ROBO-TES, το «άλλο μισό» του VAR για τα οφσάιντ κάνει ντεμπούτο στο Μουντιάλ

ROBO-TES, το «άλλο μισό» του VAR για τα οφσάιντ κάνει ντεμπούτο στο Μουντιάλ

bet365

Η FIFA το σχεδίαζε καιρό, το τέσταρε στο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων κι όλα δείχνουν ότι το ROBO-TES θα μπει στις ζωές μας από το Μουντιάλ του Κατάρ, με στόχο να ελαχιστοποιήσει τον χρόνο και να μεγιστοποιήσει την ακρίβεια στις περιπτώσεις οφσάιντ.

Το Μουντιάλ του 2018 έμεινε στην ιστορία ως η πρώτη διοργάνωση με χρήση του VAR, της τεχνολογίας που άλλαξε ριζικά τη λήψη των διαιτητικών αποφάσεων και συνολικά το ποδόσφαιρο όπως το ξέραμε μέχρι πρότινος.

Τρία χρόνια αργότερα, η κουβέντα για τα προβλήματα και τις δυσλειτουργίες του παραμένει διαρκώς ανοιχτή. Ο «νεκρός χρόνος» κατά τη διάρκεια των VAR checks, η γραμμή των οφσάιντ που αλλοιώνει το νόημα του κανονισμού και πολλές φορές αμφισβητείται η εγκυρότητά της λόγω της ανθρώπινης παρέμβασης, τα ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν για τη βελτιστοποίηση της εφαρμογής του είναι ουκ ολίγα.

Ωστόσο, όλα δείχνουν πως το πρώτο βήμα θα γίνει και μάλιστα στο επόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο. Από το VAR στα γήπεδα της Μόσχας, το ποδόσφαιρο ετοιμάζεται να υποδεχθεί το ROBO-TES στα γήπεδα του Κατάρ, σε ενάμιση χρόνο από σήμερα.

Το βάρος στην τεχνολογία, ενημέρωση σε 0,5 δευτερόλεπτα!

Πρόκειται για το λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης που βρισκόταν στα σκαριά τον τελευταίο χρόνο από τη FIFΑ και που θα επιτρέψει τον έλεγχο των περιπτώσεων οφσάιντ αποκλειστικά από την τεχνολογία, χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση.

Συγκεκριμένα, το ROBO-TES θα παρακολουθεί με πόντους τόσο την πορεία της μπάλας, όσο και τις κινήσεις και τα άκρα παικτών και μέσω αλγορίθμου θα δημιουργεί 3D απεικόνιση της θέσης του παίκτη. Κι όλα αυτά, έχοντας τη δυνατότηα να ενημερώσει τον διαιτητή για το αποτέλεσμα μέσα σε μισό δευτερόλεπτο!

Διαιτητής και Video Assistant Referee θα διατηρήσουν, πάντως, το δικαίωμα τελικής απόφασης σε περιπτώσεις που ένας παίκτης τυχόν επηρεάζει τη φάση ή το οπτικό πεδίο του τερματοφύλακα μακριά από τη μπάλα.

Είναι μία εξέλιξη που, ασφαλώς, θα δώσει λύση στις άσκοπες διακοπές της ροής του αγώνα για την τοποθέτηση των γραμμών από το VAR και θα μεγιστοποιήσει την ακρίβεια των αποφάσεων.

«Το VAR καθυστερεί πολύ σε ορισμένες περιπτώσεις, παρ’ όλο που επιφέρει δικαιοσύνη. Αλλά αυτή η τεχνολογία μπορεί να λάβει άμεσες αποφάσεις», ήταν τα λόγια του προέδρου της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο για τη νέα τεχνολογία, η οποία, μάλιστα, εφαρμόστηκε πειραματικά στο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων τον περασμένο Ιανουάριο και τα θετικά αποτελέσματά της έδωσαν το «πράσινο φως» για τη χρήση του στο επερχόμενο Μουντιάλ.

«Είναι ξεκάθαρο ότι μειώνει τον χρόνο που απαιτείται σε καταστάσεις οφσάιντ, παρά το ότι οι φάσεις που ανιχνεύει είναι περισσότερες σε σχέση με το VAR», δήλωσε ο υπεύθυνος διαιτησίας της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας, Πιερλουίτζι Κολίνα.

Στα συν του ROBO-TES και το ότι πρόκειται για ένα οικονομικό λογισμικό, που θα ευνοήσει την εισαγωγή του και σε άλλες διοργανώσεις στο άμεσο μέλλον, δίχως τα αντίστοιχα προβλήματα που ανέκυψαν από χώρα σε χώρα στην υπόθεση του VAR μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας.

 

Τελευταία Νέα