Αυτό είναι το MIC!

Αντώνης Σαούλης
Αυτό είναι το MIC!

bet365

Ατζέντηδες και σκάουτς έχουν... κατασκηνώσει στην Χιρόνα για το μεγαλύτερο ποδοσφαιρικό «πάρτι» στον κόσμο για τις ακαδημίες. Η απουσία των μεγάλων ελληνικών συλλόγων.

Την Τρίτη το gazzetta.gr έκανε γνωστή την ιστορία της F.C. Olympian. Ενός συλλόγου που δημιουργήθηκε από οικογένειες στην Πιερία το 2010 και το τελευταίο διάστημα απλά δεν έχει αντίπαλο στα μικρά πρωτάθλημα της ΕΠΣ. Η καλή φήμη που είχε δημιουργήσει η ομάδα, αλλά κυρίως η τύχη ανάγκασε τέσσερις σκάουτς ξένων συλλόγων να τους δουν και να τους στείλουν στο (ίσως) μεγαλύτερο τουρνουά ακαδημιών στον κόσμο. Το MIC. To Mediterranean International Cup.

Κάποιους από τους απίστευτους αριθμούς του συγκεκριμένου τουρνουά τους γράψαμε και την Τρίτη. 220 ομάδες, περισσότεροι από 5.000 παίκτες, 34 χώρες από τις 5 ηπείρους. Για τους απλούς παρατηρητές είναι ένα όμορφο ποδοσφαιρικό «πάρτι» στο οποίο τα πιτσιρίκια (από 12 έως και 18 ετών) συμμετέχουν σ' αυτό το τουρνουά. Για την χαρά του παιχνιδιού. Για τους σκάουτς και τους ατζέντηδες όμως; Είναι το απόλυτο παζάρι! «Καρχαρίες» σ' έναν γεμάτο ωκεανό από 5.000 «ψάρια».

Ο David Belluer (πρόεδρος του MIC) και ο Juanjo Rovira (διευθυντής του MIC) έχουν δημιουργήσει το πιο δημοφιλές (μετά από αυτό της Toulon, το οποίο απευθύνεται μόνο σ' Εθνικές ομάδες) τουρνουά στον κόσμο γι' αυτές της ηλικίες. Το φετινό είναι το 14ο τουρνουά που διεξάγεται. Το πρώτο ήταν το 2001. Εκτοτε έχουν αγωνιστεί στο συγκεκριμένο τουρνουά παίκτες που κοστίζουν όλοι μαζί το δημόσιο χρέος της Ελλάδας.

Μέσι, Μαρσέλο, Φάμπρεγας, Νεϊμάρ, Μπάρτρα, Πικέ, Μάτα, Λούκας, Αλμπα, Οσκαρ, Κουτίνιο, Μπούσκετς, Τζιοβάνι Ντος Σάντος, Αντερσον, Τέγιο, Ρομέου, Ράφαελ, Ντελοφέου, Μπλιντ, Ντάγκλας είναι μόνο μερικά από τα ονόματα που συμμετείχαν στο MIC. Οι ίδιοι οι διοργανωτές παραδέχονται πως «από τις 220 ομάδες μόνο οι 30 με 40 είναι top class σύλλογοι. Ωστόσο οι άλλες 180 ομάδες έρχονται, μαζεύουν εμπειρίες και το ευχαριστιούνται. Θα γυρίσουν στις χώρες τους και θα έχουν παίξει με την Ρεάλ, την Μπαρτσελόνα, τον Αγιαξ...».

Η ΑΠΟΛΥΤΗ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΜΠΙΖΝΑ
Τα έσοδα που έχει το συγκεκριμένο τουρνουά είναι μυθικά εάν αναλογιστούμε ότι μιλάμε για παιδιά 12 ετών. Μόνο η παραμονή για έξι μέρες (πέντε νύχτες) κοστίζει 460 ευρώ το άτομο. Δηλαδή συνολικά το συγκεκριμένο ποσό ΜΟΝΟ για τους ποδοσφαιριστές ξεπερνά τα 2,3 εκατ. ευρώ! Για τους θεατές το ποσό πέφτει στα 410 ευρώ. Με το MIC να έχει ανακοινώσει πως θα το δουν 220.000 άτομα καταλαβαίνεται το μέγεθος των χρημάτων.

Οπως είχαμε γράψει υπάρχουν οι συμμετοχές που γίνονται μέσω πρόσκλησης (έτσι συμμετείχε η F.C. Olympian) αλλά το τουρνουά είναι ανοιχτό για τον οποιοδήποτε. Αρκεί η κάθε ομάδα να πληρεί τις προϋποθέσεις και να δώσει 1.800 ευρώ για την συμμετοχή. Δηλαδή σχεδόν 400.000 ευρώ είναι ήδη guarantee για το τουρνουά.

Φυσικά το ίδιο το τουρνουά προσφέρει τα dvd όλων των αγώνων ή φωτογραφίες των αγώνων. Μόνο το dvd κοστίζει 140 ευρώ το παιχνίδι! Αλλα 100 ευρώ κοστίζουν 75 φωτογραφίες του παιχνιδιού. Εννοείται πως όσες περισσότερες ζητήσει ο κάθε ενδιαφερόμενος τόσο περισσότερο κοστίζουν...

ΟΙ... ΚΑΡΧΑΡΙΕΣ
Το γεγονός ότι από το συγκεκριμένο τουρνουά έχουν περάσει παίκτες όπως ο Μέσι και ο Νεϊμάρ γίνεται εύκολα κατανοητό γιατί έχει... πλημμυρίσει η Χιρόνα από «καρχαρίες» που ψάχνουν νεανικό αίμα. Οι μεγαλύτεροι ατζέντηδες στον κόσμο έχουν στείλει εκεί άτομα να παρακολουθούν. Το να κλείσεις πελάτη έναν 14χρονο ή έναν 15χρονο είναι σαφώς πιο εύκολο (και πιο φθηνό) από το να έχει κάνει ήδη καριέρα...



Το ίδιο ισχύει και για τους σκάουτς. Ολοι οι μεγάλοι σύλλογοι έχουν απεσταλμένο στην Χιρόνα. Ψάχνουν να βρουν το ταλέντο που θα ξεχωρίσει ανάμεσα σε 5.000 παιδιά. Είπαμε. Το να τον βρεις στα 15 του είναι σαφώς πιο φθηνό από το να τον ανακαλύψεις στα 20 του.

ΤΟ ΣΝΟΜΠΑΡΕ Η ΕΛΛΑΔΑ
Μιλάμε για ένα πάρτι που συμμετέχουν 220 ομάδες. Κι αν δεν υπήρχαν οι άνθρωποι της Ρεάλ Μαδρίτης, της Ατλέτικο και της Σεβίλλης που είδαν την F.C. Olympian δεν θα υπήρχε ελληνική συμμετοχή! Δεν ξέρουμε εάν αγνοούσαν το συγκεκριμένο τουρνουά ή απλά δεν θέλησαν να στείλουν τις ακαδημίες στην Ισπανία. Προφανώς κάποιες ομάδες δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να το κάνουν. Βεβαίως εδώ κάποιος μπορεί ν' αναρωτηθεί πως βρήκε τα λεφτά ένας σύλλογος όπως η F.C. Olympian η οποία δεν έχει καν χορηγό και δεν μπορεί να τα βρει μια ομάδα Σούπερ Λίγκας.

Οπως και να 'χει κανένας ελληνικός σύλλογος δεν ήθελε (ή δεν ήξερε ή δεν σκέφτηκε ή δεν μπορούσε) να υπάρχει στην Χιρόνα. Να διαφημίσει την δουλειά που κάνει στο εξωτερικό και ταυτόχρονα να τεστάρει τις δυνάμεις του κόντρα στις καλύτερες ακαδημίες του κόσμου. Ο Ολυμπιακός το έκανε μέσω του Youth League φέτος και του Next Gen Series πέρσι. Ωστόσο και η Μπαρτσελόνα και η Ρεάλ που συμμετείχαν και στα δύο έδωσαν το παρών στην Χιρόνα. Και φυσικά δεν ήταν μόνο αυτές...

Το συγκεκριμένο τουρνουά ανανέωσε την συνεργασία με την Χιρόνα μέχρι και το 2019. Πολύ λογικό εάν αναλογιστεί κανείς και το κέρδος που έχει η πόλη από το συγκεκριμένο τουρνουά. Και ήδη η ομάδα του MIC ετοιμάζει αυτό της επόμενης χρονιάς. Τι είναι MIC; Στο βίντεο εξηγούνται όλα...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα