Tsimi, ένα παραμύθι γεμάτο διδάγματα

Tsimi, ένα παραμύθι γεμάτο διδάγματα

Tsimi, ένα παραμύθι γεμάτο διδάγματα

bet365

Ο Βασίλης Σαμπράκος γράφει για τον πρώτο Έλληνα ποδοσφαιριστή που δημιουργεί μια “Μάρκα” που ήδη φτάνει μέχρι την Κίνα.

Τώρα που ολοφάνερα αρχίζει να μεγαλώνει ο Κώστας Τσιμίκας ως brand name όσο μεγαλώνει και με όρους αγωνιστικούς στην Λίβερπουλ, είμαι βέβαιος ότι θα του προκύψει το project της δημιουργίας ντοκιμαντέρ. Θα ευχόμουν να βρει νόημα στην διήγηση της ιστορίας του από την ηλικία των 17 ετών, όταν βρισκόταν στον Πανσεραϊκό μέχρι και την ολοκλήρωση της σεζόν που άφησε πίσω - μιας σεζόν που τεκμηριώνει την γενική αίσθηση ότι είναι “παίκτης επιπέδου σημερινής Λίβερπουλ”. Διότι αυτό το ντοκιμαντέρ θα ήταν μια μεγάλη προσφορά προς όλα τα παιδιά που σήμερα προσπαθούν να κυνηγήσουν το όνειρό τους και να γίνουν επαγγελματίες ποδοσφαιριστές αλλά και προς τους γονείς τους.

Βλέπεις σήμερα τον “Tsimi” να βάζει ένα γκολ που δίνει τίτλο στην Λίβερπουλ κι ύστερα να συμμετέχει στο πάρτι στο ανοιχτό λεωφορείο και να απολαμβάνει τη ζωή ως μέλος μιας τόσο δημοφιλούς παρέας και σου δημιουργείται η ψευδαίσθηση ότι είναι τόσο απλό: κλωτσάς καλά, και φτάνεις να κάνεις ζωάρα. Κι αυτή η πλάνη επηρεάζει τη νοοτροπία πολλών παιδιών και πολλών γονιών - τους κάνει να νομίζουν ότι είναι τόσο εύκολο.

Τις τελευταίες ημέρες που είχα τη μεγάλη χαρά να κουβεντιάσω με τους ανθρώπους που τον υποστηρίζουν τόσο επαγγελματικά όσο και ανθρώπινα άκουσα πολλές ιστορίες που σκέφτομαι ότι θα αποτελούσαν ένα μεγάλο δώρο του “Tsimi” προς τα νέα παιδιά και τους γονείς τους εάν αποφάσιζε κάποτε να τις διηγηθεί. Διότι θα έβαζαν μικρούς και μεγάλους λίγο περισσότερο στο νόημα και θα τους βοηθούσαν να αντιληφθούν πόση δουλειά, ποδοσφαιρικά, σωματικά, ψυχικά, πνευματικά πρέπει να κάνει κανείς για να δημιουργήσει στον εαυτό του την προοπτική να έχει και να αρπάξει μια ευκαιρία. Και συγχρόνως θα γίνονταν όλοι σοφότεροι σχετικά με τον ρόλο και την επίδραση που μπορεί να έχουν στην καριέρα ενός ποδοσφαιριστή οι σωστές αποφάσεις. Αποφάσεις που δεν είναι καθόλου εύκολο να πάρει μόνο του ένα παιδί στην ηλικία των 19 και των 20 ετών, όταν κάποιος του προτείνει να “υποβιβασθεί” στην Κ19 ομάδα προκειμένου να παίξει και να τον δουν ή όταν του προτείνει να αφήσει τον Ολυμπιακό για να πάει στο Εσμπιεργκ της Δανίας προκειμένου να κάνει επαγγελματικό ντεμπούτο. Επιλογές επαγγελματικής συμπεριφοράς και στάσης που δεν είναι καθόλου εύκολο να πάρει μόνο του ένα παιδί 23-24 ετών υπό το καθεστώς του εκνευρισμού και της δυσφορίας που του δημιουργούνται από το γεγονός ότι δεν παίρνει πολύ χρόνο συμμετοχής, κάθεται στον πάγκο και νιώθει παραμελλημένο.

Πολλά από όσα άκουσα μου εξήγησαν το πώς έχει φτάσει ο Τσιμίκας μέχρι εδώ. Και ακριβώς επειδή θαυμάζω τον τρόπο που έχει ο ίδιος διαχειριστεί, ψυχικά, πνευματικά και τελικά και ποδοσφαιρικά την καριέρα του μέχρι σήμερα, αλλά και την στάση τόσο του οικογενειακού περιβάλλοντος όσο και του επαγγελματικού περιβάλλοντός του, γι’ αυτό σκέφτομαι ότι σήμερα αυτός ο 26χρονος ποδοσφαιριστής αυξάνει διαρκώς τις πιθανότητες να επιμηκύνει το χρονικό διάστημα της παραμονής του στο κορυφαίο επίπεδο. Δεν είναι καθόλου απλό για έναν ποδοσφαιριστή να “κρατηθεί” στο επίπεδο των 25 συμμετοχών σε έναν σύλλογο σαν τη σημερινή Λίβερπουλ. Και μόνο η επανάληψη μιας σεζόν σαν αυτή που ολοκληρώθηκε θα ήταν άθλος. Όμως τον έχουμε ικανό τον Τσιμίκα να το κατορθώσει αυτό, διότι έχει αυτή τη νοοτροπία. Κοιτάζει ψηλά και βάζει μεγάλους στόχους. Κάπως έτσι οδηγείται σε υπερβάσεις.

Ο Τσιμίκας είναι ο πρώτος Έλληνας ποδοσφαιριστής που έσπασε το φράγμα των 1 εκατ. followers στο Instagram. Είναι ο πρώτος που σήμερα λανσάρει μια merchandise συλλογή, γεμάτη από ελληνικό στοιχείο. Ο πρώτος που βγάζει NFT. Ο πρώτος που φτάνει μέχρι την Κίνα, για να μπει στις κινεζικές social media πλατφόρμες και να διηγηθεί τις ιστορίες του σε ένα κοινό 900 εκατομμυρίων ανθρώπων. Είναι ο πρώτος που επιχειρεί πραγματικά να δημιουργήσει μια “Μάρκα”, με την υποστήριξη και τα οράματα της Prosport, του sports management agency που δουλεύει μαζί του εδώ και περίπου 9 χρόνια. Ακριβώς για αυτό, δηλαδή επειδή είναι ο πρώτος τόσο δημοφιλής Έλληνας ποδοσφαιριστής στην εποχή των New Media, θα είναι σπουδαίο να αρχίσει να δημιουργεί και να αφήνει πίσω αυτή την digital κληρονομιά - τις διδακτικές ιστορίες του.

Μολονότι είναι τόσο νέος, ο Τσιμίκας λειτουργεί με την επίγνωση ότι αποτελεί πρότυπο για τα νέα παιδιά που παίζουν ή ασχολούνται με το ποδόσφαιρο. Και επειδή το έχει αγκαλιάσει αυτό, το έχει κάνει φίλτρο μέσα από το οποίο περνά την συμπεριφορά του - την αγωνιστική, την εξωαγωνιστική, την καθημερινή. Είναι ευχή για το ελληνικό ποδόσφαιρο αυτό το παιδί να συνεχίσει να προοδεύει, να συνεχίσει να χαμογελά και συγχρόνως να μη χάσει αυτό τον εαυτό που μας κάνει να τον καμαρώνουμε και να τον δείχνουμε στα παιδιά ως πρότυπο.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος

Έχει συμπληρώσει 3 δεκαετίες στην αθλητική δημοσιογραφία. Μετά από τόσα χρόνια και τόσα διαφορετικά έργα, δεν λειτουργεί στην δημοσιογραφία για να εκφράζει οπαδικά αισθήματα ή συλλογικές προτιμήσεις. Γράφει και μιλάει για όλους, απευθυνόμενος προς όλους. Και τρελαίνεται στην ιδέα ότι υπάρχει κάπου ένας άνθρωπος, μια μέθοδος ή ένα εργαλείο που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα και βαθύτερα το ποδόσφαιρο. Πάνω από όλα, ο Βασίλης Σαμπράκος συστήνεται ως ο συγγραφέας του “Εξηγώντας το θαύμα” ή “The Miracle 2004”, ενός βιβλίου που έφτασε να σταθεί ανάμεσα στα καλύτερα ποδοσφαιρικά βιβλία του 2022 στην Αγγλία.