Γκεόργκιε Χάτζι στο Gazzetta: «Το 1989 είχα κλείσει στον Παναθηναϊκό, θα ήθελα Πέλκα ή Μπακασέτα στην ομάδα μου»

Νότης Χάλαρης
ελλαδα

bet365

Legend της Ρουμανίας και ένας εκ των κορυφαίων ποδοσφαιριστών στον 20ο αιώνα. Ο Γκεόργκιε Χάτζι μοιράστηκε στο Gazzetta τα μυστικά της προπονητικής αλλά και μία ιστορία με πρωταγωνιστή τον Παναθηναϊκό.

21 Μαϊου του 2023. Στο ρουμάνικο ποδόσφαιρο, η ιστορία έχει αρχίσει να γράφεται, όταν στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος, η Φαρούλ Κονστάντσα έχει βάλει από κάτω όλες τις μεγάλες δυνάμεις και έχει μπει στα play-offs ως πρωτοπόρος.

Σε εκείνη την ημερομηνία, είναι προγραμματισμένη η 9η και προτελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος, όπου κρίνεται ένας τίτλος αφού η Φαρούλ υποδέχεται την Στεάουα, με τη διαφορά των δύο ομάδων να είναι μόλις στον έναν βαθμό (!).

Μέχρι το 42', το όνειρο της Φαρούλ έχει εξελιχθεί σε εφιάλτη καθώς η Στεάουα προηγείται με 2-0 και όλα έδειχναν πως ο τίτλος απομακρύνεται. Με ένα τρομερό come back, η ομάδα από την Κονστάντσα κάνει τρομερή ανατροπή και με το τελικό 3-2 κατακτά μαθηματικά τον τίτλο του πρωταθλητή για δεύτερη φορά στην ιστορία της.

Αρχιτέκτονας ήταν ένας θρύλος της Ρουμανίας. Ο Γκεόργκιε Χάτζι, ο οποίος δεν ήταν απλώς ο προπονητής της ομάδας αλλά και εκείνος που έστησε τη Φαρούλ από την αρχή, όταν είχε την ιδέα να δημιουργήσει μία ακαδημία για την πόλη.

Η λεπτομέρεια σε αυτή την ιστορία είναι πως ο Χάτζι ξεκίνησε την ποδοσφαιρική του καριέρα σε αυτόν τον σύλλογο και πλέον βρίσκεται και πάλι εκεί, αυτή τη φορά ως προπονητής. Ο 59χρονος κόουτς έγραψε ιστορία τόσο στο ρουμάνικο όσο και στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο ως ένας εκ των κορυφαίων – αν όχι ο κορυφαίος – ποδοσφαιριστής της χώρας.

Επτά φορές καλύτερος ποδοσφαιριστής της χρονιάς στη Ρουμανία, φόρεσε τη φανέλα των Μπαρτσελόνα, Ρεάλ Μαδρίτης, Μπρέσια και Γαλατασαράι ενώ είχε 125 συμμετοχές με το εθνόσημο της Ρουμανίας στο στήθος.

Ο έμπειρος προπονητής μίλησε στο Gazzetta και μοιράστηκε τις ιδέες του για τη Φαρούλ στην οποία είναι και πρόεδρος, το ρόλο της ακαδημίας την οποία δημιούργησε αλλά και μία ιστορία με τον Παναθηναϊκό το μακρινό 1989, προτού πάρει μεταγραφή στη Ρεάλ Μαδρίτης.

ελλάδα

«Η Φαρούλ με... μεγάλωσε»

- Αρχικά, πλέον κοιτώντας πίσω, την ποδοσφαιρική σας καριέρα, είστε υπερήφανος;

«Καταρχάς είμαι πολύ χαρούμενος που είχα μία τόσο όμορφη και μεγάλη καριέρα. Έφτασα στο σημείο να παίζω σε υψηλό επίπεδο τόσο με τους συλλόγους στους οποίους αγωνίστηκα, όσο και στην εθνική ομάδα. Οι ομάδες με βοήθησαν να δώσω και πολλά στην εθνική ομάδα, με διαμόρφωσαν ως παίκτη, με μεγάλωσαν και με έκαναν να μάθω πολλά. Και μετά, στην Εθνική Ρουμανίας που έχω δώσει τα πάντα και έχω παίξει με τον τρόπο μου σε μία πολύ καλή περίοδο της εθνικής ομάδας. Είχαμε τη χρυσή γενιά με την εθνική ομάδα. Στα 36 μου έφτασα στο συμπέρασμα ότι έκανα τα πάντα και θα πρέπει να σταματήσω την καριέρα του ποδοσφαιριστή. Απλά είχα στο μυαλό μου ότι πρέπει να παραμείνω στο ποδόσφαιρο και να φτιάξω κάτι ως προπονητής. Η μεγαλύτερη ιδέα που είχα ήταν να φτιάξω μία ακαδημία στην Κοστάντσα, εκεί από όπου ξεκίνησα».

- Η ιδέα της ακαδημίας πώς ήρθε και τι αντιπροσωπεύει η Φαρούλ;

«Αρχικά όταν σταμάτησα το ποδόσφαιρο, ήθελα να φτιάξω μία ακαδημία όπως είπα. Έφτασα μέχρι την πρώτη κατηγορία. Στην Κοστάντσα υπήρχαν δύο ομάδες και θέλαμε να γίνουμε μία, σαν συγχώνευση. Και βάλαμε στόχο η Φαρούλ να γίνει νούμερο ένα στο ρουμανικό ποδόσφαιρο και είμαι πολύ χαρούμενος που πραγματοποιήθηκε αυτός ο στόχος. Τώρα είμαστε στην πρώτη κατηγορία και πέρσι κερδίσαμε το πρωτάθλημα, με εμένα προπονητή που είχα όλα τα ηνία της ομάδας ως μάνατζερ. Είμαι πολύ χαρούμενος που έφερα μία μεγάλη χαρά στην πόλη και στη Ρουμανία. Δεν ήμασταν φαβορί για τον τίτλο. Οι πιο δυνατές ομάδες είχαν μεγαλύτερο μπάτζετ από εμάς όπως η Στεάουα, η Κραϊόβα, η Ραπίντ, αλλά εμείς πήραμε το πρωτάθλημα με διαφορά. Ήταν μεγάλη έκπληξη. Οι οπαδοί ήταν χαρούμενοι και αυτό φάνηκε στη φιέστα που κάναμε για το πρωτάθλημα. Ήρθαν πολλοί φίλοι της ομάδας και ήταν μία καταπληκτική μέρα για εμάς».

ελλάδα

- Τι σημαίνει για εσάς η Φαρούλ;

«Η Φαρούλ είναι η ομάδα που μεγάλωσα, εδώ έπαιξα πρώτη φορά ποδόσφαιρο και θυμάμαι ότι γράφτηκα σε αυτή την ακαδημία όταν ήμουν 10 ετών. Είναι η ομάδα και η πόλη που μεγάλωσα, είμαι πολύ χαρούμενος που γύρισα πάλι πίσω και προσπαθούμε να φτιάξουμε κάτι όμορφο και μεγάλο αλλά και οργανωμένο με mentality του να κερδίζεις κάθε ματς και τα πάντα. Και όπως καταλαβαίνεις, η Φαρούλ με μεγάλωσε, με έκανε να κάνω επαγγελματικό ντεμπούτο και μετά έκανα την καριέρα που έκανα. Φαρούλ για πάντα!».

- Πώς θα χαρακτηρίζατε τη Φαρούλ σε κάποιον που δεν τη γνωρίζει;

«Η Φαρούλ είναι πολύ δυνατή. Μου αρέσει να διαλέγω ταλέντα για την ομάδα και να παίζουμε ελκυστικό ποδόσφαιρο που θα αρέσει στους οπαδούς. Να έχουμε προσωπικότητα και να καλλιεργήσουμε στους ποδοσφαιριστές το πνεύμα του νικητή. Στη Φαρούλ δεν το έχουμε ακόμα αλλά θέλουμε να το μεγαλώσουμε για τη συνέχεια. Έχουμε και άλλα πρότζεκτ που θέλουμε να αναπτύξουμε ώστε η Φαρούλ να γίνει σταθερά μία από τις μεγάλες δυνάμεις στη Ρουμανία».

«Δεν θα ξεχάσω ποτέ το παιχνίδι κόντρα στην Στεάουα που πήραμε το πρωτάθλημα»

- Ποια είναι η φιλοσοφία σας ως προπονητής;

«Αρχικά η ομάδα μου θέλει να είναι συνεπής και στην άμυνα και στην επίθεση αλλά πρώτα από όλα στην επίθεση. Να ξέρουν να επιτίθενται γιατί εμένα μου αρέσει να βάζουμε πολλά γκολ και να παίζουμε επιθετικά. Σίγουρα και αμυντικά είναι πολύ σημαντικό να είναι σωστή η ομάδα. Έχω αυτά τα δύο στοιχεία που είναι βασικά. Στην επίθεση να έχουμε την κατοχή, να παίζουμε με ρυθμό και κάθετο παιχνίδι. Όταν μπορούμε φυσικά. Αν ο αντίπαλος είναι καλύτερος από εμάς, τότε θα πρέπει να αντέξουμε την πίεση και τον αντίπαλο θα πρέπει να τον βάζουμε σε προβληματισμό για τους χώρους και τον χρόνο που θα έχει διαθέσιμα. Αυτά τα δύο σε οδηγούν στη νίκη. Είμαι ένας προπονητής που η ομάδα μου θέλω να παίζει ωραίο ποδόσφαιρο και να έχουμε εμείς την κατοχή και τον έλεγχο στο ρυθμό του αγώνα».

- Σε τι επίπεδο βρίσκεται η ακαδημία αυτή τη στιγμή;

«Είμαστε η καλύτερη ακαδημία στη Ρουμανία, έχουμε βγάλει πολλούς ποδοσφαιριστές και έχουμε συνολικά 30 κύπελλα από τους μικρούς μέχρι την πρώτη ομάδα. Ο κορμός της πρώτης ομάδας είναι μέσα από την ακαδημία, τους παράγουμε εμείς. Έχουμε βγάλει μεγάλους παίκτες και έχουν τη φιλοσοφία να κερδίσουν τα πάντα. Δεν είμαστε μία μεγάλη ομάδα όσον αφορά το οικονομικό σκέλος. Είμαστε μία νορμάλ ομάδα, με ένα μπάτζετ νορμάλ. Ούτε ακριβό, ούτε φθηνό. Το μεγαλύτερο μπάτζετ το ρίχνουμε στις ακαδημίες και όχι στην πρώτη ομάδα. Η φιλοσοφία μας και πάλι είναι να κερδίζουμε πάντα».

- Η καλύτερη στιγμή σας ως προπονητής;

«Θα πω το περσινό παιχνίδι κόντρα στη Στεάουα, όταν χάναμε με 0-2 και το γυρίσαμε σε 3-2 και έτσι κερδίσαμε το πρωτάθλημα. Αυτό για εμένα είναι και θα είναι η βάση για να χτίσουμε. Αυτή είναι η φιλοσοφία της ομάδας που πρέπει να δημιουργήσουμε. Το γήπεδο ήταν γεμάτο και φανταστικό, υπήρχε μεγάλη πίεση και στις δύο ομάδες και ήταν ένας αγώνας ευρωπαϊκού επιπέδου. Ξεκινήσαμε άσχημα αλλά τελικά το γυρίσαμε και πήραμε το πρωτάθλημα. Αυτό έφερε μία τεράστια χαρά στην πόλη».

«Για αυτό δεν ολοκληρώθηκε η μεταγραφή στον Παναθηναϊκό, χαίρομαι που είναι ο Τερίμ προπονητής εκεί»

- Υπάρχει κάποιος Έλληνας ποδοσφαιριστής που θα θέλατε στην ομάδα σας;

«Είναι πολύ δύσκολο να πάρω παίκτες από την Ελλάδα γιατί το επίπεδο είναι υψηλό. Έχετε το λιγότερο πέντε - έξι ομάδες που έχουν πολύ καλό μπάτζετ, δυνατά ρόστερ και σε άλλο επίπεδο, μεγαλύτερο. Οι μεγάλες ομάδες σας έχουν δείξει και στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις το επίπεδο που έχουν. Θεωρώ πως ως Φαρούλ δεν έχουμε τα λεφτά για να φέρουμε παίκτη από την Ελλάδα. Δεν είμαστε σε αυτό το επίπεδο ακόμα. Είναι ξεκάθαρο πως ξεχωρίζω τον Πέλκα και τον Μπακασέτα. Τους έχω γνωρίσει, τους έχω δει να παίζουν, τους ξέρω και μου αρέσουν οι παίκτες που παίζουν στο "10". Θα μου άρεσε να πάρω έναν από τους δύο. Έχετε σε όλες τις θέσεις καλούς παίκτες φυσικά. Το καλοκαίρι ήμασταν πολύ κοντά να πάρουμε έναν Έλληνα παίκτη αλλά δεν ήταν εύκολο. Ήταν 23 ετών που έπαιζε στην πρώτη κατηγορία».

ελλάδα

- Είχατε πει κάποια στιγμή πως και εσείς ο ίδιος ήσασταν κοντά σε κάποια ελληνική ομάδα...

«Το 1989 ο Παναθηναϊκός ήθελε να με πάρει αλλά επειδή είχαμε κομμουνισμό, το καθεστώς δεν ήθελε να με αφήσει να φύγω. Ημουν πολύ κοντά στο να γίνει η μεταγραφή, αλλά δεν έγινε. Είμαι πολύ χαρούμενος που είναι ο Τερίμ τώρα προπονητής γιατί τον είχα εγώ ως κόουτς και τώρα είναι εκεί, στον Παναθηναϊκό. Εύχομαι να είναι καλά, όπως και ο Λουτσέσκου που είναι στον ΠΑΟΚ. Είχαμε παίξει και φιλικό με τον ΠΑΟΚ στη Θεσσαλονίκη και εύχομαι να έχουν συνέχεια χαρές και επιτυχίες με τους συλλόγους τους και ο καλύτερος να κερδίσει».

- Ποια η γνώμη σας για το ελληνικό ποδόσφαιρο;

«Όπως καταλαβαίνουμε, τα τελευταία χρόνια ήταν ο Ολυμπιακός που κέρδισε πολλά πρωταθλήματα αλλά τώρα και ο ΠΑΟΚ έχει κερδίσει και η ΑΕΚ. Η ΑΕΚ έχει και το νέο γήπεδο το οποίο είναι φανταστικό και υπέροχο. Το πρωτάθλημα γίνεται ανταγωνιστικό μεταξύ ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού και αυτό το κάνει πολύ δυνατό και με ιδιαίτερο ενδιαφέρον».

*Ευχαριστούμε για τη μετάφραση από τα ρουμάνικα στα ελληνικά τον Ενρίκο Πάπα

@Photo credits: eurokinissi, Χρήστος Ζωίδης
 

Τελευταία Νέα