Μεταξάς στο gazzetta.gr: «Δεν σκέφτηκα πως θα γίνω ο πρώτος Έλληνας κόουτς στη Βundesliga»

Μεταξάς στο gazzetta.gr: «Δεν σκέφτηκα πως θα γίνω ο πρώτος Έλληνας κόουτς στη Βundesliga»

Μεταξάς στο gazzetta.gr: «Δεν σκέφτηκα πως θα γίνω ο πρώτος Έλληνας κόουτς στη Βundesliga»

bet365

Ο Ηρακλής Μεταξάς, ο πρώτος Έλληνας προπονητής που κάθισε σε πάγκο συλλόγου της Bundesliga μιλάει στο gazzetta.gr για την ξεχωριστή εμπειρία του, την παρουσία του στην Εθνική με τον Σκίμπε, τη συνεργασία με τον Δημήτρη Γραμμόζη, αλλά και τα 30 χρόνια στην προπονητική!

Ο Ηρακλής Μεταξάς έχει περάσει κάτι περισσότερο από μισή ζωή στους πάγκους, έχοντας καταγράψει 30 χρόνια πορείας. Στα 53 του έγραψε ιστορία, όντας ο πρώτος Έλληνας προπονητής που κοουτσάρει ως χεντ κόουτς ομάδα της Bundesliga.

Ο 53χρονος τεχνικός λόγω προβλήματος στο αναπνευστικό του Χάικο Χέρλιχ, ανέλαβε χρέη πρώτου προπονητή στην Άουγκσμπουργκ αποσπώντας εκτός έδρας ισοπαλία από την Βόλφσμπουργκ.

Ο Μεταξάς θήτευσε στον πάγκο της Εθνικής ως βοηθός του Μίχαελ Σκίμπε, ωστόσο λίγοι γνωρίζουν πως είχε προσληφθεί και από την γερμανική ομοσπονδία αναλαμβάνοντας χρέη ασίσταντ στην εθνική Γερμανίας K19, στο πλευρό του νυν συνεργάτη του, Χάικο Χέρλιχ. Παράλληλα από το ίδιο πόστο εργάστηκε σε δύο ακόμη ομάδες της Bundesliga (Μπόχουμ και Φράιμπουργκ), ενώ στην περυσινή σεζόν συνέθεσε με απόλυτη επιτυχία με τον Δημήτρη Γραμμόζη (τον οποίο είχε παίκτη στη Β΄ ομάδα της Μπόχουμ) το ελληνικό δίδυμο της Ντάρμσταντ που λίγο έλειψε να κατακτήσει την άνοδο της στη Bundesliga.

Ο έμπειρος προπονητής μίλησε στο gazzetta.gr για το γεγονός πως έγινε ο πρώτος Έλληνας που κοουτσάρει έστω και σε ένα ματς ομάδα της Bundesliga, αναφέρθηκε στη συνεργασία που είχε με τον Μίχαελ Σκίμπε, τον Δημήτρη Γραμμόζη, αλλά και την επιθυμία του να εργαστεί μια μέρα σε ελληνικό σύλλογο.

Βρεθήκατε λόγω του προβλήματος υγείας του Χάικο Χέρλιχ να καθοδηγείτε την Βόλφσμπουργκ σε ματς της Bundesliga. Ήσασταν προετοιμασμένος για κάτι τέτοιο;

«Ήμουν προετοιμασμένος γιατί αυτή τη δουλειά την κάνω εδώ και 30 χρόνια. Έχω διατελέσει βοηθός σε πολλές ομάδες, αλλά και head coach έτσι γνωρίζω και τις δύο πλευρές. Για να είμαι ειλικρινής η δουλειά δεν διαφέρει και τόσο πολύ, τουλάχιστον για μια μέρα. Απλά η δουλειά του πρώτου προπονητή προβάλλεται περισσότερο και βρίσκεται μπροστά στις κάμερες, ενώ ο ασίσταντ βρίσκεται λίγο πιο πίσω».

Είχατε άγχος πριν από το ματς;

«Δεν είχα άγχος, επειδή η ομάδα δείχνει ότι μπορεί να καταφέρει καλά. Φέραμε θετικά αποτελέσματα στα προηγούμενα παιχνίδια και στην προετοιμασία. Όταν έχεις μια καλή ομάδα και ένα ικανό επιτελείο κοντά σου πάντα είναι πιο εύκολο».

Προλάβατε να συνειδητοποιήσετε πως γίνατε ο πρώτος Έλληνας προπονητής που κοουτσάρει σε επίπεδο Bundesliga;

«Δεν το είχα σκεφτεί καθόλου πως γίνομαι ο πρώτος Έλληνας προπονητής που κοουτσάρω σε ματς της Bundesliga. Πιο πολύ μετά το ματς το συνειδητοποίησα και μου φάνηκε σαν αστείο. Δεν το σκέφτηκα καθόλου γιατί ήμουν και στη γερμανική ομοσπονδία ο πρώτος Έλληνας που εργάζεται ως βοηθός στην εθνική ομάδα, αλλά και σαν ασίσταντ επίσης στη Bundesliga πριν από πολλά χρόνια, το 2008 για πρώτη φορά ήμουν στην Μπόχουμ, αλλά και στη Φράιμπουργκ.

Είναι κάτι που το έχω συνηθίσει. Δεν υπάρχουν τόσοι πολλοί Έλληνες, με εξαίρεση τον Δημήτρη Γραμμόζη, ο οποίος σύντομα πιστεύω θα καθίσει σε κάποιον πάγκο. Δεν ήταν κάτι περίεργο για μένα».

Αν και έχετε διαγράψει 30 χρόνια πορείας στην προπονητική δεν λαμβάνετε την αναγνώριση που σας αξίζει στην Ελλάδα. Αισθάνεστε κάπως αδικημένος;

«Αυτό με την προβολή μπορεί να ισχύει για την Ελλάδα. Προσωπικά δεν έκανα ποτέ ενέργειες για να διαφημιστώ, απλά κοιτούσα να κάνω την δουλειά μου.

Απλά την πορεία που είχαμε με την Εθνική εκεί λίγο πρόσεξαν την δουλειά μου στην Ελλάδα. Όπως είπα και πριν από την Εθνική, ήμουν στην Bundesliga με την Φράιμπουργκ και την Μπόχουμ, ενώ με την δεύτερη ομάδα του συλλόγου ως head coach κατέκτησα θέση για να ανεβούμε στην Γ΄ κατηγορία που είναι επαγγελματική, αλλά τότε η ομάδα αρνήθηκε την συμμετοχή μας. Στην Ελλάδα αυτά τα πράγματα δεν είναι ιδιαίτερα γνωστά. Με την παρουσία μου στην Εθνική ακούστηκε κάπως το όνομα μου».

Πως προέκυψε η συνεργασία με τον Χάικο Χέρλιχ στην Άουγκσμπουργκ;

«Τον Χάικο Χέρλιχ τον ξέρω από το 2006 από την γερμανική ομοσπονδία. Εκείνος ήταν προπονητής της Κ19 τότε και εγώ βοηθός του, με παίκτες που πλέον είναι πασίγνωστοι, όπως οι Τόνι Κρόος, Αντρέ Σούρλε, Κέβιν Τραπ. Στη συνέχεια δουλέψαμε μαζί στη Bundesliga με την Μπόχουμ. Αυτός βέβαια έφυγε νωρίς, ενώ παρέμεινα για τέσσερα χρόνια στην ομάδα.

Όταν διάβασε πως ολοκληρώθηκε η πορεία μας στη Ντάρμσταντ, μου τηλεφώνησε και με ρώτησε εάν ήθελα να δουλέψω κοντά του».

Η Άουγκσμπουργκ έχει ξεκινήσει εντυπωσιακά. Μέχρι που μπορείτε να φτάσετε στη φετινή σεζόν;

«Είναι δύσκολο να μιλήσω αυτή τη στιγμή για τους στόχους της ομάδας. Η περυσινή σεζόν αν και δεν βρισκόμουν στην ομάδα ήταν πολύ δύσκολη, αφού παρέμενε για μεγάλο διάστημα στην επικίνδυνη ζώνη της βαθμολογίας και κινδύνευσε με υποβιβασμό. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που χαιρόμαστε γιατί ξεκινήσαμε τόσο καλά στη φετινή αγωνιστική περίοδο, αλλά ξέρουμε ποιοι είμαστε και τι δουλειά χρειάζεται για να διατηρήσουμε την καλή εικόνα που έχουμε.

Κοιτάζουμε κάθε παιχνίδι ξεχωριστά. Πολλοί βλέποντας το πρόγραμμα που έχουμε στις πέντε πρώτες αγωνιστικές δεν περίμεναν να κάνουμε τέτοιο ξεκίνημα. Παίξαμε με Ντόρτμουντ, Βόλφσμπουργκ και ακολοθούν Λειψία και μετά Λεβερκούζεν. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε κάθε ομάδα δίνοντας τον καλύτερο εαυτό μας».

Θα είστε στον πάγκο ως χεντ κόουτς και στο επόμενο ματς της Bundesliga απέναντι στη Λειψία;

«Ελπίζω να έχει επιστρέψει ο Χέρλιχ. Η υγεία είναι το πιο σημαντικό πράγμα. Ελπίζω να ξεπεράσει το πρόβλημα που αντιμετωπίζει και να γίνει σύντομα καλά. Έχουμε τώρα ένα φιλικό κόντρα στην Χάιντενχαϊμ όπου θα βρίσκομαι εγώ πάλι στον πάγκο και στις αρχές τις επόμενης εβδομάδας ελπίζω να επιστρέψει ο Χάικο Χέρλιχ».

Πέρυσι βρισκόσασταν στον πάγκο της Ντάρμσταντ ως ασίσταντ του Δημήτρη Γραμμόζη. Πως ήταν η συνεργασία σας;

«Ήταν άψογη η συνεργασία μας. Ο Δημήτρης είναι πολύ καλός άνθρωπος, αλλά και πάρα πολύ καλός προπονητής. Με τον Δημήτρη γνωριστήκαμε όταν τον έφερα από την Κέρκυρα στην Β΄ ομάδα της Μπόχουμ ως αρχηγό. Ήξερα πόσο επαγγελματίας είναι και πως βλέπει το ποδόσφαιρο. Όταν λοιπόν με ρώτησε εάν θα ήθελα να εργαστώ στο πλευρό του, το έκανα με μεγάλη ευχαρίστηση».

Θεωρείτε πως ο Γραμμόζης θα καταφέρει να κοουτσάρει σύλλογο της Bundesliga;

«Βεβαίως. Όπως είπα και πριν διαθέτει το ταλέντο, είναι καλός προπονητής και ξέρει πόσο σημαντικό είναι να δρουν οι παίκτες με απόλυτα επαγγελματικό τρόπο, αφού δεν αρκεί μόνο να είσαι καλός ποδοσφαιριστής. Είναι κάτι που διέθετε και ο ίδιος ως ποδοσφαιριστής. Θυμάμαι πάντα ερχόταν πρώτος στο γήπεδο, ενώ πρώτος έβγαινε για προθέρμανση.

Επίσης όταν η προπόνηση γινόταν σε χαμηλό ρυθμό ήταν ο Δημήτρης εκείνος που ανέβαζε τους τόνους σαν προπονητής μέσα στο γήπεδο με τον τρόπο του».

Εργαστήκατε και στην εθνική ομάδα στο πλευρό του Μίχαελ Σκίμπε. Ξεχωριστή εμπειρία;

«Ήταν μια πάρα πολύ όμορφη εμπειρία. Πιστεύω κάναμε καλή δουλειά, αλλά δυστυχώς έπρεπε να επιστρέψω στη Γερμανία λόγω ενός προσωπικού θέματος. Θα ήθελα να μείνω περισσότερο και ποιος ξέρει τι θα μπορούσαμε να έχουμε πετύχει. Ίσως να είχαμε προκριθεί στο Euro ή στο Μουντιάλ. Φτάσαμε στα μπαράζ αλλά δεν το καταφέραμε, αν και μέχρι να φτάσουμε εκεί με τον Μίχαελ Σκίμπε ήμασταν αήττητοι. Ήταν κάτι υπέροχο να βρίσκεσαι στον πάγκο της Εθνικής και να έχεις επιτυχίες».

Θεωρείτε πως έπρεπε να παραμένει στο τιμόνι της Εθνικής ο Σκίμπε;

«Δεν μπορώ να το κρίνω αυτό, γιατί όλα αυτά συνέβησαν όταν δεν ήμουν στην Ελλάδα και στο τεχνικό επιτελείο. Δεν ξέρω τους λόγους που δεν συνεχίστηκε η συνεργασία με τον Σκίμπε, απλά ξέρω πως όσο ήμασταν μαζί η πορεία ήταν πάρα πολύ καλή κάτι που φάνηκε και από τα αποτελέσματα. Και τότε υπήρξαν ερωτηματικά για το εάν θα τα καταφέρουμε γιατί είχαμε ένα δύσκολο ξεκίνημα.

Αναλάβαμε μια ομάδα κάτω από δύσκολες συνθήκες έχοντας ηττηθεί από τα Νησιά Φερόε. Έπρεπε όμως να πείσουμε τους παίκτες πως ο τρόπος που ακολουθούμε είναι σωστός. Το καταφέραμε αυτό έπειτα από το ταξίδι στην Αυστραλία. Μετά όλα ήταν πιο εύκολα».

Είναι στα πλάνα σας να εργαστείτε σε ελληνικό σύλλογο;

«Το έχω ξαναπεί κάποια στιγμή θα ήθελα να συμβεί αυτό, δεν ξέρω πότε. Παρακολουθώ το ελληνικό πρωτάθλημα. Πιστεύω αξίζει μεγαλύτερη προβολή, αφού εδώ στην Γερμανία δεν προβάλλεται σχεδόν καθόλου και η επαφή μου είναι από τα ελληνικά κανάλια. Υπάρχουν πολλά ταλέντα από την Ελλάδα, όπως είναι ο Λημνιός που ήρθε στην Κολωνία και αξίζει να κοιτάζουμε για ποδοσφαιριστές από το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Στην Άουγκσμπουργκ αγωνιζόταν ο Κώστας Σταφυλίδης αλλά δεν τον πρόλαβα. Ποιος ξέρει όμως; Μπορεί να φέρουμε κάποια στιγμή άλλο Έλληνα στην ομάδα μας».

 

BUNDESLIGA Τελευταία Νέα