Λειψία: Ο Μάτεσιτζ, η ακέφαλη Red Bull και το άγνωστο μέλλον των Κόκκινων Ταύρων

Νίκος Κικίδης
Λειψία: Ο Μάτεσιτζ, η ακέφαλη Red Bull και το άγνωστο μέλλον των Κόκκινων Ταύρων

bet365

Λειψία και Ζάλτσμπουργκ, ώρα μηδέν! Ο θάνατος του Ντίτριχ Μάτεσιτς φέρνει... αβεβαιότητα στα «νεογνά» της Red Bull που αγναντεύουν το μέλλον τους με μια αίσθηση καχυποψίας.

Άγνωστο. Ίσως η έννοια που από την αρχή του χρόνου τρομάζει όσο καμία άλλη τον άνθρωπο. Και μια συνθήκη όπου οι ομάδες που ξεπήδησαν μέσα από τα δισεκατομμύρια της Red Bull είναι καταδικασμένες πλέον να αντικρίσουν. Ο θάνατος άλλωστε του μεγάλου αφεντικού Ντίτριχ Μάτεσιτζ, του ιδρυτή της εταιρείας των ενεργειακών ποτών και πιο πλούσιου ανθρώπου στην Αυστρία με περιουσία που ξεπερνά τα 26 δισεκατομμύρια ευρώ, δεν τις αφήνει και άλλη επιλογή. Σύλλογοι όπως η Ζάλτσμπουργκ και η Λειψία ετοιμάζονται πλέον για το επόμενο βήμα προς το άγνωστο, με τον άνθρωπο που τις τοποθέτησε στον ποδοσφαιρικό χάρτη να βρίσκεται πλέον στη γειτονιά των αγγέλων.

Σε πρώτη ανάγνωση βέβαια, η ζωή συνεχίζεται κανονικά στα κεντρικά της εταιρείας, όπως και στους διαδρόμους της μεγαλύτερης ποδοσφαιρικής επένδυσης του Μάτεσιτζ, της Λειψίας. Γύρω από το κλαμπ άλλωστε παρατηρείται μια αίσθηση πως η Red Bull δεν θα τραβήξει έτσι ξαφνικά την πρίζα από την χρηματοδότηση της ομάδας, με το «Athletic» μάλιστα να υποστηρίζει πως οι άνθρωποι του κλαμπ σε πρώτο χρόνο έχουν λάβει τις απαραίτητες διαβεβαιώσεις πως ο κολοσσός από την Αυστρία θα συνεχίσει να είναι σπόνσορας τόσο στη φανέλα, όσο και στο γήπεδο της ομάδας.

Παρά τις υποσχέσεις ωστόσο που πολλές φορές μένουν.... στα λόγια, ο θάνατος του Μάτεσιτζ έχει εγείρει πολλά ερωτήματα γύρω από το μέλλον των ομάδων που μεσουρανούν κάτω από την αιγίδα της Red Bull. Η Λειψία άλλωστε δεν υπήρχε κυριολεκτικά στον χάρτη πριν εμφανιστεί στο προσκήνιο ο Αυστριακός μεγιστάνας, ενώ η Ζάλτσμπουργκ γιγαντώθηκε στα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας όταν ολοκληρώθηκε η αγορά της από την εταιρεία.

Αμφότερες βίωναν τα προηγούμενα χρόνια μια κοινή συνθήκη. Το χρήμα έρρεε άφθονο, το οικονομικό δεν ήταν ποτέ ζήτημα και το γερό τους προφίλ στο μεταγραφικό παζάρι τους υποσχόταν ένα μέλλον σε πρωταγωνιστικό ρόλο. Χαρακτηριστικό είναι πως έπειτα από προσωπική εισήγηση του Μάτεσιτζ, οι Ταύροι της Γερμανίας πήραν στο παρελθόν δάνεια ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ δίχως δεύτερη σκέψη προκειμένου να ενισχυθούν με νέα πρόσωπα στη μάχη για το καλύτερο δυνατό πλασάρισμα στη Bundesliga.

Ένα χρέος που χάρη στο εξαιρετικό μοντέλο τους έχουν καταφέρει πλέον να συρρικνώσουν μόλις στα 56 εκατομμύρια ευρώ! Οι αγωνιστικές επιτυχίες της ομάδας σε συνδυασμό με τις ακριβοθώρητες και φανταχτερές πωλήσεις άλλωστε φροντίζουν να γεμίζουν κάθε σεζόν τα ταμεία, τα οποία τη σεζόν 2020 -2021 έκλεισαν με 370 εκατομμύρια ευρώ, ξεπερνώντας τα έσοδα ομάδων όπως η Ντόρτμουντ!

Παρόλα αυτά, ο σύλλογος είναι τόσο συνυφασμένος με το brand και τη βοήθεια της Red Bull (για να μην προσθέσουμε στην εξίσωση όλες τις συνεργείες του ποδοσφαιρικού ομίλου της RB), όπως τα φυτώρια που παράγουν... ταλέντο με το κιλό, που είναι πραγματικό δύσκολο να διατηρήσει τέτοια επίπεδα επιτυχίας, σε περίπτωση που ο κολοσσός των ενεργειακών ποτών αποφασίσει τελικά να κλείσει μια και καλή τη στρόφιγγα.

Και σε αυτό το σημείο είναι που αναδύεται το κρίσιμο ερώτημα! Ποιος θα αναλάβει τη Red Bull και ποια θα είναι η στρατηγική του αναφορικά με το μέλλον των ποδοσφαιρικών ομάδων; Εδώ και αρκετό διάστημα φαβορί για τη διαδοχή του Μάτεσιτζ θεωρούνταν ο γιός του, Μαρκ (ετών 29), αλλά την τελική απόφαση θα πάρει η οικογένεια Yoovidhya που κατέχει το 51% των μετοχών της εταιρείας.

Και μπορεί πράγματι οι Ταϊλανδοί να είχαν δώσει το ελεύθερο στον Μάτεσιτζ να τρέχει τη Red Bull όπως εκείνος κρίνει καλύτερα, όμως μετά τον θάνατό του δεν αποκλείεται να θελήσουν να ανακτήσουν τα ηνία της κεντρικής διαχείρισης. Σε μια τέτοια περίπτωση, ποιες θα είναι οι αποφάσεις τους; Πόσο πιθανό είναι να συμμεριστούν την αγάπη του Αυστριακού μεγιστάνα για τον μηχανοκίνητο αθλητισμό, αλλά και για τις ποδοσφαιρικές ομάδες;

H Red Bull άλλωστε υπολογίζεται πως ξοδεύει περίπου 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ ανά έτος μόνο σε επίπεδα μάρκετινγκ, με τα 320 εκατομμύρια εξ αυτών να πηγαίνουν καθαρά και μόνο στο αθλητικό τμήμα! Ποσά που φυσικά δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητα ακόμα και για μια εταιρεία όπως η Red Bull, κάτι που σημαίνει πως η οικογένεια θα πρέπει να επεξεργαστεί πολύ καλά αν θέλει πραγματικά να συνεχίσει να επενδύει στο υφιστάμενο πλάνο.

Από την άλλη, το όνομα της εταιρείας έχει γίνει συνώνυμο πλέον με τον αθλητισμό. Και όπως υποστηρίζει και ο θυμόσοφος λαός, ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει! Για ποιον ακριβώς λόγο λοιπόν να διαστρεβλωθεί μια ήδη πετυχημένη συνταγή; Αυτή την απάντηση ωστόσο μπορούν να τη δώσουν μόνο οι Ταϊλανδοί ή ο Μάτεσιτζ... Τζούνιορ, ο οποίος προς το παρόν κρατά τα χαρτιά του κλειστά σχετικά με τις σκέψεις του για το μέλλον της εταιρείας.

Στο δια ταύτα... το πέπλο της αβεβαιότητας δεδομένα πλανάται περισσότερο από ποτέ πάνω από τις Λειψία και Ζάλτσμπουργκ. Για όσο άλλωστε ο διάδοχος του Αυστριακού μεγιστάνα, καθώς και η στρατηγική του πίσω από το αθλητικό τμήμα της Red Bull παραμένουν άγνωστες, οι δυο σύλλογοι δεν μπορούν να σχεδιάζουν το μέλλον τους με ένα αίσθημα σιγουριάς και αισιοδοξίας. Κι όσο εύκολο ήταν να ανελιχθούν στην κορυφή, άλλο τόσο αβίαστη μπορεί να αποδειχθεί και η επιστροφή τους στις εποχές μιας παγερής ανυποληψίας....

Πηγή: The Athletic

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image
 

BUNDESLIGA Τελευταία Νέα