Μεταγραφές: Η «εκδίκηση» των φορ στο φετινό παζάρι

Μεταγραφές: Η «εκδίκηση» των φορ στο φετινό παζάρι

bet365

Σίτι και Λίβερπουλ υπέκυψαν στη γοητεία των Χάαλαντ-Νούνιες. Μπάγερν και Άρσεναλ πόνταραν σε Μανέ-Ζεσούς για την επανεφεύρεσή τους. Τσέλσι και Μπαρτσελόνα αποζητούν τα «φλας» με Κριστιάνο-Λεβαντόφσκι. Οι «καθαρόαιμοι» και μη στράικερ έχουν ανακτήσει τη χαμένη τους αίγλη και πρωταγωνιστούν στο φετινό μεταγραφικό παζάρι.

Με την έλευση και ιδίως την παρέλευση της Μπαρτσελόνα του Πεπ Γκουαρδιόλα, ο ρόλος του «ψευτοεννιαριού» έγινε της μόδας. Προοδευτικά, η κυριαρχία των εξτρέμ μετατράπηκε σε ποδοσφαιρικό θέσφατο μιας νέας εποχής. Εδώ και αρκετά χρόνια το ερώτημα «Πού πήγαν οι κλασικοί στράικερ;» απηχούσε όλο και πιο έντονα και στην πράξη συναντούσε ελάχιστες απαντήσεις. Ήταν αποδεδειγμένο ότι οι μεγάλες ομάδες έπαψαν να στηρίζονται αποκλειστικά στην άλλοτε καταλυτική μονάδα που συνιστούσε ο «φορ περιοχής». Η Λίβερπουλ του Κλοπ και η Μάντσεστερ Σίτι με ή χωρίς Αγουέρο, υιοθέτησαν τη συνταγή και την έκαναν δόγμα. Μέχρι που σάλπισαν την αλλαγή πλεύσης, επαναφέροντας στις τάσεις το «παλιό» στα... καλύτερά του και αρχίζοντας με τη σειρά τους μια καινούρια, με τις αγορές κεντρικών επιθετικών στο φετινό μεταγραφικό παζάρι.

Αυτό το καλοκαίρι είναι υπόθεση των στράικερ. Τα... μερομήνια είχαν φανεί από τον περασμένο χειμώνα, μετά τη μεταγραφή του Ντούσαν Βλάχοβιτς στη Γιουβέντους. Η περσινή μεταγραφική περίοδος ανήκε στα μεγάλα ονόματα ανεξαρτήτως θέσης, στις σημαίες που υποστάλθηκαν μετά από χρόνια (Μέσι, Ράμος) και των σούπερ σταρ (Ρονάλντο) που άλλαξαν τα δεδομένα στο ευρωπαϊκό σκηνικό. Φέτος, οι φορ είναι εκείνοι που πρωταγωνιστούν. Οκτώ ομάδες της ελίτ, οκτώ ομάδες Champions League και ουκ ολίγοι διεκδικητές της κούπας με τα μεγάλα αυτιά επένδυσαν στην αγορά κεντρικού φορ ή δεύτερου στράικερ, εκείνου του διαφορετικού τύπου «εννιαριού» που θα ανταποκριθεί κατάλληλα στα πλάνα του προπονητή τους. Κι ακόμα ίσως υπάρχει δρόμος για δύο άκρως ηχηρές «εκρήξεις» από πλευράς Τσέλσι και Μπαρτσελόνα.

Με το θερινό παζάρι να εξελίσσεται σε φουλ ρυθμούς κι ακόμα να μην βρίσκεται ούτε στα «μισά», το Gazzetta κάνει focus στις 8+2 μεταγραφές στράικερ που... μονοπώλησαν της προσοχής ως τώρα και καταδεικνύουν την αγωνιστική στρατηγική που θα ακολουθήσουν οι «μεγάλοι» τη νέα σεζόν.

Έρλινγκ Χάαλαντ (Μάντσεστερ Σίτι)

Έρλινγκ Χάαλαντ (Μάντσεστερ Σίτι)

Ντάργουιν Νούνιες (Λίβερπουλ)

Ντάργουιν Νούνιες (Λίβερπουλ)

Σαντιό Μανέ (Μπάγερν)

Σαντιό Μανέ (Μπάγερν)

Ρομέλου Λουκάκου (Ίντερ)

Ρομέλου Λουκάκου (Ίντερ)

Γκαμπριέλ Ζεσούς (Άρσεναλ)

Γκαμπριέλ Ζεσούς (Άρσεναλ)

Σεμπαστιάν Αλέ (Ντόρτμουντ)

Σεμπαστιάν Αλέ (Ντόρτμουντ)

Ριτσάρλισον (Τότεναμ)

Ριτσάρλισον (Τότεναμ)

Ντιβόκ Οριγκί (Μίλαν)

Ντιβόκ Οριγκί (Μίλαν)

Bonus Νο1: Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι

Bonus Νο1: Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι

Bonus Νο2: Κριστιάνο Ρονάλντο

Bonus Νο2: Κριστιάνο Ρονάλντο

Ποσό μεταγραφής: 60 εκατ. ευρώ

Συμβόλαιο μέχρι: 2027

Η αποχώρησή του από την Ντόρτμουντ έμοιαζε δεδομένη και η Μάντσεστερ Σίτι πυροδότησε την πρώτη «βόμβα» του καλοκαιριού. Σχεδόν 20 χρόνια μετά το πέρασμα του πατέρα του από τους Πολίτες, ο 22χρονος Νορβηγός «killer», τιτλοφορούμενος ως ο επόμενος σούπερ σταρ του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, έκανε το step-up που αρμόζει σε έναν εν δυνάμει κορυφαίο παίκτη μιας ολόκληρης γενιάς και ήρθε να εκτοξεύσει την επίθεση των Σίτιζενς, αφού πρώτα της αλλάξει μορφή. Τελευταία φορά που ο Γκουαρδιόλα δούλεψε με έναν υψηλόσωμο καθαρόαιμο στράικερ περιοχής ήταν στην Μπάγερν Μονάχου με τον Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι. Πλέον, ο Καταλανός διαθέτει ένα «υπερόπλο» που του επιτρέπει να αυτοσχεδιάσει ελεύθερα και να παραγάγει μια ακόμα τομή στο σύγχρονο ποδόσφαιρο, όπως έχει κάνει πολλάκις τα προηγούμενα χρόνια.

Ποσό μεταγραφής: 75+25 εκατ. ευρώ

Συμβόλαιο μέχρι: 2027

Η Λίβερπουλ απάντησε στη μεταγραφή Χάαλαντ με «αντίποινα». Ο Ντάργουιν Νούνιες είναι ένας άλλος πολυμορφικός «killer» με άψογη τεχνική κατάρτιση και ταχύτητα, κουμπώνοντας εξαιρετικά σε μια από τις επικείμενες «μάχες» των Λίβερπουλ-Σίτι στην Premier League. Απέναντι στον Νορβηγό, ο συνομήλικος Ουρουγουανός φορ, ο οποίος κατέθεσε τα διαπιστευτήριά του με τη φανέλα της Μπενφίκα στο «Άνφιλντ» και τώρα θα γίνει ο ίδιος σύνθημα στις φωνές του «KOP». Η μεταγραφή του αν μη τι άλλο παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον για το πώς θα εμφανίσει τους Reds ο Γιούργκεν Κλοπ τη νέα σεζόν, με ένα τέτοιο σημείο αναφοράς για αιχμή του δόρατος που όμοιό του σε δυναμική η Λίβερπουλ έψαχνε από την εποχή του Φερνάντο Τόρες.

Ποσό μεταγραφής: 32+9 εκατ. ευρώ

Συμβόλαιο μέχρι: 2025

Δεν λογιζόταν ποτέ φορ πριν παίξει στη Λίβερπουλ. Κι ακόμα και στους Reds, για μεγάλο διάστημα της θητείας του υπηρετούσε τον ρόλο του εξτρέμ στο ευέλικτο σχήμα με τον Φιρμίνο ως κρυφό εννιάρι. Οι τελευταίες σεζόν, όμως, ήταν διαφωτιστικές ως προς τη φύση του Σενεγαλέζου επιθετικού, η οποία τον οδήγησε αβίαστα και με θετικά αποτελέσματα στην κορυφή της επίθεσης. Η Μπάγερν Μονάχου, λοιπόν, έκανε το μεγάλο «μπαμ» και έφερε ίσως ένα από τα κορυφαία ονόματα βάσει βιογραφικού, status και διακρίσεων στην ιστορία της Bundesliga, με προοπτική να τον αξιοποιήσει είτε στα άκρα, είτε ως κεντρικό επιθετικό. Κι αυτό διότι ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι μέχρι στιγμής δείχνει αμετακίνητος ως προς την επιθυμία του να αποχωρήσει για να συνεχίσει στην Μπαρτσελόνα. Αν το deal ολοκληρωθεί κι ο Πολωνός αποτελέσει παρελθόν, σε συνδυασμό με τη δεδομένη πληρότητα των Βαυαρών στα εξτρέμ (Κομάν από αριστερά, Γκνάμπρι-Σανέ από δεξιά), τότε ο Μανέ πιθανότατα θα παίξει ως στράικερ, σε μια διαφοροποιημένη επιθετική λειτουργία από αυτή που παρουσίαζε εδώ και δεκαετίες η Μπάγερν.

Ποσό μεταγραφής: 8 εκατ. ευρώ

Συμβόλαιο μέχρι: 2023 (δανεικός)

Το σώμα του ήταν στο Λονδίνο, το μυαλό και η ψυχή του παρέμειναν στο Μιλάνο. Εκεί που λατρεύτηκε και στέφθηκε πρωταθλητής, ως παίκτης της Ίντερ. Η μετάβαση κύλησε κάκιστα για τον Βέλγο επιθετικό, ο οποίος μπόρεσε να επανέλθει στους Νερατζούρι, έστω και με τον περιορισμένο χρονικό ορίζοντα της μίας σεζόν ως δανεικός. Αυτόματα, οι δευτεραθλητές, πλέον, επιστρέφουν στο προηγούμενο δίδυμό τους, Λουκάκου-Μαρτίνες, με το οποίο έφτασαν ως το Scudetto το 2021. Το περιβάλλον γνωστό, η εξέδρα, αν και ομολογεί πως δεν ξεχνά την «προδοσία» του, θα τον στηρίξει και πλέον ο θηριώδης στράικερ έχει ξανά όλα όσα χρειάζεται για να αποδώσει.

Ποσό μεταγραφής: 52,2 εκατ. ευρώ

Συμβόλαιο μέχρι: 2027

Μεταγραφή που την αλλάζει επίπεδο. Ιδανικά, που θα την στείλει στο επίπεδο του Champions League μετά από επτά ολόκληρες σεζόν. Ο Γκάμπριελ Ζεσούς ήξερε πως η θέση του στην ιεραρχία της Σίτι θα υποχωρούσε μετά τη μεταγραφή του Έρλινγκ Χάαλαντ και είπε «ναι» στον άλλοτε προπονητή του στη Μάντσεστερ Σίτι, Μίκελ Αρτέτα και την προοπτική της Άρσεναλ. Η εποχή των Ομπαμεγιάνγκ-Λακαζέτ έκλεισε και τυπικά στους Κανονιέρηδες μετά την επιστροφή του Γάλλου στη Λυών και η απόκτηση του Ζεσούς ήταν το καλύτερο δυνατό κομμάτι για να συμληρωθεί το ενθουσιώδες και γεμάτο μέλλον παζλ της επίθεσης. Σάκα, Σμιθ-Ρόου, Όντεγκααρντ έψαχναν τον φορ που θα μπορούσε να παίξει στις ταχύτητές τους και να συνεισφέρει στην κυκλοφορία της μπάλας που αρέσκεται ο Αρτέτα. Και ποιος καλύτερος από έναν τετράκις πρωταθλητή που έμαθε αυτό τον ρόλο από τον μετρ του είδους (Πεπ Γκουαρδιόλα).

Ποσό μεταγραφής: 31 εκατ. ευρώ

Συμβόλαιο μέχρι: 2026

Το κενό του Χάαλαντ απαιτούσε έναν ικανό διάδοχο για τα μέτρα της Ντόρτμουντ. Και οι Βεστφαλοί ανταποκρίθηκαν στην ιδιαίτερα σύνθετη αποστολή, αποκτώντας τον «καυτό» Σεμπαστιάν Αλέ που διέλυσε όλα τα κοντέρ ως πρωτοεμφανιζόμενος στο περσινό Champions League με τον Άγιαξ. Ο 28χρονος Ιβοριανός εξαργύρωσε τη «μαγική» του σεζόν αλλά απέκτησε και το βάρος μιας φανέλας που τα τελευταία χρόνια έχουν φορέσει μερικοί από τους πιο παραγωγικούς στράικερ των ευρωπαϊκών γηπέδων (Λεβαντόφσκι, Ομπαμεγιάνγκ, Χάαλαντ). Συν τοις άλλοις, η Μπορούσια πρόσθεσε και τον ακόμα πιο υποσχόμενο νεαρό σταρ, Καρίμ Αντεγιέμι, «ντουμπλάροντας» την απειλή της στη θέση του φορ.

Ποσό μεταγραφής: 58 εκατ. ευρώ

Συμβόλαιο μέχρι: 2027

Το περασμένο καλοκαίρι η Τότεναμ κόντεψε να χάσει τον Χάρι Κέιν, ο οποίος για ένα διάστημα εμφανιζόταν πεπεισμένος να αποχωρήσει. Φέτος, όχι απλά διατηρεί τον προσεχώς ρέκορντμαν τερμάτων της εθνικής Αγγλίας μαζί με τον «διόσκουρό» του και πρώτο σκόρερ της Premier League, Χέουνγκ-Μιν Σον (22 γκολ μαζί με Σαλάχ), αλλά δημιουργεί «φονική» τριπλέτα μετά και την απόκτηση του Ριτσάρλισον. Στράικερ κατά βάση, αναγκαστικά παιδί για όλες τις δουλειές στην επίθεση της Έβερτον και με πρότερο βίο δίπλα σε έναν καθαρόαιμο φορ (Κάλβερτ-Λιούιν), ο Βραζιλιάνος διεθνής θα αποτελέσει μέρος ενός από τα πιο ιδιαίτερα «πειράματα» της επόμενης Premier League: μία επίθεση με τρεις στράικερ, αφού όπως όλα δείχνουν ο Αντόνιο Κόντε προορίζει τον προορίζει για βασικό και καταστρώνει ήδη το πλάνο που θα τους χωρέσει στην ίδια ενδεκάδα.

Ποσό μεταγραφής: Ελεύθερος

Συμβόλαιο μέχρι: 2026

Ο Ζιρού έχει άλλον έναν χρόνο στο συμβόλαιό του,ο Ρέμπιτς μέχρι το 2025, ο Ζλάταν όπως φαίνεται ανανεώνει, αν και θα είναι εκτός για αρκετούς μήνες λόγω του τραυματισμού του. Αυτό, όμως, δεν απέτρεψε τη Μίλαν από το να κινηθεί γρήγορα και να προσθέσει στο ρόστερ της έναν από τους πιο «ελκυστικούς» ελεύθερους της φετινής σεζόν, τον... legend της Λίβερπουλ, Ντιβόκ Οριγκί. Ο Βέλγος στράικερ, ο οποίος αγαπήθηκε όσο λίγοι από τους Reds, αποχαιρέτησε το Μέρσεϊσαϊντ μετά από μια οκταετία, θέλοντας να βρει τον ρόλο του πρωταγωνιστή που δεδομένα άξιζε. Και τον βρήκε εν τέλει στην πρωταθλήτρια Ιταλίας, Μίλαν, την οποία «πλήγωσε» μάλιστα στο «Σαν Σίρο» στο ματς των ομίλων του περασμένου Champions League.

Από μόνες τους οι οκτώ μεταγραφές που προηγήθηκαν είναι αρκετές για να διακρίνει κανείς τη ζήτηση που απέκτησαν ξανά οι φορ στο κορυφαίο επίπεδο. Ο αντίκτυπος, όμως, μπορεί να γίνει σαφώς μεγαλύτερος αν φτάσει σε αίσιο τέλος το σίριαλ του Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι στην Μπαρτσελόνα. Ο κάτοχος των δύο τελευταίων Χρυσών Παπουτσιών έχει ξεκαθαρίσει, δημόσια και κατ' ιδίαν, στους ιθύνοντες της Μπάγερν Μονάχου πως θέλει να αποχωρήσει και το μόνο που περιμένει είναι οι Μπλαουγκράνα να επιστρέψουν με αυξημένη πρόταση για να αποσπάσουν το «ναι» των Βαυαρών. Ήδη η περίπτωση του Πολωνού έχει απασχολήσει πολύ και το μόνο σίγουρο είναι πως η πιθανή μετακίνησή του στο «Καμπ Νόου» θα ταράξει τα «νερά» του ευρωπαϊκού και του ισπανικού ποδοσφαίρου.

Η απώλεια του Champions League δεν «έκατσε» καλά στον Κριστιάνο Ρονάλντο, ο οποίος έκανε ό,τι περνούσε από τα δικά του πόδια για να κρατήσει στο ύψος της την παραπαίουσα Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Και παρά την έλευση του Έρικ Τεν Χαγκ και του νέου, ολλανδικού του «αέρα», ο Πορτογάλος σούπερ σταρ φάνηκε πως δεν προτίθεται να ξοδέψει άλλη μια σεζόν μακριά από το κορυφαίο επίπεδο, ζητώντας έτσι από τη διοίκηση να ανάψει το «πράσινο φως» στη μεταγραφή του εκτός «Ολντ Τράφορντ». Το αν θα φύγει πράγματι, μέχρι στιγμής παραμένει γρίφος. Το πού θα καταλήξει αν η μεταγραφή γίνει πραγματικότητα, επίσης είναι κάτι για το οποίο κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος. Η Τσέλσι είναι αυτή που έχει εκφράσει ενδιαφέρον, με το νέο «αφεντικό» της, Τοντ Μπόελι, να ιντριγκάρεται από την ιδέα της μεταγραφής του CR7 στην πρώτη του σεζόν στα ηνία των Λονδρέζων. Και το σίγουρο είναι πως σε περίπτωση που ο Πορτογάλος σούπερ σταρ «ντυθεί» στα Μπλε, θα έχει σημαδέψει για άλλη μια φορά το μεταγραφικό παζάρι με τη σφραγίδα του.