Βραζιλία, η πιο πειστική στην πρεμιέρα

Βραζιλία, η πιο πειστική στην πρεμιέρα

bet365

Ο Βασίλης Σαμπράκος γράφει για τις εντυπώσεις της 1ης αγωνιστικής του Μουντιάλ

Μετά την ολοκλήρωση της 1ης αγωνιστικής, μολονότι έχουμε δει πλέον και τις 32 ομάδες που μετέχουν στο τουρνουά, παραμένει αδύνατο το να ξεχωρίσει κανείς ένα “φαβορί” και να εκφράσει τη βεβαιότητα ότι στην απόδοση μιας ομάδας διέκρινε όλα τα στοιχεία που χρειάζεται να έχει ένα γκρουπ για να ποντάρεις πάνω του για την κατάκτηση του τροπαίου.

Από τα φαβορί η πιο πειστική εμφάνιση ήταν αυτή της Βραζιλίας, αν κανείς λάβει υπόψη και την εικόνα του αντιπάλου - δηλαδή το κατά πόσο κατάφερε η αντίπαλη ομάδα να προβληματίσει το φαβορί. Προφανώς δημιούργησαν καλή πρώτη εντύπωση και η Αγγλία, η Γαλλία και η Ισπανία, αλλά οι δικοί τους αντίπαλοι δεν κατάφεραν να προβάλουν μεγάλη αντίσταση, σε αντίθεση με την Σερβία, η οποία αντιστάθηκε για περίπου 60’ αγωνιστικά λεπτά στην Βραζιλία.

Βλέποντας κανείς τον χορό τους κατά την άφιξη στο γήπεδο, καταλάβαινε ότι οι Βραζιλιάνοι δεν ξεκινούσαν στρεσαρισμένοι το τουρνουά ή έστω θορυβημένοι από αυτό που έπαθαν η Αργεντινή και η Γερμανία στην πρεμιέρα. Βλέποντας την προσήλωσή τους στην εκτέλεση του αγωνιστικού πλάνου που είχε ετοιμάσει ο Τίτε, παρόλο που αυτό δεν είχε “βγει” μέχρι το 63’ο λεπτό, ο θεατής αντιλαμβανόταν ότι αυτή είναι μια ομάδα που έχει την πειθαρχία και την προσήλωση στο σχέδιο του προπονητή και δεν πήγε στο Κατάρ μόνο με διάθεση για σάμπα. Βλέποντας την τοποθέτηση της Βραζιλίας κατά την φάση επίθεσης, που έδειχνε ότι αυτή είναι μια ομάδα που έχει στο μυαλό της την αμυντική μετάβαση όταν χάσει την μπάλα, ο θεατής καταλάβαινε ότι ο προπονητής κατάφερε να δημιουργήσει μια αποτελεσματική αγωνιστική νοοτροπία στους ποδοσφαιριστές του.

Ναι, χρειάστηκε μια ατομική ενέργεια, από τον Νέιμαρ για να δημιουργήσει μια έκπληξη στην Σερβία και μια κατάσταση που οι Σέρβοι δεν είχαν καθαρό μυαλό, μετά από τόση πίεση επί 63’ αγωνιστικά λεπτά, για να αντιμετωπίσουν. Χάρη στην ποιότητα που έβγαλαν οι Βραζιλιάνοι - πρώτα ο Νέιμαρ και μετά ο Βινίσιους και ο Ριτσάρλισον , πήρε το προβάδισμα η Βραζιλία. Όμως και αυτό είναι μέρος του σχεδίου: απέναντι σε μια ομάδα με ικανότητα και αποτελεσματική λειτουργία όταν αμύνεται με βάθος, η επιτιθέμενη ομάδα χρειάζεται την ατομική ποιότητα, ειδικά όταν δεν έχει τον αγωνιστικό ρυθμό που να της επιτρέπει να αναπτύσσει επιθέσεις σε πολύ υψηλό ρυθμό.

Στο τελευταίο περίπου ημίωρο, που η Σερβία υπό την ψυχολογική επιρροή του γκολ που είχε δεχθεί άρχισε να χάνει δυνάμεις, με συνέπεια να έχει και πιο αργές επιστροφές, η Βραζιλία βρήκε τον τρόπο να δημιουργήσει μια επίθεση - ποίημα στο τελικό στάδιο, τόσο με την ασίστ του Βινίσιους όσο και με την πανέμορφη εκτέλεση του Ριτσάρλισον.

Η Βραζιλία μπήκε με την αλεγρία της, τις τεχνικές δεξιότητες, και με την ευρωπαϊκή αγωνιστική νοοτροπία του Τίτε. Και έδειξε ότι έχει και τα υπόλοιπα στοιχεία που ζήτησε το ματς, διότι είχε στο τερέν και αυτόν που πήρε την μπάλα για να βγάλει την ομάδα του από την δύσκολη θέση - τον Νέιμαρ. Αυτό το κομμάτι, της ηγεσίας και της προσωπικότητας, είναι που χρειάζεται ακόμη περισσότερες ενδείξεις στα επόμενα παιχνίδια προτού φτάσει κανείς στην εκτίμηση ότι βρίσκουμε το φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου.

Αν ο Νέιμαρ είναι καλά, σωματικά και ψυχολογικά, και αν ο Βινίσιους, ο Ραφίνια, ο Ριτσάρλισον, ο Αντονι ή όποιος άλλος από τους μεσοεπιθετικούς πάρουν ευθύνες για την ανάπτυξη και την ολοκλήρωση των επιθέσεων, η Βραζιλία θα τα έχει όλα. Διότι έχει καλό προπονητή, και αρκετούς παίκτες με προσωπικότητα για να ηγηθούν στις άλλες γραμμές.

η καλύτερη ενδεκάδα

Και επειδή η ολοκλήρωση της πρώτης αγωνιστικής δημιουργεί μια στιγμή ανασκόπησης, ιδού τα μέλη της ενδεκάδας με την καλύτερη απόδοση, όπως προκύπτει από το Comparisonator, μια διεθνή πλατφόρμα ανάλυσης και σύγκρισης της απόδοσης των ποδοσφαιριστών.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος

Έχει συμπληρώσει 3 δεκαετίες στην αθλητική δημοσιογραφία. Μετά από τόσα χρόνια και τόσα διαφορετικά έργα, δεν λειτουργεί στην δημοσιογραφία για να εκφράζει οπαδικά αισθήματα ή συλλογικές προτιμήσεις. Γράφει και μιλάει για όλους, απευθυνόμενος προς όλους. Και τρελαίνεται στην ιδέα ότι υπάρχει κάπου ένας άνθρωπος, μια μέθοδος ή ένα εργαλείο που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα και βαθύτερα το ποδόσφαιρο. Πάνω από όλα, ο Βασίλης Σαμπράκος συστήνεται ως ο συγγραφέας του “Εξηγώντας το θαύμα” ή “The Miracle 2004”, ενός βιβλίου που έφτασε να σταθεί ανάμεσα στα καλύτερα ποδοσφαιρικά βιβλία του 2022 στην Αγγλία.