Ιταλία - Αργεντινή 0-3: Υπερπρωταθλήτρια ξανά η Αλμπισελέστε! (vid)

Νίκος Κικίδης
Ιταλία - Αργεντινή 0-3: Υπερπρωταθλήτρια ξανά η Αλμπισελέστε! (vid)

bet365

Η Αργεντινή το έκανε ξανά! 29 χρόνια μετά την κατάκτηση του τελευταίου Finalissima, η Αλμπισελέστε επικράτησε 3-0 της Ιταλίας στο «Wembley» και στέφθηκε πρωταθλήτρια των δυο ηπείρων.

Αργεντινή και τότε, Αργεντινή και τώρα! Σχεδόν τρεις δεκαετίες μετά τη διεξαγωγή του τελευταίου Διηπειρωτικού (29 χρόνια για την ακρίβεια), η Αλμπισελέστε συνέχισε από εκεί που έμεινε, αφού επικράτησε με 3-0 της Ιταλίας στο «Wembley» και στέφθηκε για δεύτερη σερί φορά Υπερπρωταθλήτρια! Όπως ακριβώς και το 1993, η κάτοχος του Copa America πήρε τον μεγάλο τελικό των δυο ηπείρων που συστήνεται πλέον ως finalissima, πικραίνοντας ακόμα περισσότερο τους Ατζούρι μετά τον αποκλεισμό τους από τα τελικά του Μουντιάλ. Δεύτερο τρόπαιο με την εθνική για τον Λιονέλ Μέσι, ο οποίος μέσα σε μερικούς μήνες άφησε για πάντα πίσω του την... κατάρα που τον βάραινε με το εθνόσημο.

Με τον Κιελίνι να φοράει για τελευταία φορά τη φανέλα της Σκουάντρα Ατζούρα, το σύνολο του Μαντσίνι πατούσε καλύτερα στα πρώτα λεπτά του τελικού, όμως πολύ γρήγορα η πλάστιγγα γύρισε υπέρ των Αργεντινών. Στο 28΄ο Μέσι έριξε προειδοποιητική βολή με άψυχο πλασέ και δευτερόλεπτα αργότερα έδρασε ως καταλύτης για το 0-1 της ομάδας του. Μετά από λάθος στη μεσαία γραμμή των Ιταλών, ο Μέσι πάτησε περιοχή και έδωσε έτοιμο γκολ στον Λαουτάρο Μαρτίνες, ο οποίος άνοιξε το σκορ με την εστία στο... έλεός του.

Η Ιταλία προσπάθησε να αντιδράσει, απείλησε στο 30΄ με μακρινό σουτ του Μπαρέλα, όμως το ημίχρονο έκλεισε με νέο χτύπημα των Αργεντινών. Έπειτα από υπέροχη κάθετη του Λαουτάρο στην πλάτη του Κιελίνι, ο Ντι Μαρία έφυγε στο τετ-α-τετ και έσκαψε τον Ντοναρούμα για το 2-0 στο 45+1΄.

Κι αν κάποιος νόμιζε πως οι Ιταλοί θα έβαζαν δύσκολα στην Αργεντινή στο δεύτερο μέρος, τότε θα έπεφτε τελείως έξω! Με το καλησπέρα της επιστροφής των δυο ομάδων στον αγωνιστικό χώρο, το σύνολο του Σκαλόνι επέβαλε καθολική κυριαρχία με μονόλογο ευκαιριών. Αρχικά ο Ντοναρούμα γλίτωσε την ομάδα του από... κωμικό λάθος και έδιωξε τη μπάλα πάνω στη γραμμή έπειτα από τραγικό γύρισμα του Μπονούτσι (56΄), ενώ τέσσερα λεπτά αργότερα απογειώθηκε και απομάκρυνε το curler του Ντι Μαρία.

Στο 64΄ο Λο Σέλσο έχασε το... άχαστο σε κενή εστία, προτού ο Ντοναρούμα στερήσει το γκολ από τον κεφάτο Μέσι σε δυο διαφορετικές περιπτώσεις (65΄,69΄). Στο 81΄ο Λο Σέλσο σπατάλησε και πάλι μοναδική ευκαιρία για το 3-0, το οποίο όμως τελικά ήρθε στο 90+4΄.

Έπειτα από σλάλομ του Μέσι, η μπάλα στρώθηκε στον Ντιμπάλα, με τον (πρώην πλέον) άσο της Γιουβέντους να ανεβάζει τον δείκτη του σκορ με ψύχραιμο πλασέ. Μια νίκη που έχρισε την Αργεντινή Υπερπρωταθλήτρια για δεύτερη φορά στην ιστορία της και έδωσε την ευκαιρία στον Μέσι να γίνει μόλις ο δεύτερος αρχηγός της Αλμπισελέστε μετά τον Μαραντόνα που σηκώνει την κούπα.

Ιταλία (Ρομπέρτο Μαντσίνι): Ντοναρούμα, Ντι Λορέντζο, Μπονούτσι, Κιελίνι (46΄Λατσάρι), Έμερσον (77΄Μπαστόνι), Ζορζίνιο, Πεσίνα (62΄Σπινατσόλα), Μπαρέλα, Ρασπαντόρι, Μπερναρντέσκι (46΄Λοκατέλι), Μπελότι (46΄Σκαμάκα)

Αργεντινή (Λιονέλ Σκαλόνι): Μαρτίνες (86΄Άλβαρες), Ταλιαφίκο, Οταμέντι, Μολίνα, Ρομέρο (86΄Πετσέλα), Ροντρίγκεζ, Ντε Πολ (76΄Παλάσιος), Λο Σέλσο (90+1΄Ντιμπάλα), Μέσι, Ντι Μαρία (90+1΄Γκονζάλες), Λαουτάρο

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image
 

Τελευταία Νέα