Οι Ελληνες του εξωτερικού που ξεκίνησαν «on fire» το 2023 (vids)

Γιώργος Ντυμένος
 Οι Ελληνες του εξωτερικού που ξεκίνησαν «on fire» το 2023 (vids)

bet365

Οι «διαχρονικές αξίες» Μπακασέτας, Παυλίδης, ο αναγεννημένος Δώνης, οι Αλμπάνης, Βέλιος που μπήκαν στο νέο έτος με το πόδι στο γκάζι, η «έκπληξη» Κίτσιου και ο Μάνος που άνοιξε... λογαριασμό.

Τα τελευταία χρόνια οι Ελληνες ποδοσφαιριστές «κατακτούν» την Ευρώπη, αφού όλο και περισσότεροι φεύγουν για το εξωτερικό και αγωνίζονται με επιτυχία σε ομάδες της «Γηραιάς Ηπείρου».

Ηδη άλλωστε η πατρίδα μας απέκτησε εκτός των συνόρων «σταθερές», δηλαδή ποδοσφαιριστές που αποτελούν σημείο αναφοράς τόσο στα clubs που παίζουν όσο και ευρύτερα στα πρωταθλήματα που εμφανίζονται. Σε μερικές ημέρες θα «φύγει» ο πρώτος μήνας του νέου έτους και αξίζει να δούμε ποιοι ξεκίνησαν το 2023 «on fire», εκείνους δηλαδή μπήκαν με το πόδι στο γκάζι και κλέβουν την παράσταση.

Στη σχετική λίστα εκτός των «κλασικών» Τάσου Μπακασέτα, Βαγγέλη Παυλίδη που θεωρούνται «hot» ονόματα σε Τουρκία, Ολλανδία, και όχι μόνο, αντίστοιχα, ξεχωρίζουν επίσης οι Χρήστος Αλμπάνης και Απόστολος Βέλλιος που μπήκαν στη χρονιά με το πόδι στο γκάζι με Ανδόρα και Τσβόλε, όπως και ο Τάσος Δώνης που παρουσιάζεται «αναγεννημένος» στο ΑΠΟΕΛ. Την ίδια στιγμή ο Στέλιος Κίτσιου αν και μπακ βάζει τις βάσεις ώστε να «τρέξει» το πιο «παραγωγικό» ημερολογιακό έτος της καριέρας του, ενώ ο Δημήτρης Μάνος άνοιξε λογαριασμό με την Μπαρντίμασπορ.

Τάσος Μπακασέτας

Πλέον η «είδηση» θα είναι αν σε κάποιο ματς δεν σκοράρει ή δεν δώσει ασίστ, αφού αποτελεί έναν από τους κορυφαίους παίκτες στην Τουρκία και συγκαταλέγεται στους top της Ευρώπης. Ο 29χρονος αν και δεν είναι κλασικός «φουνταριστός» τόσο λόγω της οξυδέρκειας που τον διακρίνει ξέχωρα φυσικά και των ικανοτήτων του, λογίζεται ως ο υπ’ αριθμόν ένα κίνδυνος για τα αντίπαλα καρέ και το νέο έτος συνεχίζει σε ανάλογο τέμπο με πέρσι. Ηδη σε πέντε ματς σε πρωτάθλημα και Κύπελλο σκόραρε δις, «έφτιαξε» ακόμη ένα τέρμα και η Τραμπζονσπόρ παραμένει ψηλά.

Αγώνες: 5
Γκολ: 2
Ασίστ: 1

Βαγγέλης Παυλίδης

Ισως η πιο «αθόρυβη δύναμη» του ελληνικού ποδοσφαίρου και ένας παίκτης που δεν τον έχουμε… συνηθίσει πολύ αφού «ξενιτεύτηκε» μόλις στα 17 του. Η ουσία είναι πως αποτελεί έναν από τους πλέον αξιόπιστους φορ στην Ευρώπη και τα τελευταία χρόνια διαπρέπει στην Ολλανδία. Από το 2021 ως παίκτης της Αλκμααρ όπου το 2023 κάνει... ότι και παλαιότερα, δηλαδή «πυροβολεί» συνεχώς. Στα τέσσερα πρώτα ματς του νέου έτους σε πρωτάθλημα και Κύπελλο μετρά τρία τέρματα αλλά και μία ασίστ κάτι που διατηρεί την AZ σε τροχιά τίτλου.

Αγώνες: 4
Γκολ: 3
Ασίστ: 1

Χρήστος Αλμπάνης

Ηταν το περασμένο καλοκαίρι όταν παραχωρήθηκε δανεικός από την ΑΕΚ στην ισπανική Ανδόρα και μετά το εύλογο χρονικό διάστημα που χρειάστηκε για να προσαρμοστεί αναγορεύεται πλέον σε πρώτο της «βιολί» και το 2023 ξεκίνησε «φουριόζος». Σε τέσσερα ματς στη Segunda Division βρήκε τρεις φορές δίχτυα (μετά την εμφάνισή του κόντρα στη Ρεάλ Οβιέδο συμπεριλήθηκε και στην καλύτερη ενδεκάδα της κατηγορίας για τη συγκεκριμένη αγωνιστική), η ομάδα του βρίσκεται σε τροχιά ανόδου στην Primera Division και από το Estadi Nacional του κρατιδίου «έτρεξαν» τις διαδικασίες ώστε να τον αποκτήσουν με μόνιμη μεταγραφή από την Ενωση, που από την πλευρά της θα διατηρήσει ποσοστό σε ενδεχόμενη μεταπώλησή του (περίπου 40%).

Αγώνες: 4
Γκολ: 3
Ασίστ: 0

Τάσος Δώνης

«Φουριόζος» αλλά και συνάμα άτυχος ξεκίνησε ο 26χρονος επιθετικός το νέο έτος καθώς αντιμετώπισε ορισμένα μικροπροβλήματα τραυματισμών, όπως στο τελευταίο χρονικά παιχνίδι του ΑΠΟΕΛ με τον Ακρίτα όπου παρότι έπαιξε μόνο 10 λεπτά κατάφερε να βρει δίχτυα. Η ουσία όμως είναι πως το 2023 μετρά δύο προσωπικά τέρματα και μία τελική πάσα με τον «Θρύλο» της Κύπρου, όπου βρέθηκε εκεί το περασμένο καλοκαίρι με τη μορφή του δανεισμού από τη Ρεμς. Το νησί φαίνεται να του… πηγαίνει.

Αγώνες: 5
Γκολ: 2
Ασίστ: 1

Απόστολος Βέλλιος

Μόνο από την ανάγνωση των πεπραγμένων του στο νέο έτος, αποτυπώνεται ότι ο 31χρονος στράικερ βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση και είναι από τους βασικούς λόγους που η Τσβόλε διεκδικεί την άνοδό της στην πρώτη ολλανδική κατηγορία. Την ίδια στιγμή όμως «μένει» και μάλιστα πολύ πως μέχρι στιγμής σημείωσε ένα γκολ και έδωσε δύο ασίστ σε περίπου 40 αγωνιστικά λεπτά, αφού ήρθε από τον πάγκο και στα δύο παιχνίδια που εμφανίστηκε. Παράλληλα η μία τελική του πάσα κόντρα στη Φένλο ήταν… εξωπραγματική.

Αγώνες: 2
Γκολ: 1
Ασίστ: 2

Στέλιος Κίτσιου

«Μόνιμος» κάτοικος Τουρκίας έχει αναγορευτεί ο 30χρονος ακραίος οπισθοφύλακας, καθώς πήγε στη γειτονική χώρα το 2019 για την Ανκαραγκιουτσού και από το 2021 συνεχίζει στην Γκαζιάντεπσπορ. Παρότι μπακ το 2023 μας… επιδεικνύει και τις μεσοεπιθετικές του αρετές, αφού η ομάδα του σημείωσε ως τώρα τέσσερα γκολ και εκείνος είναι «μέσα» στα δύο. Ετσι έθεσε στο νέο χρόνο τις βάσεις ώστε να αποδειχθεί ο πιο παραγωγικός της καριέρας του.

Αγώνες: 4
Γκολ: 1
Ασίστ: 1

Δημήτρης Μάνος

«Σεφτέ» στα γκολ με τη φανέλα της Μπαρντίμασπορ έκανε ο 28χρονος επιθετικός στο πρώτο του παιχνίδι το 2023, καθώς σκόραρε δις στο 4-1 που επικράτησε της Τούζλασπορ. Ετσι ο Ελληνας στράικερ βρήκε για πρώτη φορά δίχτυα από όταν πήγε στην Τουρκία και μάλιστα δύο φορές σε έναν αγώνα που πέρασε ως αλλαγή στο 68'. Αυτόματα το νέο έτος σκοράρει κατά μέσο όρο κάθε «χοντρικά» 14 λεπτά, μαζί με τις καθυστερήσεις.
Αγώνες: 1
Γκολ: 2

 

Τελευταία Νέα