Πελέ: 10 πράγματα που δεν ήξερες για τον Βασιλιά

Newsroom
Πελέ: 10 πράγματα που δεν ήξερες για τον Βασιλιά

bet365

Τα αμέτρητα γκολ, τα τρία Παγκόσμια Κύπελλα, η άνευ προηγουμένου ποδοσφαιρική κληρονομιά του Πελέ, του Βασιλιά, είναι γνωστά. Όπως κάθε άνθρωπος όμως, ο σπουδαίος Βραζιλιάνος από κάπου ξεκίνησες το δικό του ταξίδι και έφτασε με τον θάνατό του να «αγγίξει» τις καρδιές εκατομμυρίων ανθρώπων. Από την έμπνευση του ονόματός του, τον πρώτο του... πενιχρό μισθό μέχρι και το ματς στο οποίο έπαιξε από ένα ημίχρονο για κάθε ομάδα, αυτά είναι όλα όσα δεν ξέρατε και αξίζει να μάθετε για τον Πελέ.

Πήρε το όνομά του από τον Τόμας Έντισον

Πήρε το όνομά του από τον Τόμας Έντισον

Το πρώτο συμβόλαιο του Βασιλιά ήταν... φτωχό

Το πρώτο συμβόλαιο του Βασιλιά ήταν... φτωχό

Είναι ένας βραζιλιάνικος εθνικός θησαυρός

Είναι ένας βραζιλιάνικος εθνικός θησαυρός

Έχει δύο ρεκόρ Γκίνες

Έχει δύο ρεκόρ Γκίνες

Ο Χένρι Κίσινγκερ τον έπεισε να παίξει στις ΗΠΑ

Ο Χένρι Κίσινγκερ τον έπεισε να παίξει στις ΗΠΑ

Μία φορά (προσωρινά) σταμάτησε έναν πόλεμο

Μία φορά (προσωρινά) σταμάτησε έναν πόλεμο

Ήταν φίλος με τον Νέλσον Μαντέλα

Ήταν φίλος με τον Νέλσον Μαντέλα

Χρίστηκε ιππότης από την Ελισάβετ Β'

Χρίστηκε ιππότης από την Ελισάβετ Β'

Και ο πατέρας του ήταν ποδοσφαιριστής

Και ο πατέρας του ήταν ποδοσφαιριστής

Πρώτα έγινε Βασιλιάς στο futsal

Πρώτα έγινε Βασιλιάς στο futsal

Ο ίδιος ο Πελέ είχε εξηγήσει με τιτίβισμά του τον Σεπτέμβριο του 2014 ότι ο πατέρας του, Ζοάο Ράμος, που ήταν ποδοσφαιριστής και τον ήξεραν ως Ντοντίνιο και η μητέρα του Ντόνα Σελέστε τον ονόμασαν Έντσον από τον Τόμας Έντισον. «Ο ηλεκτρισμός για εμάς ήρθε όταν γεννήθηκα. Τότε ήρθε το ρεύμα στη γενέτειρά μου», είχε τονίσει για την περιοχή Três Corações (που σημαίνει οι Τρεις Καρδιές), όπου γεννήθηκε. Αρχικά στην οικογένειά του, του είχαν δώσει το προσωνύμιο 'Ντίκο'. Ο ίδιος ο Πελέ θυμάται πως το παρατσούκλι με το οποίο έγινε γνωστός παγκοσμίως τον ταλαιπώρησε.

«Ήμουν πολύ περήφανος που πήρα το όνομα του Τόμας Έντισον και ήθελα να με φωνάζουν Έντσον», είχε γράψει στον Guardian το 2016.
«Θεωρούσα πως το όνομα ή το προσωνύμιο Πελέ ακουγόταν χάλια. Ήταν ένα πολύ κακό όνομα. Για τα... σκουπίδια. Έντσον ναι. Ήταν ένα όνομα πολύ πιο σοβαρό και σημαντικό», σχολίαζε ο Πελέ.

«Δεν μπορώ να είμαι 100% σίγουρος από που προήλθε το όνομα αυτό», είχε τονίσει. Η πιο πιθανή εξήγηση είναι πως του δόθηκε από συμμαθητές του μετά από παρανόηση από έναν από τους συμπαίκτες του και ειδικότερα από τον πατέρα του. Ο λόγος για τον Βάσκο Ντε Σάο Λουρέντσο, γκολκίπερ που ήταν γνωστός ως Μπίλε.

«Έτσι κάποιος είπε 'έι Πελέ'. Σούταρα με δύναμη και νεύρα. Σε μία περίπτωση έριξα γροθιά σε συμμαθητή μου για αυτό και πήρα διήμερη αποβολή», είχε γράψει ο Πελέ. «Τώρα λατρεύω αυτό το όνομα. Όμως τότε με 'πλήγωνε' συνέχεια», επισήμανε ακόμα.

Ο Πελέ μεγάλωσε στη φτώχεια. Όταν δεν μπορούσε να αγοράσει μπάλα για να παίζει δοκίμαζε τις δεξιότητές του με με κάλτσα που είχε βάλει μέσα κουρέλια για να φαίνεται σαν μπάλα. Όταν ήταν έξι ετών η οικογένειά του μετακόμισε σε πιο μεγάλη πόλη. Εκεί γυάλιζε παπούτσια και πουλούσε φυστίκια έξω από θέατρα και σινεμά για να κερδίζει χρήματα και για να πάρει μία μπάλα. Μην έχοντας τη δυνατότητα να αγοράσει δικά του παπούτσια έπαιζε με γυμνά πόδια και οι φίλοι του έφτιαξαν μία ομάδα με το όνομα 'αυτοί που δεν έχουν παπούτσια'. Στη συνέχεια τα παιχνίδια με γυμνά πόδια σε αλάνες πήραν την ονομασία 'pelada' και πολλοί πιστεύουν πως αυτό έγινε λόγω Πελέ.

Σε ηλικία 15 ετών ο Πελέ υπέγραψε το πρώτο του συμβόλαιο με τη Σάντος το 1956 κερδίζοντας μόλις 10 δολάρια τον μήνα. Σύμφωνα με το ESPN με αυτά τα χρήματα αγόρασε στη μητέρα του μία σόμπα υγραερίου, παρότι η πόλη που ζούσαν δεν είχε την υποδομή για τέτοιες σόμπες. Χρόνια μετά έκλεισε τριετές συμβόλαιο με 7 εκατομμύρια με την Κόσμος της Νέας Υόρκης το 1975 και έγινε ο πιο υψηλά αμειβόμενος παίκτης του κόσμου εκείνη την περίοδο. Οι New York Times υπολόγισαν τότε πως τα 2 εκατομμύρια της συμφωνίας θα πήγαιναν σε φόρους. «Θα πληρώσει τους φόρους, όπως κάθε Αμερικανός», είχε δηλώσει ο αντιπρόεδρος της Κόσμος, Κλάιβ Τόγιε το 1975.

Από τη στιγμή που ο Πελέ οδήγησε τη Βραζιλία στην κατάκτηση του Μουντιάλ το 1958, ευρωπαϊκές ομάδες όπως οι Ρεάλ Μαδρίτης, Γιουβέντους, Ίντερ και Γιουνάιτεντ άρχισαν να ενδιαφέρονται για τον ανερχόμενο αστέρα. Προκειμένου να αποτρέψει τη μεταγραφή του όμως, ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Ζάνιο Κουάντρος, ανακήρυξε τον Πελέ εθνικό θησαυρό το 1961.

«Πάνω απ' όλα ήταν μεγάλη τιμή για μένα. Όμως πληρώνω φόρους όπως όλοι», θα αστειευόταν σχετικά ο Πελέ στο Esquire το 2016. «Είχα διάφορες προτάσεις να παίξω στην Ευρώπη. Από τη Ρεάλ, τη Μίλαν και τη Μπάγερν Μονάχου. Όμως δεν υπήρχαν τότε πολλοί Βραζιλιάνοι να παίζουν στο εξωτερικό. Ήμουν χαρούμενος στη Σάντος. Δεν είχα την επιθυμία να παίξω εκτός Βραζιλίας», είχε πει.

Μέχρι το τέλος της καριέρας του ο Πελέ πήρε τρία Μουντιάλ με τη Βραζιλία (1958, 1962 και 1970) έχοντας τις περισσότερες νίκες από κάθε άλλον παίκτη. Αυτό ήταν ένα από τα ρεκόρ του. Τα τέσσερα γκολ του Πελέ στο επαγγελματικό ντεμπούτο του το 1956 ήταν μόνο η αρχή για τα 1.283 τέρματα στην καριέρα του, αριθμός - ρεκόρ. Υπάρχουν βέβαια ενστάσεις από ορισμένους για το εάν συνιστά ρεκόρ Γκίνες και υπάρχουν αρκετές (αν όχι πολλές) αναφορές που σημειώνουν πως έχει βάλει πάνω από 500 από αυτά τα γκολ σε ανεπίσημα ματς, φιλικά ή σε ματς σε τουρ και όχι σε επίσημους αγώνες.

Ο Πελέ έχοντας αποσυρθεί από την Εθνική Βραζιλίας και τη Σάντος το 1974 δέχθηκε την κρούση του άλλοτε Γενικού Γραμματέα των ΗΠΑ, Χένρι Κίσινγκερ, που ταξίδεψε στη Σάο Πάολο για να τον πείσει να βρεθεί στις ΗΠΑ για την Κόσμος της Νέας Υόρκης.

«Με προσκάλεσε να πιω έναν καφέ μαζί του. Εκεί μου είπε 'άκου. Είμαι από τις ΗΠΑ και ασχολούμαι με την πολιτική. Το ποδόσφαιρο εξελίσσεται στις ΗΠΑ και παίζουν και στα σχολεία. Θα ήθελες να μας βοηθήσεις να προμοτάρουμε το ποδόσφαιρο;», είχε πει ο Πελέ που δεν μιλούσε αγγλικά τότε και το είχε τονίσει στο Esquire το 2016: «Και είπα τότε Θέε μου».

Πριν υπογράψει το συμβόλαιό του που ήταν στα 7 εκατομμύρια ο Κίσινγκερ του έστειλε τηλεγράφημα που ανέφερε: «Εφόσον αποφασίσεις να υπογράψεις το συμβόλαιο είμαι σίγουρος πως θα μείνεις στις ΗΠΑ και θα βοηθήσεις στις σχέσεις με τη Βραζιλία και την Αμερική ειδικά στο αθλητικό σκέλος».

Ο Κίσινγκερ έχει αναφέρει σε άρθρο του στο Time το 1999 ότι ο εμφύλιος στη Νιγηρία σταμάτησε για 48 ώρες το 1967 επειδή ο Πελέ θα έπαιζε ένα ματς επίδειξης στο Λάγος. Το επίσημο site της Σάντος ανέφερε πως ο στρατιωτικός κυβερνήτης Σαμουέλ Ογκμπεμούντια ανακήρυξε την ημέρα εκείνη ως ημέρα διακοπών και έφτιαξε γέφυρα ώστε οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές να δουν την ομάδα του Πελέ να νικά 2-1 τη Νιγηρία.

«Μας ζητήθηκε να παίξουν ένα φιλικό στο Μπενίν και εν μέσω ενός εμφυλίου πολέμου. Η Σάντος ήταν τόσο αγαπητή που δέχθηκαν να προχωρήσουν σε παύση πυρός για το ματς. Έχει μείνει στην ιστορία ως η ημέρα όπου η Σάντος σταμάτησε τον πόλεμο», είχε γράψει σε tweet του το 2020 ο Πελέ. Υπήρξαν ορισμένοι πάντως που αμφισβήτησαν την παύση των εχθροπραξιών.

Ο Πελέ άφησε τις οικογενειακές του διακοπές για να παίξει στο '90 λεπτά για τον Μαντέλα' το 2007. Ένα φιλανθρωπικό παιχνίδι προς τιμήν του Νοτιοαφρικανού προέδρου στα 89α γενέθλιά του. Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που έγινε, ο Πελέ έδωσε στον Μαντέλα μία φανέλα με την υπογραφή του όπου αργότερα ο Μαντέλα είχε αναφέρει πως ήταν ένα ανεκτίμητο δώρο για αυτόν που θα το λάτρευε έως το τέλος της ζωής του.

«Ήταν ο ήρωάς μου, ο φίλος μου και ένας σύντροφος στη μάχη για την παγκόσμια ειρήνη», είχε τιτιβίσει ο Πελέ μετά τον θάνατο του Μαντέλα το 2013. Επίσης αποκάλεσε τον Μαντέλα ως έναν από τους πιο επιδραστικούς ανθρώπους στη ζωή του.

Τον Οκτώβριο του 1977 ο Πελέ ολοκλήρωσε την επαγγελματική του καριέρα. Αυτό έγινε με έναν αγώνα επίδειξης με τη Νέα Υόρκη Κόσμος και τη Σάντος μπροστά σε 77.000 φιλάθλους (σε αυτούς ήταν και ο Μοχάμεντ Άλι) στο στάδιο New Jersey Giants. Έπαιξε στο α' μέρος με την Σάντος, βάζοντας ένα γκολ και μετά έπαιξε με την Κόσμος στο β' μέρος. Η Κόσμος της Νέας Υόρκης νίκησε εν τέλει με 2-1.

Αν και δεν είχε βρετανικές καταβολές, η Βασίλισσα Ελισάβετ Β' τίμησε τον Πελέ με τον τίτλο του Ιππότη του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας το 1997, την ανθρωπιστική του δράση και αλλά και τη δράση του ως ακτιβιστής. Από το 1994 ο Πελέ προσέφερε ως πρεσβευτής καλής θελήσεως της UNICEF συμμετέχοντας σε καμπάνιες για να συγκεντρωθούν χρήματα για παιδιά σε ανάγκη το 1996 και άλλες δράσεις και αγώνες για καλό σκοπό το 2000. «Θα είναι πάντα στη μνήμη μου», τιτίβισε ο Πελέ το 2020 για την τιμή που του είχε γίνει. «Ευχαριστώ όλο τον βρετανικό λαό για την αγάπη και την εκτίμησή του», ανέφερε ακόμα.

Ναι, ο πατέρας του... Βασιλιά ήταν επίσης ποδοσφαιριστής και το μήλο δεν θα μπορούσε να μην πέσει κάτω από τη μηλιά. Ο Ζοάο Ράμος ντο Νασιμέντο, γνωστός και με το προσωνύμιο Ντοντίνιο, αγωνίστηκε στο τότε υψηλότερο επίπεδο. Συγκεκριμένα, ως σέντερ φορ φρόντισε να «πληγώσει» τα αντίπαλα δίχτυα πολλάκις, φορώντας τη φανέλα της Ατλέτικο Μινέιρο, της Φλουμινένσε και άλλων βραζιλιάνικων ομάδων. Ο Ντοντίνιο εκτός από πατέρας, υπήρξε επίσης πρότυπο και προπονητής του Πελέ.

Πριν κάνει παλάτι του το γρασίδι των ποδοσφαιρικών σταδίων ο Πελέ μάγεψε τα σκληρά δάπεδα των γηπέδων του ποδοσφαίρου σάλας. Το άθλημα είχε μόλις αρχίσει να γίνεται δημοφιλές, όταν ο Πελέ ξεκίνησε να ασχολείται με αυτό στην πρώιμη εφηβεία του. Μάλιστα, βοήθησε τη Ράντιουμ, την ομάδα του, να κερδίσει το πρώτο πρωτάθλημα αλλά και μερικά ακόμα. Η δυσκολία του μικρότερου χώρου και η μεγαλύτερη ταχύτητα του παιχνιδιού, σύμφωνα με τον ίδιο, τον βοήθησαν να γίνει ο ποδοσφαιριστής που έγινε, κάνοντάς τον να παίρνει καλύτερες αποφάσεις σε λιγότερο χρόνο.