Ακαδημίες: Η πτήση του Ατρόμητου Κ17 και ο 14χρονος επαγγελματίας του Ολυμπιακού

Γιώργος Μανταίος
Ακαδημίες: Η πτήση του Ατρόμητου Κ17 και ο 14χρονος επαγγελματίας του Ολυμπιακού

bet365

Το Gazzetta παρουσιάζει όλα όσα έγιναν στα πρωταθλήματα των μικρών ηλικιών.

Πώς αλλάζουν οι καιροί! Στις πρώτες αγωνιστικές των πρωταθλημάτων υποδομής η Κ15 του Παναθηναϊκού προβλημάτιζε έντονα όταν γνώριζε τη συντριβή 5-0 από τον Ατρόμητο, ενώ η Κ17 του συλλόγου του Περιστερίου είχε υποστεί βαριά ήττα 4-0 από τους «πράσινους». Δύο μήνες μετά, υπήρξε πλήρης αναστροφή γεγονότων με την Κ17 του Ατρόμητου να θριαμβεύει κόντρα στα «5άρια» του Παναθηναϊκού (4-2), αλλά το «τριφύλλι» να επικρατεί 2-0 στην Κ15 και να «κλείνει θέση» για το Final Four!

Ας τα πάρουμε όμως με την (ηλικιακή) σειρά...

Στην Κ19, μόνο ο Αστέρας Τρίπολης μπορεί να χαλάσει τα όνειρα του Παναθηναϊκού για την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Οι «πράσινοι» είχαν ρεπό και οι Αρκάδες πέρασαν με φοβερό διπλό (2-3) από την έδρα του Άρη, έτσι απέχουν ένα βαθμό από την κορυφή (αλλά με ένα ματς περισσότερο). Είναι αλήθεια βέβαια ότι ο Αστέρας έχει ευνοηθεί από τις «καραμπόλες» που οφείλονται στη δημιουργία των β΄ ομάδων. Εναντίον του Άρη έπαιξε πέντε επαγγελματίες γεννηθέντες το 2002 (Γκρόζντανιτς, Αντεσίνα, Γιώργος Παπαδόπουλος, Ντάικο, Γουσέτης) και σίγουρα αυτό τον έχει ωφελήσει έναντι των ανταγωνιστών. Κατάφερε να αφήσει πίσω του Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ οι οποίοι έχουν στείλει τα καλύτερα ταλέντα τους στις Β΄ ομάδες, αλλά και όλους τους υπόλοιπους που αναζητούσαν «μια θέση στον ήλιο». Ο Ατρόμητος αδυνατεί να συνέλθει (1-1 με τη Λαμία) και παραμένει χωρίς νίκη από τον Οκτώβριο, ενώ ο ΠΑΣ Γιάννινα υπέστη ήττα-σοκ από τη Λαμία (1-0).

«Καρδιοχτύπι» με Τασιούρα στη Νίκαια

Τέλος καλό, όλα καλά για το Λευτέρη Τασιούρα. Ο αμυντικός του ΠΑΟΚ και της εθνικής Νέων προσγειώθηκε «άτσαλα» μετά από μία σύγκρουση στον αέρα με αντίπαλο του στο ματς με τον Ιωνικό. Αμέσως του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες από τον ιατρό του αγώνα Νίκο Μελαχρινόπουλο και τον φυσιοθεραπευτή του ΠΑΟΚ, Ηλία Μουταφτσή και του τοποθετήθηκε νάρθηκας στον αυχένα. Στη συνέχεια μετέβη στο νοσοκομείο για τις απαραίτητες εξετάσεις που ήταν καθαρές και το βράδυ επέστρεψε με την οικογένειά του στη Θεσσαλονίκη. Το γεγονός αυτό έκανε ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη παρουσίας ασθενοφόρου στους αγώνες, αφού το ΕΚΑΒ έφτασε μετά από 40 λεπτά στο γήπεδο.

Ένα πολύ όμορφο στιγμιότυπο, από αυτά που θέλουμε να βλέπουμε στα πρωταθλήματα υποδομών, ήταν όταν ο φυσιοθεραπευτής του ΠΑΟΚ φρόντισε έναν παίκτη του Ιωνικού που υπέστη διάστρεμμα, επειδή τη στιγμή εκείνη ο γιατρός ήταν απασχολημένος με τον Τασιούρα.

Στα αγωνιστικά, η άλλοτε «invincible» Κ19 του ΠΑΟΚ, έμεινε για τρίτο συνεχόμενο ματς χωρίς νίκη (1-1) και είναι πλέον δεδομένο ότι εφέτος θα παραδώσει το στέμμα της μετά από απόλυτη κυριαρχία τεσσάρων χρόνων. Το γκολ για τον Ιωνικό πέτυχε ξανά ο Δημήτρης Γραμμένος, ένας παίκτης που είχε στο παρελθόν «κοπεί» από την ΑΕΚ αλλά τις τελευταίες εβδομάδες «βγάζει μάτια» με τους Νικαιώτες. Το ματς παρακολούθησε ο εθνικός προπονητής Κ19, Τάσος Θέος.

Μουζακίτης, ο νεότερος παίκτης στην Κ19 και... προσεχώς επαγγγελματίας

Βαθμούς «πέταξε» και ο Ολυμπιακός στην Κρήτη (1-1) με τον ΟΦΗ, όμως αυτό δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία. Πιο σημαντικό είναι ότι ντεμπούτο με την Κ19 έκανε ένας ποδοσφαιριστής που δεν έχει κλείσει ακόμα τα 15, κάτι το οποίο επεσήμανε η ΠΑΕ Ολυμπιακός στην επίσημη ενημέρωσή της. Ο Χρήστος Μουζακίτης, γεννημένος τα Χριστούγεννα του 2006, πραγματοποίησε την πρώτη του εμφάνιση παίζοντας στα τελευταία 15 λεπτά και αυτό τον καθιστά το νεότερο που έχει παίξει σε ματς της Κ19, σε ηλικία 14 ετών και 345 ημερών. Το Gazzetta είναι σε θέση να γνωρίζει ότι ο Μουζακίτης βρίσκεται ανάμεσα στους ποδοσφαιριστές που κλήθηκαν να υπογράψουν επαγγελματικά συμβόλαια και εάν αυτό επιβεβαιωθεί, τότε θα γίνει ο νεότερος επαγγελματίας ποδοσφαιριστής στην Ιστορία των «ερυθρόλευκων».

Κ17 Scout από Ολλανδία και Ιταλία στο Περιστέρι

Τα περισσότερα μανατζερικά γραφεία ήταν στο γήπεδο του Ηφαίστου, κάποια μάλιστα έφεραν και scout από την Ολλανδία και την Ιταλία (Λάτσιο, αναφέρουν οι πηγές μας). Εκεί, έγινε σπουδαίο ματς το οποίο σηματοδότησε την επιστροφή της Κ17 του Ατρόμητου σε όλα τα επίπεδα. Η ομάδα του Κώστα Παρθενίου από τη μία πήρε εντυπωσιακή νίκη με ανατροπή 4-2 (από 0-1 και 1-2) επί του Παναθηναϊκού, από την άλλη φώναξε «παρούσα» στο κάλεσμα για το final four αφού ανέβηκε στη δεύτερη θέση της κατάταξης. Πρόκειται για ένα σύνολο που αποτελείται κυρίως από παιδιά τα οποία το 2020 είχαν φτάσει στον τελικό του πρωταθλήματος Κ15 (ηττήθηκαν στα πέναλτι από τον Ολυμπιακό), συνεπώς δεν υπήρχε περίπτωση να τα παρατήσουν χωρίς μάχη. Έτσι, αφού έσπασαν το αήττητο της ΑΕΚ, χθες «βασάνισαν» τον Παναθηναϊκό στο β΄ ημίχρονο, όταν δηλαδή ανέβηκε ο ποιοτικός χαφ Αμπαρτζίδης και παράλληλα «βγήκαν» όλες οι αλλαγές, αφού τα τρία από τέσσερα γκολ πέτυχαν παίκτες προερχόμενοι από τον πάγκο: δύο ο Ευθυμίου και ένα ο Τσαγκάρης. Όσο για το άλλο γκολ των νικητών, ήταν μια «φωτοβολίδα» του δεξιού μπακ Σκλάβου που έκανε το 2-2 και έδωσε το σύνθημα για τη μεγάλη ανατροπή. Όλα αυτά υπό τα βλέμματα ξένων scout από Ιταλία και Ολλανδία, αλλά και των δύο εθνικών προπονητών Κ19 Τάσου Θέου και Κ17 Αλέξανδρου Αλεξιάδη. Φυσικά εκεί ήταν και οι διευθυντές των ακαδημιών, Βαγγέλης Σάμιος και Γιώργος Κορακάκης.

Μία ημέρα νωρίτερα η ΑΕΚ έκανε αυτό που έπρεπε και περνώντας με 4-1 από την έδρα του Απόλλωνα απέκτησε «αέρα» επτά βαθμών από την τρίτη θέση. Κορυφαίος ξανά ο μικρός (γεννηθείς 2006) Λουκάς Μαρούτσης, ενώ σε δεινό σκόρερ εξελίσσεται ο Κοντορουχάς που έφτασε τα 12 γκολ και είναι πρώτος στην κατηγορία. Το πρώτο Final Four στα χρονικά της ΑΕΚ είναι πλέον προ των πυλών για το Γενναίο Καραχάλιο και τα... ακόμα πιο γενναία ποδοσφαιρικά «τέκνα» του.

Στο γήπεδο της Φυλής ήταν και ο εκλέκτορας της Κ17, Αλέξανδρος Αλεξιάδης. Από πλευράς ΑΕΚ ο Γιάννης Παπαδημητρίου παραμένει πάντα κοντά στις ακαδημίες, ενώ παρών ήταν και ο Chief Scout, Στάθης Ταυλαρίδης.

Κ15 «Κλείδωσε» το Final 4

Πέντε αγωνιστικές πριν από το τέλος, «κλείδωσε» η τετράδα των ομάδων που θα συμμετάσχουν στο Final Four του Φεβρουαρίου: Ολυμπιακός, ΠΑΟΚ, Παναθηναϊκός, ΑΕΚ νίκησαν τις ομάδες της... κάτω τετράδας (Άρη, ΟΦΗ, Ατρόμητο και Αστέρα αντίστοιχα) και έτσι τα επόμενα ματς θα κρίνουν μόνο τις διασταυρώσεις. Ο ομοσπονδιακός προπονητής, Άγγελος Χατζόπουλος, παρακολούθησε το Σάββατο το εντυπωσιακό 6-1 του Ολυμπιακού επί του Άρη, που εξελίχθηκε σε ακόμα ένα σόου των Κωστούλα, Δαρβίρα (περισσότερα για την ομάδα του Τάσου Πάντου και το συγκεκριμένο δίδυμο, θα διαβάσετε αύριο). Την επομένη, είδε την ΑΕΚ να επικρατεί εύκολα 3-0 του Αστέρα Τρίπολης, σε ένα ματς που εν πολλοίς κρίθηκε από το πέναλτι και αποβολή ποδοσφαιριστή των φιλοξενούμενων, μόλις στο 3ο λεπτό.

Τέλος, ο καλπασμός για τον Παναθηναϊκό Κ15 του Φώτη Παπαπαναγή συνεχίζεται. Πέμπτη συνεχόμενη νίκη με 2-0 επί του Ατρόμητου στο γήπεδο των Τραχώνων, τον Σταύρο Γεωργόπουλο να σκοράρει για 4ο διαδοχικό ματς και την άμυνα να κρατάει το «μηδέν» για τέταρτη φορά στους τελευταίους πέντε αγώνες.

Οι πρωταγωνιστές – Ατρόμητος Περιστερίου

Η επιστροφή του Ατρόμητου ως διεκδικητή στην Κ17, αλλά και η σταθερά ανταγωνιστική παρουσία σε επίπεδο Κ19, του χάρισε δικαιωματικά μια θέση στην ενότητα αυτή.

Ο Γιώργος Κορακάκης είναι ο τεχνικός διευθυντής των ακαδημιών σε επίπεδο Super League και προπονητής της Κ19. Ο παλαίμαχος επιθετικός που έχει επιστρατευτεί τέσσερις φορές στο παρελθόν ως υπηρεσιακός τεχνικός της πρώτης ομάδας, εξηγεί στο Gazzetta το πλάνο του συλλόγου:

«Με πολλή αγάπη και μεγάλη προσήλωση, προσπαθούμε να κάνουμε σοβαρή δουλειά με τα μέσα που έχουμε και στο μέτρο του δυνατού. Όλοι μαζί, οι προπονητές, το staff γενικότερα και οι παίκτες προσπαθούμε για το καλύτερο δυνατό. Αυτό φαίνεται μέσα στο γήπεδο από την πορεία της Κ19 και της Κ17. Όσο για την Κ15 μπορεί η βαθμολογική της θέση να μην είναι καλή, αλλά εκεί έχουμε έναν εξαιρετικό προπονητή που γνωρίζουμε χρόνια την αξία του, τον Πέτρο Κοντοβράκη. Έχουμε παντού ανταγωνιστική εικόνα, αλλά ξέρουμε ότι η κύρια αποστολή μας είναι να προσπαθούμε να βάζουμε τα παιδιά στη σωστή νοοτροπία, ώστε να είναι έτοιμα εάν κάποτε έλθει η στιγμή τους, για μια θέση στην πρώτη ομάδα. Γνωρίζουμε ότι αυτό είναι πολύ δύσκολο, αφού τα παιδιά έχουν τα σχολεία τους, τις υποχρεώσεις τους, αλλά υπάρχει υγεία στον Ατρόμητο κι αυτό βγαίνει προς τα έξω. Ο πρόεδρος είναι ενήμερος για τα πάντα και στηρίζει την προσπάθειά μας να ετοιμάσουμε παίκτες για την πρώτη ομάδα, αλλά παράλληλα να είμαστε και ανταγωνιστικοί. Το μεγάλο κέρδος του Ατρόμητου είναι ότι έχει κερδίσει το σεβασμό των αντιπάλων κι αυτό αποδεικνύεται κάθε αγωνιστική, σε όποιο γήπεδο κι αν παίζουμε».

 

Τελευταία Νέα