τους «32» του Europa και δύο μέχρι τους «16», αλλά και νίκες απέναντι σε ομάδες όπως η Μίλαν, η Άρσεναλ, η Μαρσέιγ, η PSV) είχαν δικαιολογημένα δημιουργήσει την προσδοκία πως η Λουντογκόρετς δεν θα σταθεί εμπόδιο στο δρόμο των πρωταθλητών Ελλάδας. Να όμως που οι Βούλγαροι ήρθαν να προσγειώσουν στη σκληρή πραγματικότητα τους «ερυθρόλευκους». Μετά από δύο χρόνια παρουσίας στο Champions League, θα πρέπει να παλέψουν κόντρα στη Σλόβαν Μπρατισλάβας για να μπουν στο Europa League.

Γιατί αν έρθει κι άλλη αποτυχία, από τους Σλοβάκους αυτή τη φορά, τότε θα είναι υποχρεωμένοι να συμβιβαστούν με το Conference League, την τρίτη τη τάξει διοργάνωση στην Ευρώπη. Οι δικαιολογίες, ειδικά όταν απέναντί σου έχεις μια πιο φθηνή ομάδα, ένα σύνολο που δεν μπορεί να συγκριθεί με τη δυναμική του Ολυμπιακού, δεν είναι ωραίες. Κι εγώ είμαι από αυτούς που θεωρούν ότι αν οι «ερυθρόλευκοι» ήταν σε καλύτερο επίπεδο ετοιμότητας, αν δεν υπήρχε ο κορονοϊός, αν ήταν υγιείς παίκτες όπως ο Φορτούνης και ο Τικίνιο, ή αν ο Ονιεκούρου ήταν περισσότερο καιρό στο κλαμπ, σήμερα ο Ολυμπιακός θα ήταν στα play off του Champions League. Το αποτέλεσμα όμως είναι που μετράει στο τέλος.

Αυτό το 2-2 σε 120 λεπτά και εν συνεχεία η ήττα στα πέναλτι (4-1) έχει μπόλικα πράγματα στα οποία μπορεί να σταθεί κανείς αναφορικά με τους λόγους που αποκλείστηκε ο Ολυμπιακός. Στα δικά μου μάτια, αυτή η ομάδα που δεδομένα θα μπορούσε να είχε κάνει καλύτερα πράγματα και στην επίθεση, γνώρισε τον αποκλεισμό κυρίως εξαιτίας των ατομικών λαθών στα μετόπισθεν. Στο 48' ο Σεμέδο έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα του Τζολάκη και έγινε το 1-1. Αυτογκόλ. Στο 56' ο Ρέαμπτσιουκ βρέθηκε στη μεσαία γραμμή και ενώ ο Καμαρά βρισκόταν κοντά του, κατάφερε να δώσει πάσα στον Γκονζάλβες της Λουντογκόρετς.

Όλεγκ

Αυτός έδωσε στον Σωτηρίου, εκείνος στον Κάουλι Σόουζα, ο οποίος με βαθιά μπαλιά πέταξε στον Ντεσπόντοβ. Ώσπου ήρθε η στιγμή να υποπέσει σε γκέλα στην ίδια φάση ο έτερος μπακ χαφ του Ολυμπιακού, ο Θανάσης Ανδρούτσος. Ο Βούλγαρος κυνηγός πρόλαβε να του τσιμπήσει τη μπάλα και ο 24χρονος τον γκρέμισε στο έδαφος, κάνοντας πέναλτι. Ο Σωτηρίου αξιοποίησε την εσχάτη των ποινών για την -έστω προσωρινή- ανατροπή.

Στη φάση του 74', στη διπλή χαμένη ευκαιρία της Λουντογκόρετς με Σωτηρίου - Ντεσπόντοβ, ο Παπασταθόπουλος πήγε να διώξει με το κεφάλι πιάνοντας αέρα. Στο 78' θα μπορούσε να αποφευχθεί η φάση των γηπεδούχων αν ο Σεμέδο δεν έμπαινε με τέτοια χαλαρότητα στο μαρκάρισμα του Ντεσπόντοβ. Ο Τζολάκης σταμάτησε τον δαιμόνιο Βούλγαρο και έτσι διατηρήθηκε το 2-2. Ο Μπα, που είχε κάνει καίριες επεμβάσεις τόσο στο πρώτο όσο και στο δεύτερο ημίχρονο, στο 86' δέχτηκε δεύτερη κίτρινη και άφησε την ομάδα του με παίκτη λιγότερο.

Ο Σενεγαλέζος θα μπορούσε εύκολα να αποφύγει το αντικανονικό μαρκάρισμα στον Ντεσπόντοβ, αφού πίσω ήταν ο Ανδρούτσος, ο οποίος έτσι κι αλλιώς γινόταν κάτοχος της μπάλας. Και είναι η δεύτερη διαδοχική σεζόν που αφήνει την ομάδα του με παίκτη λιγότερο ο Μπα. Το ίδιο έκανε στις 18 Μαρτίου αυτού του έτους, στο εκτός έδρας 0-1 επί της Άρσεναλ. Αποβλήθηκε στο 83' και ο Ολυμπιακός έπαιξε με δέκα, χάνοντας σε μεγάλο βαθμό το δικαίωμα να ελπίζει στο όνειρο της πρόκρισης απέναντι στους «κανονιέρηδες», για δεύτερη φορά μέσα στο σπίτι τους.

Παρεμπιπτόντως, στο πρώτο παιχνίδι εκείνου του ζευγαριού, το 0-1 της Άρσεναλ στο Φάληρο ξεκίνησε πάλι από λάθος του Ρέαμπτσιουκ, o οποίος έδωσε τη μπάλα στον αντίπαλό του (Πάρτεϊ), για να έρθει η οβίδα του Έντεγκαρντ και ο λανθασμένος υπολογισμός του Σα. Μ' αυτά και μ' αυτά, λοιπόν, ο Ολυμπιακός έμεινε εκτός Champions League. Ανεξάρτητα από τη διαχείριση που έκανε ο Μαρτίνς, που δεν ήταν η καλύτερη, αυτά τα ατομικά λάθη πλήγωσαν τους «ερυθρόλευκους» και τους έκοψαν τα «φτερά» προς τους «χρυσοφόρους» ομίλους.

Και είναι πολύ σωστή η κουβέντα που ανοίγεται για τα άκρα της άμυνας, γι'αυτό και η ομάδα ψάχνεται αριστερά και δεξιά στα μετόπισθεν, στο μεταγραφικό παζάρι. Έστω και μετά τον αποκλεισμό από το Champions League, με βάση το ρόστερ που υπάρχει σε άλλες θέσεις, αξίζουν στον Ολυμπιακό δύο ακραίοι μπακ που θα ανεβάσουν το επίπεδο. Και τότε η πορεία στο Europa, με την προυπόθεση ότι θα αποκλείσει τη Σλόβαν, μπορεί να είναι μακρά και να επιτευχθεί κάτι που το θέλουν και το ονειρεύονται όλοι στο κλαμπ, μια πρόκριση στην οκτάδα.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Δημήτρης Σαμόλης
Δημήτρης Σαμόλης