Αντι να κοιτάμε τη βαθμολογία της UEFA μήπως να παίζαμε και λίγη μπάλα;

Αντι να κοιτάμε τη βαθμολογία της UEFA μήπως να παίζαμε και λίγη μπάλα;

bet365

Ζόρικη εποχή για να παίξεις ποδόσφαιρο της προκοπής, αλλά αυτό ισχύει για όλους στην Ευρώπη. Ο Δημήτρης Κωνσταντινίδης μετά τα πρώτα ματς των ομάδων μας αναρωτιέται γιατί μιλάμε για τη βαθμολογία της UEFA αν δεν έχουμε ομάδες έτοιμες να μαζέψουν βαθμούς.

Πονάω ιδιαίτερα τη δουλειά των συναδέλφων (βάστα γερά Αντώνη Σαούλη) που κάθονται κάθε Τετάρτη, Πέμπτη βράδυ και βάζουνε, βγάζουνε βαθμούς στο ranking της UEFA. Και όχι μόνο αυτό, αλλά το πάνε και παραπέρα. “Αυτό θέλουμε εμείς, αυτό δεν πρέπει να κάνουν οι άλλοι”. Όπου ¨εμείς¨είναι οι ομάδες μας που παίζουν Ευρώπη και οι “άλλοι” είναι οι λίγο από πάνω και λίγο από κάτω, που τους κυνηγάμε και μας κυνηγάνε. Και δώστου, λογαριασμούς και “αυτός παίζει με εκείνον, άρα αυτός έχει μεγαλύτερες πιθανότητες ή όχι να προχωρήσει”. Για τους άλλους εννοείται. Γιατί με τους δικούς μας άντε βγάλε άκρη. Θα έγραφα “άντε βγάλε άκρη τέτοια εποχή” αλλά τελικά δεν ξέρω αν είναι θέμα εποχής. Αυτή την εποχή δεν είμαστε έτοιμοι και τον Νοέμβριο δεν ξέρουμε αν θέλουμε και τόσο την Ευρώπη επειδή κουτουλάμε στο πρωτάθλημα.

Ειλικρινά δεν θέλω να είμαι απαξιωτικός. Μόλις πριν από τρεις μέρες είχα επισημάνει (το αυτονόητο βέβαια) πόσο δύστροπη είναι αυτή η εποχή για τις ομάδες μας, με το πολύ στενό διάστημα για μεταγραφές, ενόψει των πρώτων ευρωπαϊκών υποχρεώσεων. Υποθέτω όμως πως αυτό είναι ένα πρόβλημα που δεν το έχουμε μόνο στην Ελλάδα, εκτός και αν πιστέψουμε ότι και σε αυτό μας κυνηγάει κάποια κατάρα. Λίγο πολύ οι περισσότερες χώρες στην Ευρώπη τώρα ξεκινάνε να παίζουν μπάλα και κανένας δεν είναι σε φουλ αγωνιστική δραστηριότητα, ώστε να έχει τεράστιο πλεονέκτημα. Αφήστε που, υπάρχουν και ειδικές περιπτώσεις που μπορεί να σε εκθέσουν περισσότερο, όπως η λειψανδρία της Λέφσκι η οποία δεν έπαιξε κανένα ρόλο κόντρα στην ΠΑΟΚ.

Ο πρώτος απολογισμός είναι παραπάνω από σαφής. Είδαμε κακό Ολυμπιακό, χείριστο ΠΑΟΚ και αξιοπρεπή Άρη. Δεν λέω παραπάνω για τους κίτρινους γιατί έκαναν αυτό που έπρεπε απέναντι σε μια ομάδα δύο κλάσεις πιο κάτω και σαφέστατα στην επόμενη φάση πρέπει ο Μπούργος να μοντάρει καλύτερα τα πράγματα στην αμυντική λειτουργία για να φτάσει ο Άρης στους ομίλους (που μπορεί βάσει υλικού να το κάνει). Εκτός αν πάμε στο “όσα βάλουμε και όσα φάμ唨 αλλά αυτό το μοντέλο είναι καλό (ίσως) για την κανονική περίοδο του ΝΒΑ.

Ο Ολυμπιακός έχει και “κανονάκια” να κάψει

Περιμένοντας να μπει και ο Παναθηναϊκός στο παιχνίδι (προσδοκώ αρκετά πιο προσγειωμένος από τον έστω συγκρατημένο ενθουσιασμό των φιλικών) δεν ξέρω πόσα πράγματα μπορούν να βελτιώσουν σε σύντομο χρονικό διάστημα Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ. Με την σημαντική διαφορά, ότι οι ερυθρόλευκοι έχουν αρκετά “κανονάκια” να κάψουν για να μείνουν εκτός Ευρώπης, οπότε ο Μάρτινς έχει το χρονικό περιθώριο να στρώσει την κατάσταση. Χώρια που παραμένει φαβορί κόντρα στη Χάιφα. Παρ όλα αυτά δεν μπορεί κάποιος να μην πει, ότι...βαίνει μειούμενη η εμπιστοσύνη όχι τόσο απέναντι στην ικανότητα του Πορτογάλου να διαχειριστεί τις καταστάσεις, αλλά το κατά πόσο -τελικά- αυτές οι καταστάσεις είναι ελκυστικές αγωνιστικά. Η αίσθηση είναι ότι κάτι στη συνταγή στον Ολυμπιακό δεν πάει καλά (από το μισό της προηγούμενης περιόδου ήδη) και δεν είναι σίγουρο ότι το πρωτάθλημα θα δίνει πάντα τις απαντήσεις. Οκ, δεν είναι κακό να είσαι στη διαδικασία “αναδεικνύω, πουλάω, αγοράζω” αλλά και αγωνιστικά και “συναισθηματικά” απαιτούνται σταθερές. Αν δεν υπάρχουν η σύνδεση κόσμου και ομάδας πάει περίπατο.

Όσο για τον ΠΑΟΚ, είναι με το ενάμιση πόδι εκτός Ευρώπης από τις 21 Ιουλίου. Πολύ κακό αν ολοκληρωθεί την άλλη βδομάδα η διαδικασία με αρνητικό τρόπο, πολύ καλό ψυχολογικά αν καβαντάζαρει το σκόπελο, επειδή μια νέα ομάδα χρειάζεται τέτοιες ακραίες επιτυχίες για να πάρει τα πάνω της. “Ακραίες¨ όχι βέβαια λόγω του ονόματος του αντιπάλου αλλά εξαιτίας της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί. Επειδή λοιπόν το 2-0 δεν έγινε κατά τύχη, από την πλευρά μου δίνω ένα 70-30 στη Λέφσκι και μακάρι ο ΠΑΟΚ να το γυρίσει ανάποδα. Πάντως αν δεν τα καταφέρει και οι τρεις βδομάδες που θα απομένουν μέχρι να αρχίσει ρο πρωτάθλημα, απορροφήσουν γκρίνια, μουρμούρα και καταστροφολογία, τότε μπορεί να έχει μια σεζόν πιο ομαλή με δεδομένο ότι ο Λουτσέσκου έχει πολλά θέματα να λύσει. Εμείς βέβαια θα λύσουμε και ένα μεγάλο μέρος της απορίας αν τελικά “οι παίκτες κάνουν τον προπονητή ή ο προπονητής τους παίκτες”. Πιστεύω ότι η αλήθεια είναι στη μέση και ίσως λίγο περισσότερο προς το πρώτο σκέλος. Ασφαλώς και θα είναι ηλίθιο να ακυρώσει κάποιος την μεγάλη προσφορά και τον ρόλο Λουτσέσκου αλλά μπορεί και να έχει έρθει η ώρα να υπάρξει και μια ισορροπία σε αυτή την υπόθεση στον ΠΑΟΚ. Ισορροπία που μπορεί να βοηθήσει αρκετά και το μυαλό του Ρουμάνου το οποίο υπάρχουν φορές που υπερίπταται του κεφαλιού του. Πιθανότατα αυτό να συνέβη και εμφανίστηκε αυτό το χάλι κόντρα στους Βούλγαρους.

Εμείς λοιπόν μπορεί να κάνουμε τις προσθαφαιρέσεις την βαθμολογία της UEFA, αλλά αν υπάρχει κάτι σίγουρο είναι ότι (μην κοροϊδευόμαστε) ουδείς το βλέπει αυτό ως μια...εθνική προσπάθεια. Το 90% των οπαδών θέλει να βλέπει μόνο την ομάδα του στην Ευρώπη και τους άλλους “καναπέ” και για να πω την αλήθεια δεν βλέπω κανένα λόγο να είναι κάποιος ερωτευμένος με τον αντίπαλο του. Σε τελική ανάλυση φτιάχνεις ομάδα προχωράς και πας μια χαρά και στην ευρωπαϊκή βαθμολογία. Οι αγάπες είναι για τις ταινίες και τα τραγούδια.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Δημήτρης Κωνσταντινίδης
Δημήτρης Κωνσταντινίδης

Ο Δημήτρης Κωνσταντινίδης βρίσκεται στην αθλητική δημοσιογραφία από το 1984, επί σειρά ετών συντάκτης, αρχισυντάκτης και διευθυντής σύνταξης σε αθλητικές και πολιτικές εφημερίδες, ραδιοφωνικός παραγωγός (εντός και εκτός αθλητικών) από το 1989 και...υπήρετης του digital και των αθλητικών sites από τις αρχές των... '00s στα πρώτα τους βήματα. Αρθρογράφος και podcaster πλέον του κορυφαίου αθλητικού μέσου της χώρας που τον φιλοξενεί (και τον...ανέχεται) από το 2020.