Σωκράτης: Έγινε ήδη ηγέτης της άμυνας του Ολυμπιακού, ένας ηγέτης που λείπει από την Εθνική

Σωκράτης: Έγινε ήδη ηγέτης της άμυνας του Ολυμπιακού, ένας ηγέτης που λείπει από την Εθνική

bet365

Ο Βασίλης Σαμπράκος γράφει για τις τελευταίες εμφανίσεις του Παπασταθόπουλου, που αυξάνουν τις προσδοκίες του Μαρτίνς για την επόμενη ευρωπαϊκή σεζόν και μεγαλώνουν τον καημό του Φαν’τ Σχιπ σχετικά με τις αυξημένες πιθανότητες επιτυχίας του “πρότζεκτ Κατάρ” αν τον είχε στη διάθεσή του.

Μια απόδοση σαν αυτή που έκανε στο Emirates, χάρη στην οποία μπήκε στην καλύτερη ενδεκάδα της UEFA για την ημέρα των ρεβάνς της φάσης των 16 του Europa League, δεν προκαλεί έκπληξη στα μάτια αυτών που έχουν παρακολουθήσει την μέχρι σήμερα πορεία του Σωκράτη Παπασταθόπουλου. Γιατί να σε εκπλήσσει το ότι κατάφερε να είναι θετικός στο 73% των ενεργειών του στο τερέν (πηγή: wyscout.com), όταν ο … διαχρονικός μέσος όρος του είναι του 80%;

Αν υπάρχει έκπληξη, αυτή είναι σχετική με το πόσο νωρίς και κυρίως πόσο αποτελεσματικά ανέλαβε την ευθύνη να γίνει αυτός που καθοδηγεί τον Ολυμπιακό στην φάση της άμυνας. Όχι μόνο την αμυντική γραμμή, αλλά όλη την ομάδα όταν αυτή οργανώνεται πίσω από την μπάλα για να αμυνθεί. Αυτό ναι, δεδομένου ότι ο 32χρονος αμυντικός δεν έχει συμπληρώσει δίμηνο στη νέα του ομάδα είναι στοιχείο εντυπωσιακό. Και επειδή δεν συνέβη μόνο στο Emirates, αλλά συνέβη, το ίδιο αποτελεσματικά, και στον αγώνα της Κυριακής απέναντι στον Αρη, αυτό το στοιχείο δημιουργεί την αίσθηση ότι ο Πέδρο Μαρτίνς έχει ήδη εμπιστευθεί στον Σωκράτη αυτό τον ρόλο διότι προφανώς ο διεθνής αμυντικός έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του προπονητή του.

Οι πολύ καλές εμφανίσεις απέναντι στην Άρσεναλ ήταν παραπάνω από αναμενόμενες από όσους γνωρίζουν τον χαρακτήρα του Παπασταθόπουλου ως ποδοσφαιριστή. Ο “εγωισμός” είναι από μόνος του αρκετός για να βγάλει από έναν ποδοσφαιριστή αυτής της ποιότητας τον καλύτερο εαυτό του. Ο Σωκράτης όμως ήταν καλός και πριν και μετά. Ένας παίκτης που ερχόταν από απραξία μπήκε ξαφνικά σε φουλ ρυθμό και βρήκε πολύ γρήγορα ρυθμό. Ναι, είναι ο Παπασταθόπουλος, ένας ποδοσφαιριστής που κουβαλά την επίγνωση κάποιου που έχει γεμίσει από υψηλές παραστάσεις με ευρωπαϊκούς συλλόγους και την Εθνική, αλλά παρ’ όλα αυτά στην σημερινή προσπάθειά του ο συντελεστής δυσκολίας ήταν πολύ υψηλός. Η απραξία και η νέα ομάδα, σε συνδυασμό με τις βασικές απουσίες και την σειρά απαιτητικών αγώνων δημιούργησαν μια παραπάνω από μεγάλη πρόκληση για έναν ποδοσφαιριστή που μπήκε στα μισά της σεζόν στο νέο περιβάλλον. Οι πρώτες εντυπώσεις που δημιουργεί στον Ολυμπιακό όμως δείχνουν ότι ο Σωκράτης έκανε μια συνειδητή επιλογή επειδή παραμένει φιλόδοξος και θέλει να επιστρέψει στο υψηλό επίπεδο. Ο Παπασταθόπουλος μοιάζει να έχει μπει φουριόζος για να αποδείξει στον Ολυμπιακό ότι έκανε καλά που τον εμπιστεύθηκε, και ανανεωμένος χάρη στο κίνητρο που του έδωσε μια ομάδα που τον κάλεσε να γίνει ο ηγέτης της στην φάση της άμυνας. Μοιάζει να επέστρεψε για να ευχαριστηθεί το ποδόσφαιρο και όχι για να βολευτεί μέχρι την απόσυρσή του.

Είναι πολύ νωρίς για να βγάλει κανείς συμπέρασμα. Η εντύπωση όμως που δημιουργεί ο Παπασταθόπουλος σε αυτά τα πρώτα 12 παιχνίδια του είναι ότι αναβαθμίζει την ανασταλτική λειτουργία του Ολυμπιακού όσο αναλογεί στο ακριβό συμβόλαιο που του προσέφερε ο σύλλογος. Αν οι εμφανίσεις που έκανε απέναντι στην Άρσεναλ και τον Άρη εξελιχθούν σε ρουτίνα, ο Μαρτίνς θα μπορεί να ακουμπά στον Σωκράτη ένα σημαντικό μέρος της προσδοκίας του να δει την ομάδα του στην επόμενη σεζόν να συμπεριφέρεται πιο αποτελεσματικά στην άμυνα. Αυτός ο Σωκράτης είναι αναβάθμιση για το ευρωπαϊκό πρότζεκτ του Ολυμπιακού.

Βλέποντας τις δύο τελευταίες εμφανίσεις του, με το μυαλό στην έναρξη της προσπάθειας της Εθνικής Ομάδας στην προκριματική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2022, σκεφτόμουν πόσο μεγαλύτερες θα ήταν η πιθανότητες της ομάδας που φτιάχνει ο Τζον Φαν’τ Σχιπ αν είχε στο τερέν τον Σωκράτη με τη νοοτροπία και την απόδοση που αυτός είχε στα τελευταία ματς του Ολυμπιακού. Είναι πολύ στενάχωρο που δεν βρέθηκε ο τρόπος για να επιστρέψει άμεσα στην Εθνική ο Παπασταθόπουλος. Στενάχωρο πρωτίστως για την Εθνική, που χρειάζεται έναν τέτοιο παίκτη στην άμυνά της. Στενάχωρο είναι και για τον Παπασταθόπουλο να χάσει μια από τις τελευταίες ευκαιρίες καριέρας για συμμετοχή σε ακόμη ένα Μουντιάλ. Εύχομαι να έχει βρεθεί η άκρη μέχρι την επόμενη φορά, τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Και κυρίως εύχομαι να έχει νόημα μέχρι τότε η επιστροφή του - δηλαδή να έχει ελπίδες πρόκρισης η Εθνική Ομάδα.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος

Έχει συμπληρώσει 3 δεκαετίες στην αθλητική δημοσιογραφία. Μετά από τόσα χρόνια και τόσα διαφορετικά έργα, δεν λειτουργεί στην δημοσιογραφία για να εκφράζει οπαδικά αισθήματα ή συλλογικές προτιμήσεις. Γράφει και μιλάει για όλους, απευθυνόμενος προς όλους. Και τρελαίνεται στην ιδέα ότι υπάρχει κάπου ένας άνθρωπος, μια μέθοδος ή ένα εργαλείο που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα και βαθύτερα το ποδόσφαιρο. Πάνω από όλα, ο Βασίλης Σαμπράκος συστήνεται ως ο συγγραφέας του “Εξηγώντας το θαύμα” ή “The Miracle 2004”, ενός βιβλίου που έφτασε να σταθεί ανάμεσα στα καλύτερα ποδοσφαιρικά βιβλία του 2022 στην Αγγλία.