Wyscout Analysis - Βιρτς: Ο 20χρονος που ξεκλείδωσε τη... next level Μπάγερ Λεβερκούζεν

Wyscout Analysis - Βιρτς: Ο 20χρονος που ξεκλείδωσε τη... next level Μπάγερ Λεβερκούζεν

Ιάσονας Θεριός
wyscout_1_2

bet365

Η Μπάγερ Λεβερκούζεν μετρά αντίστροφα για την κατάκτηση της Bundesliga και το Gazzetta, με τη βοήθεια του Wyscout, αναλύει τον παίκτη-κλειδί των Ασπιρινών, τον παίκτη στον οποίο ο Αλόνσο βάσισε την εκτόξευση της ομάδας του.

Εντάξει, ας συμφωνήσουμε πως αυτή η Μπάγερ Λεβερκούζεν, η κατά τεκμήριο καλύτερη ομάδα στην Ευρώπη σε όλη τη φετινή σεζόν, είναι γεμάτη πρωταγωνιστές. Πρώτος και κύριος ο Τσάμπι Αλόνσο που έβαλε την... πυρίτιδα της εκτόξευσης, αλλά και οι φανταστικοί Φρίμπονγκ και Γκριμάλδο, ο «τρομακτικός» Μπόνιφεϊς, ο αναγεννημένος Τζάκα. Μα το ποδοσφαιρικό μάτι δεν το κερδίζει κανείς περισσότερο από τον Φλόριαν Βιρτς, τον 20χρονο μαέστρο των Ασπιρινών. Το πρώτο πρωτάθλημα στην ιστορία της Λεβερκούζεν είναι απλά θέμα χρόνου, τρεις βαθμοί απέναντι στη Βέρντερ Βρέμης (14/04 - 18:30) θα το κλειδώσουν και μαθηματικά.

Και στον δρόμο της για τον τίτλο - ή τους τίτλους - ο Βιρτς, μέσα σε όλο το εντυπωσιακό του πακέτο, κατάφερε να είναι και τρομερά κομβικός, αναντικατάστατος για τη μέλλουσα πρωταθλήτρια. Το Gazzetta με τη βοήθεια του Wyscout, της κορυφαίας πλατφόρμας ποδοσφαιρικής ανάλυσης, βάζει στο μικροσκόπιό του τον θαυματουργό 20χρονο, στον οποίο ο Αλόνσο έδωσε τον ρόλο του... difference maker, του παίκτη που αλλάζει τα δεδομένα στη συνολική λειτουργία της ομάδας του. Και δικαιώθηκε απόλυτα, αφού ο Βιρτς έγινε - μάλλον - ο πολυτιμότερος παίκτης στην ομάδα του, ένα πετράδι που την οδήγησε σε ένα νέο επίπεδο κι ένα ιστορικό στέμμα.

Βιρτς: Ο... μάστερ των κλειστών χώρων και των μεσοδιαστημάτων

«Φυσικά και παίζουμε καλύτερα όταν ο Φλόριαν είναι στο χορτάρι. Είναι δεκάρι που παίζει εξαιρετικά σε μικρούς χώρους, ξέρει πώς να γυρίσει και να βρει τις τελικές πάσες προς τους επιθετικούς μας. Είναι ξεχωριστός». Τάδε έφη πριν από περίπου έναν χρόνο ο Τσάμπι Αλόνσο για τον Βιρτς. Ο Γερμανός είχε πρόσφατα επιστρέψει από τη σοβαρότατη ρήξη χιαστών που είχε υποστεί, έναν τραυματισμό που τον κράτησε εκτός δράσης για 265 ημέρες μόλις στα 19 του. Και η επιρροή του στο παιχνίδι της ομάδας του ήταν ολοφάνερη. Το σημαντικότερο ωστόσο είναι ο τρόπος με τον οποίο ο Βιρτς τη βοήθησε να αλλάξει επίπεδο.

Η περυσινή Λεβερκούζεν, την οποία ο Αλόνσο παρέλαβε στη ζώνη του υποβιβασμού, ήταν ίσως υπερβολικά αφοσιωμένη στο άμεσο παιχνίδι και τις επιθετικές μεταβάσεις. Η ξεχωριστή φύση του Γερμανού όμως της έκανε πολύ πιο εύκολο το «άλμα» προς την επόμενη πίστα. Γιατί το σήμα κατατεθέν του πακέτου του τής είναι πολύτιμο. Ποιο είναι αυτό; Η ικανότητά του ανάμεσα στις γραμμές και σε κλειστούς χώρους.

«Κάνει πράγματα που δεν είναι δυνατά για πολλούς παίκτες κι εμείς χρησιμοποιούμε την ποιότητά του. Όταν τον έχουμε είμαστε καλύτεροι. Έχετε δει τον έλεγχό του σε μικρούς χώρους. Αυτό έχει και είναι κάτι φοβερά ιδιαίτερο, κάτι που απλά έχει και δεν θα μπορούσα να τού το διδάξει κανείς», είπε πρόσφατα για εκείνον ο Αλόνσο, υπογραμμίζοντας πόσο βοηθά την ομάδα του αυτό το πηγαίο skill του Βιρτς.

Αλόνσο - Βιρτς

Η δική του Λεβερκούζεν δεν έχει ψύχωση με το πλάτος, δεν κρατά τους ακραίους της κολλημένους στις γραμμές για να «μεγαλώσει» το γήπεδο, όπως ορίζει το positional play. Αντίθετα, αρέσκεται στην κάθετη ανάπτυξη του παιχνιδιού κι έτσι γίνεται πολύ πιο απρόβλεπτη. Για να τα καταφέρνει ωστόσο, χρειάζεται τον παίκτη που θα... αντέχει να κινεί τα νήματα στη μέση του γηπέδου, εκεί όπου ο χώρος και ο χρόνος είναι ελάχιστοι εξαιτίας των πολλών μαζεμένων αντιπάλων. Χρειάζεται δηλαδή τον Βιρτς.

Ο 20χρονος αγωνίζεται πίσω από τον φορ στο 3-4-2-1 του Αλόνσο και, όπως φαίνεται και από το heatmap του, επί της ουσίας έχει απόλυτη ελευθερία κινήσεων μέσα στην κατά τα άλλα ορισμένη δομή των Ασπιρινών. Αλλάζει θέσεις με τους συμπαίκτες του, κινείται χωρίς «πρέπει» και ακολουθεί το ένστικτο, το υψηλότατο IQ του και την μπάλα για να κάνει τα πράγματα να συμβαίνουν, με το δικό του... πάρτι στα μεσοδιαστήματα.

Το heatmap του Βιρτς
Το heatmap του Βιρτς

Έχει απίστευτη άνεση σε σημεία του γηπέδου που είναι φοβερά δύσκολο να αντέξει κάποιος στην πίεση και παίρνει τις σωστές αποφάσεις υπό δύσκολες συνθήκες.

Η ασίστ του στον Χόφμαν στο παιχνίδι κόντρα στην Κολωνία στην αρχή της σεζόν περικλείει ένα σημαντικό μέρος της ποιότητας και των ικανοτήτων του, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο συνδέει ολόκληρη τη Λεβερκούζεν. Αρχικά, ο Βιρτς αφήνει τον «αναμενόμενο» χώρο δράσης του και κατεβαίνει πιο χαμηλά στο γήπεδο για να βοηθήσει το build-up της Λεβερκούζεν.

Η κίνηση του ΒιρτςΗ κίνηση του Βιρτς

Παίρνει την μπάλα υπό πίεση αλλά γυρνάει εξαιρετικά και με μια πάσα εξουδετερώνει τις γραμμές των αντιπάλων. Έπειτα, συνεχίζει την ενέργειά του και «επιτίθεται» στον χώρο, τρέχοντας προς την περιοχή. Έχει ήδη σκανάρει τον χώρο πίσω του κι έτσι με καταπληκτικό τακουνάκι στρώνει στον Χόφμαν για το γκολ.

Η κίνηση του ΒιρτςΗ κίνηση του Βιρτς

Μάστερ των μεσοδιαστημάτων και των κλειστών χώρων, με ποδοσφαιρική νοημοσύνη που χτυπάει... ταβάνι ήδη στα 20. Ο Βιρτς βρήκε από τον Αλόνσο τον τέλειο ρόλο για τον ίδιο και την ομάδα του. Και το να διαπρέψει σε αυτόν ήταν απλά επόμενο.

Η απογείωση του Βιρτς μέσα από τα νούμερά του

Γιατί μπορεί ο Βιρτς να απογειώνει τη Λεβερκούζεν με το παιχνίδι του. Ταυτόχρονα όμως βλέπει και τον εαυτό του να... πετάει σε αυτή την αμφίδρομη σχέση εκτόξευσης.

Πολύ απλά, ο 20χρονος είναι αυτή τη στιγμή το καλύτερο πιθανότατα δεκάρι στην Bundesliga και ένας από τους καλύτερους νέους παίκτες στην Ευρώπη.

Στο γερμανικό πρωτάθλημα, κανένας άλλος μεσοεπιθετικός δεν έχει το δικό του Attack Contribution (5,12), metric που μετρά αθροιστικά τις open play τελικές και τις ευκαιρίες που δημιουργεί ένας παίκτης για την ομάδα του ενώ οι επιδόσεις του είναι εξαιρετικές και στα Expected Goals του (0,30xG/90') που φανερώνουν το πόσο απειλητικός είναι και στις Expected Assists του (0,25xG/90') που δείχνουν την ποιότητα των ευκαιριών που φτιάχνει για τους συμπαίκτες του.

Το ξεχωριστό πάντως είναι ο τρόπος με τον οποίο κάνει σχεδόν τα... πάντα. Ο Βιρτς, όπως αναλύσαμε και παραπάνω, είναι κομβικός για το παιχνίδι της Μπάγερ Λεβερκούζεν, μετρά κατά μέσο όρο φέτος 101 (!) ενέργειες με την μπάλα ανά 90λεπτο, και ταυτόχρονα έχει αυτό το end product. Την ώρα μάλιστα που μετρά 21 κουβαλήματα μπάλας και 6 ντρίμπλες ανά παιχνίδι.

Και ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι το ότι συνδυάζει αυτά τα χαρακτηριστικά με φοβερή εργατικότητα και σημαντική συνεισφορά στο counter-pressing της Λεβερκούζεν, που μεταφράζεται σε 5 ανακτήσεις κατοχής και 3 αναχαιτίσεις ανά 90 λεπτά.

Το όνομά του ήδη έχει αρχίσει να γεμίζει τις λίστες των μεγαλύτερων συλλόγων της Ευρώπης που, παρακολουθώντας τα κατορθώματά του είναι έτοιμες να στρώσουν εκατομμύρια στα πόδια του. Το μέλλον του ωστόσο, δεν έχει τόση σημασία όσο το παρόν του. Γιατί στο «τώρα», ο Βιρτς βρίσκεται σε ένα ιδανικό περιβάλλον και οδηγεί μια καταπληκτική ομάδα στην κορυφαία της σεζόν. Κι όλα αυτά μόλις στα 20 του. Μόνο που για παίκτες σαν αυτόν τα δεν υπάρχουν ούτε ηλικιακά δεσμά και ούτε και ταβάνι.

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image, Χρήστος Ζωίδης
 

BUNDESLIGA Τελευταία Νέα