Ο Πελέ και οι... επτά πνευματικοί του διάδοχοι!

Νίκος Κικίδης
Ο Πελέ και οι... επτά πνευματικοί του διάδοχοι!

bet365

Ρεαλισμός ή υπερβολή; Πεπρωμένο ή εκλαϊκευμένη προφητεία; Ο κόσμος πάντα αναζητούσε τον διάδοχο του Πελέ και το Gazzetta ανασύρει στη μνήμη επτά ονόματα που κλήθηκαν να αποδεχτούν την πιο βαριά ποδοσφαιρική κληρονομιά! 

Ο μύθος του ασύγκριτος, οι ικανότητές του διαφορετικές από των άλλων. Ο πρώτος γητευτής της μπάλας, εκείνος που έκανε τα πρόσωπα των Ευρωπαίων να ραγίσουν από την αλαζονεία τους. Δεν ήταν άλλωστε τόσο σύνηθες ένας Βραζιλιάνος, που δεν είχε πατήσει ποτέ το πόδι του στα φανταχτερά γήπεδα της Γηραιάς Ηπείρου, να κλέβει από μόνος του όλη την δόξα.

Ο Πελέ ωστόσο ήταν κάτι διαφορετικό. Και η υστεροφημία του δεν αφήνει περιθώριο για αμφιβολίες. Πολλοί ήταν εκείνοι μάλιστα που θέλησαν να τον μιμηθούν, να αποτελέσουν τον διάδοχό του και συνάμα έναν πνευματικό κληρονόμο, με μοναδικό πιστοποιητικό τις στιγμές τους με τα εξάταπα!

Άλλοι πάλι απλώς είχαν τις ικανότητες και την δεξιοτεχνία, ώστε δίχως καν να το επιδιώξουν, να αναγκάσουν τον κόσμο να ξεκινήσει τις συγκρίσεις. Και το παρατσούκλι «νέος Πελέ» έγινε με το πέρασμα των χρόνων το συνώνυμο του εκλεκτού.

Από τον Ζίκο και τον Ρομάριο, μέχρι τους Νεϊμάρ και Ρομπίνιο, πολλοί ήταν εκείνοι που ταυτίστηκαν με τον βραζιλιάνο θρύλο στο ξεκίνημα της καριέρας τους και το Gazzetta θυμάται μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις ποδοσφαιριστών που κλήθηκαν να αποδεχτούν την πιο βαριά ποδοσφαιρική κληρονομιά!

Αμπεντί Αγιού

Αμπεντί Αγιού

Ζίκο

Ζίκο

Ρομάριο

Ρομάριο

Ρομπίνιο

Ρομπίνιο

Φρέντι Αντού

Φρέντι Αντού

Νεϊμάρ

Νεϊμάρ

Βινίσιους

Βινίσιους

Η σύνδεσή του ήταν τόσο μεγάλη με τον Βραζιλιάνο που έγινε ευρέως γνωστός ως... Αμπεντί Πελέ! Ο παλαίμαχος επιθετικός των Μαρσέιγ και Λιλ θεωρείται ένας από τους κορυφαίους Αφρικανούς παίκτες της ιστορίας και χάρη στο παρόμοιο αγωνιστικό του στυλ, κατάφερε να κερδίσει με το σπαθί του το πιο κολακευτικό προσωνύμιο που θα μπορούσε να φανταστεί. Μέλος της ομάδας των Μασσαλών που κατέκτησε το πρώτο και μοναδικό Champions League της ιστορίας της (1993), ο Γκανέζος υπήρξε ένας αξιόπιστος goalscorer με άριστη τεχνική κατάρτιση και ταχύτητα που προκαλούσε πονοκεφάλους σε οποιαδήποτε άμυνα. Με τα χρώματα της εθνικής του μάλιστα έφτασε στην κατάκτηση του Copa Afica το 1982, όμως παραδόξως δεν κατάφερε ποτέ του να αγωνιστεί σε κάποιο Μουντιάλ.

Ο λευκός Πελέ! Ο αέρινος βραζιλιάνος με τις πάσες ακριβείας και τα φονικά τελειώματα που τον ανέδειξαν σε έναν από τους καλύτερους που τίμησαν τη στρογγυλή Θεά. Μέλος της απίθανης Βραζιλίας του 1982, αν και παραδόξως όμως δεν κατάφερε ποτέ του να κατακτήσει το Μουντιάλ. Ακόμα κι έτσι, η υστεροφημία του Ζίκο παραμένει αναλλοίωτη στο χρόνο. Οι εμφανίσεις του άλλωστε στα Παγκόσμια Κύπελλα αλλά και στα γήπεδα της πατρίδας του με τη φανέλα της Φλαμένγκο όπου αγωνίστηκε για 16 χρόνια (σε δυο θητείες) μιλούν από μόνες τους. Και μπορεί τελικά ούτε εκείνος να άγγιξε τη δόξα του μυθικού συμπατριώτη του, όμως στην πραγματικότητα δεν χρειάστηκε να το επιδιώξει ποτέ...

Η επιτομή του «φονικού» επιθετικού. Ο Ρομάριο αποτελούσε φόβο και τρόμο για τις αντίπαλες άμυνες στα 90s και τα 780 γκολ που σημείωσε σε 1000 επίσημα παιχνίδια εξηγούν μέχρι κεραίας τον λόγο. Δεν ήταν παράλογο λοιπόν που στα πρώτα χρόνια της επαγγελματικής του καριέρας ο Βραζιλιάνος βαπτίστηκε με τη σειρά τους ως ο νέος Πελέ. Και μπορεί τελικά να μην έφτασε το status του θρυλικού συμπατριώτη του, όμως κατάφερε να δημιουργήσει τον δικό του μύθο. Οι απίθανες επιδόσεις του άλλωστε με τις φανέλες των Αϊντχόβεν και Μπαρτσελόνα αποδεικνύουν και με το παραπάνω του λόγου το αληθές.

Φαντεζί ντρίμπλες, σπασίματα της μέσης, επαφές υψηλής τεχνικής και μια φυσιογνωμία που... ξεχείλιζε Βραζιλία! Το παιδί από τη Σάντος είχε καταφέρει να κλέψει από νωρίς τις καρδιές του ποδοσφαιρικού πλανήτη και η μεταγραφή του στη Ρεάλ Μαδρίτης το 2005 φάνηκε να δικαιώνει τις προσδοκίες προς το πρόσωπό του. Παρόλα αυτά η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη. Ο Ρομπίνιο δυσκολεύτηκε να προσαρμοστεί στη Μαδρίτη και παρ΄ότι συνέχισε στο μέλλον να προκαλεί... ντόρο με την παρουσία του σε Μάντσεστερ Σίτι και Μίλαν, στην πραγματικότητα δεν κατάφερε ποτέ να παρουσιάσει σε ολόκληρο το φάσμα τους τις ασύλληπτες δεξιότητές του.

Δεδομένα πρόκειται για την πιο... cult φιγούρα της λίστας. O Φρέντι Αντού, που πέρασε και από τα μέρη μας το 2010 φορώντας τη φανέλα του Άρη, ήταν προδιαγεγραμμένο από τη μοίρα πως γεννήθηκε για να διαδεχτεί το όνομα του Πελέ. Ή τουλάχιστον έτσι υποστήριζε η... τρέλα της εποχής, όταν ένας αμούστακος πιτσιρικάς στο MLS έσπαγε το ένα ρεκόρ πίσω από το άλλο. Η είδηση μάλιστα ότι συμπρωταγωνιστούσε σε διαφήμιση δίπλα στον πραγματικό Πελέ στην τρυφερή ηλικία των 14 ετών ήρθε να φουντώσει τη φήμη του, όμως η πραγματικότητα αποδείχθηκε τελείως διαφορετική. Ο Αντού δεν δικαίωσε ποτέ τις προσδοκίες και αντιθέτως κατάντησε... γυρολόγος, αλλάζοντας ομάδα συνολικά 15 φορές. Τελευταίος σύλλογος που αγωνίστηκε ήταν η Όστερλεν της τρίτης κατηγορίας του Σουηδικού ποδοσφαίρου, όμως η συνεργασία τους διακόπηκε απότομα έπειτα από μόλις μερικούς μήνες κοινής πορείας (2020). Στο παρελθόν ο Αμερικανός αγωνίστηκε μεταξύ άλλων σε Μπενφίκα, Μονακό και Άρη!

Βραζιλιάνος ντριμπλέρ που χάζευε κόσμο στα πρώτα χρόνια της καριέρας του με τα χρώματα της Σάντος... Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, δεν ήθελε και πολύ για να αρχίσουν οι συγκρίσεις και οι αναπαραγωγές του κοινότοπου πλέον «νέος Πελέ». Ο Νεϊμάρ άλλωστε είχε όλα τα φόντα για να πρωταγωνιστήσει. Και πρώτη από όλους το κατάλαβε η Μπαρτσελόνα που τον... άρπαξε μέσα από τα χέρια της Ρεάλ το καλοκαίρι του 2013 και χάρη σε εκείνον συνέθεσε μια από τις πιο φονικές τριπλέτες στης σύγχρονης ευρωπαϊκής ιστορίας (Νεϊμάρ - Μέσι - Σουάρες). Πλέον ο Βραζιλιάνος αγωνίζεται με τα χρώματα της Παρί Σεν Ζερμέν και εξακολουθεί να θεωρείται ένας από τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές της παγκόσμιας ελίτ.

Το αγόρι με το αστραφτερό χαμόγελο! Όταν η Ρεάλ Μαδρίτης εκταμίευε το ποσό των 45 εκατομμυρίων ευρώ για να τον αγοράσει το καλοκαίρι του 2018 από τη Φλαμένγκο, ελάχιστοι τον είχαν ακουστά. Μέσα σε μερικά χρόνια ωστόσο το όνομά του έγινε απόλυτα οικείο για την ποδοσφαιρική κοινότητα. Ακόμα κι αν στις αρχές, το μόνο που λάμβανε ήταν απαξίωση. Απαξίωση για την αδυναμία του μπροστά από την αντίπαλη εστία, για την τελική του επιλογή, για την αναποτελεσματικότητα και για το ανούσιο «παίδεμα» της μπάλας. Από την περσινή σεζόν ωστόσο έχει αφήσει τις αμφιβολίες οριστικά στο παρελθόν. Ο Βινίσιους παρουσιάζει την καλύτερη εκδοχή του εαυτού του και εφόσον συνεχίσει σε παρόμοιο ρυθμό, τότε είναι δεδομένο πως όταν κρεμάσει τα παπούτσια του θα έχει αφήσει πίσω τη δική του πλούσια κληρονομιά.

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image