Συναδινός: «Μέχρι τέλους για την κάθαρση και την εξυγίανση!»

Gazzetta team
Συναδινός: «Μέχρι τέλους για την κάθαρση και την εξυγίανση!»

bet365

Ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού, Ιούλιος Συναδινός, δήλωσε ότι θα αρθεί η υποχρέωση των αθλητικών σωματείων να μετατρέπονται σε ανώνυμες εταιρείες προκειμένου να συμμετάσχουν στα πρωταθλήματα των μεγάλων κατηγοριών, ενώ αναφέρθηκε στην απλή αναλογική στους αθλητικούς φορείς και στις θητείες στις αθλητικές ομοσπονδίες.

Ο κύριος Συναδινός μίλησε στο περιοδικό HOT DOC που κυκλοφορεί για την ανάπτυξη των μοντέλων λαϊκής συμμετοχής στο ποδόσφαιρο και προχώρησε σε μια σημαντική αποκάλυψη. Όπως τόνισε, στον νόμο πλαίσιο που θα κατατεθεί μέσα στο 2015, θα θα αρθεί η υποχρέωση των αθλητικών σωματείων να μετατρέπονται σε ανώνυμες εταιρείες προκειμένου να συμμετάσχουν στα πρωταθλήματα των μεγάλων κατηγοριών. Δηλαδή, μια ομάδα που για παράδειγμα θα είναι σωματείο λαϊκής βάσης, θα μπορεί να παίξει στις επαγγελματικές κατηγορίες ως έχει, χωρίς να χρειάζεται να γίνει σύσταση ΠΑΕ! Ήταν κάτι το οποίο αποτελούσε θέση του κυβερνητικού προγράμματος του αθλητικού τμήματος του ΣΥΡΙΖΑ και πρόθεση της κυβέρνησης είναι να υλοποιηθεί. Επίσης, ο ΓΓΑ αναφέρθηκε για άλλη μια φορά στον «εκδημοκρατισμό μέσω της θέσπισης της απλής αναλογικής σε όλους τους αθλητικούς φορείς και των θητειών στις αθλητικές ομοσπονδίες», δύο σημεία των κυβερνητικών σχεδίων που έχουν προκαλέσει συζήτηση, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση της κυβέρνησης να φτάσει μέχρι τέλους για την κάθαρση και την εξυγίανση.

Αναλυτικά η τοποθέτησή του στο περιοδικό: «Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ από τη πρώτη στιγμή και χωρίς δισταγμό κήρυξε τον πόλεμο σε γνωστά συμφέροντα, στις παθογένειες, στην ποδοσφαιρική παραοικονομία. Δεν θα διστάσει να φτάσει μέχρι το τέλος για τη δημιουργία συνθηκών κάθαρσης και εξυγίανσης του ποδοσφαίρου. Τα ποδοσφαιρικά μοντέλα της Ισπανίας, με τα αθλητικά σωματεία που δεν αποτελούν ανώνυμες εταιρείες (όπως Μπαρτσελόνα, Ρεάλ, Αθλετίκ κλπ) και της Γερμανίας όπου τα αθλητικά σωματεία κατέχουν το 51% των μετοχών (Μπάγερν και όλες οι υπόλοιπες πλην τριών ομάδων), αποτελούν τρανό παράδειγμα, ότι ακόμα και σε χώρες που επικρατεί ο άκρατος νεοφιλελευθερισμός, το ποδόσφαιρο της λαϊκής συμμετοχής, του εσωτερικού ελέγχου, των όρων διαφάνειας, αιρετότητας και ανακλητότητας στις διοικήσεις λειτουργεί και θριαμβεύει.

Για εμάς αποτελεί οδηγό. Στο νόμο πλαίσιο για τον αθλητισμό που θα κατατεθεί προς διαβούλευση και ψήφιση εντός του 2015, θα αρθεί η υποχρέωση των αθλητικών σωματείων να μετατρέπονται σε ανώνυμες εταιρείες προκειμένου να συμμετάσχουν στα πρωταθλήματα των μεγάλων κατηγοριών. Είναι πρόταση που επανειλημμένα έχει κατατεθεί ως νομοθετική τροπολογία και στο παρελθόν, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ βρισκόταν στην αντιπολίτευση. Είναι πρόταση που μετά βδελυγμίας απέτρεπαν οι θιασώτες του σημερινού ποδοσφαίρου. Αποτελεί βασική προγραμματική δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ, της ίδιας βαρύτητας με την πρόταση για τον εκδημοκρατισμό μέσω της θέσπισης της απλής αναλογικής σε όλους τους αθλητικούς φορείς και των θητειών στις αθλητικές ομοσπονδίες. Η εφαρμογή του κυβερνητικού προγράμματος για τη φυσική αγωγή και τον αθλητισμό θα υλοποιηθεί με σχέδιο, βήμα-βήμα, χωρίς αναστολή, παρά τα τεράστια διοικητικά, οικονομικά και οργανωτικά προβλήματα που άφησαν ως "κληρονομιά" στον ελληνικό αθλητισμό όλες οι κυβερνήσεις των περασμένων ετών».

 

Τελευταία Νέα