H μεγάλη μπίζνα της διαιτησίας

Θάνος Σαρρής
H μεγάλη μπίζνα της διαιτησίας

bet365

Το gazzetta.gr αποκαλύπτει την επιχείριση-πυραμίδα που ανθίζει στους κόλπους της διαιτησίας, επηρεάζοντας ορισμούς και επιφέροντας ειδική μεταχείριση.

Στις ηχογραφημένες συνομιλίες που είδαν προσφάτως το φως της δημοσιότητας, υπάρχουν κάποια στοιχεία που με την πρώτη ματιά δεν είναι ύποπτα. Μιλούν για συγκεκριμένα ποσά, ευκαιρίες για όποιον έχει τη δυνατότητα, χιλιάδες ευρώ και ταξίδια σε μακρινές χώρες. Εκ πρώτης όψεως, δείχνουν άσχετα με ορισμούς διαιτητών και ειδική μεταχείριση σε όσους μπαίνουν στη μπίζνα. Το gazzetta.gr, ωστόσο, αποκαλύπτει ότι τα πράγματα είναι διαφορετικά.

Η συγκεκριμένη δραστηριότητα που ανθίζει σε ένα κλειστό κύκλο διαιτητών και ανθρώπων του ποδοσφαίρου έχει ως εμπνευστή πρώην διεθνή διαιτητή υψηλού επιπέδου με τη σύζυγό του. Ο τρόπος που λειτουργεί είναι απλός. Όποιος θέλει να μπει, πληρώνει ένα εφάπαξ ποσό στην αρχή. Στη συνέχεια, στρατολογώντας έναν συγκεκριμένο αριθμό «δικών» του ανθρώπων, παίρνει πίσω τα χρήματά του και ένα ποσό για κάθε άτομο που μπαίνει στην επιχείρηση. Σταδιακά, η πυραμίδα μεγαλώνει. Στην μπίζνα βρίσκεται και πρώην αθλήτρια Ολυμπιονίκης με τον σύζυγό της.

Στόχος είναι η προώθηση ταξιδιωτικών πακέτων, με τα εισιτήρια να αγοράζονται από συγκεκριμένη εταιρεία διάθεσης. Οι εμπλεκόμενοι δηλαδή λειτουργούν ως μεσάζοντες για την συγκεκριμένη εταιρεία, βάζοντας συνεχώς νέα μέλη, σε μια επιχείρηση τύπου πυραμίδας, στην οποία οι προωθητές χρησιμοποιούν τον τρόπο που οι ίδιοι θέλουν. Κάποιοι τάζουν χρήματα, ταξίδια, ευκολίες και φυσικά όποιος γίνει μέλος διατηρεί κάποια προνόμια, ώστε τα χρήματά του να πιάσουν τόπο.

Στο χώρο της διαιτησίας, όμως, υπάρχει ένα επιπλέον κίνητρο, εκτός από τα χρήματα και τα ταξίδια. Η ειδική μεταχείριση και οι ορισμοί. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του gazzetta.gr, άμεσος συνεργάτης του πρώην διεθνούς διαιτητή είναι άτομο από το χώρο της διαιτησίας, με άμεση εμπλοκή στις διαδικασίες, το όνομα του οποίου πρόσφατα είδε το φως της δημοσιότητας για σχετικό σκάνδαλο. Και στα «γρανάζια» βρίσκονται αρκετά ονόματα διαιτητών της μεγάλης κατηγορίας.

Ο εν λόγω ενδιάμεσος, είχε και την ανάλογη συμπεριφορά προς τους διαιτητές που έφερναν περισσότερα μέλη και άρα μεγαλύτερα έσοδα στη μπίζνα. Έσοδα που φυσικά φρόντιζε να μένουν αφορολόγητα. Ξεκινούσε με απλή στρατολόγηση του μίνιμουμ αριθμού ατόμων, αλλά όσο η πυραμίδα μεγάλωνε, τόσο αυξανόταν και ο ανταγωνισμός για το ποιος θα φέρει περισσότερους «πελάτες» και άρα θα δει το όνομά του να κερδίζει πόντους. Κάποιοι από τους διαλόγους που διέρρευσαν λοιπόν, μπορούν να εκτιμηθούν με διαφορετικό τρόπο γνωρίζοντας την συγκεκριμένη δραστηριότητα.

Σύμφωνα με μάρτυρες που επιθυμούν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, το παιχνίδι έχει χοντρύνει αρκετά και τα ποσά που έχουν φτάσει να συγκεντρώνονται είναι τόσο μεγάλα, ώστε να αυξάνουν σημαντικά την σχέση εξάρτησης με την διαιτησία, αφού προφανώς οι εμπλεκόμενοι αισθάνονται προστατευμένοι από παντού...

 

Τελευταία Νέα