Αν θαύμαζες τον Τότι, δεν την χάνεις αυτή τη σειρά

Αν θαύμαζες τον Τότι, δεν την χάνεις αυτή τη σειρά

Αν θαύμαζες τον Τότι, δεν την χάνεις αυτή τη σειρά

bet365

Ο Βασίλης Σαμπράκος γράφει για την “One Captain”, ή “Speravo de morì prima” σειρά που διηγείται το τέλος της ποδοσφαιρικής καριέρας του θρύλου της Ρόμα.

Όταν άκουσα για πρώτη φορά πληροφορίες σχετικά με τη δημιουργία της “One Captain: Francesco Totti” ή “Speravo de morì prima” (“εύχομαι να είχα πεθάνει προηγουμένως”) σειράς, που πραγματεύεται την τελευταία 2ετία της καριέρας του Φραντσέσκο Τότι, ήμουν παραπάνω από επιφυλακτικός. Με έκαναν επιφυλακτικό πολλές από τις προηγούμενες ποδοσφαιρικές και αθλητικές απόπειρες δραματουργίας, διότι οι περισσότερες καταλήγουν να είναι άψυχα “κάτι σαν” ντοκιμαντέρ που δεν σε κάνουν σοφότερο. Ούτε μαθαίνεις, ούτε νιώθεις. Όμως τα όσα είχα διαβάσει και ακούσει σχετικά με την ποιότητα των έργων του Luca Ribuoli, του Ιταλού σκηνοθέτη που δούλεψε πάνω στο σενάριο που δημιούργησαν οι Stefano Bises, Michele Astori, Maurizio Careddu μου έδωσαν το έναυσμα για να παρακολουθήσω την σειρά στην CosmoteTV. Ήξερα ότι το σενάριο βασίζεται στο “Un Capitano” βιβλίο που έγραψε ο Τότι με τον Paolo Condò, έναν πολύ αξιόλογο Ιταλό αθλητικό δημοσιογράφο το 2018. Με άλλα λόγια η ιδέα να δω μια σειρά 6 επεισοδίων που διηγείται την αλήθεια του Τότι για όσα έζησε τον καιρό που αναγκάστηκε να αποφασίσει το τέλος της ποδοσφαιρικής καριέρας του, την οποία σκηνοθέτησε ένας πολύ καλός σκηνοθέτης, μου έδωσε αρκετή ώθηση για να ξεπεράσω τους ενδοιασμούς που μου γεννούσε η ιδέα ότι θα βλέπω έναν ηθοποιό να υποδύεται τον αρχηγό της Ρόμα.

Είμαι κάποιος που είχε την τύχη μιας συναναστροφής με τον Φραντσέσκο Τότι τον καιρό του πικ της λατρείας της Ρώμης για τον αρχηγό της Ρόμα. Χάρη στον - συμπαίκτη του την εποχή εκείνη - Τραϊανό Δέλλα είχα περάσει λίγο χρόνο την άνοιξη του 2005 με τον Τότι για να συζητήσουμε, σε μια συνέντευξη στην “Τριγκόρια”, το προπονητικό κέντρο της Ρόμα, σχετικά με την επιλογή του να παραμείνει κολλημένος με την πρώτη του αγάπη και να μην πάει στην Ρεάλ Μαδρίτης - την ομάδα που θαύμαζε περισσότερο από όλες, ή στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ του σερ Αλεξ. Και επειδή όσο βρισκόμουν στην “Τριγκόρια” δεν έκανα κάτι άλλο από το να παρατηρώ, πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη λήξη της προπόνησης, τον Τότι και τον προσωπικό του γυμναστή - ατζέντη - κολλητό, τον Βίτο Σκάλα, δεν ήμουν εύκολο κοινό για αυτή τη σειρά. Ήμουν δηλαδή κάποιος που δύσκολα θα ψηνόταν ότι ένας ηθοποιός, που δεν μοιάζει φυσιογνωμικά στον Τότι, θα δημιουργήσει την μαγεία και θα με κάνει να τον βλέπω ως τον πρωταγωνιστή της ιστορίας.

Όμως αυτός, ο Pietro Castellitto, ο ηθοποιός που τον υποδύεται, είναι μια αποκάλυψη. Νομίζεις ότι βλέπεις και ακούς τον Τότι στο σώμα κάποιου που δεν του “φέρνει” φυσιογνωμικά. Εχει τόσο ταλέντο και δούλεψε τόσο πολύ ο 29χρονος ηθοποιός, που μπήκε στο πετσί του ρόλου του. Και επειδή πέτυχαν το ίδιο δύο ακόμη ηθοποιοί, η Greta Scarano που υποδύεται τον ρόλο της γυναίκας του Τότι, της Ιλαρι Μπλάζι και ο Gianmarco Tognazzi που υποδύεται τον Λουτσιάνο Σπαλέτι, τον προπονητή της Ρόμα που “έσπρωξε” τον αρχηγό προς την απόσυρση, η σειρά “σε παίρνει μαζί” ακόμη και αν είσαι κάποιος που παρακολούθησε επεισόδιο επεισόδιο όλη την πραγματική σειρά της αποχώρησης του Τότι από την ενεργό δράση.

Η μαγεία όμως δεν κρύβεται τόσο στην απόδοση των ηθοποιών και τη ματιά του σκηνοθέτη· κυρίως κρύβεται στην διάθεση του Τότι να μιλήσει με ειλικρίνεια, να αυτοσαρκαστεί, να τρολάρει εαυτόν για κάθε ένα από τα κουσούρια που είχε στον καιρό του ως ποδοσφαιριστής. Η επιλογή σκηνοθέτη και σεναριογράφων να αφήσουν στην άκρη το τι ήταν ο Τότι ως ποδοσφαιριστής και να εστιάσουν στο ανθρώπινο μέρος αυτής της ιστορίας είναι καταλυτική. Μέσα από αυτά τα 6 επεισόδια σχηματίζεις μια αίσθηση σχετικά με το τι άνθρωπος ήταν ο ποδοσφαιριστής που κυκλοφορούσε για χρόνια σαν κλέφτης στη Ρώμη επειδή δεν μπορούσε να σταθεί πουθενά λόγω των μαζικών εκδηλώσεων λατρείας. Και συγχρόνως παίρνεις μια ευκαιρία για να έρθεις στη θέση ενός ποδοσφαιριστή που λατρεύτηκε, για να συνειδητοποιήσεις ότι το τέλος της καριέρας είναι για αυτή την κατηγορία των ποδοσφαιριστών ένας θάνατος. Και οδυνηρό όσο ένας θάνατος.

Περνάς πολύ καλά, διότι γελάς. Γνωρίζεις αρκετά τον άνθρωπο που κρυβόταν μέσα στη φανέλα. Σου δημιουργεί συναισθήματα, σε βάζει σε σκέψεις, σε βοηθά να κοιτάξεις το ποδόσφαιρο και από άλλη γωνία. Αν ήσουν θαυμαστής του Τότι, η σειρά δεν χάνεται. Ακόμη όμως και αν δεν τρελαινόσουν να τον βλέπεις να παίζει, αυτή είναι μια πολύ καλή ψυχαγωγική ποδοσφαιρική επιλογή για τις βραδιές σου. Η ποιότητα αυτής της δουλειάς ανοίγει νέους ορίζοντες στην δημιουργία αθλητικού περιεχομένου για τις τηλεοπτικές πλατφόρμες, διότι δείχνει ότι υπάρχει και αυτός ο δρόμος: να διηγηθείς με οπτικοποίηση την αληθινή ιστορία με ηθοποιούς δίχως να χαθεί η μαγεία.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος

Έχει συμπληρώσει 3 δεκαετίες στην αθλητική δημοσιογραφία. Μετά από τόσα χρόνια και τόσα διαφορετικά έργα, δεν λειτουργεί στην δημοσιογραφία για να εκφράζει οπαδικά αισθήματα ή συλλογικές προτιμήσεις. Γράφει και μιλάει για όλους, απευθυνόμενος προς όλους. Και τρελαίνεται στην ιδέα ότι υπάρχει κάπου ένας άνθρωπος, μια μέθοδος ή ένα εργαλείο που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα και βαθύτερα το ποδόσφαιρο. Πάνω από όλα, ο Βασίλης Σαμπράκος συστήνεται ως ο συγγραφέας του “Εξηγώντας το θαύμα” ή “The Miracle 2004”, ενός βιβλίου που έφτασε να σταθεί ανάμεσα στα καλύτερα ποδοσφαιρικά βιβλία του 2022 στην Αγγλία.