Ολυμπιακός: Χρειάζονται και τα «σκυλιά του πολέμου»…

Ολυμπιακός: Χρειάζονται και τα «σκυλιά του πολέμου»…

Ολυμπιακός: Χρειάζονται και τα «σκυλιά του πολέμου»…

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος σχολιάζει στο blog του στο Gazzetta πέντε πράγματα για τα πλάγια του Ολυμπιακού.

Διακριθείς με την ακριβή έννοια της λέξης δεν υπήρχε στον Ολυμπιακό την Τετάρτη το βράδυ στο Καραϊσκάκη. Με εξαίρεση φυσικά τον Τζολάκη.

Ο νεαρός γκολκίπερ, στην πρώτη του μάλιστα ευρωπαϊκή συμμετοχή και δη σε ένα αγώνα πραγματικά «ειδικών συνθηκών» καθότι μιλάμε για Ολυμπιακό «χιλίων προβλημάτων», μπόρεσε και κράτησε το μηδέν με την σταθερότητα του σε ολόκληρο το 90λεπτο και με την ικανότητα του στη φάση του κρίσιμου τετ α τετ αμέσως μετά το μοναδικό γκολ του αγώνα, ενώ έδειξε καλή εικόνα ακόμη και στο παιχνίδι με την μπάλα στα πόδια-ελάχιστοι πρόσεξαν ότι από ένα δικό του τέτοιο διώξιμο προς την πλευρά των Χασάν και Ρέαμπτσιουκ, ο Μολδαβός κέρδισε την αποβολή του Αζέρου αμυντικού στο 63’! Κι ίσως αυτή η φάση πρέπει να είναι το καλύτερο μάθημα για τον Τζολάκη-ως προς το ότι βελτίωση του σε αυτό το κομμάτι, με πιο δυνατά κτυπήματα της μπάλας και με πιο σωστή κατεύθυνση προς συμπαίκτες του, μπορεί να βοηθήσει την ομάδα ακόμη κι επιθετικά…

Με αφορμή, όμως, την αναφορά στον Ρέαμπτσιουκ, νιώθω ότι είμαι υποχρεωμένος να γράψω δύο πράγματα γι΄ αυτό το παιδί, το οποίο όλοι έχουμε κριτικάρει για τις αδυναμίες του: Ο Όλεγκ δεν έβγαλε μάτια κόντρα στη Νέφτσι, αλλά αν μη τι άλλο είδαμε από τα αριστερά ένα παίκτη-«σκύλο»! Και χρειάζονται και τέτοιοι παίκτες σε μία ομάδα που μάχεται για υψηλούς στόχους.

Για όποιον δεν το ξέρει, ο 23χρονος άσος έπαιξε τελευταία στιγμή, γιατί κι αυτός είχε πρόβλημα! Και τουλάχιστον είδαμε έναν παίκτη να τα δίνει όλα, με τα οποία μειονεκτήματα του, κυρίως στο δημιουργικό κομμάτι του παιχνιδιού, αφού θέλει μεγάλη βελτίωση στις σέντρες του-για να μην τα βλέπουμε, όμως, όλα αρνητικά, ας προσέξουμε ότι από τις οκτώ σέντρες που επιχείρησε, οι πέντε όντως δεν ήταν καλές, αλλά πέρασε μία αρκετά καλή και δύο πολύ καλές. Απλά στη μία, στο α΄ ημίχρονο, ο Ραντζέλοβιτς ενώ κοντρόλαρε την μπάλα σε εξαιρετική θέση, καθυστέρησε να σουτάρει και κόπηκε χάνοντας την ευκαιρία. Και στην άλλη, στο β΄ ημίχρονο, ο Χασάν τέλειωσε τη φάση και σούταρε δυνατά ελάχιστα έξω από την περιοχή, αλλά όχι στη γωνία του Αζέρου γκολκίπερ που έτσι μπλόκαρε την μπάλα.

Ήταν δύο πολύ καλές επιλογές από τα πλάγια για τον Μολδαβό, που μην ξεχνάμε ότι κέρδισε και την κίτρινη κάρτα του αρχηγού της Νέφτσι στο 52΄, αλλά φυσικά και την αποβολή του δεξιού Αζέρου στόπερ στο 63’, σε μία φάση καθοριστική για την εξέλιξη του αγώνα-διότι, με παίκτη παραπάνω στα πρώτα 18 λεπτά του β’ ημιχρόνου, οι φιλοξενούμενοι είχαν έξι τελικές (!) προς την εστία του Τζολάκη, παίζοντας σχεδόν στο μισό γήπεδο τον Ολυμπιακό. Και μπορεί να μην είχαν καθαρή ευκαιρία για γκολ, αλλά όσο έπαιζαν γύρω γύρω από την περιοχή των «ερυθρόλευκων» ήταν μαθηματικά βέβαιο ότι θα γίνονταν όλο και πιο απειλητικοί, λόγω και της κόπωσης των παικτών του Πέδρο Μαρτίνς.

O Ρέαμπτσιουκ

Ο Ρέαμπτσιουκ δεν κώλωσε να βάλει το κεφάλι στη φωτιά και να πάρει αυτή την κόκκινη από τον αντίπαλο του, δίνοντας βαθιά ανάσα στον Ολυμπιακό, με συνέπεια στα 30 τελευταία λεπτά να αλλάξει θεαματικά το παιχνίδι κι ειδικά στο δεκάλεπτο από το 73’ έως το 83’ οι Πειραιώτες να βρεθούν τρεις φορές κοντά σε ένα δεύτερο γκολ. Κι ο Μολδαβός μολονότι έφαγε πολύ δυνατή κλοτσιά στο πρόσωπο, δεν το σκέφθηκε καν να μην συνεχίσει-εξ ου και έγραψα στην αρχή ότι σε μία μεγάλη ομάδα χρειάζονται και τα «σκυλιά του πολέμου».

Ο δε αριστεροπόδαρος διεθνής αμυντικά δεν είχε προβλήματα και τις δύο φορές που χρειάστηκε να επέμβει το έκανε σωστά, κέρδισε συνολικά τρία φάουλ (τη μία φορά μάλιστα κλέβοντας πρώτα εντυπωσιακά την μπάλα), ενώ για μία ακόμη φορά με τις κούρσες του βρέθηκε συχνά σε θέση αριστερού εξτρέμ, πάτησε την αντίπαλη περιοχή και σε μία στιγμή ευρισκόμενος στο δεύτερο δοκάρι πήρε και μία κεφαλιά-πάσα από την οποία θα μπορούσε να προκύψει ευκαιρία.

Κοιτάξτε, δεν υπάρχει αμφιβολία για το ότι ο Ολυμπιακός πρέπει να πάρει κι άλλον αριστερό μπακ, από την στιγμή κατά την οποία δεν υπάρχει άλλος πλην του νεαρού (18,5 ετών) Αποστολόπουλου κι ο Μαρτίνς φαίνεται να φοβάται, λόγω απειρίας του, να τον ρίξει από τώρα στη μάχη. Αυτό, όμως, δεν πρέπει να μας κάνει να είμαστε συνεχώς σε θέση κριτικής έναντι του Ρέαμπτσιουκ και να βλέπουμε μόνο τα άσχημα σημεία του παιχνιδιού του-ασφαλώς έχει και άλλα, δυνατά, σημεία και «σκίζεται» για την ομάδα.

Ο έτερος ακραίος μπακ, ο Ανδρούτσος, είναι φανερό ότι υπολογίζεται από τον προπονητή ως βασικός στη θέση έναντι του Λαλά. Με τη διαφορά ότι ο Έλληνας διεθνής πρέπει να δει αλλιώς κάποια πράγματα-ειδικά στο ξεκίνημα κάποιων αγώνων, είναι λες και βρίσκεται «αλλού». Αυτό που έκανε την Τετάρτη στο 10ο λεπτό, χωρίς την παραμικρή πίεση να δώσει την μπάλα στην ψύχρα σε παίκτη της Νέφτσι στο ξεκίνημα επίθεσης του Ολυμπιακού, πραγματικά ήταν εκνευριστικό-κι ήταν τυχερός, γιατί στην εξέλιξη της φάσης, η μπάλα πέρασε ελάχιστα άουτ στο τελικό σουτ που επιχείρησαν οι Αζέροι…

Τρεις φορές απείλησε η Νέφτσι στο πρώτο δεκάλεπτο (!) και στις δύο ήταν μέσα ο Ανδρούτσος! Διότι, και στην πρώτη στιγμή, στο 3’, αυτός ήταν που έχασε εύκολα την μπάλα σε προώθηση του στον άξονα και στην κόντρα των φιλοξενούμενων βρέθηκε εντελώς εκτός θέσης του και παρά την κάλυψη που του έκανε ο Ραντζέλοβιτς, η Νέφτσι πέρασε πάσα που θα μπορούσε να φέρει το 0-1 από τα αποδυτήρια 9ευτυχώς ο Μάρκοβιτς είχε καίρια επέμβαση).

O Ανδρούτσος

Είναι αλήθεια ότι ο Ανδρούτσος μετά από αυτό το πρώτο δεκάλεπτο ήταν πολύ πιο θετικός στη συνέχεια του αγώνα, βγάζοντας πραγματικά αρκετές άμυνες και κόβοντας ακόμη περισσότερες αντίπαλες επιθέσεις. Η Νέφτσι ήταν φανερό ότι ήθελε να κτυπήσει από την πλευρά του, λόγω και της παρουσίας του δραστήριου έξω αριστερά Λαβάλ, όμως οι δεξιός μπακ του Ολυμπιακού γρήγορα πήρε τα βήματα του και σχεδόν όλες τις φορές τον αντιμετώπισε καλά-μία φορά του ξέφυγε με ντρίμπλα πάνω στο τάκλιν κι άλλη μία πέρασε μία επικίνδυνη πάσα.

Έχει τα δικά του καλά στοιχεία ο Άνδρου, μπορεί με την καλή τεχνική του και την ευχέρεια στην πάσα να κόψει και να ξεκινήσει ταυτόχρονα επίθεση, μπορεί να βγάλει σωστά την μπάλα από την άμυνα στην πίεση ψηλά της αντίπαλης ομάδας, όμως πρέπει να κοιτάξει αυτά τα «νεκρά» σημεία του μέσα στο παιχνίδι. Και να γίνει πιο επιθετικός, αφού σε κάποια ματς, όπως αυτό που συζητάμε, δεν βοήθησε παρά ελάχιστα στο δημιουργικό τομέα-μία σέντρα έβγαλε μόνο!

Όπως έχετε διαβάσει ήδη από εδώ, ο Ολυμπιακός όσο βλέπει τα «έτσι κι έτσι» του Ανδρούτσου και την έλλειψη εμπιστοσύνης του προπονητή προς τον Λαλά, είναι σε αναζήτηση δεξιού μπακ. Στο χέρι τους είναι να κάνουν τον Μαρτίνς να αλλάξει γνώμη…

Άσχετο: τα περισσότερα ονόματα που έχουν γραφτεί τον τελευταίο καιρό για εξτρέμ στον Ολυμπιακό, έχουν κατά βάθος «καεί». Ένα που πραγματικά υπάρχει ακόμη είναι του Ονιεκούρου, που σημειωτέον είναι στις προδιαγραφές που ζητάει ο Πέδρο.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.