To Grexit έχει ήδη ξεκινήσει!

Θάνος Σαρρής
To Grexit έχει ήδη ξεκινήσει!

bet365

UEFA και FIFA σκληραίνουν τη στάση τους και το gazzetta.gr αποκαλύπτει τις σκέψεις τους για το ποδοσφαιρικό Grexit, το οποίο στα δικά τους μάτια έχει ήδη ξεκινήσει!

Οι συνεχείς τοποθετήσεις του Σταύρου Κοντονή και η ανυποχώρητη στάση που βγάζει ως προς τα θέματα που αφορούν το αυτοδιοίκητο δεν περνούν απαρατήρητα στην UEFA. Το θέμα της Ελλάδας είναι... talk of the town τις τελευταίες μέρες στη Νιόν και δεν μένει στα πρόσωπα «ελληνικού» ενδιαφέροντος.

Το θέμα στον Ινφαντίνο!

Είναι χαρακτηριστικό πως το ελληνικό ζήτημα και η κόντρα που δημιουργείται με την Πολιτεία περνάει σιγά-σιγά στον Τζιάνι Ινφαντίνο, τον Γενικό Γραμματέα της Ομοσπονδίας, ο οποίος ενημερώνεται συνεχώς για τα όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα και προετοιμάζει τις κινήσεις που θα γίνουν. Φυσικά, το κλίμα που βγαίνει από τα κεντρικά της UEFA δεν είναι καθόλου συγκαταβατικό, όπως άλλωστε συνέβαινε από την πρώτη συνάντηση της ελληνικής πλευράς με τις Ομοσπονδίες σε ελληνικό έδαφος, παρότι οι διαρροές ανέφεραν ότι υπάρχουν κοινά σημεία για να βρεθεί λύση.

Η διοργάνωση U-19 και η χαμένη ομάδα

Χαρακτηριστικό του ότι οι Ευρωπαίοι σκέφτονται ήδη την επόμενη μέρα μετά το ποδοσφαιρικό Grexit είναι η περίπτωση του τουρνουά εθνικών Κ-19, το οποίο ξεκινά στις 6 Ιουλίου και είναι προγραμματισμένο να διεξαχθεί σε Κατερίνη, Βέροια και Λάρισα. Οι αρμόδιοι της UEFA έχουν ήδη αρχίσει να ερευνούν εναλλακτικές, καθώς πρόκειται για μια προγραμματισμένη διοργάνωση που είναι πολύ κοντά και δεν θα είναι εύκολο σε περίπτωση που το σχοινί σπάσει να βρεθεί αμέσως λύση. Και προφανώς, για να προετοιμάζονται, θεωρούν ότι είναι αρκετά πιθανό το σχοινί να σπάσει!

Yπάρχουν μάλιστα σκέψεις, λόγω του ότι ο χρόνος πιέζει επικίνδυνα, να πάρουν από την Ελλάδα την διοργάνωση ούτως ή άλλως, ή να έχουν προετοιμάσει την επόμενη διοργανώτρια και τις εμπλεκόμενες πλευρές από πριν, προκειμένου τον Μάιο να είναι όλα πιο εύκολα αν χρειαστεί αλλαγή. Είναι επίσης πολύ πιθανόν η U-17 που έχει προκριθεί στα τελικά που θα γίνουν στη Βουλγαρία να βρεθεί χαμένη και να της στερηθεί η συμμετοχή, όποια κι αν είναι η κατάληξη. Διότι ακριβώς δεν είναι διατεθειμένη η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία να ρισκάρει αλλαγές της τελευταίας στιγμής.

Ο προβληματισμός της FIFA

Δεν είναι όμως μόνο η UEFA που «καίγεται» για να δοθεί λύση όσο το δυνατόν πιο σύντομα, επειδή πιέζουν οι διοργανώσεις. Είναι και η FIFA, διότι στα μέσα Ιουλίου θα γίνει η κλήρωση για τα προκριματικά του Μουντιάλ και δεν υπάρχει περίπτωση η Παγκόσμια Ομοσπονδία να συμπεριλάβει την Εθνική Ομάδα με τον κίνδυνο του Grexit να αιωρείται. Επομένως, θα πιέσει από την πλευρά της και η ίδια για όσο το δυνατόν πιο γρήγορη οριστική κατάληξη.

Ξεκάθαρη στάση

Από την UEFA, αδυνατούν να κατανοήσουν πως ο Κοντονής και κατ' επέκταση η ελληνική κυβέρνηση δεν φοβούνται τις συνέπειες ενός Grexit. Πιθανολογούν πως δεν έχουν κατανοήσει τη σοβαρότητα του θέματος και απορούν, διότι ισχυρίζονται πως είναι ξεκάθαρες οι θέσεις τους προς την ελληνική πλευρά και ο τρόπος που θα αντιμετωπιστεί αν δεν συμβιβαστεί με αυτές. Επίσης, αδυνατούν να κατανοήσουν πως ο Κοντονής τοποθετείται δημόσια λέγοντας πως «δεν βάλουμε κατά του αυτοδιοίκητου», όταν στις επαφές που έχουν γίνει έχει ενημερωθεί επαρκώς για τις «κόκκινες» γραμμές.

Υπάρχουν βέβαια και «φωνές» που θεωρούν ότι την ύστατη στιγμή η Ελλάδα θα βάλει νερό στο κρασί της, αλλά τη δεδομένη στιγμή, βγαίνει περισσότερη δυσαρέσκεια για τις κινήσεις της Ελλάδας, παρά αισιοδοξία για τελική συμφωνία. Στη συνάντηση της 30ης Απριλίου, είναι αποφασισμένοι να... κόψουν τα χαμόγελα, να πιέσουν για οριστική λύση και να ξεκαθαρίσουν όσο περισσότερο γίνεται ότι αν το νομοσχέδιο περάσει στη Βουλή ως έχει, την επόμενη μέρα η Ελλάδα θα βρεθεί εκτός Ευρωπαϊκών και Παγκόσμιων Διοργανώσεων χωρίς καμία προειδοποίηση. Υπάρχει πάντως έντονος προβληματισμός και για την ΕΠΟ.

Η πιθανή ποινή

Κατά τα φαινόμενα, η ποινή που θα επιβληθεί στην Ελλάδα θα έχει άμεση ισχύ, αλλά θα μπορεί να ανατραπεί οποιαδήποτε στιγμή υπάρξει συμφωνία. Αν δηλαδή μετά από ένα χρονικό διάστημα η χώρα μας θα αποφασίσει να συμβιβαστεί, τότε θα υπάρξει άρση της. Φυσικά, για κληρώσεις και event που θα έχουν ήδη προχωρήσει δεν θα μπορεί να υπάρξει επιστροφή. Αν πάλι η Πολιτεία συνεχίσει να εμμένει στις θέσεις με τις οποίες οι Ομοσπονδίες διαφωνούν, τότε το Grexit θα συνεχιστεί...

 

Τελευταία Νέα