Football Manager: Οι πιο ελκυστικές ομάδες για να κοουτσάρεις και να τις οδηγήσεις στην κορυφή

Κώστας Τόπας
Football Manager: Οι πιο ελκυστικές ομάδες για να κοουτσάρεις και να τις οδηγήσεις στην κορυφή

Οι «προπονητές» του Football Manager 2022 έχουν ήδη «γράψει» έναν γιγαντιαίο αριθμό ωρών στη φετινή έκδοση του παιχνιδιού, με τις ιδέες για κοουτσάρισμα να έχουν ξεκινήσει να πέφτουν βροχή.

Προτού όμως ριχτείτε στα βαθιά, αναζητώντας το επόμενο wonderkid και τελειοποιώντας τις τακτικές και το διοικητικό σας όραμα, θα πρέπει να επιλέξετε ποιο σύλλογο θέλετε να κοουτσάρετε. Δεν είναι μικρό κατόρθωμα. Μερικές φορές θα θέλετε απλώς να επιλέξετε τον σύλλογο που υποστηρίζετε και να αποδείξετε ότι θα μπορούσατε να κάνετε καλύτερη δουλειά από τον προπονητή που είναι υπεύθυνος αυτή τη στιγμή. Μπορεί βέβαια να επιθυμείτε ένα πιο ενδιαφέρον και παράλληλα ελκυστικό save και να εκμεταλλευτείτε τις δυνατότητες του FM2022 να σας ξετυλίξει εκπληκτικές ιστορίες που δεν θα μπορούσατε να βρείτε σε κανένα άλλο παιχνίδι.

Φυσικά, θα μπορούσατε να ακολουθήσετε το δικό σας δρόμο και να χαράξετε ιστορία με την αγαπημένη σας ομάδα. Από την άλλη, ίσως ένας σύλλογος με απλά ένα.. ωραίο όνομα να σας ελκύσει το ενδιαφέρον και να επιδιώξετε να τον εκτοξεύσετε στην κορυφή. Ίσως ένας σύλλογος να έχει πέσει από τη χάρη τα τελευταία χρόνια και να θέλετε να του επαναφέρετε την παλιά του αίγλη. Ανεξάρτητα από το σκεπτικό σας, παρακάτω είναι οκτώ σύλλογοι που σίγουρα θα σας προσφέρουν μια συναρπαστική εμπειρία και μια εξαιρετικά ανταποδοτική καριέρα μάνατζερ.

Κι αν για τους πραγματικούς προπονητές, το Champions League είναι το ιερό δισκοπότηρο, αυτοί του… καναπέ έχουν απείρως πιο ενδιαφέρουσες ιδέες προκειμένου να αποδείξουν την αξία τους.

Νιουκάστλ: Η νέα εποχή και το μυθικό μπάτζετ

Νιουκάστλ: Η νέα εποχή και το μυθικό μπάτζετ

Μπαρτσελόνα: Η πρόκληση του Τσάβι

Μπαρτσελόνα: Η πρόκληση του Τσάβι

Σάλτσμπουργκ: Το πρωτάθλημα και ο δρόμος προς τα αστέρια

Σάλτσμπουργκ: Το πρωτάθλημα και ο δρόμος προς τα αστέρια

Ντέρμπι: Παραμονή αλλιώς απόλυση

Ντέρμπι: Παραμονή αλλιώς απόλυση

Αγιαξ: Πορεία με το «φυτώριο»

Αγιαξ: Πορεία με το «φυτώριο»

Σάλκε ή Καϊζερσλάουτερν: Οι κοιμώμενοι γίγαντες

Σάλκε ή Καϊζερσλάουτερν: Οι κοιμώμενοι γίγαντες

Αμπερντίν: Η πρόκληση του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον

Αμπερντίν: Η πρόκληση του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον

Ρέξαμ: Γίνε σταρ του Hollywood

Ρέξαμ: Γίνε σταρ του Hollywood

Έπειτα από 14 χρόνια, η Νιούκαστλ άλλαξε σελίδα και πέρασε και στα χέρια των Σαουδαράβων επενδυτών, με την εξαγορά ύψους 300 εκατομμυρίων λιρών να εγκρίνεται από την Premier League. Σαφέστατα οι «καρακάξες» αποτελούν ήδη μία από τις πρώτες επιλογές των «προπονητών» στο Football Manager. Και πώς να μην είναι άλλωστε από τη στιγμή που διαθέσιμο μπάτζετ για την ενίσχυση του ρόστερ και όχι μόνο, είναι στα 150 εκατομμύρια ευρώ. Ενας από τους ελάχιστους (αν όχι μοναδικός) συλλόγους με αστρονομικό ποσό για μεταγραφές στην Ευρώπη.

new

Εάν πιστεύετε ότι μπορείτε να τα πάτε καλύτερα από τον Ρόναλντ Κούμαν ή ίσως κι από τον προπονητή πλέον, Τσάβι Ερνάντες, ή ακόμα είστε ένας ρομαντικός ποδοσφαιριστής που θέλει να πάει τη Μπαρτσελόνα πίσω στις μέρες της θητείας του Γιόχαν Κρόιφ ή του Πεπ Γκουαρδιόλα, τότε πρέπει να αναλάβατε τα ηνία των «μπλαουγκράνα». Προσοχή όμως, καθώς το να κάτσετε στον πάγκο των Καταλανών, κρύβει κινδύνους, οι οποίοι μπορούν να σας οδηγήσουν πολύ εύκολα στην πόρτα της εξόδου. Ένας από αυτούς είναι το γεγονός ότι ο σύλλογος έχει χρέος 1,12 δισεκατομμυρίων ευρώ από την αρχή του παιχνιδιού, ενώ έχετε πολλούς υψηλόμισθους ποδοσφαιριστές, όπως ο Σαμουέλ Ουμτιτί και ο Φελίπε Κουτίνιο τους οποίους θα ξεφορτωθείτε για οικονομική «ανάσα». Η γραμμή παραγωγής νεαρών ταλέντων από τη La Masia σίγουρα θα βοηθήσει, αλλά θα σας δοθεί αρκετός χρόνος για να αναπτυχθούν και να οδηγήσουν την Μπάρτσα πίσω στις παλιές της δόξες;

βρ

Η αυστριακή Bundesliga είναι ένας τίτλος, που δύσκολα θα χάσετε από τα χέρια σας. Ακόμα κι αν αποφασίσετε την πρώτη σεζόν να κινηθείτε σε ρηχά νερά στο μεταγραφικό παζάρι, δύσκολα θα βρεθεί αντίπαλος να σας ανταγωνιστεί. Τα αστέρια της ομάδας Καρίμ Αντεγέμι και Μπρέντεν Αάρονσον σαφέστατα θα βοηθήσουν την ομάδα σας στην επίτευξη των στόχων, ωστόσο θα μπορέσετε να τους διατηρήσετε στο ρόστερ για περισσότερο από μία σεζόν; Μιας και ήδη το save σας ξεκινάει με τα μεγαθήρια της Ευρώπης να έχουν τα βλέμματα πάνω τους. Εκτός αυτού, υπάρχουν και οι απαιτήσεις της διοίκησης, η οποία εκτός από τις εγχώριες διοργανώσεις, επιθυμία της είναι να δει την ομάδα στα αστέρια. Και όχι απλά στους ομίλους αλλά να φτάνει τουλάχιστον μέχρι τους «8» της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης. Ο αρχικός προϋπολογισμός μεταγραφών ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ είναι 17 φορές μεγαλύτερος από τους πλησιέστερους αντιπάλους σας στην Αυστρία κι αυτό ενδεχομένως να σας βοηθήσει να βάλετε την Σάλτσμπουργκ στο μονοπάτι των επιτυχιών.

Sc

Αυτή είναι μια βάναυση πρόκληση. Κι αυτό το γνωρίζει από πρώτο χέρι ο Γουέιν Ρούνεϊ. Το save σας ξεκινάει χωρίς χρήματα. Το μόνο που θα έχετε τη δυνατότητα να πράξετε για την ενίσχυση του ρόστερ σας προκειμένου να παραμείνετε στην κατηγορία είναι να κινηθείτε για την απόκτηση ελεύθερων ποδοσφαιριστών ή ακόμα και μερικών με τη μορφή δανεισμού. Βέβαια, υπάρχουν οκτώ βασικοί παίκτες στο ρόστερ, οι οποίο δεσμεύονται μέχρι τον τον Ιούνιο του 2022 και πρωταρχικός σας στόχος είναι πώς θα καταφέρετε να τους πείσετε να παραμείνουν και τη νέα χρονιά. Και για να το καταφέρετε αυτό θα πρέπει να τους τάξετε την παραμονή στην κατηγορία. Πράγμα δύσκολο, καθώς στο save υπάρχει η αφαίρεση 12 βαθμών.

dre

Θα μπορέσετε να δημιουργήσετε μια ομάδα που θα κερδίσει το Champions League με παίκτες που έχουν αναπτυχθεί αποκλειστικά στο προπονητικό κέντρο του «Ντε Τόεκομστ»; Αυτή είναι μια δύσκολη ερώτηση, δεδομένου ότι σχεδόν κάθε εβδομάδα θα σας χτυπάνε την πόρτα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά κλαμπ που θα επιθυμούν να αποκτήσουν το καλύτερο ταλέντο σας. Αν πάλι καταφέρετε να διατηρήσετε έστω μερικά από τα αστέρια του ρόστερ, τότε είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα πετύχετε τον πολυπόθητο στόχο σας.

ath

Δύο ιστορικές ομάδες που έχουν περάσει δύσκολες στιγμές τα τελευταία χρόνια. Η Σάλκε βρίσκεται στην δεύτερη κατηγορία της Bundesliga, χωρίς σταθερότητα, έπειτα από μια σειρά αλλαγών επτά προπονητών σε λιγότερο από δύο χρόνια. Δεν έχετε μεταγραφικό μπάτζετ και το κυνήγι για άνοδο είναι εξαιρετικά δύσκολο, δεδομένου ότι η Σεντ Πάουλι, η Βέρντερ Βρέμης, το Αμβούργο, το Αννόβερο και η Φορτούνα Ντίσελντορφ έχουν όλα τα φόντα για την άνοδο, αλλά η Σάλκε έχει την μεγαλύτερη «δίψα» για να επιστρέψει στην κορυφή.

Η Καϊζερσλάουτερν είναι ακόμα πιο δύσκολο έργο, δεδομένου ότι βρίσκεται στην τρίτη κατηγορία του γερμανικού ποδοσφαίρου. Γύρω στο τέλος του αιώνα ήταν πρωταθλητές της Bundesliga ενώ βρέθηκαν μέχρι και στα ημιτελικά του Champions League. Τώρα έφτασε η στιγμή που ο σύλλογος πρέπει να λάμψει ξανά. Βέβαια, έχετε μόλις 11.000 ευρώ στον μισθολογικό σας προϋπολογισμό για νέες προσλήψεις προσωπικού, αλλά έχετε ένα γήπεδο χωρητικότητας 49.850. Οπότε αν μπορείτε να κάνετε τους οπαδούς να αγκαλιάσουν την ομάδα, τότε μπορείτε να δείτε τις εισπράξεις από τα εισιτήρια να εκτοξεύονται.

as

Έχουν περάσει 36 χρόνια από τότε που μια ομάδα εκτός της Old Firm (Σέλτικ και Ρέιντζερς) κέρδισε τον τίτλο του πρωταθλήματος Σκωτίας. Εφτασε η ώρα να διαλύσετε αυτό το δίπολο Ρέιντζερς και Σέλτικ με έδρα τη Γλασκόβη. Η Αμπερντίν κέρδισε το πρωτάθλημα το 1985, οπότε γιατί να μην τους δώσετε μια ευκαιρία και να δείτε αν μπορείτε να τους κάνετε να κοντράρουν στα ίσα τις κυρίαρχες ομάδες στη Σκωτία; Και αν θέλετε ένα έξτρα κίνητρο, θυμηθείτε τον Σερ Άλεξ Φέργκιουσον, ο οποίος ως τεχνικός της Αμπερντίν είχε πανηγυρίσει τρία πρωταθλήματα (1980, 1984, 1985), κατέκτησε τέσσερα Κύπελλα (1982, 1983, 1984, 1986), ήταν ο πρωτεργάτης των επιτυχιών στο Κύπελλο Κυπελλούχων το 1983 και στο Super Cup Ευρώπης εκείνης της χρονιάς και έπειτα ανέλαβε τα ηνία της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Ισως η Αμπερντίν αποδειχθεί ένα σκαλοπάτι στην προπονητική σας καριέρα.

ab

Ποιος δεν θα ήθελε να πρωταγωνιστήσει μια μέρα στο Hollywood; Η ακόμα και να συναντήσει μερικούς από τους σπουδαιότερους ηθοποιούς; Ε, με την Ρέξαμ μπορείτε να πάρετε μία μικρή δόση του Holywood καθώς ο διάσημος ηθοποιός, Ράιαν Ρέινολντς (aka Deadpool) μαζί με τον επίσης ηθοποιό Ίαν ΜακΕλχίνεϊ, έχουν αναλάβει τα ηνία της ομάδας η οποία αγωνίζεται στην 5η κατηγορία Αγγλίας. Οι νέοι σας ιδιοκτήτες έχουν μεγάλες ελπίδες αλλά κι απαιτήσεις να προβιβάσετε την ομάδα στα σαλόνια της Αγγλίας. Έχετε στη διάθεσή σας νεανικό ρόστερ, με μικρό μπάτζετ για ενίσχυση, αλλά ξεκινάτε ως φαβορί για τον τίτλο του πρωταθλήματος. Εάν μπορείτε να κάνετε το Ρέξαμ να σκαρφαλώνει στην πυραμίδα του ποδοσφαίρου, το FM22 σας θα μπορούσε να έχει ένα πραγματικό τέλος του Hollywood.

re