Η SL2 βλάπτει σοβαρά (και) την εθνική Νέων

Η SL2 βλάπτει σοβαρά (και) την εθνική Νέων

Γιώργος Μανταίος
Η SL2 βλάπτει σοβαρά (και) την εθνική Νέων

bet365

Χωρίς ρυθμό πηγαίνουν οι διεθνείς της Κ19 στους προκριματικούς του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος και σ΄ αυτό ευθύνεται σε πολύ μεγάλο βαθμό το πιο αργοπορημένο πρωτάθλημα του πλανήτη.

Σε μία εβδομάδα η εθνική ομάδα Νέων θα ξεκινήσει τις υποχρεώσεις της στον 2ο προκριματικό όμιλο του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος στη Ναύπακτο. Στην πρεμιέρα εναντίον της Ρωσίας (10/11, 15:00) θα παίξει τη μισή και... βάλε πρόκριση, αφού οι άλλες δύο ομάδες του ομίλου είναι τα Νησιά Φερόε και η Γερμανία. Από τη δυναμικότητά τους γίνεται σαφές ότι όποια επικρατήσει στην αναμέτρηση της επόμενης Τετάρτης, εξασφαλίζει «εισιτήριο» για την Elite Round καθώς προκρίνονται οι δύο πρώτες και κάποιες από τις καλύτερες τρίτες των 13 ομίλων.

Το δυστύχημα είναι ότι η εθνική μας ομάδα Κ19 πηγαίνει στο ματς αυτό με αρκετούς παίκτες «κρύους» και εκτός αγωνιστικού ρυθμού, γεγονός το οποίο οφείλεται κατά κύριο λόγο στις παλινωδίες με την έναρξη του πρωταθλήματος της Super League 2.

Οι κλήσεις του Τάσου Θέου με την επιλογή της τελικής 20αδας που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στη Ναύπακτο αναμένεται να γίνουν γνωστές στις επόμενες ώρες, το αργότερο αύριο. Με βάση τις πιο πρόσφατες επιλογές του που έγιναν τον Σεπτέμβριο, μόνο δύο ποδοσφαιριστές (Κωνσταντέλιας, Τζαβίδας) έχουν προλάβει να αγωνιστούν εφέτος σε επαγγελματικό επίπεδο, έστω και με ολιγόλεπτη συμμετοχή. Οι περισσότεροι από τους υπόλοιπους περίμεναν την έναρξη της SL2 όπου μετέχουν οι Ομάδες Β΄ του Ολυμπιακού, του ΠΑΟΚ, της ΑΕΚ και του Παναθηναϊκού. Το πιο αργοπορημένο πρωτάθλημα του πλανήτη αναμένεται να εκκινήσει το προσεχές Σαββατοκύριακο, αν και γι΄αυτό κανείς δε βάζει το χέρι του στη φωτιά. Μάταια, συνεπώς, περίμεναν οι νεαροί διεθνείς, γεννηθέντες το 2003 και το 2004. Κάποιοι πρόλαβαν να «κατέβουν» για κάποιους αγώνες στην Κ19 για να βρουν έστω στοιχειωδώς ρυθμό, ενώ κάποιοι άλλοι ήταν από την αρχή στην ομάδα Νέων του συλλόγου τους.

Ας δούμε τις διαβαθμίσεις στην εθνική οι οποίες προκαλούν... θλίψη σε σύγκριση με τους Ρώσους που θα αναλύσουμε αμέσως μετά. Οι ποδοσφαιριστές που αναφέρονται είναι αυτοί που κλήθηκαν τον Σεπτέμβριο και όχι η τελική αποστολή της εθνικής.

Αυτοί που έχουν ρυθμό: Οι «λεγεωνάριοι» βρίσκονται σε καλή κατάσταση, αλλά κανένας τους δεν αγωνίζεται σε επαγγελματικό επίπεδο. Ο Δημήτρης Κεραμίτσης που πήγε πρόσφατα στη Ρόμα χρειάστηκε κάποια ματς προσαρμογής στην Κ18 και πλέον είναι βασικός στην Primavera, ενώ η ομάδα του είναι πρωτοπόρος στην κατηγορία.

Στην ίδια κατηγορία οι δύο τερματοφύλακες Ψεύτης (Μίλαν) και Μπότης (Ίντερ) έχουν πάρει αρκετές συμμετοχές και ειδικά ο δεύτερος είναι βασικότατος. Στη Γερμανία ο Καστανάρας είναι βασικός στην U19 της Στουτγκάρδης, ενώ έχει πάρει παιχνίδια και με τη Β΄ ομάδα του συλλόγου που παίζει στην 4η κατηγορία. Στην Ελλάδα και το πρωτάθλημα Super League U19, o Ηλίας Χριστόπουλος είναι βασικός στον Αστέρα Τρίπολης, ο Άγγελος Γωγουβίτης στον ΠΑΣ Γιάννινα, ο Καραμάνης στον Ατρόμητο, ο Σπυράκος στον ΠΑΟΚ, ο Χρήστου στον Ολυμπιακό. Βέβαια όταν λέμε «βασικοί», αναφερόμαστε στα μόλις 7 παιχνίδια που έχουν δώσει οι ομάδες. Σε άλλα πρωταθλήματα Νέων έχουν γίνει διπλάσια. Στη Ρωσία που μας αφορά άμεσα, έχουν διεξαχθεί 14.

Οι επαγγελματίες: Ο Μάριος Τζαβίδας έχει καταγράψει όλα κι όλα 19 λεπτά συμμετοχής στη μοναδική του συμμετοχή με τον Ατρόμητο στη Super League και ο Γιάννης Κωνσταντέλιας 44 λεπτά (σε 4 ματς) με τον ΠΑΟΚ. Αυτές είναι και οι μοναδικές τους αγωνιστικές εμπειρίες.
«Μηδενικός» ρυθμός: Τέσσερις ποδοσφαιριστές έχουν να παίξουν επίσημο ματς, οποιασδήποτε διοργάνωσης, από τον περασμένο Ιούνιο. Ο Χρήστος Κρυπαράκος του Παναθηναϊκού, ο Άγγελος Αγγγελόπουλος και ο Απόστολος Χριστόπουλος της ΑΕΚ και ο Μανώλης Σμπώκος της Κηφισιάς.

«Τρέχουν» για να προλάβουν: Άλλοι πέντε παίκτες έχουν κάποια –ελάχιστα- ματς με την Κ19 των συλλόγων τους. Ουσιαστικά «κατέβηκαν» από τις Β΄ ομάδες, βλέποντας ότι ο χρόνος κυλούσε και θα έμεναν εντελώς ανενεργοί. Αυτοί είναι: ο Κουτεντάκης (3 ματς), και ο Κουλιεράκης (1) του ΠΑΟΚ, καθώς και οι Κίτσος, Ντόι που έπαιξαν στο τελευταίο παιχνίδι της Κ19 του Ολυμπιακού. Από τρία ματς με τον ΠΑΟΚ έχουν πάρει και οι Τασιούρας, Κιτσάκης, όμως ο τελευταίος είναι τραυματίας και χάνει το Ευρωπαϊκό.

Η Ρωσία

Η διαφορά με τη βασική αντίπαλό μας στη μάχη της πρόκρισης είναι εμφανέστατη. Ενδεικτικά αναφέρουμε δώδεκα περιπτώσεις ποδοσφαιριστών που βρίσκονται σε φουλ αγωνιστικό ρυθμό και αγωνίζονται σε επαγγελματική κατηγορία.

- Ο αρχηγός, Αρτέμ Σοκόλοφ έχει 12 συμμετοχές στη Ρωσική Λίγκα με τη Χίμκι

- Ο 17χρονος (2004) Σεργκέι Πινέφ είναι βασικός (14 ματς) με την Κρίλια Σαμάρα, έχει πετύχει γκολ, έχει δώσει ασίστ

- Ο Βλάντισλαβ Σίτοφ έχει 17 αγώνες, 6 γκολ, 3 ασίστ στο πρωτάθλημα Β΄ κατηγορίας με την Β΄ ομάδα της Σπαρτάκ Μόσχας

- Ο Γιάροσλαβ Μιχαϊλοφ έχει 5 συμμετοχές, 1 ασίστ με τη Σάλκε στη Β κατηγορία της Μπουντεσλίγκα

- Ο Γιάροσλαβ Γκλαντίσεφ έχει ένα ματς στη ρωσική Λίγκα με τη Ντιναμό Μόσχας και καλείται μόνιμα στις αποστολές. Μέχρι τον περασμένο μήνα ήταν βασικός 7 συμμετοχές, 6 γκολ στην Β΄ ομάδα της Ντιναμό στο πρωτάθλημα, Γ΄ Κατηγορίας

- Συμπαίκτες στην πρώτη ομάδα της Ροστόφ είναι ο δεξιός μπακ Λάνγκοβιτς (6 αγώνες στη ρωσική λίγκα και το κύπελλο) και ο σέντερ μπακ Μελέκιν (4 συμμετοχές).

- 17 συμμετοχές στη Β΄ κατηγορία έχει ο Βιτάλ Σίμοφ με τη Σπαρτάκ Μόσχας Β΄. Από επτά έχουν οι συμπαίκτες του, Μαξίμ Λαϊκιν, Σαμίρ Σαϊκντίνοφ

- Ο Εβγκένι Κιμ και ο τερματοφύλακας Νταβίντ Μπιάρζοφ είναι βασικά στέλεχη της Β΄ ομάδας της Ζενίτ στην Γ΄ κατηγορία, ενώ παίζουν και στο Youth League με την U19

 

Τελευταία Νέα