Γκούναρσον στο gazzetta.gr: «Αυτό είναι το μυστικό μας»

Θάνος Σαρρής
Γκούναρσον στο gazzetta.gr: «Αυτό είναι το μυστικό μας»

bet365

Ο Άαρον Γκούναρσον που αγωνίζεται στην Αγγλία από το 2008 εξηγεί στο Gazzetta.gr το μυστικό της ποδοσφαιρικής εξέλιξης των Ισλανδών και χαρακτηρίζει την Ελλάδα του 2004... ως όνειρο! ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ: ΘΑΝΟΣ ΣΑΡΡΗΣ, ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΟΥΛΗΣ

Ο γραπτός λόγος δεν μπορεί ν' αποτυπώσει το τι πραγματικά γινόταν μετά τη νίκη της Ισλανδίας. Από τους παίκτες που τα είχαν χαμένα και δεν πίστευαν τι είχαν καταφέρει; Από τους φιλάθλους με τα μπλε που δεν έλεγαν να φύγουν; Από τους δημοσιογράφους που δεν ήξεραν πως να διαχειριστούν την κατάσταση;

Στην μεικτή ζώνη μετά το τέλος του αγώνα όλοι έδειχναν οικογένεια. Κάθε Ισλανδός που έβγαινε αγκαλιαζόταν με τους δημοσιογράφους. Φυσικά μίλησαν όλοι όσοι αγωνίστηκαν στην ιστορική νίκη επί της Αυστρίας. Στα ισλανδικά αλλά και στ' αγγλικά. Απολάμβαναν την πρόκρισή τους και ήθελαν να κρατήσει όσο το δυνατόν περισσότερο.

Το Gazzetta.gr σταμάτησε τον Ααρον Γκούναρσον να μας πει δυο κουβέντες αλλά αυτός είπε παραπάνω...

Πώς είναι η εμπειρία αυτής της απίστευτης πρόκρισης;
«Eίναι δύσκολο να το περιγράψω, αλλά θα κάνω μια προσπάθεια! Είναι κάτι που θα το θυμόμαστε για όλη μας τη ζωή. Στόχος ήταν να φτάσουμε στους 16 και τώρα έχουμε ένα ακόμα δύσκολο παιχνίδι με την Αγγλία τη Δευτέρα. Έχει κάνει δυνατές εμφανίσεις στο τουρνουά, έχουν μεγάλη ποιότητα και παίκτες στον πάγκο που θα τους βοηθήσουν. Θα είναι μια ακόμα μάχη».

Στο ματς με την Αυστρία πιεστήκατε αρκετά, αλλά αντέξατε. Περιμένατε τόση πίεση;
«Ξέραμε από την αρχή ότι θα ήταν δύσκολο παιχνίδι γιατί ο αντίπαλος ήθελε μόνο τη νίκη. Είναι κρίμα που δεν προκρίθηκε η Αυστρία, γιατί είναι πολύ καλή ομάδα. Μας έκλεισε πίσω στο τέλος. Αλλά αυτό είναι το πνεύμα της ομάδας μας. Συνεχίσαμε τη μάχη μέχρι τέλους. Μείναμε πιστοί στην τακτική μας και η σκληρή δουλειά, το στοιχείο νομίζω που μας αντιπροσωπεύει περισσότερο, μας βοήθησε μέχρι το τέλος. Τη στιγμή που σκοράραμε ξανά στο τέλος το συναίσθημα ήταν πραγματικά απίστευτο»

Υπάρχει κάποιο μυστικό για αυτή την ποδοσφαιρική άνθιση της χώρας σου;
«Δεν ξέρω αν το ξέρετε, το είπα και πριν, εδώ και χρόνια έχουμε στην Ισλανδία απίστευτα πολλούς για τον αριθμό των κατοίκων προπονητές που έχουν πάρει δίπλωμα για να προπονούν παιδιά και νέους. Αυτό ήταν ο στόχος που έβαλε η Ισλανδία, να δημιουργήσει προπονητές, οι οποίοι θα βάζουν στη συνέχεια τις σωστές βάσεις στα ταλέντα. Είναι ξεκάθαρο ότι θέλουμε να συνεχίσουμε αυτή την τάση, έτσι ώστε αυτοί οι προπονητές να συνεχίσουν την εξέλιξη ποδοσφαιριστών που θα παίζουν σε μεγάλες ποδοσφαιρικά χώρες, όπως η Αγγλία, την Ιταλία και την Ισπανία. Χρειαζόμαστε τέτοιους παίκτες, που φέρνουν και την εμπειρία από το εξωτερικό και βοηθούν όλους όσοι ασχολούνται με το ποδόσφαιρο στη χώρα».

Παίζεις στην Αγγλία από το 2008. Πώς αισθάνεσαι που θα αντιμετωπίσεις την εθνική τους;
«Είμαι οπαδός της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ οπότε θα είναι ωραίο που θα αντιμετωπίσω τον Ρούνεϊ! Όλοι οι Ισλανδοί παρακολουθούν την Πρέμιερ Λιγκ και το αγγλικό ποδόσφαιρο. Όλοι οι ποδοσφαιριστές γνωρίζουμε το αγγλικό στιλ και ελπίζουμε να περιορίσουμε την πολύ μεγάλη ποιότητά τους».

Μεγαλύτερη ποιότητα από την Πορτογαλία;
«Ναι, νομίζω μεγαλύτερη».

Είναι το ματς με την Αγγλία το μεγαλύτερο της ζωής σας;
«Η αλήθεια είναι πως κάθε ματς που παίζουμε τελευταία είναι το μεγαλύτερο της ζωής μας μέχρι το επόμενο! Ξεκίνησε από το ματς με την Τσεχία στα προκριματικά και πάντα ο αντίπαλος και η πρόκληση ήταν μεγαλύτερη. Η σημερινή είναι η μεγαλύτερη στιγμή στην ποδοσφαιρική ιστορία της Ισλανδίας».

Ο κόσμος αρνούταν να φύγει από το γήπεδο μετά τη νίκη επί της Αυστρίας...
«Εχουμε απίστευτους οπαδούς εδώ, δεν σταμάτησαν λεπτό να τραγουδάνε και να μας στηρίζουν. Πανηγυρίσαμε μαζί τους και ελπίζουμε η παραμονή τους στη Γαλλία να συνεχιστεί για αρκετό καιρό ακόμα!»

Που μπορεί να φτάσει η Ισλανδία; Είναι η Ελλάδα του 2004 ένας οδηγός;
«Η πορεία της Ελλάδας του 2004 είναι όνειρο! Φαντάζομαι για όλες τις ομάδες εδώ. Τώρα έχουμε την μεγαλύτερη πρόκληση της ιστορίας με την Αγγλία, στόχος μας είναι να σταθούμε στο ύψος της».

 

EURO Τελευταία Νέα