Μια ορθή για τον Πάτρικ…

Βασίλης Σκουντής Βασίλης Σκουντής
Μια ορθή για τον Πάτρικ…

bet365

Ο Πάτρικ Μπάουμαν άνοιξε παράρτημα της FIBA στον… Παράδεισο και ο Βασίλης Σκουντής φιλοτεχνεί το πορτρέτο ενός ανθρώπου που άφησε ανεξίτηλα τα ίχνη του στην εξέλιξη του μπάσκετ…

Eίχα καιρό να μιλήσω με τον Κώστα Ρήγα κι όταν σήμερα πρωί πρωί είδα το όνομα του να αναβοσβήνει στην οθόνη του κινητού τηλεφώνου μου, με κυρίευσε η αγωνία…

«Βασιλάκη καλημέρα» μου είπε με τη συνηθισμένη υποκοριστική προσφώνηση και πέρασε αμέσως στο παρασύνθημα: «Μόλις μου τηλεφώνησε ο Γιούνγκεμπραντ και μου είπε ένα πολύ δυσάρεστο νέο» με έβαλε αμέσως στο νόημα και περίμενα να ακούσω τα θλιβερά χαμπέρια.

Για να πω την αμαρτία μου, σε κάποιον πήγε το μυαλό μου, αλλά όχι σε αυτόν…

«Έφυγε ο Μπάουμαν» μου έλυσε την απορία ο Κώστας. «Ποιος Μπάουμαν; Ο γνωστός Μπάουμαν; » τον ρώτησα με την ελπίδα ότι δεν εννοούσε τον γνωστό Μπάουμαν…

Τελικά αυτόν εννοούσε, που να πάρει η οργή…

Επί χούντας έλεγαν πως όταν σου κτυπήσουν νωρίς το πρωί το κουδούνι και δεν είναι ο γαλατάς, θα είναι ο χωροφύλακας! Με την ίδια λογική όταν βαράει τόσο πρωί το τηλέφωνο δεν θα ‘ναι για καλό και το σημερινό τηλεφώνημα δεν αποτελούσε την εξαίρεση στον κανόνα…

Έχει βγει κιόλας παγανιά την τελευταία εβδομάδα ο Χάρος (μια με τον Γκριγκόρι Χίζνιακ, μια με τον Μάικ Ευαγγελίτση, μια με τον Τεξ Γουίντερ) και η τόσο αιφνίδια και απροσδόκητη εκδημία του 51χρονου Γενικού Γραμματέα της FIBA ήρθε κι έδεσε με το συσσωρευμένο θανατικό που ενέσκηψε στο μπάσκετ.

Η ειρωνεία της τύχης είναι διπλή…

Πρώτα απ’ όλα, ο Μπάουμαν ως μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής ανήκε στη συνομοταξία των (αποκαλούμενων) «αθανάτων», αλλά αποδείχθηκε πως απείχε πολύ από τα φέρει αυτόν τον σχηματικό τίτλο…

Δεύτερον, θα στήσει στο ραντεβού τους καλούς φίλους που είχε κάνει στην Ελλάδα και δη στην Κρήτη, καθότι ερχόταν πολύ συχνά στα μέρη μας για να παρακολουθήσει τα διάφορα Ευρωπαϊκά και Παγκόσμια Πρωταθλήματα τα οποία η FIBA ασμένως ανέθετε στην ΕΟΚ. Θα ερχόταν και του χρόνου, από τις 29 Ιουνίου έως τις 7 Ιουλίου για το Παγκόσμιο Κύπελλο Εφήβων, που θα φιλοξενηθεί πάλι στο Ηράκλειο, αλλά δυστυχώς θα το παρακολουθήσει από τον εξώστη του στον Παράδεισο…

Αμ το άλλο; Είχε τάξει στον πρόεδρο της ΕΚΑΣΚ και μέλος του ΔΣ της ΕΟΚ, Μπάμπη Μαρκάκη ότι μετά τα κουραστικά ταξίδια του στην Κίνα και στην Αργεντινή, θα ξέκλεβε ένα τριήμερο μέσα στον Οκτώβριο για να κατέβει στην Κρήτη, να ξεκουραστεί, να γευθεί το αγαπημένο του αντικριστό στα Ανώγεια και να παρακολουθήσει την ιεροτελεστία του ρακοκάζανου και να δει ιδίοις όμμασιν πώς βγαίνει η τσικουδιά που τόσο πολύ του άρεσε…

Θα την πιούν τώρα και θα ‘ναι η ορθή, όπως λέμε και στην Κρήτη. Τουτέστιν η τελευταία που οι συνδαιτυμόνες την πίνουν όρθιοι…

Θα μας λείψει πολύ ο Μπάουμαν: θα λείψει από το μπάσκετ όλου του κόσμου του οποίου τον γύρο έκανε πλειστάκις και κατ’ επανάληψιν, για να είναι παρών στα δρώμενα του αθλήματος στο οποίο αφιέρωσε τη ζωή του. Ακόμη και χθες έναν τέτοιου γύρο του κόσμου έκανε ταξιδεύοντας από την Ξιαν της Κίνας (World Basketball Summit) στο Μπουένος Άιρες (Ολυμπιακοί Αγώνες Νέων)…

Μα πιο πολύ θα λείψει στην οικογένεια του και κυρίως στα δυο μικρά παιδιά του που τα θυμάμαι να τρέχουν γύρω του και με την άμμο στα βρεγμένα πόδια τους να λασπώνουν τα μάρμαρα του ξενοδοχείου «Άνεμος» στη Γεωργιούπολη των Χανίων. Εκεί μου είχε δώσει ραντεβού το μεσημεράκι της 10ης Ιουλίου του 2017 για τη συνέντευξη που δημοσιεύθηκε ΕΔΩ.

Αν και αποτελούσε μια δεσπόζουσα φυσιογνωμία του παγκοσμίου μπάσκετ ο Μπάουμαν ήταν ένας πολύ ευχάριστος τύπος, που ποτέ δεν εμφανίστηκε με ύφος χιλίων καρδιναλίων. Τουναντίον για τη θέση μου, παραήταν απλός, καταδεκτικός, χαλαρός, πλακατζής…

Σε κάθε περίπτωση, έχω πάρει ένα σκασμό συνεντεύξεις με σπουδαία και εξέχοντα πρόσωπα σε όλη μου την καριέρα, μα ποτέ των ποτών, δεν έτυχε κάποιο από αυτά να μου κάτσει όπως ο Πάτρικ

Με βερμούδα, φανελάκι και σαγιονάρες, απλώς για τις ανάγκες της φωτογράφισης φόρεσε ένα μπλουζάκι πόλο!

Τον πρωτογνώρισα στα μέσα της δεκαετίας του ‘90 όταν περιφερόταν (όχι ασκόπως, αλλά δίκην υποχρεωτικής μαθητείας και απαραίτητης προπαίδευσης στο ρόλο που του επέπρωτο) στο πλάι του Μπόρισλαβ Στάνκοβιτς.

Όντως του εξ Ελβετίας ορμωμένου διοπτροφόρου μειρακίου (όπως τον αποκαλούσα από τότε στα κείμενα μου) το έγραφε το πεπρωμένο του ότι θα γίνει ο θεσμικός «master and commander» του παγκοσμίου μπάσκετ: ο Μπόρα τον είχε επιλέξει από νωρίς για να του προσφέρει το δακτυλίδι και την εξ αυτού παρελκόμενη εξουσία, όταν θα έκρινε πως ήλθε το πλήρωμα του χρόνου να αποσυρθεί ο ίδιος από την κεντρική σκηνή.

Όπερ και εγένετο, την Πρωτοχρονιά του 2003, όταν ο Στάνκοβιτς μέριασε για να διαβεί ο Μπάουμαν, όπως άλλωστε είχε κάνει πέρα (την Πρωτοχρονιά του 1976) ο πρώτος και μοναδικός έως τότε Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Ομοσπονδίας, Γουίλιαμ Τζόουνς παραδίδοντας τη σκυτάλη στον Σέρβο πρώην παίκτη και προπονητή ο οποίος παράτησε νωρίς την κτηνιατρική για να αφοσιωθεί στο μπάσκετ.

Ο Μπάουμαν σπούδασε κάτι πιο κοντινό με το μπάσκετ σε σχέση με τον προκάτοχο του: νομικά και αθλητική διοίκηση, που προστέθηκαν ως εφόδια μαζί με τις πέντε γλώσσες που ομιλεί φαρσί, συν άλλες τέσσερις στις οποίες μπορεί να συνεννοηθεί στην πρότερη μπασκετική διαδρομή του και μάλιστα με τρεις διαφορετικές ιδιότητες.

Στο Σαν Ρέμο, όπου μεγάλωσε ο γεννημένος στη Βασιλεία Μπάουμαν άρχισε να παίζει ποδόσφαιρο, αλλά η μητέρα του τον παρότρυνε να ασχοληθεί με το μπάσκετ, το οποίο υπηρέτησε ως παίκτης (μέχρι την εισαγωγή του στο Πανεπιστήμιο), ως προπονητής σε ομάδες ακαδημιών και ως διαιτητής.

Στη συνέντευξη πριν από δέκα πέντε μήνες είπαμε πολλά, διάφορα και ενδιαφέροντα, που κάποια εξ αυτών μάλιστα (θαρρώ πως) αποτελούν κομμάτι της διαθήκης του και της παρακαταθήκης που αφήνει στη FIBA και στους κληρονόμους του…

«Η συμβολή του στην εξέλιξη του μπάσκετ είναι ανεκτίμητη και η απώλεια του ανυπολόγιστη» μου είπε το μεσημέρι ο Γιώργος Βασιλακόπουλος, ενώ την ίδια στιγμή ο κομισάριος του ΝΒΑ Άνταμ Σίλβερ τόνιζε ότι «δεν υπήρξε κανείς τόσο αφοσιωμένος στην ανάπτυξη του μπάσκετ, όσο ο Πάτρικ».

Εδώ βεβαίως εγείρεται ένα μεγάλο ζήτημα διότι ο θάνατος του κατέπεσε σαν κεραμίδα και καταλαμβάνει εξαπίνης τους πάντες: αφενός επειδή ήταν νεαρός και βρισκόταν στο απόγειο της διοικητικής σταδιοδρομίας του και αφετέρου διότι δεν είχε ο δόλιος προφανή λόγο να βαδίσει στα χνάρια των προκατόχων του και να χρίσει τον διάδοχο του, πολλώ δε μάλλον να τον εκπαιδεύσει…

Σε αντίθεση με τον Τζόουνς και τον Στάνκοβιτς που έδωσαν τα δαχτυλίδια τους ο Μπάουμαν έφυγε φορώντας το σφιχτά. Θρυλείται πως ο Μέγας Αλέξανδρος όταν είχε ερωτηθεί σε ποιον θα το παρέδιδε και ενώ έπνεε τα λοίσθια, απάντησε «τω κρατίστω», αλλά στην προκειμένη περίπτωση ο κράτιστος παίζεται!

Ο αιφνίδιος θάνατος του προκαλεί σοκ στην Παγκόσμια Ομοσπονδία η οποία καλείται να διαχειριστεί μια θλιβερή και απροσδόκητη συνθήκη και μάλιστα σε μια μεταβατική και από πάσης απόψεως κρίσιμη εποχή, με αλλαγές στον χάρτη, ανοικτά μέτωπα (βλέπε Ευρωλίγκα) και μεγάλες προκλήσεις, όπως η εισαγωγή του 3on3, το οποίο μάλιστα αποτελούσε το έργο ζωής του, στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων.

Χαρισματικός, με όραμα και με ανοικτούς ορίζοντες, τέρας εργατικότητας, εξαρτημένος από το μπάσκετ και ερωτευμένος μαζί του ο Μπάουμαν είχε ένα… ισόβιο συμβόλαιο με τη FIBA, το οποίο επεκτάθηκε πρόσφατα έως το 2031. Παράλληλα ων πρόεδρος μεγάλης ομοσπονδίας και διακεκριμένο μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής εθεωρείτο ως ο επικρατέστερος μελλοντικός πρόεδρος της.

Μη υπάρχοντος αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα (όπως είχε διατελέσει ο ίδιος πλάι στον Στάνκοβιτς), η FIBA εισέρχεται πλέον σε μια φάση «μάχης των επιγόνων»! Σε αυτή τη διαδικασία συμμετέχουν κάμποσοι που βρίσκονται ήδη στο κάδρο και στην επετηρίδα της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας, η οποία παραδοσιακά έχει αναδείξει τη θέση του Γενικού Γραμματέως ως πολύ πιο σημαντική και δεσπόζουσα σε σχέση με αυτή του προέδρου.

Δεν ξέρω εάν το αιφνίδιο κενό εξουσίας καλυφθεί προσωρινά από έναν υπηρεσιακό αναπληρωτή μέχρι να ξεπεραστούν το σοκ και το πένθος και να ωριμάσουν οι συνθήκες της ουσιαστικής διαδοχής. Σε κάθε περίπτωση πάντως υπάρχουν κάμποσοι εν δυνάμει υποψήφιοι, μεταξύ αυτών ο Τσέχος Καμίλ Νόβακ οι Σέρβοι Ζόραν Ράντοβιτς και Πρέντραγκ Μπογκοσάβλιεφ, αλλά και ο Έλληνας δικηγόρος και στέλεχος της FIBA, Ανδρέας Ζαγκλής.

ΥΓ: Καλοστραθιά Πάτρικ Μπάουμαν. Σε ευχαριστώ πολύ για αυτή τη συνέντευξη, μα περισσότερο για τη φιλία και την αγάπη που πάντοτε μου έδειχνες, ειδικότερα το 1998, όταν επωμίσθηκα τη βαριά ευθύνη του Γραφείου Τύπου του εν Αθήναις Mundobasket, που εσύ επέμεινες να του βάλουμε μια ελληνική πινελιά και να το βαφτίσουμε Cosmobasket!

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Σκουντής
Βασίλης Σκουντής

H φήμη ότι βγήκε από την κοιλιά της μάνας του κρατώντας ένα στυλό κι ένα χαρτί ελέγχεται ως εντελώς αναληθής. Αντιθέτως είναι περίπου… αληθής η φήμη ότι στην πρώτη έκθεση του στο δημοτικό έβαλε τίτλο, υπότιτλο, φωτογραφία, λεζάντα και έδωσε χαρακτηρισμό γραμματοσειράς!
Τα νομικά βιβλία του Σάκουλα ενέμειναν απλώς στο ράφι, αλλά στις… σακούλες. Ο προορισμός υπήρξε μοιραίος και αναπόδραστος. Μετά από 32 χρόνια και με τα μαλλιά του να έχουν από ετών προτιμήσει την ταπείνωση από το θάνατο, ο Βασίλης Σκουντής ταλαιπωρεί τους γύρω του και τον εαυτό του, επιμένοντας να γράφει, άλλωστε είναι το μόνο που έμαθε να κάνει (πιστεύει καλά, αλλά κι αυτό παίζεται!) στη ζωή του. Αν και ενίοτε παρασπονδεί, εν τούτοις στις φλέβες του τρέχει πάντοτε πορτοκαλί αίμα, θεωρεί τον εαυτό του απόγονο του Homo Βasketikus και (περπατώντας στην πέμπτη δεκαετία της ενασχόλησης του με τη δημοσιογραφία) γουστάρει που ακόμη δεν βαρέθηκε να κάνει το χόμπι του!

ΥΓ: Αν μετά από τόσα χρόνια δεν τον βαρεθήκατε, εκτός από το gazzetta.gr μπορείτε να τον υποφέρετε ακόμη καθημερινά στο Goal News και στον Sentra FM 103.3