Χάρη στην τεχνολογία είναι πιο εύκολο από ποτέ να φτιάξεις ποδοσφαιριστές

Χάρη στην τεχνολογία είναι πιο εύκολο από ποτέ να φτιάξεις ποδοσφαιριστές

bet365

Ο Βασίλης Σαμπράκος κουβεντιάζει με έναν Έλληνα αναλυτή απόδοσης, που εργάζεται στην ακαδημία μιας ομάδας 3ης κατηγορίας της Αγγλίας, για την data driven αξιολόγηση ποδοσφαιριστών ακαδημίας και το βίντεο σκάουτινγκ - εργαλεία που κάνουν πιο ακριβείς από ποτέ τις επιλογές και πιο τεκμηριωμένες από ποτέ τις αποφάσεις για τους ποδοσφαιριστές.

Σούπερ προσφορά* στα Virtual Sports | *Ισχύουν όροι & προϋποθέσεις

Κάθε φορά που βρισκόμουν μπροστά σε μια ανάλυση της μεθόδου που ακολουθεί ένας μεγάλος ευρωπαϊκός σύλλογος για να αξιολογεί τους ποδοσφαιριστές του ή τους ποδοσφαιριστές που παρακολουθεί προκειμένου να αποφασίσει αν έχει ή όχι νόημα να επιχειρήσει να τους εντάξει στο δυναμικό του έκλεινα την ανάγνωση με την συνείδηση ότι δεν έχει νόημα μια αναφορά σε αυτές τις μεθόδους όταν απευθύνεσαι στην ελληνική αγορά του ποδοσφαίρου. Διότι πάντα η σκέψη ότι “δεν έχουν τους πόρους για να εφαρμόσουν τέτοιες μεθόδους” λειτουργούσε αποτρεπτικά στο μυαλό μου.

Κι ύστερα ήρθε η ψηφιακή συναναστροφή μου με έναν Έλληνα αναλυτή που εργάζεται στην ακαδημία ενός αγγλικού συλλόγου της 3ης κατηγορίας του αγγλικού ποδοσφαίρου. Την αρχική μου έκπληξη για το γεγονός ότι μια ομάδα της League One έχει τέτοια κουλτούρα και αντιλαμβάνεται ως σημαντική την ύπαρξη αναλυτή απόδοσης στην ακαδημία ποδοσφαίρου της διαδέχθηκε η κατάπληξη, όταν έμαθα από τον Θεοχάρη Τούσιο ότι δεν είναι ο αναλυτής της ακαδημίας· είναι ένα από τα 9 μέλη της ομάδας αναλυτών της ακαδημίας. Το μυαλό κάποιου που ζει στον ελληνικό κόσμο του ποδοσφαίρου, εκεί όπου η ακαδημία μιας μεγάλης ΠΑΕ της Superleague 1 έχει έναν αναλυτή, μια πληροφορία σαν αυτή μπορεί να το ανατινάξει.

Προτού προχωρήσω στο περιεχόμενο της συνομιλίας μας, έχει νόημα μια σύντομη αναφορά στο βιογραφικό του συνομιλητή μου. Απόφοιτος ΤΕΦΑΑ με ειδικότητα στο ποδόσφαιρο, ο Θεοχάρης Τούσιος μπήκε στην προπονητική πριν από 4 χρόνια, κάνοντας την πρακτική του στην Κ14 ομάδα του ΠΑΟΚ ως βοηθός προπονητή. Μετά από αυτή την εμπειρία άρχισε να καταπιάνεται με την βίντεο ανάλυση στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, με μια κάμερα. Το ερέθισμα λειτούργησε ως παρακίνηση για να κατακτήσει το γνωστικό αντικείμενο και να εμβαθύνει στην ανάλυση. Κι έτσι βρέθηκε στο Μάντσεστερ τον περασμένο Σεπτέμβριο για το μεταπτυχιακό του στην ανάλυση της απόδοσης. Έναν μήνα αργότερα βρέθηκε στην ακαδημία της Ακρινγκτον. Κι ακριβώς σε αυτό το σημείο κρύβεται και ένα μεγάλο μέρος του νοήματος αυτού εδώ του κειμένου.

Η Ακρινγκτον είναι μια ομάδα τρίτης κατηγορίας. Από την ακαδημία της όμως δεν λείπει τίποτα, διότι οι υποδομές της, όπως και των ακαδημιών των ομάδων της τέταρτης κατηγορίας, είναι φροντισμένες από την αγγλική ομοσπονδία ποδοσφαίρου, η οποία επιδοτεί την δημιουργία και την συντήρηση των υποδομών των ακαδημιών με όραμα την άνοδο του επιπέδου κατάρτισης των Άγγλων ποδοσφαιριστών. Μέσα από ένα επιπλέον πρόγραμμα που εφαρμόζεται με συνέπεια, η Premier League χρηματοδοτεί με επιδοτήσεις την παραγωγή ποδοσφαιριστών. Το πρόγραμμα της Premier League (Elite Player Performance Plan), το οποίο τρέχει εδώ και περίπου μια 8ετία, από το 2012, αξιολογεί την δουλειά των ακαδημιών και τις πριμοδοτεί με βασικό κριτήριο τον αριθμό των ποδοσφαιριστών - μαθητών τους που φτάνουν να υπογράφουν επαγγελματικό συμβόλαιο.

Αξιολογώντας την κατάσταση της, η Ακρινγκτον μελέτησε την δραστηριότητα της προηγούμενης 5ετίας, διαπίστωσε ότι είχε εισπράξει “μόνο” περίπου 2.5 εκατομμύρια λίρες από τις πωλήσεις, κι ενώ η παραγωγή των ποδοσφαιριστών θα έπρεπε να της έχει αποφέρει μεγαλύτερα έσοδα, και έκρινε πέρα από όλα τα άλλα ότι πρέπει να αλλάξει τον τρόπο που παίρνει τις αποφάσεις για την επιλογή και την αξιολόγηση των ποδοσφαιριστών και να τις βασίσει περισσότερο στα δεδομένα της στατιστικής & της βιντεοανάλυσης. Πώς όμως να το κάνει αυτό μια ακαδημία που δεν έχει υψηλά έσοδα; Πώς να δημιουργήσεις μια ομάδα αναλυτών που θα μπορεί να υποστηρίξει τις ανάγκες ενός έργου που απαιτεί πολλή ανάλυση;

Δημιούργησε τμήμα ανάλυσης με επικεφαλής έναν προπονητή της, της Κ12 ομάδας της. Αυτός ανέλαβε την ευθύνη της επικοινωνίας με τους προπονητές των υπόλοιπων ομάδων προκειμένου μαζί να βάλουν τις προδιαγραφές της μεθοδολογίας της ανάλυσης, δηλαδή να ορίσουν τι πληροφορίες ψάχνουν προκειμένου να βελτιώσουν τους ποδοσφαιριστές. Και πώς στελεχώθηκε αυτό το τμήμα, της ανάλυσης; Η Ακρινγκτον ήρθε σε επαφή με τα πανεπιστήμια, τους έκανε γνωστό ότι θα δεχόταν με ευχαρίστηση να δώσει ευκαιρίες για την πρακτική των εκπαιδευόμενων στην ανάλυση της απόδοσης, και έτσι σχημάτισε ανέξοδα μια οκταμελή ομάδα αναλυτών. που εργάζονται σήμερα πάνω στην ανάλυση των αγώνων και των προπονήσεων των ομάδων της ακαδημίας. Ο Θεοχάρης Τούσιος εξηγεί:“Αυτό που ξεκινήσαμε να κάνουμε στην αρχή της σεζόν για τις μικρότερες ηλικίες είναι να συλλέγουμε στατιστικά μέσα από τους αγώνες, ανάλογα με τη θέση που παιίουν τα παιδιά και να βλέπουμε τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία τους. Ετσι μέσω της βιντεοανάλυσης δίνουμε ένα feedback στον ποδοσφαιριστή και μέσω των στατιστικών ελέγχουμε την πρόοδό του ανά 4-6 εβδομάδες”. Ξαφνικά ο προπονητής γίνεται πιο κατανοητός από ποτέ, διότι αφενός τεκμηριώνει και αφετέρου εξηγεί και αναλύει καλύτερα, δηλαδή βάζει πολύ περισσότερη ακρίβεια στην επικοινωνία των πληροφοριών προς τον μικρό ποδοσφαιριστή του. Οι πληροφορίες γίνονται ακριβείς και οπτικοποιούνται ώστε να γίνονται πιο εύπεπτη τροφή για ένα παιδί που είναι ήδη εξοικειωμένο με την οπτικοποιημένη πληροφορία μεγαλώνοντας στον ψηφιακό κόσμο.

“Για την Κ18 ομάδα μας αυτό που θα κάνουμε είναι να συλλέξουμε τα στατιστικά των παικτών από όλους τους φετινούς αγώνες και να τους συγκρίνουμε με τους παίκτες της πρώτης ομάδας βάσει των δικών τους στατιστικών προκειμένου να προετοιμαστούν καλύτερα τα παιδιά της Κ18 για το επόμενο βήμα τους”.

Η Ακρινγκτον φυσικά δεν είναι η μόνη που αντλεί πόρους από την δεξαμενή των πανεπιστημίων προκειμένου να ευεργετηθεί. Η - πρωτοπόρος στην League One - Κόβεντρι βάσισε πάνω στους εκπαιδευόμενους ένα άλλο φιλοδοξο πρότζεκτ: στην αρχή της σεζόν έδωσε την ευκαιρία σε 10 φοιτητές να εργαστούν στο βίντεο σκάουτινγκ. Ανέθεσε στον καθένα από τους φοιτητές ένα ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, από τις προσιτές αγορές. Τους ζήτησε να παρακολουθούν αγώνες και να επιστρέψουν μετά από 2 μήνες για να προτείνουν στον σύλλογο δύο ενδεκάδες: μια για την League One, προκειμένου η Κόβεντρι να την αξιοποιήσει στην περίπτωση παραμονής στην κατηγορία, και μία για την Championship, για την περίπτωση που εξασφαλίσει την άνοδο. Η Κόβεντρι, η οποία έχει στήσει ένα εξαιρετικό δίκτυο παρακολούθησης ποδοσφαιριστών και έχει εξελίξει την επιστήμη της “αγοράζω φθηνά, πουλάω καλά και έχω κερδοφορία” μεθόδου καταφέρνει ανέξοδα να ανεβάσει το επίπεδο της ποιότητας του σκάουτινγκ και να βαδίσει στα χνάρια του Μόντσι της Σεβίλλης μέσα από την αξιοποίηση των πανεπιστημιακών φοιτητών. Ό,τι κάνει η υπόλοιπη αγορά εδώ και δεκαετίες, το κάνει η ποδοσφαιρική αγορά τώρα που έχει ανάγκη από νέους επιστήμονες σε μια επιστήμη που δεν ήταν ποτέ στο σημερινό επίπεδό της: αξιοποιεί την πανεπιστημιακή δεξαμενή.

Έβαλα την ερώτηση στον Θεοχάρη Τούσιο, ο οποίος έχει την προηγούμενη ελληνική ποδοσφαιρική εμπειρία στην προπονητική, προκειμένου να βεβαιωθώ ότι δεν θεωρητικολογώ: είναι εύκολο να στήσεις ένα δίκτυο αναλυτών, το οποίο αξιοποιείς τόσο για για να αξιολογείς τους ποδοσφαιριστές που έχεις όσο και προκειμένου να επιλέγεις ποδοσφαιριστές, τόσο για την ακαδημία όσο και για τις πρώτες ομάδες; “Δεν είναι δύσκολο. Προσελκύεις αυτούς που θέλουν να μπουν στο χώρο και να πάρουν εμπειρίες για να γεμίσουν το βιογραφικό τους, τους δειχνεις τα βασικά για το πως μπορούν να εξελιξουν κάποια skills πάνω σε λογισμικά ή κάμερες που μπορεί να μην έχουν χρησιμοποιήσει και μετά αυτοί εφαρμόζουν και αυτά που έχουν μάθει στο πανεπιστήμιο ή από τα μαθήματα προπονητικής ανάλογα με το background που έχουν”.

Πολύ πρόσφατα έμαθα την ιστορία ενός αναλυτή που παρουσίασε ένα παρόμοιο σχέδιο αξιολόγησης των ποδοσφαιριστών της ακαδημίας μιας ΠΑΕ μέσα από την ανάλυση της απόδοσης. Το σχέδιο του δεν προχώρησε ποτέ. Το ίδιο πρόσφατα άκουγα τον “πόνο” ενός αναλυτή πρώτης ομάδας μιας ΠΑΕ, ο οποίος δουλεύει μόνος και τα κάνει όλα μόνος επειδή η ΠΑΕ δεν είχε χρήματα να επενδύσει πάνω στην δημιουργία ενός τμήματος ανάλυσης της απόδοσης. Όλη η συζήτηση μας με τον Θεοχάρη Τούσιο αποδεικνύει με τεκμηρίωση ότι η ποιοτική αναβάθμιση της λειτουργίας μιας ακαδημίας προκειμένου αυτή να επιλέγει με μεγαλύτερη ακρίβεια ποδοσφαιριστές και να τους εκπαιδεύει καλύτερα δεν είναι ζήτημα χρημάτων. Είναι ζήτημα νοοτροπίας, οραμάτων, αντιλήψεων και διάθεσης. Η ανάλυση της απόδοσης μπορεί να κάνει “θαύματα” στην ανάδειξη ποδοσφαιριστών. Και δεν κοστίζει τόσο που να την κάνει ασύμφορη, για τα μέτρα της ελληνικής αγοράς, την ενσωμάτωσή της. Περιμένω με αγωνία να δω τον πρώτο Έλληνα επιχειρηματία της ποδοσφαιρικής αγοράς που θα το συνειδητοποιήσει και θα στήσει την πρώτη data driven ακαδημία ποδοσφαίρου.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος

Έχει συμπληρώσει 3 δεκαετίες στην αθλητική δημοσιογραφία. Μετά από τόσα χρόνια και τόσα διαφορετικά έργα, δεν λειτουργεί στην δημοσιογραφία για να εκφράζει οπαδικά αισθήματα ή συλλογικές προτιμήσεις. Γράφει και μιλάει για όλους, απευθυνόμενος προς όλους. Και τρελαίνεται στην ιδέα ότι υπάρχει κάπου ένας άνθρωπος, μια μέθοδος ή ένα εργαλείο που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα και βαθύτερα το ποδόσφαιρο. Πάνω από όλα, ο Βασίλης Σαμπράκος συστήνεται ως ο συγγραφέας του “Εξηγώντας το θαύμα” ή “The Miracle 2004”, ενός βιβλίου που έφτασε να σταθεί ανάμεσα στα καλύτερα ποδοσφαιρικά βιβλία του 2022 στην Αγγλία.