Ρίβερ Πλέιτ: Από τον υποβιβασμό, στο Libertadores κόντρα στην Μπόκα και τον Ντεμικέλις

Ρίβερ Πλέιτ: Από τον υποβιβασμό, στο Libertadores κόντρα στην Μπόκα και τον Ντεμικέλις

Ρίβερ Πλέιτ: Από τον υποβιβασμό, στο Libertadores κόντρα στην Μπόκα και τον Ντεμικέλις

bet365

Η Ρίβερ Πλέιτ «σβήνει» 122 κεράκια και το Gazzetta ταξιδεύει στην πορεία της στον χρόνο, στα γεγονότα που καθόρισαν την ιστορία της, τις μεγάλες στιγμές της αλλά και τις απογοητεύσεις που βίωσε στο παρελθόν.

Πίσω στις 25 Μαΐου του 1901 μια παρέα λιμενεργατών στο λιμάνι της Μπόκα με καταγωγή από τη Γένοβα της Ιταλίας, ίδρυσε την Κλαμπ Ατλέτικο Ρίβερ Πλέιτ. Ήταν η εποχή που το λιμάνι γνώριζε την άνθισή του, αμέτρητοι λιμενεργάτες από την Αγγλία άρχιζαν να ιδρύουν ομάδες στο Μπουένος Άιρες. Το όνομά της το πήρε από την αγγλική ονομασία του ποταμού, Ρίο Ντε Λα Πλάτα, που διασχίζει την πρωτεύουσα. Τα χρώματα της το κόκκινο και το άσπρο όπου σύμφωνα με κάποιες θεωρίες προήλθαν είτε από τη σημαία της Αγγλίας είτε από αυτή της Γένοβας.

Η μετακόμιση και η αλλαγή του status της

Το 1931 η Ρίβερ αγόρασε τον Μπερναμπέ Φερέιρα από την Τίγκρε έναντι ενός ποσού που για την εποχή αποτελούσε ρεκόρ. Κάπως έτσι απέκτησε το παρατσούκλι Millonarios (εκατομμυριούχοι) και άνοιξε η κόντρα με την Μπόκα Τζούνιορς που εκπροσωπούσε τα φτωχά κοινωνικά στρώματα του λιμανιού. Ο Φερέιρα έμελλε να εξελιχθεί σε σημαντικό παίκτη για την εποχή καθώς έβαλε 187 γκολ σε 185 παιχνίδια.

Στις 25 Μαΐου του 1938 και 37 χρόνια μετά την ίδρυσή της, άλλαξε και επίσημα status διότι μετακόμισε στο «Μονουμεντάλ» και το αστικό προάστιο του Νούνιες του Μπουένος Άιρες αφήνοντας πίσω της τη μιζέρια της φτώχιας στο λιμάνι.

Το ολοκληρωτικό ποδόσφαιρο της «Maquina»

Τη δεκαετία του 40’ κυριάρχησε στο ποδόσφαιρο της Αργεντινής η περίφημη τότε ομάδα της Ρίβερ που είχα το παρατσούκλι «Maquina» (μηχανή). Μέλος της ήταν μεταξύ άλλων ο Αλφρέντο Ντι Στέφανο, μάλιστα κατέκτησε τέσσερα πρωταθλήματα Αργεντινής μέσα σε επτά χρόνια και έφερε στον κόσμο την πρώτη επιτυχημένη εφαρμογή του ολοκληρωτικού ποδοσφαίρου, περίπου 30 χρόνια πριν το παρουσιάσει η Ολλανδία.

 

Την επόμενη δεκαετία οι επιτυχίες συνεχίστηκαν και οι Εκατομμυριούχοι με πρωταγωνιστή τον Ομάρ Σίβορι, ο οποίος αγωνίστηκε στην Ευρώπη με τη φανέλα της Γιουβέντους, πήρε πέντε ακόμα πρωταθλήματα σε έξι χρόνια. Από εκεί και πέρα ήρθαν τα πέτρινα χρόνια, το 1957 ήταν το τελευταίο πρωτάθλημα πριν «αναστηθεί» το 1975 και 18 χρόνια «ξηρασίας» με προπονητή τον Άνχελ Λαμπρούνα που της χάρισε έξι πρωταθλήματα σε πέντε χρόνια (Metropolitano – Nacional).

Μαζί του κέρδισε το πρώτο της Libertadores το 1985-86 με αντίπαλο την Αμέρικα Ντε Κάλι και στη συνέχεια το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων κόντρα στη Στεάουα Βουκουρεστίου. Το 1996 πήρε το δεύτερο Libertadores της ιστορίας της στον τελικό και πάλι κόντρα στην Αμέρικα Ντε Κάλι.

river

Ο υποβιβασμός και το restart με τον Ματίας Αλμέιδα

Όλες οι μεγάλες ομάδες έχουν περάσει δυσκολίες και η Ρίβερ δεν αποτελεί εξαίρεση, στις 26 Ιουνίου του 2011 η ημερομηνία που την έστειλε για πρώτη φορά στη δεύτερη τη τάξει κατηγορία του αργεντίνικου ποδοσφαίρου. Λίγες ημέρες νωρίτερα τερμάτισε στη 17η θέση στο πρωτάθλημα και οδηγήθηκε σε αγώνες μπαράζ κόντρα στην Μπελγράνο. Στο πρώτο ματς στην Κόρδοβα έχασε με 2-0 και η ρεβάνς ήταν δύσκολη για την ομάδα από το Μπουένος Άιρες.

Το «Μονουμεντάλ» γέμισε ασφυκτικά ώρες ολόκληρες πριν από τη σέντρα με τύμπανα, ομπρέλες, σημαίες και τεράστια πανό με την ελπίδα πως οι Εκατομμυριούχοι με κάποιο τρόπο θα καταφέρουν να γυρίσουν την κατάσταση. Οι γηπεδούχοι προηγήθηκαν στο πρώτο δεκάλεπτο με τον Μαριάνο Παβόνε ο οποίος στη συνέχεια έχασε και πέναλτι. Η Μπελγράνο ισοφάρισε και έστειλε τη «μεγάλη» Ρίβερ στη Β’ κατηγορία για πρώτη φορά στην ιστορία της.

Στην Αργεντινή που το ποδοσφαιρικό πάθος ξεπερνάει κάθε άλλο στη ζωή, η εξέλιξη αυτή προκάλεσε την αντίδραση των οπαδών οι οποίοι έσπασαν το γήπεδο, έβαλαν φωτιές στους γύρω δρόμους και συγκρούστηκαν με την αστυνομία. Τα επεισόδια διαδραματίστηκαν σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Αργεντινής.

«Επιτρέπεται να πέσεις, επιβάλλεται να σηκωθείς»

Η επόμενη σεζόν βρήκε τη Ρίβερ στα ποδοσφαιρικά τάρταρα της Αργεντινής, την ευθύνη του προπονητή ανέλαβε ο πλέον γνώριμος μας από την ΑΕΚ, Ματίας Αλμέιδα, ο οποίος κρέμασε τα παπούτσια του για να αναλάβει το εγχείρημα να την ανεβάσει και πάλι στην πρώτη κατηγορία. Με τον «Πελάδο» στον πάγκο και τον επίσης γνώριμό μας από τον Ολυμπιακό, Αλεχάντρο «Τσόρι» Ντομίνγκες, να «κουβαλάει» εντός των τεσσάρων γραμμών παρέα με τον Νταβίντ Τρεζεγκέ που άφησε την Ευρώπη για χάρη της, η ομάδα ανέβηκε στην πρώτη κατηγορία.

Ο «Ναπολέων» Γκαγιάρδο και το Libertadores κόντρα στην Μπόκα

Ο Μαρσέλο Γκαγιάρδο ανέλαβε την τεχνική ηγεσία του 2014 μετά το πρωτάθλημα που κέρδισε η Ρίβερ έχοντας στον πάγκο της τον επίσης πετυχημένο coach Ραμόν Ντίας. Η δουλειά του και ο τρόπος που προσεγγίζει το ποδόσφαιρο έφερε άμεσα αποτελέσματα. Πήρε δύο Libertadores (2015-2018), το πρώτο κόντρα στην Τίγκρες από το Μεξικό με 3-0 στο «Μονουμεντάλ» και το δεύτερο ήταν ακόμα πιο... γλυκό κόντρα στην αιώνια αντίπαλο Μπόκα.

Η ομάδα του Γκαγιάρδο αντιμετώπισε την Μπόκα στο τελικό του Libertadores. Αν το φέρουμε στα δικά μας δεδομένα Ολυμπιακός εναντίον Παναθηναϊκού για τον τελικό μιας ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Το Μπουένος Άιρες έπαψε να κοιμάται, η τελευταία φορά που υπήρξε διπλός τελικός στο Libertadores είχε στο μενού του τους δύο γίγαντες από την Αργεντινή. Ο πρώτος τελικός στο «Μπομπονέρα» με τις δύο ομάδες να έρχονται ισόπαλες με 2-2.

Ο δεύτερος στο «Μονουμεντάλ» δεν ξεκίνησε ποτέ. Ο λόγος; Η επίθεση με πέτρες των οπαδών της Ρίβερ στο πούλμαν που μετέφερε τους παίκτες της Μπόκα στο γήπεδο. Ο τελικός μεταφέρθηκε στην Ευρώπη και το «Σαντιάγκο Μπερναμπέου» για λόγους ασφαλείας. Σε ένα συναρπαστικό παιχνίδι οι Millonarios πήραν τη νίκη με 3-1 και κατέκτησαν το τέταρτο Libertadores στην ιστορία τους.

Την επόμενη χρονιά έφτασε στον τελικό αλλά έχασε από τη Φλαμένγκο με 2-1. Αυτός ήταν ο τρίτος τελικός σε πέντε χρόνια που βρέθηκε στη σημαντικότερη διασυλλογική διοργάνωση της Νότιας Αμερικής.

Το απίθανο ξεκίνημα και το ρεκόρ του Ντεμικέλις

Η νέα εποχή του Μαρτίν Ντεμικέλις στη Ρίβερ προκαλεί όλο και περισσότερο ενθουσιασμό στους φίλους της, που ονειρεύονται να ζήσουν μια εποχή παρόμοια με αυτή που τελείωσε με τον Μαρσέλο Γκαγιάρδο. Παρόλο που στα πρώτα παιχνίδια υπήρχαν ακόμα κάποιες αμφιβολίες, ο «Micho» άρχισε σιγά σιγά να βρίσκει τη χημεία με την ομάδα, τα αποτελέσματα ήρθα και έτσι κατάφερε να κάνει ένα από τα καλύτερα ξεκινήματα προπονητή στην ιστορία του συλλόγου.

Έπειτα από την αγωνιώδη νίκη κόντρα στην Μπόκα στο «Μονουμεντάλ» που του επέτρεψε να ξεφύγει οκτώ βαθμούς από τη Σαν Λορέντζο στην κορυφή του πρωταθλήματος, ο Ντεμικέλις έφτασε τις 12 νίκες στο πρωτάθλημα σε 15 αγωνιστικές, που αντιστοιχούν συνολικά σε 37 βαθμούς. Ποιος είναι ο μόνος που είχε καλύτερη συγκομιδή; Ο Κάρλος Πεουκέλε.

Ο καταξιωμένος προπονητής -και παίκτης- του οποίου οι ιδέες στα 40s «επινόησαν» τη «Maquina de River». Ακριβώς, λίγους μήνες αφότου κρέμασε τα παπούτσια του, ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της ιστορικής τότε ομάδας και πέτυχε το καλύτερο ξεκίνημα στην ιστορία του συλλόγου: 38 βαθμούς σε 15 αγωνιστικές, 12 νίκες, δύο ισοπαλίες και μία μόλις ήττα.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα