Apeldoorn: Η πράσινη πόλη που δεν ξέρει πολλά από μπάλα! (pics & vids)

Apeldoorn: Η πράσινη πόλη που δεν ξέρει πολλά από μπάλα! (pics & vids)

Apeldoorn: Η πράσινη πόλη που δεν ξέρει πολλά από μπάλα! (pics & vids)

bet365

Το Apeldoorn φιλοξενεί αυτό το καλοκαίρι τον ΠΑΟΚ και ο Σταύρος Σουντουλίδης σας μεταφέρει εικόνες από μια εξαιρετικά «πράσινη» πόλη, όπου όλοι σχεδόν οι κάτοικοι της δουλεύουν, αλλά ελάχιστοι ασχολούνται με το ποδόσφαιρο!

ΑΠΕΛΝΤΟΟΡΝ-ΑΠΟΣΤΟΛΗ: ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΟΥΝΤΟΥΛΙΔΗΣ

Πόσα ταξίδια χωράνε σε μια καριέρα αθλητικογράφου; Έλα μου ντε… Το Gazzetta και η αφεντιά μας βρίσκονται (και) φέτος δίπλα στον ΠΑΟΚ και στην καλοκαιρινή προετοιμασία, που πραγματοποιείται (που αλλού;) εδώ και λίγες μέρες στην αγαπημένη Ολλανδία.

Φυσικά, το λέμε και το εννοούμε, δεν προσδοκούμε να μοιάσουμε τον πολύ καλό και αγαπητό συνάδερφο, Νίκο Παπαδογιάννη, στην περίπτωση του οποίου τα άπειρα ταξίδια στο εξωτερικό έγιναν 73 σπονδυλωτές ιστορίες που αφηγείται μέσα από την παρθενική συγγραφική του προσπάθεια, «Ο Νίκος λείπει» (εκδ. Key Books).

Εδώ ήρθαμε, λοιπόν, στο Apeldoorn, μια πόλη με πληθυσμό 137.683 κατοίκους, που βρίσκεται δίπλα στον τεράστιο «πνεύμονα» Veluwe, γεγονός που την καθιστά μία από τις πιο «πράσινες» πόλεις στην Ολλανδία. Η έδρα της ολλανδικής επαρχίας Gelderland διαθέτει τόσο πολλά πάρκα, που την τοποθετούν στις πρώτες θέσεις, μάλιστα ένα από τα διαμερίσματα στα οποία διαιρείται διοικητικά, έχει την ονομασία wijk De Parken («Τα Πάρκα»), ενώ διαθέτει 4 πάρκα που αποτελούν μνημεία της ολλανδικής παραδοσιακής κληρονομιάς.

Apeldoorn 01

Η πόλη του Μπέργκχαους

Η πόλη ασχολείται ελάχιστα με το ποδόσφαιρο. Το προπονητικό κέντρο, όπου αυτό το καλοκαίρι φιλοξενείται ο ΠΑΟΚ, διαθέτει μια ερασιτεχνική ομάδα και κάποια τμήματα ακαδημιών. Βασικά, δεν υπάρχει ομάδα στις επαγγελματικές κατηγορίες, μετά τη διάλυση της AGOVV Apeldoorn λόγω χρεών πριν οκτώ χρόνια.

Το Apeldoorn είναι ή έδρα της μάρκας ποδηλάτων Sparta και καμάρι της είναι το Omnisport. Ένα εντυπωσιακό αθλητικό κέντρο κατασκευασμένο το 2006, όπου φιλοξενεί πολλά αθλήματα σάλας, κυρίως όμως την ποδηλασία. Κοινώς, άλλη μια πόλη που οι κάτοικοι της ζουν και πεθαίνουν πάνω σ’ ένα ποδήλατο…

Και το ποδόσφαιρο; Λίγοι και καλοί θυμήθηκαν ότι από δω κρατάει η σκούφια του Στίβεν Μπέργκχαους, ο 29χρονος διεθνής μεσοεπιθετικός που τάραξε τα… νερά με τη μεταγραφή του από τη Φέγενορντ στον «αιώνιο» αντίπαλό της, τον Άγιαξ.

Δε μιλάμε για μια απλή μεταγραφή, αφήστε που είναι μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού όλοι όσοι έκαναν το αντίστοιχο δρομολόγιο στην ιστορία του ολλανδικού ποδοσφαίρου, μιλάμε για την «αρπαγή» του αρχηγού και ηγέτη της Φέγενορντ (τελευταία αντίπαλος του ΠΑΟΚ στις 25/7) από τον «Αίαντα»!

O Μπέργκχαους ξεκίνησε να παίζει στην WSV Apeldoorn και η πρώτη του επαφή με επαγγελματική ομάδα ήταν οι Go Ahead Eagles, ομάδα που κάποια χρόνια πριν έφτασε να παίζει στην πρώτη κατηγορία και εδρεύει στο κοντινό Deventer, προτού τον ανακαλύψει η Τβέντε και τον κάνει δικό της.

Το Apeldoorn είναι η γενέτειρα ενός ακόμη γνωστού στους φίλους του ΠΑΟΚ, του Πίτερ Μπος, του σημερινού προπονητή της Μπάγιερ Λεβερκούζεν, ο οποίος πριν από δύο χρόνια είχε αποκλείσει τους «ασπρόμαυρους» στα προκριματικά του Champions League ως προπονητής του Άγιαξ.

Και η πόλη των βασιλιάδων

Πρόκειται για μία εξαιρετικά «πράσινη» πόλη, με πολλές μονοκατοικίες που έχουν και μνημειακό χαρακτήρα, ενώ από τον συνολικό πληθυσμό της πόλης, οι 93.000 περίπου έχουν εργασία, στοιχείο που την τοποθετεί στις ολλανδικές πόλεις με ελάχιστη ανεργία.

Με καταγεγραμμένα 132 μνημεία παραδοσιακής ολλανδικής κληρονομιάς το Apeldoorn θεωρείται ως «βασιλική» πόλη, διότι από εκεί κατάγονται ο Γουλιέλμος Γ’, και οι Πριγκίπισσες Μαργαρίτα και Βιλελμίνα.

Apeldoorn 02

Η πόλη αποτελεί την έδρα της Ολλανδικής Αστυνομικής Ακαδημίας, διαθέτει τον εξειδικευμένο ζωολογικό κήπο του Apenheul («Η Συντροφιά των Πιθήκων»), όπου τα ζώα περιφέρονται ελεύθερα στα 200 περίπου εκτάρια του χώρου και, σπάνια συναντάει κανείς κάγκελα ή περιφράξεις.

Το Κανάλι De Grift παλαιότατο, μικρό και γραφικό κανάλι, ανοιγμένο κατά τον 14ο αιώνα, τροφοδοτεί αρκετούς νερόμυλους που βρίσκονται στο δρόμο του και λειτουργούν από τον 16ο αιώνα, ενώ ο Πύργος της Βασίλισσας Γιουλιάνα κατασκευάστηκε το 1910 και αποτελεί κομμάτι ενός ευρύτερου θεματικού πάρκου ψυχαγωγίας, με 60 περίπου ατραξιόν.

 

Τελευταία Νέα