Η συνέντευξη στο Gazzetta του Μάρτσιν Ολέκσι που πήρε το Puskas Award για το καλύτερο γκολ της χρονιάς!

Newsroom
Η συνέντευξη στο Gazzetta του Μάρτσιν Ολέκσι που πήρε το Puskas Award για το καλύτερο γκολ της χρονιάς!

bet365

Ο Μάρτσιν Ολέκσι έγινε ο πρώτος ποδοσφαιριστής με ακρωτηριασμό που πήρε βραβείο από τη FIFA και πρόσφατα άνοιξε την καρδιά του στο Gazzetta.

Μία ξεχωριστή διάκριση περίμενε τον Μάρτσιν Ολέκσι, καθώς όχι μόνο έγινε ο πρώτος ποδοσφαιριστής με ακρωτηριασμό που προτάθηκε για βραβείο της FIFA, το Puskas συγκεκριμένα που αφορά το κορυφαίο τέρμα του 2022, αλλά απόψε (27/2) και το κατέκτησε κιόλας.

Ο Πολωνός σκόραρε με ένα εντυπωσιακό «ψαλίδι» στο ματς της Warta Poznan εναντίον της Stal Rzeszow, τον περασμένο Νοέμβριο, όταν και στηρίχθηκε στη μία πατερίτσα και με αυτόν τον τρόπο έστειλε την μπάλα στα δίχτυα.

Πλέον έγραψε «ιστορία» αφού υπερκέρασε τις υποψηφιότητες των Ντιμίτρι Παγιέ για το τέρμα που πέτυχε ως παίκτης της Μαρσέιγ κόντρα στον ΠΑΟΚ και του Ριτσάρλισον στο Μουντιάλ του Κατάρ και πριν από μερικές ημέρες (18/2) μίλησε στο Gazzetta και τον Νότη Χάλαρη για την υποψηφιότητά του αλλά και την πορεία του στη ζωή.

Οπου και αφιέρωσε την επιτυχία του σε όλους τους ακρωτηριασμένους ανθρώπους, που δεν το βάζουν κάτω και συνεχίζουν να «μάχονται».

Θυμηθείτε τι είχε πει τότε.

...
- Αρχικά πες μου για το βραβείο του Puskas. Πώς αισθάνεσαι;

«Νομίζω ότι είναι μια μεγάλη διαφήμιση για το ποδόσφαιρο με ακρωτηριασμένους».

- Πώς αντέδρασες όταν έμαθες ότι είσαι υποψήφιος και σε ποιον το είπες πρώτα;
«Ήταν εκρηκτική χαρά, ευτυχία και φυσικά δεν το πίστευα όταν μου είπαν. Ο Artur Kurzawa ήταν ο πρώτος άνθρωπος με τον οποίο μίλησα για αυτό γιατί ήταν αυτός που μου έδωσε αυτά τα χαρμόσυνα νέα και μοιράστηκα αμέσως τη χαρά μου μαζί του»

- Πες μου για αυτό το γκολ. Τι σκεφτόσουν πριν το κάνεις και πώς ένιωσες όταν το πέτυχες;
«Όταν είδα τον φίλο μου και συμπαίκτη μου, Dawid Nowak να κάνει τη σέντρα και την πορεία της μπάλας που ήταν στο κατάλληλο ύψος, κατάλαβα αμέσως ότι έπρεπε να φτιάξω κάτι όμορφο από αυτό και όταν σούταρα και είδα την μπάλα στα δίχτυα, ένιωσα μεγάλη περηφάνια που το έκανα και ήμουν πολύ χαρούμενος εκείνη τη στιγμή»

- Τι σημαίνει για εσένα το γεγονός πως είσαι ο πρώτος ακρωτηριασμένος ποδοσφαιριστής που μπαίνει υποψήφιος σε αυτό το βραβείο;
«Ότι έκανα κάτι σπουδαίο για όλα αυτά τα άτομα με αναπηρία σε όλο τον κόσμο».
<

- Ενα τέτοιο ψαλίδι, το είχες δει κάπου, το είχες δοκιμάσει στην προπόνηση;
«Λατρεύω τέτοιου είδους γκολ και πάντα προσπαθούσα να πετύχω ένα. Δεν το είχα εξασκήσει, μου βγήκε αυθόρμητα και νομίζω ότι είμαι... φτιαγμένος για τέτοια γκολ (γέλια)»

- Που το αφιέρωσες;
«Αυτό το τέρμα το αφιέρωσα στη σύντροφό μου και τα παιδιά μου που με έχουν στηρίξει όσο κανείς σε όλο αυτό».

- Πώς και γιατί ακρωτηριάστηκε το ένα πόδι σου; Ποια είναι η ιστορία πίσω από αυτό;
«Με χτύπησε αυτοκίνητο ενώ ήμουν στη δουλειά. Ήταν μία πολύ άσχημη στιγμή».

- Τι σκέψεις έκανες όταν το έπαθες;
«Σκέφτηκα πώς δεν μπορούσα να τα παρατήσω εκείνη τη στιγμή γιατί η σύντροφός μου ήταν έγκυος και περιμέναμε τη γέννηση του γιου μας. Έπρεπε να παλέψω».

- Έπαιζες ποδόσφαιρο πριν του συμβεί και αν ναι, που;
Επαιζα ποδόσφαιρο από μικρός και ήμουν τερματοφύλακας στη 3η κατηγορίας της Πολωνίας, σε μία ομάδα που λεγόταν Arka Nowa Sol και μετά στην 4η κατηγορία, στην Korona Kożuchów. Η καριέρα μου ήταν σε καλό επίπεδο με αποτέλεσμα να μου επιτρέπει πλέον να είμαι καλός ποδοσφαιριστής και μετά τον ακρωτηριασμό».

- Τι δυσκολίες αντιμετώπισες μετά τον ακρωτηριασμό;
«Τα πρώτα δύο χρόνια ήμουν σε αναπηρικό καροτσάκι, αυτή ήταν η χειρότερη περίοδος. Δεν μπορώ να περιγράψω όσα έχω βιώσει».

- Πώς κατάφερες να παίξεις ξανά ποδόσφαιρο, το πίστευες;
«Πάντα πίστευα ότι θα μπορούσα ακόμα να παίξω, αλλά δεν ήξερα πώς να το κάνω γιατί εκείνη την εποχή δεν είχα ακούσει για ποδόσφαιρο για ακρωτηριασμένους. Οταν για πρώτη φορά έπαιξα μαζί με τον γιο μου, ήταν αυτό που με ώθησε να ψάξω για ομάδα».

- Τι είναι για εσένα το ποδόσφαιρο;
«Για εμένα το ποδόσφαιρο είναι όλος μου ο κόσμος. Είναι τα πάντα μου, η ζωή μου...».

- Σε ποιον το οφείλεις ότι παίζεις ξανά ποδόσφαιρο;
«Στην σύντροφό μου και τα παιδιά μου γιατί ήταν δίπλα μου σε όλα»

- Τι προβλήματα αντιμετώπισες όταν ακρωτηριάστηκες;
«Όπως ανέφερα παραπάνω, ήταν το πιο δύσκολο όταν ήμουν σε αναπηρικό καροτσάκι, αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι είμαι ζωντανός. Αυτό έχει σημασία».


- Φοβήθηκες για τη ζωή σου;
«Ναι, φοβόμουν τόσο πολύ για τη ζωή μου όταν συνέβη».

- Τι σου είχαν πει οι γιατροί;
«Το χειρότερο ήταν όταν μου ανακοίνωσαν ότι δεν μπόρεσαν να σώσουν το πόδι μου αλλά ευτυχώς έσωσαν το δεύτερο γιατί ήταν κι αυτό σε πολύ κακή κατάσταση και θα μπορούσα να το έχω χάσει».

- Πώς μπήκες ξανά στο ποδόσφαιρο και ποια είναι η καλύτερη στιγμή όταν έπαιξες;
«Ο προπονητής Dariusz Sylwestrzak με προσκάλεσε να προπονηθώ στο Πόζναν και τότε ξεκίνησα σιγά-σιγά. Η πιο όμορφη στιγμή που ξεκίνησα να παίζω ποδόσφαιρο και σε αυτό ήταν μαζί μου ο γιος μου».

- Τι μήνυμα θα ήθελες να δώσεις μέσα από αυτή την προσπάθειά σου;
«Έχω μία ατάκα για αυτό: 'Είσαι νικητής αρκεί να νιώθεις τον εαυτό σου νικητή'. Και το μοιράζομαι με όλους τους ανθρώπους αυτό».

- Τι σε δίδαξε όλη αυτή η περιπέτεια;
«Ότι μετά από έναν ακρωτηριασμό, μπορείς να ζήσεις γιατί η ζωή είναι πολύ πολύτιμη».

- Θα αντάλλαζες για κάτι τη ζωή που έχεις τώρα;
«Δεν θα αντάλλαζα τη ζωή μου μετά από τον ακρωτηριασμό γιατί τώρα είμαι χαρούμενος και ζω την κάθε στιγμή όσο πιο έντονα μπορώ».

- Αν κερδίσεις το βραβείο, που θα το αφιερώσεις;
«Θα το αφιερώσω σε όλη την ποδοσφαιρική κοινότητα των ακρωτηριασμένων γιατί μέσα από εκεί ένιωσα ξανά τη χαρά του αθλήματος»
- Αγαπημένη ομάδα, το είδωλό σου και η στιγμή που δεν θα ξεχάσεις ποτέ στη ζωή σου;
«Λοιπόν, αγαπημένη ομάδα είναι η Ρεάλ Μαδρίτης, αγαπημένος ποδοσφαιριστής είναι ο Ίκερ Κασίγιας και η αγαπημένη μου στιγμή ως ποδοσφαιριστής είναι που σκόραρα το γκολ που είναι υποψήφιο για βραβείο Puskas».

@Photo credits: AP

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα