Το «12 στα 13» του Ολυμπιακού στα Βαλκάνια και «ό,τι με την Τσέρνομορετς και με τη Λούντογκορετς»!

Το «12 στα 13» του Ολυμπιακού στα Βαλκάνια και «ό,τι με την Τσέρνομορετς και με τη Λούντογκορετς»!

Το «12 στα 13» του Ολυμπιακού στα Βαλκάνια και «ό,τι με την Τσέρνομορετς και με τη Λούντογκορετς»!

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος κάνει στο blog του στο gazzetta τη δική του προσέγγιση για το αποψινό απολύτως κρίσιμο παιχνίδι του Ολυμπιακού στη Βουλγαρία.

Για κάθε ελληνική ομάδα, γενικότερα για κάθε ευρωπαϊκή ομάδα πρωταθλήματος ανάλογου βεληνεκούς, μία παρουσία στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ αποτελεί τεράστια υπόθεση, για λόγους πρωτίστως οικονομικούς. Για τον Ολυμπιακό, όμως, σημαίνει ακόμη περισσότερα πράγματα…

Βλέπετε, ο Ολυμπιακός έχει φτιάξει το ρόστερ του με βάση το ότι θα παίζει κάθε χρόνο στο Champions League-είναι ο μόνος τρόπος για να αντέχει να έχει 12 (!!!) παίκτες του με συμβόλαια από ένα έως 2 εκ. Ευρώ ετησίως και να παίρνει εξτρέμ με 5 εκ. Ευρώ (βλέπε Ονιεκούρου) η, ταλέντα με τρία (Πέπε) και τέσσερα (Λοβέρα) εκ. Ευρώ…

Φαντάζομαι ότι μέσα από αυτές τις λίγες γραμμές μπορεί ο καθένας να κατανοήσει πόσο σημαντικό, έως και…απαραίτητο, είναι για τον Ολυμπιακό να περάσει απόψε τη Λούντογκορετς, ώστε να διατηρήσει ζωντανό το όνειρο για συμμετοχή σε τρίτη σερί σεζόν στους ομίλους του Champions League. Κατ΄ αρχάς θα είναι μία βαθιά ανάσα ψυχολογίας η εξασφάλιση μίνιμουμ των ομίλων του Europa League, και στη συνέχεια θα είναι τόνωση ηθικού και για την μάχη με τη Ρέιντζερς η, την Μάλμε.

Καταλαβαίνω, παρεμπιπτόντως, αρκετούς φίλους του Ολυμπιακού, που μπορεί να προτιμάνε την παρουσία στους ομίλους του Europa League, σκεπτόμενοι ότι έτσι ο σύλλογος μπορεί να κάνει μία καλύτερη πορεία στην Ευρώπη, κερδίζοντας και περισσότερους βαθμούς, ώστε να ανέβει στην κατάταξη της UEFA, όμως το ρόστερ του Ολυμπιακού, με τους μισούς (!) παίκτες επαναλαμβάνω με συμβόλαια ενός έως δύο εκ. Ευρώ, έχει ανάγκη τα πολλά εκατομμύρια του Champions League. Ο Ολυμπιακός δεν είναι όπως οι άλλες ελληνικές ομάδες με ρόστερ στο οποίο δεν υπάρχει καν παίκτης με συμβόλαιο ένα εκ. Ευρώ, με συνέπεια να είναι ευχαριστημένες και με τους ομίλους του Europa League. Μόνο οι τέσσερις μεταγραφές που ήδη έχει κάνει μέσα στο καλοκαίρι έχουν εκτινάξει κι άλλο το μπάτζετ.

Τέλος πάντων, μεγάλος αλλά απαραίτητος ο πρόλογος. Όπως μεγάλη είναι κι η δυσκολία της αποστολής του Ολυμπιακού απόψε. Μην κοροϊδευόμαστε: ο πρωταθλητής Ελλάδας για να περάσει πρέπει να φτύσει αίμα-και να είναι και τυχερός και να έχει και διαιτησία που τουλάχιστον δεν θα τον αδικήσει.

Δεν είναι εύκολο ποτέ να πάρεις πρόκριση κάνοντας διπλό όταν έχεις φέρει ισοπαλία στο πρώτο ματς στο γήπεδό σου. Προσπαθούσα να θυμηθώ πότε ο Ολυμπιακός έκανε πρόκριση σε προκριματική φάση, χωρίς να έχει κερδίσει στο πρώτο ματς στο γήπεδο του: έπρεπε να πάω 29 χρόνια πίσω, σε εκείνα τα δύο παιχνίδια με την ουκρανική Τσέρνομορετς, το 0-1 στο Καραϊσκάκη και το 3-0 στην Οδησσό…

Ο Ρέαμπτσιουκ

Μακάρι να ισχύει το ό,τι με την Τσερνομόρετς και με την Λουντογκόρετς, αλλά να έχουμε υπόψιν μας ότι η πρωταθλήτρια Βουλγαρίας δεν είναι μία τυπική βαλκανική καλή ομάδα. Έχει οργάνωση άλλου επιπέδου. Κι επειδή από τις λεπτομέρειες φαίνεται η διαφορά: τις προάλλες έδωσε 260 χιλ. Ευρώ κι έβαλε θέρμανση στον αγωνιστικό χώρο σε ένα από τα γήπεδα που κάνει προπόνηση, ώστε να αποφεύγονται οι τραυματισμοί από το πολύ κρύο που κάνει πιο σκληρό το τερέν.

Ένα άλλο παράδειγμα: στις μεταγραφές αυτό το καλοκαίρι πήρε οκτώ παίκτες. Αγόρασε τρεις που είχε δανεικούς με οψιόν αγοράς (τον σκόρερ του πρώτου ματς Ντεσπόντοφ από την Κάλιαρι, τον εξτρέμ Τέκπετεϊ από τη Σάλκε και τον γκολκίπερ Καλίνα από την Γκόριτσα, όπου συνυπήρχε με τον νυν προπονητή, τον Βαλντάουσκας), αγόρασε και τους στόπερ Βερντόν από την Αλαβές και Πλάστουν από την Γκεντ, ενώ πήρε και ως ελεύθερους τέσσερις παίκτες, έναν από την Πορτογαλία (Γκονσάλβες), δύο από την Ολλανδία (Παντ και Πίνας) κι ένα από την Αστάνα (Ροτάριου).

Μπορεί δε κάποιος να προσέξει ότι έξι από αυτούς τους παίκτες είναι της ενδεκάδας. Ίσως ο καλύτερος όλων, ο Τέκπετεϊ, η απουσία του οποίου απόψε μπορεί να είναι ένας καλός οιωνός για τον Ολυμπιακό, αν σκεφθούμε ότι και στη ρεβάνς στο Μπακού είχε λείψει επίσης από τη Νέφτσι ο καλύτερος κυνηγός της, ο Αλασγκάροφ, τον οποίο είχε τραυματίσει στο πρώτο ματς ο Καμαρά κι είχε αποβληθεί. Βέβαια, η διαφορά είναι ότι η Λούντογκορετς έχει άλλο ρόστερ από τη Νέφτσι και τη δυνατότητα να τον αντικαταστήσει τον Τέκπετεϊ (συμπαίκτης πρόπερσι με τον Ντρέγκερ στην γερμανική Πάντερμπορν) με τον έμπειρο Βραζιλιάνο Βάντερσον η, τον νεαρό Βούλγαρο διεθνή Γιάνκοφ η, τον Κονγκολέζο διεθνή Τσιμπότα.

Δεν είναι τυχαίο ότι η Λούντογκορετς την τελευταία οκταετία έχει δύο παρουσίες στους ομίλους του Champions League και άλλες πέντε στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ, με μία πρόκριση στους «16» της διοργάνωσης και δύο στους «32» (με αποκλεισμούς στα νοκ άουτ από Ίντερ, Μίλαν, Βαλένθια)…Φυσικά ο Ολυμπιακός έχει καλύτερη πορεία σε αυτό το διάστημα: πέντε προκρίσεις σε ομίλους Champions League και τρεις σε ομίλους Europa League κι από εκεί και πέρα μία πρόκριση στους 16 του Champions League, τρεις στους 16 του Γιουρόπα Λιγκ και τρεις στους 32 του Europa League, αλλά αν μη τι άλλο με τα δικά της αποτελέσματα η Λούντογκορετς έχει να λέει ότι βρίσκεται στην 58η θέση στο ranking της ΟΥΕΦΑ αυτή την στιγμή, 5η καλύτερη ομάδα από τα Βαλκάνια μετά από Μπεσίκτας, Ντινάμο Ζάγκρεμπ, Ολυμπιακό, Ερυθρό Αστέρα…

Ο Μασούρας

Όπως κι αν έχει, η ουσία είναι ότι ο Ολυμπιακός πρέπει να την περάσει τη Λούντογκορετς κι ο μόνος τρόπος είναι να κάνει διπλό, κάτι που δεν το έχει πετύχει ποτέ μετά από ισοπαλία 1-1 σε πρώτο ματς εντός έδρας (οι ρεβάνς με ήττες του από Γουλβς 0-1, Μπεσίκτας 1-4 και παλιότερα από Ατλέτικο 1-3 και Γκόρνικ 1-2, συν μία ισοπαλία αποκλεισμού 0-0 με την Οσέρ). Ας ελπίσουμε ότι η αλλαγή του κανονισμού του εκτός έδρας γκολ θα τον βοηθήσει να σπάσει αυτή την παράδοση, υπό την έννοια ότι ναι μεν θέλει πάλι τη νίκη, όμως πλέον με 0-0 δεν μένει έξω, αλλά πάει σε παράταση.

Και να συνεχιστεί κι αυτή η ωραία παράδοση που τον θέλει εδώ και περίπου 35 χρόνια να ξεπερνάει τα εμπόδια των βαλκανικών ομάδων (δύο φορές έχει αποκλείσει την Ντινάμο Ζάγκρεμπ κι άλλες δέκα συνολικά τους Ερυθρό Αστέρα, Παρτίζαν, Ριέκα, Οσμάνλισπορ, Μπέσα, Φλαμουρτάρι, Μπότεφ, Μάριμπορ, Σλάβια Σόφιας, Ραντ), με τον αποκλεισμό από την Μπεσίκτας να μπορεί να θεωρηθεί ως εξαίρεση στον κανόνα…

Αν και το πιο σημαντικό μάλλον είναι ο κανόνας στο ποδόσφαιρο που λέει ότι αφού ο Ολυμπιακός δεν έφαγε εδώ μέσα τρία γκολ, που μπορούσε να τα φάει έτσι όπως έπαιξε και με τις (έξι) ευκαιρίες που είχαν οι Βούλγαροι (το γκολ, η χαμένη του Ντεσπόντοφ στο 91', οι δύο σωτήριες επεμβάσεις Τζολάκη κι οι άλλες δύο Μπα και Λαλά), τότε ναι, μπορεί να πάρει την πρόκριση στη ρεβάνς!

Άσχετο: Πούλησε λοιπόν ο ΠΑΟΚ τον νεαρό (19,5 ετών) επιθετικό Τζόλη με 11 εκ. Ευρώ στη Νόριτς. Και θα πάρει κι άλλα δύο εκ. Ευρώ σε μπόνους, αν η Νόριτς μείνει στην Πρέμιερ Λιγκ-παρεμπιπτόντως, η Νόριτς και τις τρεις τελευταίες φορές που ανέβηκε στην Πρέμιερ Λιγκ, υποβιβάστηκε αμέσως στην Τσάμπιονσιπ…

Και θυμήθηκα εγώ ότι ο Ολυμπιακός είχε πουλήσει 19χρονο ταλέντο του και δη αμυντικό, τον Ρέτσο, με 17,5 εκ. Ευρώ στην Μπάγερ Λέβερκουζεν (με μπόνους θα πήγαινε 20 εκ. Ευρώ). Κι ο Ρέτσος, όπως ο Τζόλης, δεν έπαιζε βασικός τότε στον Ολυμπιακό καν μιάμιση σεζόν.

Όπως βεβαίως ο Ολυμπιακός είχε πουλήσει έναν άλλο 19χρονο αμυντικό, τον Νικολάου, χωρίς να είναι καν βασικός του παίκτης, με 4 εκ. Ευρώ στην ιταλική Έμπολι-και τώρα μπορεί να πάρει και κάποιο ποσοστό μεταπώλησης από την μεταγραφή του στην Σπέτσια.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.