Μετά τον Μάντεν, όχι άλλη «σφαγή» από διαιτητή της UEFA στον Ολυμπιακό…

Μετά τον Μάντεν, όχι άλλη «σφαγή» από διαιτητή της UEFA στον Ολυμπιακό…

Μετά τον Μάντεν, όχι άλλη «σφαγή» από διαιτητή της UEFA στον Ολυμπιακό…

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος γράφει στο blog του στο Gazzetta περί Ολυμπιακού και διαιτησίας, ενόψει της ρεβάνς στη Βουλγαρία.

Μετά την διαιτησία του Σκωτσέζου «κομάντο» Μάντεν στο Ολυμπιακός-Λούντογκορετς την περασμένη Τρίτη στο Καραϊσκάκη, με αγωνία περίμενα τον ορισμό του ρέφερι της ρεβάνς από την UEFA.

Εκλεκτός ο 39χρονος Ισραηλινός Όρελ Γκρίνφελντ, που έχει παίξει τη Λούντογκορετς μία φορά στην καριέρα του-μία και καλή: τελευταία αγωνιστική της φάσης των ομίλων του Europa League, το 2017-18, στη Γερμανία, Χόφενχαιμ-Λούντογκορετς 1-1. Χάρη ακριβώς δε εκείνη την ισοπαλία η πρωταθλήτρια Βουλγαρίας προκρίθηκε στα νοκ άουτ, έναντι της τούρκικης Μπασάκσεχιρ, που τερμάτισε με ένα πόντο λιγότερο…

Τον Ολυμπιακό ο Γκρίνφελντ τον έχει παίξει δύο φορές: μία σε ένα διαδικαστικό 1-1 στην Αστάνα το 2016 και μία δεύτερη πριν ακριβώς δύο χρόνια, με την Μπασάκσεχιρ (πάλι οι Τούρκοι!), στην Κωνσταντινούπολη, στη νίκη 1-0 των «ερυθρόλευκων», με τον Ισραηλινό διαιτητή από τη μία να αποβάλλει στο 80ο λεπτό τον Τούρκο Καχβετσί κι από την άλλη να δίνει πέναλτι υπέρ της Μπασάκ στο 92ο λεπτό (το έπιασε ο Σα).

Τι θα δούμε αύριο το βράδυ, διαιτητικά; Ας ελπίσουμε μία τίμια διαιτησία κι όχι αυτό το αίσχος που είδαμε στον Πειραιά από τον Μάντεν, για τον οποίο και ο Τύπος της Σκωτίας εξανέστη, κρίνοντας π.χ. από την Daily record που είχε ρεπορτάζ σύμφωνα με το οποίο, «ο Μάντεν σφαγίασε τον Ολυμπιακό, πιθανό αντίπαλο της Ρέιντζερς» και «χαρακτηρίστηκε ως ανάξιος για το Champions League»…

Κατά διαβολεμένη σύμπτωση, η UEFA είχε ορίσει τους ίδιους διαιτητές, στον ίδιο προκριματικό (γ΄) γύρο του Champions League, στα παιχνίδια του Ολυμπιακού με την Μπασάκ! Τον Γκρίνφελντ στο Μπασάκ-Ολυμπιακός 0-1, όπως σημείωσα, και τον…Μάντεν στο Ολυμπιακός-Μπασάκ 2-0.

Μόνο που, ξέρετε, με τους ορισμούς της UEFA, έχει δημιουργηθεί μία ας την πούμε έτσι «περίεργη» ιστορία. Όποιος διαιτητής παίζει τον Ολυμπιακό και κερδίζει ο Ολυμπιακός, στο επόμενο παιχνίδι που τον ξαναπαίζει, κατά ένα…μαγικό τρόπο, ο Ολυμπιακός χάνει η, τέλος πάντων δεν κερδίζει! Τελευταίο παράδειγμα το ζήσαμε πριν έξι ημέρες, απλά συνέχεια μίας ολόκληρης σειράς…

Μάντεν (Σκώτος): Ολυμπιακός-Μπασάκ 2-0, Ολυμπιακός-Λούντογκορετς 1-1 με όργια υπέρ των Βούλγαρων

Μάσα (Ιταλός): Άρσεναλ-Ολυμπιακός 1-2, Ολυμπιακός-Σίτι 0-1 με το γκολ των Άγγλων να ξεκινάει από επιθετικό φάουλ

Μπαστιέν (Γάλλος): Ολυμπιακός-Μίλαν 3-1, Ερυθρός Αστέρας-Ολυμπιακός 3-1 με αποβολή μαϊμού του Μπενζιά στο 55’ με το σκορ 0-1

Τσβάιερ (Γερμανός): Ολυμπιακός-Ριέκα 2-1, Σπόρτινγκ-Ολυμπιακός 3-1 με διαιτησία έδρας

Θέρο Γκράντε (Ισπανός): Ολυμπιακός-Κράσνονταρ 4-0, Σίτι-Ολυμπιακός 3-0 με διαιτησία έδρας

Μακέλι (Ολλανδός): Ριέκα-Ολυμπιακός 0-1, Ολυμπιακός-Μπεσίκτας 1-1 με διαιτησία «προστασίας» των Τούρκων

Σεμέδο

Παρεμπιπτόντως, ο Γκρίνφελντ, τουλάχιστον όσο τον έχουμε δει να σφυρίζει ελληνικές ομάδες, δίνει εύκολα και κόκκινες κάρτες και πέναλτι: στο Μπασάκ-Ολυμπιακός 0-1 είχε και αποβολή υπέρ του Ολυμπιακού και πέναλτι υπέρ της Μπασάκ. Στο ΑΕΚ-Μπενφίκα 2-3 είχε αποβολή υπέρ της ΑΕΚ. Στο ΠΑΟΚ-Σπαρτάκ Μόσχας 3-2 είχε πέναλτι και για τις δύο ομάδες.

Η ουσία είναι μία: επιτέλους ας δούμε μία διαιτησία σοβαρή και σωστή. Εδώ ακόμη και στα παιχνίδια του Ολυμπιακού με τη Νέφτσι από το Αζερμπαϊτζάν, ένας Πορτογάλος κι ένας Ισπανός δεν έδωσαν ούτε τον πυρετό τους στον Ολυμπιακό. Κι αν πάμε ένα βήμα παραπάνω, στο Βέλεζ-ΑΕΚ 2-1 ακυρώθηκε κανονικό γκολ της ΑΕΚ (με το οποίο θα είχε προκριθεί) και στο Άρης-Αστάνα 2-1 αποβλήθηκε παίκτης του Άρη και δεν του δόθηκε του Άρη και πέναλτι (με το οποίο θα είχε προκριθεί).

Το Ολυμπιακός-Λούντογκορετς ήταν το αποκορύφωμα, αφού υπήρχαν τρεις περιπτώσεις αποβολών (η μία ήταν και πέναλτι) για τους Βούλγαρους κι ο τραγικός Σκωτσέζος, μαζί με τον ακόμη πιο τραγικό πρώτο επόπτη του δεν είδαν τίποτα!!!

Άσχετο: Αναφορικά με την ενδεκάδα και με την αίσθηση που υπάρχει στο Ρέντη ενόψει της ρεβάνς με τους Βούλγαρους, το νεότερο είμαι ότι στην χθεσινή προπόνηση ο Μαρτίνς δοκίμασε περισσότερο τον Λαλά αντί του Ανδρούτσου, όπερ σημαίνει ότι προβληματίζεται ακόμη για τη θέση.

Λαλά

Κακός ο Γάλλος στο πρώτο ματς με τη Λούντογκορετς δεν ήταν. Είχε, ίσα ίσα, αρκετές καλές στιγμές: οι δύο πάσες του στην ίδια φάση στο 3ο λεπτό εύκολα θα μπορούσαν να φέρουν ένα γκολ, ενώ μία ακόμη καλή σέντρα του στον Μαντί Καμαρά τον έβγαλε σε θέση βολής για καλό σουτ (έστω κι αν δεν έγινε εν τέλει ποτέ). Κι αμυντικά μία επιστροφή του και επέμβαση του στο β΄ ημίχρονο την λες και σωτήρια.

Το θέμα με τον Λαλά είναι ότι δεν έχει συνήθως διάρκεια στα καλά του στοιχεία και εύκολα βάζει και άσχημα στοιχεία στο παιχνίδι του: κάπως έτσι από ένα εντελώς απρόσεκτο διώξιμο του έχασε την πρώτη μεγάλη ευκαιρία του ο Σωτηρίου, είχε άλλο ένα διώξιμο χωρίς ασφάλεια, άφησε τον αντίπαλο εξτρέμ να σουτάρει από καλή θέση για γκολ και είχε τουλάχιστον δύο-τρεις μπαλιές κακές.

Πάνω απ΄ όλα, ωστόσο, μου κάνει εντύπωση που ο Μαρτίνς επανειλημμένα τον κάνει αλλαγή (τώρα στο 63’, στα δύο ματς με την PSV στο 79’, με τον ΠΑΟ και τον Αστέρα στο ημίχρονο, στα Γιάννινα για το Κύπελλο επίσης στο ημίχρονο). Και όλοι ξέρουμε ότι οι αμυντικοί είναι οι τελευταίοι τους οποίους οι προπονητές κάνουν αλλαγές στη διάρκεια του αγώνα.

Παρεμπιπτόντως, επειδή ο λόγος για δεξί μπακ, λανθασμένα το transfermarkt έχει τον Μπάλντοκ με συμβόλαιο έως το 2022 με τη Σέφιλντ Γιουνάιτεντ. Ο Άγγλος δεξιός μπακ με τις ελληνικές ρίζες (αλλά χωρίς το ελληνικό διαβατήριο) ανανέωσε το συμβόλαιο του με τη Σέφιλντ πριν από λίγους μήνες έως το καλοκαίρι του 2024. Και οι Άγγλοι δεν τον δίνουν μπιρ παρά.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.