Aida Celtic: Η ομάδα προσφύγων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και η φανέλα που λάνσαρε ο Καντονά

Aida Celtic: Η ομάδα προσφύγων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και η φανέλα που λάνσαρε ο Καντονά

Aida Celtic: Η ομάδα προσφύγων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και η φανέλα που λάνσαρε ο Καντονά

bet365

Πριν από έξι περίπου χρόνια ένα... πρόστιμο της UEFA, έφερε ακόμα πιο κοντά δύο λαούς που χωρικά τους χωρίζουν 4.000 χιλιόμετρα και τελικά «γέννησε» την Aida Celtic, την ομάδα προσφύγων του καταυλισμού Άιντα, με τον Ερίκ Καντόνα να στέκεται στο πλευρό της, λανσάροντας μια φανέλα που κρύβει πίσω της μια ωραία ιστορία αλληλεγγύης.

Ο καταυλισμός Άιντα βρίσκεται στη δυτική όχθη μόλις 2χλμ. βόρεια της Βηθλεέμ και φιλοξενεί χιλιάδες παλαιστίνιους/ες πρόσφυγες. Πρόκειται για μια περιοχή γης 0.071km2, δηλαδή το μέγεθος περίπου 10 γηπέδων ποδοσφαίρου. Περιβάλλεται από τοίχο από σκυρόδεμα ύψους 8 μέτρων, τρία σημεία ελέγχου υπάρχουν στα πέριξ και Ισραηλινοί στρατιώτες επιβλέπουν 24 ώρες τις στοιβαγμένες ζωές των διαμενόντων. Οι επιδρομές, οι καταχρηστικές ρίψεις δακρυγόνων και οι συλλήψεις είναι συχνό φαινόμενο.

Ο καταυλισμός που δημιουργήθηκε μετά την Νάκμπα (1948) από πρόσφυγες που αναγκάστηκαν να αφήσουν τα σπίτια τους κατά τη διάρκεια της πρώτης εθνοκάθαρσης που πραγματοποιήθηκε από τις Σιωνιστικές παραστρατιωτικές οργανώσεις Χαγκανά και Ιργκού είναι το σημείο που οι Παλαιστίνιοι αναγκάστηκαν να ζουν ως ξένοι στην πατρίδα τους, εκεί που προσπαθούν να δομήσουν τις ζωές τους. Σε μελέτη του Κέντρου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας το 2017, διαπιστώθηκε ότι εκτός από την καταχρηστική χρήση χημικών που προκαλούν σοβαρότατα προβλήματα υγείας, πολλοί κάτοικοι εμφανίζουν παράλληλα υψηλά επίπεδα άγχους και κατάθλιψης αλλά μετατραυματικές διαταραχές.

Πολλά χιλιόμετρα μακριά από το σημείο της γης που οι Παλαιστίνιοι παλεύουν να γιατρέψουν το συλλογικό τους τραύμα στη Γλασκόβη, τον Αύγουστο του 2016, η Σέλτικ φιλοξενούσε την ισραηλινή Χάποελ Μπερ Σεβά σ' ένα προκριματικό παιχνίδι του Champions League. Σύσσωμη η ποδοσφαιρική κοινότητα γνώριζε από την κλήρωση του ζευγαριού, ότι οι κοινωνικά ευαισθητοποιημένα και βαθύτατα πολιτικοποιημένοι υποστηρικτές της ομάδας, δεν θα έχαναν την ευκαιρία να δείξουν σε αυτό γεμάτο συμβολισμούς ματς, την στήριξή τους στην Παλαιστίνη.

Η Green Brigade με μεγάλη ιστορία παλαιστινιακής αλληλεγγύης έχει συνθέσει μια ιδιαίτερη σχέση με τον Καταυλισμό Προσφύγων Aida, με τους Παλαιστίνιους της δυτικής όχθης να σηκώνουν και οι ίδιοι πανό στήριξης στην Πράσινη Ταξιαρχία αποδεικνύοντας τον αμοιβαίο σεβασμό. Στο Σέλτικ - Μπερ Σεβά όλο το πέταλό του στο «Celtic Park» πλημμύρισε με σημαίες της Παλαιστίνης. Η εικόνα ήταν εμβληματική, αλλά αντίθετη με τις πολιτικές της UEFA.

Η ενέργεια επέφερε πρόστιμο ύψους 8.600 λιρών και οι ultras του συλλόγου ξεκίνησαν την εκστρατεία #MatchTheFineForPalestine με την ελπίδα να γίνει αυτό ακριβώς που δήλωνε το hashtag τους. Να βρεθούν τα χρήματα για το πρόστιμο της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας. Η έκκλησή τους διαδόθηκε γρήγορα και ακόμα πιο άμεσα από παγκόσμιες δωρεές το ποσό που συγκεντρώθηκε «συνέτριψε» τον πρώτο τους στόχο, κι έτσι τέθηκαν νέοι. Οι οποίοι επίσης υλοποιήθηκαν εντυπωσιακά.

Από τη Λωρίδα της Γάζας μέχρι τη Δυτική Όχθη, όλοι οι Παλαιστίνιοι έδειξαν την στήριξή τους στους φίλους της Σέλτικ, ήταν για εκείνους «υποχρέωση» προς τα «αδέρφια» τους. Ανάμεσα στα δεκάδες μηνύματα εμφανίστηκαν τότε και για πρώτη φορά φωτογραφίες από μια ομάδα προσφύγων στο Camp Aida που φορούσαν αυτοσχέδιες φανέλες στα χρώματα των Κελτών, μαζί με ένα τεράστιο ευχαριστήριο πανό. Μια πρώτη, άτυπη ποδοσφαιρική ομάδα στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Τελικά, το ποσό που συγκεντρώθηκε έφτασε τις 176.076 λίρες και μοιράστηκε σε δύο δικαιούχους. Τη Medical Aid for Palestine (MAP) μια βρετανική φιλανθρωπική οργάνωση που παρέχει άμεση ιατρική βοήθεια σε όσους έχουν ανάγκη, ενώ αναπτύσσει επίσης τις ικανότητες και δεξιότητες των ντόπιων για την εξασφάλιση της μακροπρόθεσμης ανάπτυξης του παλαιστινιακού συστήματος υγειονομικής περίθαλψης.

Και το Lajee Center, από το Aida Camp, ένα δημιουργικό και πολιτιστικό κέντρο βάσης που συνεργάζεται με τις νέες γενιές Παλαιστινίων καθώς συνεχίζουν το δικό τους συνεχή αγώνα για δικαιοσύνη και δικαιώματα για την Παλαιστίνη. Αυτός ο οργανισμός είχε είχε σχέση με την Green Brigade που προηγήθηκε αυτών των γεγονότων. Το «παιδί» αυτής της σχέσης ήρθε το 2019, με το επίσημο λανσάρισμα της Aida Celtic, μιας ποδοσφαιρικής ακαδημίας που εκπροσωπεί τον προσφυγικό καταυλισμό. Με τοπική διαχείριση από το Κέντρο Lajee και με διεθνή υποστήριξη από την Πράσινη Ταξιαρχία. Όλα ξεκίνησαν από το εκείνο το... #MatchTheFine, που φυσικά βοήθησε να ευαισθητοποιηθεί ο κόσμος για τη δεινή κατάσταση στην κατεχόμενη παλαιστινιακή γη.

Πριν από δύο 24ωρα, λοιπόν, ο θρύλος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ Ερίκ Καντονά πόζαρε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram, φορώντας μια φανέλα στα χρώματα της σημαίας της Παλαιστίνης. Ποζάροντας γνωστοποίησε πως οι Primal Scream [σκωτσέζικο ροκ συγκρότημα] σε συνεργασία με την Aida Celtic και την εταιρεία anumberofnames έφτιαξαν αυτό το μπλουζάκι της... Παλαιστιναδέλικης.

Με όλα τα έσοδα από τις πωλήσεις να διατίθενται για βοήθεια στην εκπαίδευση και την παροχή αθλητικών ενδυμάτων για την ομάδα ποδοσφαίρου προσφύγων της Aida. Το μπλουζάκι είναι ήδη sold out. Ο σπουδαίος Γάλλος έχει και στο παρελθόν στηρίξει ανοιχτά τους Παλαιστίνιους συμμετέχοντας στην εκστρατεία «Hoping for Palestine» (Ελπίδα για την Παλαιστίνη, μια εκστρατεία αλληλεγγύης).

Πληροφορίες από τη Διεθνή Αμνηστία και το επίσημο site της Aida.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα