Το magic bus του Καρέρα και η εξάρτηση από τον δανεικό Ζαχίντ

Γιάννης Σερέτης Γιάννης Σερέτης
Το magic bus του Καρέρα και η εξάρτηση από τον δανεικό Ζαχίντ

bet365

O Γιάννης Σερέτης γράφει για την έλλειψη ποιότητας του Παναθηναϊκού μεσοεπιθετικά, τη σχεδόν απόλυτη εξάρτηση από την παρουσία/απόδοση του Ζαχίντ, το "magic bus" του Καρέρα και το πραγματικό όφελος της ΑΕΚ μετά και το χθεσινό ματς...

Παναιτωλικός - Βόλος με ακόμα καλύτερες αποδόσεις. |21+

Ο ένας έχει Ελ Αραμπί στα high του, πήρε και Χασάν. Εχει και Βαλμπουενά και Σουντανί (μακάρι να προλάβει τα play offs), έχει πλέον και Φορτούνη και σταθερά τούρμπο Μασούρα, έχει τον Λάζαρο βασικό στον πάγκο, να δούμε και τον Μορ...

Ο άλλος έχει δαιμόνιο Σφιντέρσκι και Ακπομ στο «9». Εχει και ξεχασμένο Ζαμπά. Και Λημνιό – Βιεϊρίνια στα άκρα. Και Πέλκα – Μπίσεσβαρ για το "10" και για... παντού. Ερχεται και ο Λάμπρου.

Ο τρίτος είχε τανκ Ολιβέιρα και Λιβάγια (στα χειρότερά του από την αρχή της σεζόν),πήρε και τον killer Αραούχο. Eχει και Μάνταλο. Πήρε και παίρνει λιγότερα από όσα πραγματικά μπορούν να προσφέρουν οι Βέρντε – Κλωναρίδης – Αλμπάνης.

Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΠΑΛΗ ΠΕΡΙΟΧΗ

O Παναθηναϊκός στο «9» έχει τον Μακέντα που έχει βάλει 4 non penalty γκολ. Τον άγουρο Περέα που δεν έχει βελτιωθεί ιδιαίτερα και παίζει λιγότερο στον δεύτερο γύρο. Και τον Καμπετσή τον οποίο ο κόουτς προτιμά πλέον περισσότερο (ως αλλαγή) επειδή τον θεωρεί πιο συνεπή τακτικά και εξίσου ταχύ και εξελίξιμο με τον νεαρό Κολομβιανό. Εχει επίσης τον Χατζηγιοβάνη, τον Μπουζούκη, τον Κολοβό, τον Μπεκ, τον Νάγκι, είχε και τον Μολό: όλοι αυτοί μαζί έχουν βάλει 2 non penalty γκολ στο πρωτάθλημα! Και αυτό, σαφώς, δεν είναι αποκλειστικά δική τους ευθύνη, αλλά και του κόουτς. Ανεξάρτητα από το πόσο μπορεί και θέλει ο καθένας τους…

Ο μοναδικός που έχει επιδόσεις επιπέδου «πρωταθλητισμού» (διότι αυτόν τον στόχο είχε θέσει ο προπονητής το καλοκαίρι, «να κάνουμε πρωταθλητισμό») είναι ο Ζαχίντ με 3 γκολ – 4 ασίστ. Και το πρόβλημα του Παναθηναϊκού διογκώνεται διότι δεν έχει και χαφ με γκολ: ένα ο Χρ. Δώνης, ένα και ο Κουρμπέλης.

Δεν… χρειάζονταν, λοιπόν, τα πρόσφατα ματς με τον ΠΑΟΚ και την ΑΕΚ στα οποία το Τριφύλλι δημιούργησε μόλις μία ευκαιρία (με Μακέντα – Χατζηγιοβάνη χθες στο ΟΑΚΑ, προϊόν μιας θαυμάσιας εν κινήσει κάθετης πάσας του Χρ. Δώνη που σπανίζει στο παιχνίδι του Τριφυλλιού) για να αντιληφθεί κάποιος το πρόβλημα της ομάδας στον παραγωγικό τομέα. Πρόβλημα που διογκώθηκε χθες, διότι λόγω της απουσίας Ζαχίντ - Μακέντα από την αρχική ενδεκάδα, "χάθηκαν" και οι όποιοι αυτοματισμοί.

Ο Παναθηναϊκός έφτασε εκεί όπου έφτασε εφέτος χάρη στην αλλαγή προσανατολισμού του, τη σταδιακή βελτίωση της ανασταλτικής λειτουργίας του και την ατομική ποιότητα των αμυντικών του. Ο Διούδης τρέχει την καλύτερη σεζόν της καριέρας του, ο Σένκεφελντ είναι από τους καλύτερους στόπερ της κατηγορίας, ο Πούγγουρας ο πιο βελτιωμένος παίκτης της ομάδας, οι Ινσούα – Γιόχανσον (μετριότατη απόδοση στον πρώτο γύρο) έχουν αποδείξει τις ικανότητές τους, ο Κουρμπέλης είναι ο μοναδικός εν ενεργεία διεθνής: αυτή είναι η μεσοαμυντική γραμμή του Τριφυλλιού.

Η ΕΞΑΡΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΖΑΧΙΝΤ ΚΑΙ Η ΚΑΛΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ… «ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΗ ΖΩΝΗ»

Η έλλειψη ποιότητας στο τελευταίο τρίτο του γηπέδου είναι εμφανής συγκριτικά με τους τρεις πρωτοπόρους και η εξάρτηση από τον Ζαχίντ γίνεται όλο και μεγαλύτερη: παίζει και είναι καλά ο Νορβηγός; Πάει καλά μεσοεπιθετικά και ο Παναθηναϊκός. Δεν παίζει ή περιορίζεται από τον αντίπαλο ο δανεικός από τον ΑΠΟΕΛ μεσοεπιθετικός; Πολλά προβλήματα στην τελική πάσα και την τελική προσπάθεια!

Χθες σωστά ο Δώνης τον άφησε στον πάγκο. Δίχως τέσσερις βασικούς (Ινσούα, Κουρμπέλης, Ζαχίντ, Μακέντα), ο Παναθηναϊκός έδειξε πόσο καλά δουλεμένη ομάδα είναι μέχρι την «απαγορευμένη ζώνη» της αντίπαλης περιοχής και (ξανά) πόσο γυμνασμένη είναι μια ομάδα χωρίς ιδιαίτερο "βάθος. Ο Δώνης λόγω Αραούχο και Λιβάγια δίστασε να «ξεκουράσει» έναν εκ των Πούγγουρα - Σένκεφελντ, αλλά τελικά ο Παναθηναϊκός δεν απέφυγε την ήττα: ο Αραούχο το έχει κάνει πολλές φορές, το έκανε χθες και θα το ξανακάνει. Μάθημα στον Πούγγουρα: δεν του αφήνεις ούτε μέτρο! Τα είχαν πάρει αυτά τα μαθήματα και ο Καλλιτζάκης και ο Κολιτσιδάκης από τον Ντέμη και όλοι οι στόπερ επί 15 χρόνια από τον Βαζέχα...

ΤΟ “MAGIC BUSTOY KAΡΕΡΑ ΚΑΙ ΤΟ ΑΛΗΘΙΝΟ ΟΦΕΛΟΣ ΤΗΣ ΑΕΚ

Το magic bus του Καρέρα, με το οποίο η ΑΕΚ σε τρία σερί ντέρμπι δέχθηκε γκολ μόνο από πέναλτι και επέτρεψε στους αντιπάλους να δημιουργήσουν ελάχιστες ευκαιρίες (με ΠΑΟΚ, Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό), θα την οδηγήσει μέχρι το τέλος της σεζόν με πολλές πιθανότητες για τελικό Κυπέλλου και θετικά αποτελέσματα στα offs. Με «πούλμαν», όμως, πρωτάθλημα δεν παίρνεις. Είναι ένα «φάρμακο» να βάζεις τον Λιβάγια και τον Βέρντε να μαρκάρουν Γιόχανσον και Χατζηθεοδωρίδη. Κερδίζεις πολλά με τον Μάνταλο… «6-8άρι» και τους Σιμάνσκι – Κρίστισιτς να μαρκάρουν σαν «σκύλοι» και να τρέχουν παντού. Αλλά έτσι θα σκοντάψεις με πολλούς "μικρομεσαίους"! Θα έχει το χρόνο ο Ιταλός από το καλοκαίρι και με τις δικές του επιλογές παικτών να μοντάρει διαφορετικά την ομάδα του. Τώρα, όμως, φαίνεται ότι η Ένωση θα πάει προς τον τερματισμό με το πούλμαν: θα αρέσει όταν νικάει, θα σιχτιρίζεται όταν δεν τα καταφέρνει ή αν αποκλειστεί στο Κύπελλο. Ετσι είναι αυτά: ο καθένας κάνει τις επιλογές του και αξιολογείται βάσει αυτών.

Ας μην παραβλέπουμε, όμως, το μεγάλο όφελος για την ΑΕΚ, τουλάχιστον βάσει αυτών που δείχνει στα τελευταία ματς: υπακούουν άπαντες στο πλάνο του κόουτς. «Υποτάσσονται», αν θέλετε, και παίκτες όπως ο Λιβάγια και ο Μάνταλος που δεν διακρίνονται για τα ανασταλτικά τους χαρίσματα ή την απόλυτη «πειθαρχία»τους σε αμυντικογενή σχήματα. Αυτό είναι τεράστιο κέρδος για την Ενωση κι αν συνεχιστούν οι νίκες και πιστέψουν ακόμα περισσότερο οι παίκτες στον προπονητή, καλές μέρες ξημερώνουν για την ομάδα. Διότι όταν έρχονται οι νίκες με «άμυνα» μόνο και μόνο ως γιατρειά στις πληγές, κάποια στιγμή θα «ξεκλειδώσει» και ο κόουτς και το σύνολο θα αρχίσει να παίζει πιο απελευθερωμένα, έχοντας κερδίσει και μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση.

Κοινός παρονομαστής για τους δύο αντιπάλους και «άδικος» εν μέρει: η πορεία τους στο Κύπελλο θα διαμορφώσει εν πολλοίς και την εικόνα τους στην κοινή γνώμη για την πορεία της σεζόν. Μια ολόκληρη αγωνιστική περίοδος, όμως, ειδικά για ομάδες που δεν μπόρεσαν να θέσουν ως υλοποιήσιμο και ρεαλιστικό στόχο την κατάκτηση του τίτλου, δεν είναι σωστό να κρίνεται μόνο από το τι θα κάνουν στο Κύπελλο, όπου μια «κακή» κλήρωση ή μια κακή βραδιά μπορεί να καθορίσει και το τελικό αποτέλεσμα. Είναι άλλοι, πολλοί, οι παράγοντες αξιολόγησης της σεζόν ΑΕΚ και Παναθηναϊκού, αλλά ας περιμένουμε τη λήξη της σεζόν…

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιάννης Σερέτης
Γιάννης Σερέτης

Τυχερός που πρόλαβε τα 80's πιτσιρίκι, τα 90's έφηβος, τα 00's ως επαγγελματίας. Παιδιόθεν λάτρης των στατιστικών και της μπάλας παντός χρώματος.
Κυρίως της παλιάς... ασπρόμαυρης, αν και στο κλειστό του ΓΣΠ έχει περάσει δεκάδες απογεύματα. Σχεδόν πάντα “αντιρρησίας”, σχεδόν πάντα αισιόδοξος, σχεδόν πάντα ξεροκέφαλος: είναι αφόρητοι αυτοί οι Ταύροι...