Ψήφισε τον MVP της σεζόν στην Ευρώπη για το 2021/22

Newsroom
Ψήφισε τον MVP της σεζόν στην Ευρώπη για το 2021/22

bet365

Μπενζεμά, Κουρτουά, Βινίσιους, ή κάποιος άλλος εκτός Ρεάλ Μαδρίτης; Το Gazzetta παρουσιάζει τους 10+1 υποψήφιους MVP της σεζόν και σας καλεί να ψηφίσετε τον πολυτιμότερο.

Ποιος είναι ο κορυφαίος παίκτης της σεζόν; Ποιος ήταν αυτός που άλλαξε τη μοίρα μιας ομάδας; Ο Μπενζεμά έστειλε τελικό τη Ρεάλ Μαδρίτης, αλλά Βινίσιους και Κουρτουά της χάρισαν την κούπα. Είναι όμως μόνο αυτοί που έκαναν τη διαφορά στη χρονιά; Σαλάχ, Μανέ, Σον, Ντε Μπρόινε, Λεάο, Λεβαντόφσκι, Ενκουνκού έβαλαν τη δική τους σφραγίδα σε μια γεμάτη σεζόν που είχε τον δικό της αντίκτυπο στις επιτυχίες των ομάδων τους.

Με αφορμή το τέλος της σεζόν και μετά το poll για τον κορυφαίο προπονητή, το Gazzetta παρουσιάζει 10+1 υποψήφιους MVP για τη φετινή περίοδο στην Ευρώπη και σας καλεί να ψηφίσετε τον κατά τη γνώμη σας πολυτιμότερο ποδοσφαιριστή της χρονιάς στο τέλος του κειμένου.

Γράφουν οι Πολύδωρος Παπαδόπουλος και Κωνσταντίνος Κωλαΐτης

Καρίμ Μπενζεμά (Ρεάλ Μαδρίτης)

Καρίμ Μπενζεμά (Ρεάλ Μαδρίτης)

Τιμπό Κουρτουά (Ρεάλ Μαδρίτης)

Τιμπό Κουρτουά (Ρεάλ Μαδρίτης)

Βινίσιους (Ρεάλ Μαδρίτης)

Βινίσιους (Ρεάλ Μαδρίτης)

Κέβιν Ντε Μπρόινε (Μάντσεστερ Σίτι)

Κέβιν Ντε Μπρόινε (Μάντσεστερ Σίτι)

Μο Σαλάχ (Λίβερπουλ)

Μο Σαλάχ (Λίβερπουλ)

Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι (Μπάγερν Μονάχου)

Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι (Μπάγερν Μονάχου)

Ράφαελ Λεάο (Μίλαν)

Ράφαελ Λεάο (Μίλαν)

Σαντιό Μανέ (Λίβερπουλ)

Σαντιό Μανέ (Λίβερπουλ)

Κρίστοφερ Ενκουνκού (Λειψία)

Κρίστοφερ Ενκουνκού (Λειψία)

Χέουνγκ-Μιν Σον (Τότεναμ)

Χέουνγκ-Μιν Σον (Τότεναμ)

Bonus: Ιλκάι Γκουντογκάν (Μάντσεστερ Σίτι)

Bonus: Ιλκάι Γκουντογκάν (Μάντσεστερ Σίτι)

Όταν ο Καρίμ Μπενζεμά άρχισε να παίζει στο Champions League με τη Λυών, φορούσε το 44. Μια φορά, επέστρεψε στο δωμάτιό έπειτα από ένα παιχνίδι. Ήταν 18 και είπε: «Δεν μπορώ να παίξω με το 44. Θέλω να παίξω με το Νο 9». Εγινε ο αγαπημένος του αριθμός και φρόντισε να έχει και τη δύναμη να λυγίσει από το βάρος της φανέλας. Τη φετινή σεζόν τα έκανε όλα, πέτυχε 44 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις, πήρε την κούπα του Πρωταθλητή Ευρώπης, κατέκτησε το πρωτάθλημα και το Σούπερ Καπ Ισπανίας. Στο φετινό Champions League είχε 15 γκολ και 86 συνολικά στην κορυφαία διοργάνωση, πίσω μόνο από Κριστιάνο (140) και Μέσι (125). Πήρε τον τίτλο του ΜVP και σε ηλικία 34 ετών απέδειξε πως μπορεί τα πάντα. Ηταν αυτός αυτός που... παρέσυρε την Παρί και την Τσέλσι στα νοκ άουτ με διαδοχικά χατ τρικ, ενώ κόντρα στη Σίτι με απόλυτη τόλμη πέτυχε πέναλτι αλα Πανένκα. Οσο για τη LaLiga, πρώτος σκόρερ (18 γκολ) και με διαφορά... Μπορεί κανείς να του πάρει τη Χρυσή Μπάλα μέσα από τα χέρια; Δύσκολο, πολύ δύσκολο!

Αν στην Αγγλία δεν του έδειχναν τον απαραίτητο σεβασμό, μικρό το κακό. Γιατί κέρδισε με το μέρος του το φίλαθλο κοινό όλου του πλανήτη χάρη στη διαστημική του σεζόν στη Ρεάλ Μαδρίτης και τις εμφανίσεις MVP σε όλα τα μεγάλα ματς των νοκ-άουτ. Ο Τιμπό Κουρτουά συγκαταλεγόταν ήδη στους καλύτερους, μα φέτος απέδειξε ότι είναι ο κορυφαίος τερματοφύλακας στον κόσμο. Κι αν ακόμα χρειάζονται πειστήρια για κάποιους, ο αριθμός-ρεκόρ των εννέα αποκρούσεων σε τελικό Champions League (η καλύτερη εμφάνιση τερματοφύλακα στα νοκ-άουτ του UCL τουλάχιστον από το 2009) και τα 2,5 γκολ που απέτρεψε με αυτές σύμφωνα με τον δείκτη των xGoals, μιλούν από μόνες τους. Χωρίς τον Βέλγο κίπερ, είναι δεδομένο ότι η Ρεάλ όχι απλά δεν θα είχε κατακτήσει το 14ο τρόπαιο της ιστορίας της, αλλά πιθανώς δεν θα είχε φτάσει καν μέχρι το Παρίσι και θα είχε περιοριστεί στο ισπανικό πρωτάθλημα.

Ο Zιντάν ήταν συνεχώς απογοητευμένος με την απόδοσή του, ενώ ακόμα και οι ίδιοι οι συμπαίκτες του άρχισαν να τον αντιμετωπίζουν σαν περιθωριακό. Ο Τύπος... φώναζε για τα 40+ εκατομμύρια ευρώ που δαπανήθηκαν για την απόκτησή του. Ολοκλήρωσε την περσινή σεζόν με τον φτωχό απολογισμό των έξι γκολ και των επτά ασίστ, σε μια αγωνιστική περίοδο που βρήκε τη Ρεάλ άτιτλη για πρώτη φορά από το 2010. Ωστόσο, ο Βραζιλιάνος κρατούσε απαντήσεις, μοίρασε γκολ, ασίστ, έδωσε ένα Champions League και... ανάγκασε πολλούς φίλους της Ρεάλ να ξεχάσουν τον Μπαπέ. Έπειτα από 52 συμμετοχές με τη λευκή φανέλα, ο 21χρονος σημείωσε 22 γκολ και 20 ασίστ, καταλαμβάνοντας μια θέση στο top-10 των πιο παραγωγικών ποδοσφαιριστών για τη σεζόν 2021-2022. Ο Βινίσιους δεν υστερούσε σε τεχνική, έχανε απλώς τη μάχη κόντρα στο ίδιο του το μυαλό. Με τον Κάρλο Αντελότι την κέρδισε αυτή τη μάχη.

Ο «μαέστρος» μετατράπηκε σε «killer». Ο KDB άλλαξε προσωπείο κι έδειξε στον ύψιστο βαθμό φέτος την κλάση του όχι απλά ως δημιουργός, αλλά κι ως σκόρερ. Η πιο παραγωγική σεζόν στο Μάντσεστερ για τον Βέλγο σταρ, ο οποίος άγγιξε τα 20 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις (19), πέτυχε μέχρι και καρέ τερμάτων για… κερασάκι κόντρα στη Γουλβς και ήταν για άλλη μια χρονιά ο φύσει και θέσει ηγέτης των Σίτιζενς έστω και με διττή ιδιότητα. Το βραβείο του παίκτη της χρονιάς στην Premier League πιστοποίησε την απόδοσή του και τη συμβολή του στο τέταρτο πρωτάθλημα τα τελευταία πέντε χρόνια υπό τις οδηγίες του Πεπ Γκουαρδιόλα και μπορεί ο στόχος του Champions League να μην εκπληρώθηκε ούτε φέτος, ωστόσο, ο ίδιος έμεινε και με το παραπάνω πιστός στο status του κορυφαίου μέσου στον πλανήτη.

Πριν από την αναχώρησή του τον Ιανουάριο για το Κόπα Άφρικα, ο Αιγύπτιος είχε σκοράρει 23 φορές στις πρώτες 26 εμφανίσεις του στη σεζόν για τη Λίβερπουλ. Μετά την επιστροφή του και τον χαμένο τελικό, σκόραρε μόλις 8 τέρματα σε 25 αγώνες, και τα 3 ήταν πέναλτι. Ο Σαλάχ είχε έξι σουτ εντός στόχου κόντρα στη Ρεάλ Μαδρίτης – τις περισσότερες από οποιονδήποτε παίκτη σε τελικό Champions League, όμως δεν μπόρεσε να νικήσει ούτε μία φορά τον Κουρτουά. Στον παραπάνω χαμένο τελικό προστίθεται και η απουσία της Αιγύπτου από το Μουντιάλ, αλλά και η απώλεια του Κόπα Άφρικα. Ωστόσο, ο Αιγύπτιος σταρ, ο πρώτος σκόρερ της φετινής Premier League ήταν στους βασικούς λόγους γι αυτή την απίθανη πορεία της Λίβερπουλ στη σεζόν. Εστω, κι αν τελικά πήρε δυο τρόπαια (FA Cup. League Cup), ο Σαλάχ έκανε τη διαφορά, ξεδίπλωσε στο χορτάρι το πάθος, τις δυνάμεις του, τη μπαλάρα που ξέρει και απέδειξε πως συγκαταλέγεται στους κορυφαίους. Σε 51 εμφανίσεις στη σεζόν, πέτυχε συνολικά 31 γκολ και μοίρασε 16 ασίστ.

Άλλη μια σεζόν στη δουλειά για τον Λέβα, άλλο ένα Χρυσό Παπούτσι. Για δεύτερη διαδοχική χρονιά ο Πολωνός αρχι-σκόρερ αναδείχθηκε το κορυφαίο «κανόνι» της Ευρώπης με 35 γκολ πρωταθλήματος και μάλλον το βραβείο του τοπ σκόρερ στη Bundesliga, το οποίο κατέκτησε για πέμπτη διαδοχική αγωνιστική περίοδο, είναι καιρός να πάρει το όνομά του (επτά κατακτήσεις όσες και ο αείμνηστος Γκερντ Μίλερ). Ο Λεβαντόφσκι έκανε επίδειξη δύναμης και στο Champions League με 13 γκολ σε 10 ματς (τα εννέα στους ομίλους), ήταν ο μοναδικός παίκτης των Βαυαρών που σκόραρε κόντρα στη Βιγιαρεάλ, αλλά δεν ήταν αρκετός για να αποφύγει η Μπάγερν τον σοκαριστικό αποκλεισμό από τα προημιτελικά. Η σαλατιέρα στη Γερμανία (10η σερί των Βαυαρών) ήρθε μάλλον αναμενόμενα και ήταν το μοναδικό τρόπαιο που πανηγύρισε ο Λέβα. Θα είναι και το τελευταίο του με τη Μπάγερν;

Η μεγαλύτερη εξέλιξη παίκτη στη Μίλαν και τη Serie A. Ο φαντεζί Ράφαελ Λεάο πρόσθεσε ουσία, συνέπεια και διάρκεια και μετατράπηκε στον παίκτη που είχαν ανάγκη οι Ροσονέρι για να πετύχουν αυτό που αδυνατούσαν για έντεκα χρόνια: να ράψουν ξανά το πολυπόθητο Scudetto.

Ο 22xρονος Πορτογάλος ήταν χάρμα ιδέσθαι, έδωσε το ποιοτικό εκτόπισμα στους Ροσονέρι για τον τίτλο, τελείωσε τη σεζόν διψήφιος σε γκολ (14) και ασίστ (12), άγγιξε τις 100 επιτυχημένες ντρίμπλες (95, την ώρα που ο δεύτερος στα Top-5 πρωταθλήματα είχε 30 λιγότερες) και το σημαντικότερο, απέδωσε τα μέγιστα στην κρίσιμη τελική ευθεία με συμμετοχή σε εννέα γκολ (3 γκολ, 6 ασίστ) στις τελευταίες έξι στροφές της Serie A. Κάπως έτσι, ο τίτλος του MVP του φετινού Campionato αποτέλεσε μονόδρομο και πλέον, η Μίλαν καλείται να αντέξει σθεναρά σε προτάσεις που θα πιάσουν εννιαψήφια ποσά για να κρατήσει και την επόμενη σεζόν τον σούπερ ταλαντούχο εξτρέμ στο «Σαν Σίρο».

Μια μεγάλη σεζόν, μια χρονιά που τα είχε όλα! Γκολ και Κόπα Άφρικα, γκολ και πρόκριση στο Μουντιάλ, δυο κούπες εντός Αγγλίας, αλλά και μια απώλεια τίτλου και Champions League. O Σαντιό Μανέ βοήθησε αρκετά τους τελευταίους μήνες -με τα 13 από τα 23 γκολ του στη Λίβερπουλ να έρχονται από το Κόπα Άφρικα κι έπειτα. Ο Σενεγαλέζος συμπλήρωσε τους Reds, όταν το πρόβλημα δυστοκίας έκανε την εμφάνισή του, πάλεψε για να φτάσει η ομάδα του σε μια ονειρική σεζόν και αυτό αποτυπώνεται στους αριθμούς του. Επαιξε 51 παιχνίδια με τη Λίβερπουλ, βρήκε 23 φορές δίχτυα και μοίρασε 5 ασίστ. Ισως το ματς με τη Ρεάλ ήταν το τελευταίο του με τα κόκκινα, μιας και η νέα σεζόν θα τον βρει πιθανότατα στο Μόναχο ως παίκτη της Μπάγερν.

Ούτε Λεβαντόφσκι, ούτε Χάαλαντ, ούτε Μίλερ. Ο παίκτης της χρονιάς στη Bundesliga ήταν απρόσμενος. Βάσει, όμως, μόνο των εκτιμήσεων πριν την αρχή της σεζόν. Διαφορετικά, δεν υπήρχε περισσότερο επιδραστικός και «καυτός» παίκτης στη σεζόν από τον Κρίστοφερ Ενκουνκού. Ναι, το πολυεργαλείο της επίθεσης του Γιούλιαν Νάγκελσμαν στη Λειψία μετατράπηκε σε αιχμή του δόρατος υπό τις οδηγίες του Ντομένικο Τεντέσκο και διέλυσε τα κοντέρ με 35 γκολ και 20 ασίστ (20 και 15 στο πρωτάθλημα) σε όλες τις διοργανώσεις!

Ο 24χρονος μεσοεπιθετικός οδήγησε τη Λειψία στον παρθενικό τίτλο της σύντομης ιστορίας της με την κατάκτηση του Κυπέλλου και μοιάζει ένα από τα πιο «hot» ονόματα στη μεταγραφική περίοδο, έχοντας προσελκύσει το ενδιαφέρον της Τσέλσι, της Μάντσεστερ Σίτι και της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

O Χέουνγκ-Μιν Σον για ακόμα μια χρονιά έσπασε όλα τα «κοντέρ». Ο για πέμπτη διαδοχική σεζόν κορυφαίος Ασιάτης ποδοσφαιριστής ηγήθηκε της φετινής Τότεναμ και ήταν πρωταγωνιστής στην επιστροφή των «Σπιρουνιών» στους ομίλους του Champions League. Ειδικά στην αρχή της σεζόν, όπου ο Κέιν ήταν εκτός... κλίματος λόγω του «ναυαγίου» της μεταγραφής του στη Μάντσεστερ Σίτι ο Νοτιοκορεατής βγήκε... μπροστά.

Ο 29χρονος επιθετικός αγωνίστηκε σε 35 από τα 38 παιχνίδια της Premier League, όλα στη βασική ενδεκάδα και σε 3.022 αγωνιστικά λεπτά στο κουφαίο πρωτάθλημα της Ευρώπης μέτρησε 23 γκολ και εννέα ασίστ. Ο Σον είναι ο πρώτος σκόρερ και ο πρώτος «δημιουργός» της Τότεναμ για τη σεζόν που ολοκληρώθηκε, ενώ βγήκε πρώτος σκόρερ στο αγγλικό πρωτάθλημα μαζί με τον σταρ της Λίβερπουλ, Μοχάμεντ Σαλάχ.

Είναι η bonus επιλογή, γιατί ίσως να μη βρισκόταν σε μία τέτοια λίστα αν το πρωτάθλημα είχε κριθεί… αναίμακτα για τη Μάντσεστερ Σίτι. Η ομάδα του Πεπ Γκουαρδιόλα, όμως, έπρεπε να «ματώσει», έκανε τα εύκολα δύσκολα στη δραματική τελευταία αγωνιστική και χωρίς τη συμβολή του, τώρα ίσως ο ποδοσφαιρικός κόσμος να διηγούταν ακόμα το πρωταθληματικό παραμύθι της Λίβερπουλ. Ωστόσο, ο Ιλκάι Γκουντογκάν ήταν εκεί. Ήρθε από τον πάγκο και άλλαξε τον ρου της ιστορίας, ή μάλλον επανέφερε τη Σίτι στις ράγες του, με δύο γκολ μέσα σε πέντε λεπτά για την ανατροπή επί της Άστον Βίλα (3-2) που χάρισε τον τίτλο στους Σίτιζενς.

Ασφαλώς, δεν ήταν η πιο γεμάτη χρονιά για τον Γερμανό μέσο, ο οποίος, όμως, εμφανίστηκε στην πιο κρίσιμη στιγμή. Με τον ρόλο που ανέπτυξε στο έπακρο την περασμένη σεζόν, αυτόν του «εκτελεστή», καθώς μην ξεχνάμε πως είχε αναδειχθεί πρώτος σκόρερ της Σίτι με 17 γκολ. Φέτος έμεινε στα δέκα, αλλά χάρη στο δίδυμο που σημείωσε την τελευταία αγωνιστική, ανήκει και με το παραπάνω στο μήκος κύματος που καθορίζει έναν MVP.

Loading...