Ο Λεωνίδας Μίνα στη Βέρντερ με «σφραγίδα» Φάρρα

Ο Λεωνίδας Μίνα στη Βέρντερ με «σφραγίδα» Φάρρα

bet365

Ποιος είναι ο νεαρός στράικερ που πάει δανεικός στη Βρέμη για δύο χρόνια, με το γερμανικό σύλλλογο να διατηρεί οψιόν αγοράς

Δεν έχουν περάσει ούτε εννέα μήνες από τότε που το gazzetta χαρακτήρισε τον Λεωνίδα Μίνα ως «νέο wonderkid» του ΠΑΣ Γιάννινα. Η άνοδός του από την Κ19 του συλλόγου στην πρώτη ομάδα και από εκεί η μετακίνησή του στη Βέρντερ Βρέμης συνέβησαν τόσο σύντομα που φυσιολογικά εγείρουν την περιέργεια... Ποιος είναι ο 18χρονος που μετακομίζει στη Γερμανία, πριν καλά καλά προλάβουμε να τον γνωρίσουμε;
Κι επειδή μιλάμε καθαρά για ένα «προϊόν» του ελληνικού αναπτυξιακού ποδοσφαίρου, το gazzetta έχει όλες τις λεπτομέρειες.


Κατ΄αρχας να ξεκινήσουμε διευκρινίζοντας ότι το deal οριστικοποιήθηκε χθες (27/7) και προβλέπει δανεισμό έναντι «ενοικίου» του ποδοσφαιριστή για δύο χρόνια στη Βέρντερ, η οποία διατηρεί οψιόν αγοράς του που θα πρέπει να ενεργοποιήσει έως το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου του 2024. Την υπόθεση «έτρεξε» ο agent Κωνσταντίνος Φάρρας, λίγες εβδομάδες μετά από μία συμφωνία που είχε κλείσει για έναν άλλο παίκτη του ΠΑΣ και συγκεκριμένα για τον Περέα στη Στουτγκάρδη. Διαφορετικές οι δύο περιπτώσεις, αλλά κοινός παρονομαστής η διεισδυτικότητα του Φάρρα στη γερμανική αγορά. Ο ίδιος διεκπεραίωσε και τη συμφωνία μεταξύ Σάλιακα-Ζανκτ Πάουλι. Όσον αφορά την άμεση σχέση που έχει με τον ΠΑΣ («δικοί του» ήταν και οι Γιαννίκης, Μεταξάς), πρόκειται καθαρά για θέμα... εντοπιότητας. Ο Φάρας κατάγεται από την Ηγουμενίτσα και έφυγε ως μετανάστης πριν από χρόνια για τη Γερμανία όπου δραστηριοποιείται επιχειρηματικά.


Πάμε τώρα στον πρωταγωνιστή της υπόθεσης. Γιατί όπως έχουμε γράψει πολλές φορές, μπορεί οι μάνατζερ να κινούν τα νήματα, όμως μπάλα παίζει ο ποδοσφαιριστής. Ακριβώς αυτό ισχύει για τον Λεονίντ Μίνα, γιο Αλβανών μεταναστών στην Πάργα, που από παιδάκι ονειρευόταν να γίνει ποδοσφαιριστής και ήταν αποφασισμένος να αψηφήσει όλες τις δυσκολίες. Έτσι, από την τοπική ακαδημία της Ένωσης Πάργας δοκιμάστηκε στον ΠΑΣ το καλοκαίρι του 2019. Ως γεννηθείς το 2004 (αν θέλετε να του πείτε «χρόνια πολλά» θα περιμένετε την 28η Μαρτίου) ήταν πολύ μικρός για το ηλικιακό γκρουπ της Κ17 και δεν κατάφερε να πείσει την τότε προπονητική ηγεσία. Θα είχε γευτεί την πρώτη του απογοήτευση, εάν δεν μεσολαβούσε ο –τότε- προπονητής της Κ19, Νίκος Μπαδήμας, ο οποίος τον κράτησε αφού η ομάδα του δεν είχε σέντερ φορ! Έτσι, ο Μίνα βρέθηκε σε γκρουπ με παιδιά γεννηθέντα μεταξύ 2000 και 2002, δηλαδή από δύο έως τέσσερα χρόνια μεγαλύτερα! Όλη την πρώτη του σεζόν (2019/2020) στον ΠΑΣ πηγαινοερχόταν με αυτοκίνητο από την Πάργα, κάνοντας περίπου 200 χιλιόμετρα τη μέρα για να προπονείται. Βαρύ το ικονομικό κόστος, υπερβολικό μάλιστα για ένα παιδί που προέρχεται από φτωχή οικογένεια.

Τη σεζόν 2020/21 έχει ανεβεί και ηλικιακά στην Κ19 ενώ προπονητής του είναι ο Χρήστος Αγγέλης ο οποίος θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξή του. Είναι η χρονιά που σημαδεύτηκε από μακρά περίοδο διακοπής των πρωταθλημάτων λόγω Covid. Το Μάρτιο του 2021 δόθηκε το «οκ» για επανέναρξη της διοργάνωσης Κ19 με διεξαγωγή μόλις εννέα αγωνιστικών. Ο ΠΑΣ Γιάννινα πραγματοποιεί απίστευτες εμφανίσεις και με το Μίνα πρωταγωνιστή, κλείνει αήττητος αυτό το «μίνι» πρωτάθλημα. Οι άνθρωποι της ΠΑΕ αντιλαμβάνονται ότι υπάρχει ενδεχομένως «φλέβα χρυσού» και σπεύδουν να κάνουν επαγγελματία το νεαρό τον Ιούνιο του 2021, δηλαδή στα 17 του. Δεν θα τους διαψεύσει.


Τη σεζον που ακολουθεί (2021/22) ο ΠΑΣ συγκαταλέγεται στις καλύτερες ομάδες Κ19, ξεκινάει φυσικά με τον Μίνα στην κορυφή της επίθεσης, όμως πολύ γρήγορα ο Ελληνοαλβανός στράικερ παίρνει «προαγωγή» στην πρώτη ομάδα υπό την καθοδήγηση του Ηρακλή Μεταξά. Το επαγγελματικό του ντεμπούτο έγινε στις 3 Οκτωβρίου 2021 στο εκτός έδρας 1-1 με τον Ατρόμητο, όπου μάλιστα «σέρβιρε» το γκολ της ισοφάρισης στο Μορέιρα, στο 88΄. Έκτοτε έπαιξε άλλα 11 ματς στη Super League και παράλληλα κέρδισε μια θέση στην Εθνική Νέων. Το όνομά του είχε αρχίσει να ακούγεται πολύ έντονα και μπήκε για τα καλά στο «ραντάρ» του Ολυμπιακού, που τον προόριζε για την Β΄ ομάδα.


Ωστόσο, στα τέλη του 2021, αρχές 2022 η οικογένεια του παίκτη ξεκίνησε συνεργασία με το γραφείο του Κωνσταντίνου Φάρρα, άρα η Γερμανία προέκυψε ως σοβαρό ενδεχόμενο. Αυτό που απέμενε ήταν να βρεθεί το κατάλληλο περιβάλλον, που θα εγγυάται την ομαλή μετάβαση του 18χρονου σε συνθήκες απόλυτου επαγγελματισμού. Ο Μίνα πέρασε τις πρώτες εβδομάδες του Ιουλίου στη Βρέμη, όπου δοκιμάστηκε από τη Βέρντερ με προοπτική να ενταχθεί στη δική της Β΄ ομάδα (U23). Η αξιολόγησή του ήταν απόλυτα ικανοποιητική, οι υπεύθυνοι εισηγήθηκαν την απόκτησή του και τα ευχάριστα νέα μετέφερε στη διοίκηση του ΠΑΣ ο Φάρρας, ο οποίος βρέθηκε στα Γιάννινα στις αρχές της εβδομάδας. Έτσι, ο 18χρονος ξανθομάλλης επιθετικός (αριστερά στη φωτό) ετοιμάζει τα μπαγκάζια του για την πιο μεγάλη περιπέτεια της ζωής του και θα ταξιδέψει στη Βρέμη προκειμένου να ξεδιπλώσει τις μεγάλες αρετές του, την κίνηση στο χώρο και την έφεση στο σκοράρισμα.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

BUNDESLIGA Τελευταία Νέα