Λιγότερο κινητό για περισσότερη επικοινωνία στο ποδόσφαιρο

Βασίλης Σαμπράκος Βασίλης Σαμπράκος
Λιγότερο κινητό για περισσότερη επικοινωνία στο ποδόσφαιρο

bet365

Ο Λουίς Ενρίκε γίνεται ο τρίτος προπονητής, σε διάστημα δύο μηνών, που επιλέγει να επιβάλει στους ποδοσφαιριστές του την περιορισμένη χρήση του κινητού τηλεφώνου. Ο Βασίλης Σαμπράκος εξηγεί τα “γιατί”.

O Λουίς Ενρίκε έγινε τούτες τις μέρες ο τρίτος προπονητής στη διάρκεια του τελευταίου διμήνου που επιλέγει να επιβάλει στους ποδοσφαιριστές του περιορισμούς στην χρήση των κινητών τηλεφώνων τους. Ο ομοσπονδιακός προπονητής της Ισπανίας ζήτησε από τους ποδοσφαιριστές να πηγαίνουν για φαγητό χωρίς το κινητό τους τηλέφωνο. Ακριβώς το ίδιο έχει επιβάλει στους παίκτες της Αρσεναλ από τις αρχές του Ιουλίου ο Ουνάι Εμερι, ο οποίος τους έχει ζητήσει επιπλέον να κάνουν πολύ περιορισμένη χρήση του κινητού καθ' όλη τη διάρκεια της παραμονής τους στο προπονητικό κέντρο. Το ίδιο μέτρο έλαβε, όπως έγινε προχθές γνωστό, ο Πεπ Γκουαρδιόλα, ζητώντας από τους ποδοσφαιριστές της Σίτι να μην κουβαλούν το κινητό σε καμιά από τις περιοχές εργασίας τους στο προπονητικό κέντρο, επιτρέποντάς τους τη χρήση μόνο εντός αποδυτηρίων στο προπονητήριο.

Η επιδίωξη του Λουίς Ενρίκε είναι η σύσφιξη των σχέσεων και των ανθρώπινων δεσμών που αναπτύσσονται μεταξύ των ποδοσφαιριστών χάρη στην μεταξύ τους επικοινωνία. Ο στόχος του είναι η βελτίωση της μεταξύ τους επικοινωνίας. “Καλή ιδέα μου φαίνεται, τον τελευταίο καιρό εστιάζουμε περισσότερο στα κινητά μας από όσο στην επικοινωνία με τους συμπαίκτες”, σχολίασε ο Ισκο για να ταχθεί υπέρ της επιλογής του προπονητή του. Ιδιο στόχο με τον Ενρίκε είχε και ο Ουνάι Εμερι, του οποίου η αντίληψη είναι ότι με την απόσυρση των κινητών κερδίζει χρόνο στην εξοικείωση του ίδιου και των συνεργατών του με τους ποδοσφαιριστές της Αρσεναλ και μικραίνει τον χρόνο προσαρμογής των καινούργιων ποδοσφαιριστών στο νέο περιβάλλον.

Ολα αυτά μου έφεραν στο μυαλό μια πρόσφατη συζήτηση που είχα με τον Γιώργο Καραγκούνη, ο οποίος μου εξηγούσε ότι ένα από τα “μυστικά” της Εθνικής που έφτασε στην κατάκτηση του Euro, δηλαδή μια εξήγηση για το ομαδικό πνεύμα και την άριστη επικοινωνία μεταξύ των ποδοσφαιριστών στο τερέν ήταν αυτό, η περιορισμένη χρήση των κινητών, η οποία τον καιρό εκείνο ήταν αυτονόητη, δεδομένου ότι η τεχνολογία δεν είχε φτάσει στο σημερινό σημείο της. “Δεν ήμασταν ο καθένας με ένα κινητό στο χέρι για να χαζεύουμε όλη την ώρα την οθόνη του. Κι έτσι η μεταξύ μας επικοινωνία ήταν διαρκής, εξελισσόταν, κουβεντιάζαμε πολύ για τα λάθη του προηγούμενου ματς και τους στόχους μας στο επόμενο, για όσα κάναμε στις προπονήσεις κι όσα θα θέλαμε να δοκιμάσουμε, φτάναμε να είμαστε απολύτως συντονισμένοι”, ήταν μέσες άκρες η ανάλυσή του.

Δεν χρειάζεται να είσαι ποδοσφαιριστής για να τα αντιληφθείς και να τα συνειδητοποιήσεις όλα αυτά. Παγώνεις τη στιγμή, κοιτάζεις γύρω σου, βλέπεις τους πάντες με τα μάτια καρφωμένα σε μια οθόνη και όχι στον διπλανό ή τον απέναντι, αναλογίζεσαι πόσο χρόνο έχεις χάσει κατά τη διάρκεια συναντήσεων μέχρι να γίνεις κατανοητός ή να καταλήξεις σε συμπέρασμα επειδή όλοι “χαζεύουν” στο κινητό και δεν έχεις την προσοχή τους, κι έχεις μπροστά σου τους λόγους που οδηγούν τους προπονητές στην περιορισμένη χρήση των τηλεφώνων σε ώρα εργασίας.

Παρεμφερής είναι ο συλλογισμός που οδήγησε τον Γκουαρδιόλα στην λήψη του μέτρου περιορισμού της χρήσης του κινητού. Ο βασικότερος λόγος για εκείνον είναι η ανάγκη να έχει την προσοχή και την συγκέντρωση των ποδοσφαιριστών του την ώρα της δουλειάς, και όχι μόνο κατά τη διάρκεια της προπόνησης. Τους θέλει χωρίς τα κινητά τους στις συγκεντρώσεις της ομάδας για την ομιλία του ή για την ανάλυση του αντιπάλου, στο γυμναστήριο, στα θεραπευτήρια, δηλαδή οπουδήποτε απαιτείται η προσοχή των ποδοσφαιριστών και η συγκέντρωσή τους για να επεξεργαστούν τις πληροφορίες και τα ερεθίσματα που δέχονται.

Η τεχνολογική εξέλιξη, το mobile internet, τα κινητά και τα tablets δεν έχουν απλώς λύσει τα χέρια των προπονητών· τους παλαιότερους τους έχουν κάνει να νομίζουν ότι εργάζονται σε εποχή επιστημονικής φαντασίας. Για τους προπονητές αυτής της γενιάς (47 ο Γκουαρδιόλα, 48 ο Ενρίκε, 47 ο Εμερι) η προπονητική έχει εξελιχθεί σε μια άλλη επιστήμη από αυτή που φαντάζονταν ότι θα ακολουθήσουν, διότι 10-15 χρόνια πίσω δεν φαντάζονταν ότι θα τους δοθεί η δυνατότητα της live επεξεργασίας των δεδομένων που δημιουργούνται στους αγώνες, ούτε ότι θα βλέπουν στον πάγκο ή στα αποδυτήρια κατά την ανάπαυλα τις καθοριστικές φάσεις με γραφική απεικόνιση της ανάλυσης των λαθών που έκαναν οι δικοί τους παίκτες ή οι αντίπαλοι. Δεν φαντάζονταν ότι θα έχουν ποδοσφαιριστές με ενσωματωμένο υπολογιστή που καταγράφει περισσότερα δεδομένα από όσα θα μπορούσε να φανταστεί ένας προπονητής ότι θα του χρειαστούν για να τους βελτιώσει. Κοντά στα καλά όμως έρχονται και τα προβλήματα. Και το κινητό έχει δημιουργήσει πολλά και διαφορετικά στη ζωή του ποδοσφαίρου, όπως άλλωστε και στην πραγματική.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος

Έχει συμπληρώσει 3 δεκαετίες στην αθλητική δημοσιογραφία. Μετά από τόσα χρόνια και τόσα διαφορετικά έργα, δεν λειτουργεί στην δημοσιογραφία για να εκφράζει οπαδικά αισθήματα ή συλλογικές προτιμήσεις. Γράφει και μιλάει για όλους, απευθυνόμενος προς όλους. Και τρελαίνεται στην ιδέα ότι υπάρχει κάπου ένας άνθρωπος, μια μέθοδος ή ένα εργαλείο που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα και βαθύτερα το ποδόσφαιρο. Πάνω από όλα, ο Βασίλης Σαμπράκος συστήνεται ως ο συγγραφέας του “Εξηγώντας το θαύμα” ή “The Miracle 2004”, ενός βιβλίου που έφτασε να σταθεί ανάμεσα στα καλύτερα ποδοσφαιρικά βιβλία του 2022 στην Αγγλία.