Δεν ήταν έτοιμος να περάσει στο Champions League

Δεν ήταν έτοιμος να περάσει στο Champions League

Δεν ήταν έτοιμος να περάσει στο Champions League

bet365

Ο Βασίλης Σαμπράκος γράφει για την κακή διαχείριση του 0-1 από τον Ολυμπιακό στο Ραζγκραντ και την κακή νοοτροπία στο πρώτο διάστημα του β’ ημιχρόνου, δηλαδή τα στοιχεία που καθόρισαν την μοίρα του Ολυμπιακού και τον οδήγησαν στα πέναλτι και τον αποκλεισμό από την διοργάνωση.

Συνέβησαν τόσα πολλά στην Ludogorets Arena, που δεν είναι πολύ εύκολο να ξεχωρίσεις έναν ως τον πιο καθοριστικό παράγοντα για την εξέλιξη που έφερε αυτή την κατάληξη για τον Ολυμπιακό, δηλαδή για το γεγονός ότι έφτασε να παίζει την πρόκριση στα playoffs του Champions League στα πέναλτι. Όταν όμως κανείς απομονώνει την συζήτηση από τους υπόλοιπους παράγοντες, δηλαδή την ποιότητα του αντιπάλου και την χωρίς VAR πραγματικότητα των προκριματικών του Champions League και κοιτάζει την απόδοση του Ολυμπιακού, πρέπει να ξεκινήσει την συζήτηση από το πρώτο παιχνίδι. Στο Καραϊσκάκη ο Ολυμπιακός άφησε ένα μεγάλο μέρος των πιθανοτήτων του να προκριθεί στην επόμενη φάση της διοργάνωσης. Και το έπαθε αυτό και με δική του ευθύνη, δηλαδή επειδή δεν ήταν αποτελεσματικό το αγωνιστικό σχέδιό του.

Το κακό για τον Ολυμπιακό είναι ότι το σκηνικό επαναλήφθηκε στη ρεβάνς, δηλαδή ότι και τούτη τη φορά η εικόνα του ματς έδειξε ότι οι Ερυθρόλευκοι δεν διαχειρίστηκαν αποτελεσματικά τις καταστάσεις που διαμορφώθηκαν κατά την εξέλιξη του παιχνιδιού. Και είναι κυρίως η επιλογή, που έμοιαζε να είναι του προπονητή, να “τραβήξει πίσω” τον Ολυμπιακό αντί να επενδύσει στη δυναμική που δημιούργησε στο 31’ο λεπτό, όταν άνοιξε το σκορ με τον Εμβιλά. Στα προηγούμενα λεπτά ο Ολυμπιακός λειτουργούσε πολύ αποτελεσματικά στη φάση της άμυνας: πίεζε με επιθετική άμυνα ψηλά την Λουντογκόρετς και κατάφερνε να της δημιουργεί προβλήματα, να της παίρνει την μπάλα και να βρίσκει χώρους για να αναπτύξει επιθέσεις. Κι ενώ το μπλοκ που έστηναν ψηλά οι Ελ Αραμπι, Μασούρας, Βαλμπουενά, Κάμαρα λειτουργούσε αποτελεσματικά, μετά το γκολ ο Ολυμπιακός οπισθοχώρησε. Λογικά, το έκανε προκειμένου να διαχειριστεί τις δυνάμεις του. Δεν του βγήκε όμως σε καλό αυτή η επιλογή. Ο Ολυμπιακός πιέστηκε, και η πίεση έφερε τις καταστάσεις από τις οποίες η Λουντογκόρετς βρήκε τα δύο γκολ που της έφεραν την ανατροπή επειδή ο Ολυμπιακός δεν συμπεριφέρθηκε καλά υπό πίεση στην αρχή του δευτέρου ημιχρόνου.

Ένα δεύτερο κομμάτι της εξήγησης για την εικόνα του Ολυμπιακού στο δεύτερο ημίχρονο είναι η αποχώρηση του Αντρέα Μπουχαλάκη και η αλλαγή του σχηματισμού στο 54’ο λεπτό. Όταν χάλασε η τριάδα της μεσαίας γραμμής, και ο Ολυμπιακός συνέχισε με δύο κεντρικούς μέσους, η Λουντογκόρετς βρήκε χώρους στον κεντρικό άξονα για να αναπτύξει επιθέσεις και να δημιουργήσει προβλήματα στον Ολυμπιακό. Προβλήματα σαν αυτό που έφερε το δεύτερο γκολ της Λουντογκόρετς μετά το λάθος του Ανδρούτσου και το πέναλτι που έδωσε στους Βούλγαρους.

Η κατάσταση στην οποία βρέθηκαν ποδοσφαιριστές όπως ο Σεμέδο και ο Ανδρούτσος, η αναποτελεσματική διαχείριση των καταστάσεων του παιχνιδιού, και το κακό ξεκίνημα στο β’ ημίχρονο δείχνουν ότι ο Ολυμπιακός δεν ήταν αγωνιστικά έτοιμος για αυτό το παιχνίδι. Όπως είχε φανεί και στο πρώτο περίπου 60’λεπτο του πρώτου αγώνα.

Σε αυτή την προκριματική φάση ο Ολυμπιακός πλήρωσε πολύ ακριβά την έλλειψη ρυθμού που είχε, η οποία ήταν πολύ εμφανής στο πρώτο παιχνίδι με την Λουντογκόρετς. Εκεί, στο Καραϊσκάκη έγινε το πρώτο και το βασικότερο μέρος της ζημιάς. Στη ρεβάνς ο Ολυμπιακός είχε καλύτερο ρυθμό, αλλά το σχέδιο μετά το 31’ δεν του βγήκε, και αποδείχθηκε εξίσου καθοριστική η ανετοιμότητα ορισμένων ποδοσφαιριστών και η νοοτροπία του στο πρώτο κομμάτι του δευτέρου ημιχρόνου.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος

Έχει συμπληρώσει 3 δεκαετίες στην αθλητική δημοσιογραφία. Μετά από τόσα χρόνια και τόσα διαφορετικά έργα, δεν λειτουργεί στην δημοσιογραφία για να εκφράζει οπαδικά αισθήματα ή συλλογικές προτιμήσεις. Γράφει και μιλάει για όλους, απευθυνόμενος προς όλους. Και τρελαίνεται στην ιδέα ότι υπάρχει κάπου ένας άνθρωπος, μια μέθοδος ή ένα εργαλείο που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα και βαθύτερα το ποδόσφαιρο. Πάνω από όλα, ο Βασίλης Σαμπράκος συστήνεται ως ο συγγραφέας του “Εξηγώντας το θαύμα” ή “The Miracle 2004”, ενός βιβλίου που έφτασε να σταθεί ανάμεσα στα καλύτερα ποδοσφαιρικά βιβλία του 2022 στην Αγγλία.