Χίτσλσπεργκερ: Συγκλονίζει ο μόνος ανοιχτά γκέι Γερμανός παίκτης - «Μου έλεγαν να μην τολμήσω να κάνω come out»

hitzlsperger

bet365

Δέκα χρόνια μετά την αποκάλυψη σχετικά με τη σεξουαλικότητά του, ο δευτεραθλητής Ευρώπης το 2008, Τόμας Χίτσλσπεργκερ, παραμένει ο μοναδικός ανοικτά ομοφυλόφιλος ποδοσφαιριστής κορυφαίου επιπέδου στη Γερμανία.

Πλέον έχει κρεμάσει τα παπούτσια, είναι πια 41 ετών και μπορεί να απέχει από τα ποδοσφαιρικά δρώμενα, ωστόσο ποτέ δεν χάνει την ευκαιρία να μιλήσει για κάτι μεγαλύτερο από το ίδιο το παιχνίδι. Ο Τόμας Χίτσλσπεργκερ παραμένει δέκα χρόνια μετά τη δική του αποκάλυψη ο μοναδικός ανοικτά ομοφυλόφιλος κορυφαίος ποδοσφαιριστής στη Γερμανία. Ξεκίνησε την καριέρα του από την Άστον Βίλα, αγωνίστηκε στο υψηλότερο επίπεδο με τις φανέλες της Στουτγκάρδης, της Λάτσιο, της Γουέστ Χαμ, της Βόλφσμπουργκ και της Έβερτον, ενώ ήταν και μέλος στην εθνική Γερμανίας που έφτασε μια ανάσα από το Euro του 2008.

Σε συνέντευξή του στην Bild, ο 41χρονος παλαίμαχος μίλησε για τη δική του εμπειρία ως γκέι ποδοσφαιριστής και συζήτησε τους προβληματισμούς του για το ότι η ομοφυλοφιλία παραμένει ένα ξεκάθαρα ταμπού ζήτημα στον χώρο του ποδοσφαίρου.

Αναλυτικά όσα δήλωσε ο Χίτσλσπεργκερ:

Η ομοφυλοφιλία εξακολουθεί να είναι ταμπού στο ποδόσφαιρο;

Ναι, ετσι νομιζω. Γίνεται λόγος για αυτό, αλλά οι παίκτες δεν αυτοπροσδιορίζονται ως γκέι. Είναι ταμπού στον αγωνιστικό χώρο, στα αποδυτήρια, δεν υπάρχει γνωστός στη Γερμανία ενεργός ομοφυλόφιλος ποδοσφαιριστής. Υπάρχουν επτά ομοφυλόφιλοι επαγγελματίες γνωστοί σε όλη τη βιομηχανία. Είναι ένας πάρα πολύ μικρός αριθμός.

Πώς κατάλαβες προηγουμένως ότι το θέμα ήταν ταμπού;

Όποτε υπήρχε μια σχετική συζήτηση, συνειδητοποιούσες ότι ήταν δύσκολο, δυσάρεστο, ότι στην πραγματικότητα δεν ήθελες να το κάνεις και να μιλήσεις για αυτό. Θυμάμαι ανθρώπους να μιλούν για τους γκέι με άσχημο τρόπο. Δεν πίστευαν όλοι γύρω μου ότι ήταν καλό να μιλήσω.

Πότε συνειδητοποίησες ότι είσαι ομοφυλόφιλος;

Όταν μετακόμισα στη Ρώμη το 2010, συνειδητοποίησα ότι δεν μπορούσα πλέον να καταπιέσω τα συναισθήματά μου. Μέχρι τότε, δεν μπορούσα να φανταστώ ότι εγώ, από όλους τους ανθρώπους, θα μπορούσα να είμαι γκέι. Ήταν κάτι το οποίο το απωθούσα.

Και μετά;

Νόμιζα ότι δεν ήταν καλό. Πώς αλλάζει το περιβάλλον μου, οι άνθρωποι που είναι σημαντικοί για μένα; Θα σκέφτονται διαφορετικά για μένα; Αυτές είναι σκέψεις που δεν εξυπηρετούν απαραίτητα τη δουλειά.

Ανησυχούσες για την καριέρα σας;

Η ζωή αλλάζει. Δεν ξέρουμε ακριβώς σε ποιο βαθμό. Πώς αντιδρούν οι συμπαίκτες σου; Πώς αλλάζει η απόδοσή μου; Τι αντίκτυπο έχει αυτό σε όλη την ομάδα; Αυτό είναι μεγάλη ευθύνη. Ειδικά επειδή ήμουν απλά αναπληρωματικός στη Ρώμη εκείνη την εποχή. Αυτό ήταν πάρα πολύ για μένα. Σκέφτηκα ότι έπρεπε πρώτα να συμφιλιωθώ με τον εαυτό μου.

Τόλμησες να βγεις δημόσια μόνο το 2014 μετά το τέλος της καριέρας σου. Είχες πει ποτέ σε συμπαίκτη ή στέλεχος του συλλόγου ότι είσαι γκέι πριν από αυτό;

Όχι. Δεν είχα μιλήσει με κανέναν.

Από τη σημερινή σκοπιά, θα προτιμούσες να ήσουν πιο γενναίος τότε;

Βασικά δεν μετανιώνω για τίποτα. Θα με ενδιέφερε να δω πώς αντέδρασαν οι συνάδελφοί μου και το κοινό. Δυστυχώς δεν μπορώ πλέον να έχω αυτή την εμπειρία. Αλλά τώρα είμαι καλά.

Παρόλα αυτά, ήσουν κοντά στο να μιλήσεις και ζήτησες ακόμη και συμβουλές από δικηγόρο το 2012 κατά τη διάρκεια της καριέρας σου...

Μου είπε: «Σε καμία περίπτωση μην τολμήσεις να κάνεις come out»! Αυτό σε επηρεάζει. Πήγα εκεί για να ρωτήσω αν πρέπει να κάνω μια συνέντευξη και να μιλήσω. Μια ώρα αργότερα έφυγα και ήξερα πως δεν θα πω τίποτα.

Είναι πλέον πιο εύκολο να κάνεις το βήμα ως ενεργός παίκτης;

Πρέπει να το δεις διαφορετικά. Ο τρόπος με τον οποίο ο κόσμος μιλάει για αυτό, το πώς τοποθετούνται οι σύλλογοι, το πώς το αντιμετωπίζουν οι οπαδοί και τα μέσα ενημέρωσης, έχει αλλάξει. Αλλά στο γήπεδο εξακολουθεί να είναι ταμπού.

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image
 

BUNDESLIGA Τελευταία Νέα