Οι 8.000 «Παπ» και ο ένας Μπαρτζώκας...

Οι 8.000 «Παπ» και ο ένας Μπαρτζώκας...

Οι 8.000 «Παπ» και ο ένας Μπαρτζώκας...
Ο Σπύρος Καβαλιεράτος γράφει για τη σωστή κατανομή ρόλων στο ΣΕΦ. Οι παίκτες παίζουν, ο προπονητής κοουτσάρει και οι οπαδοί στηρίζουν.

Το πάρτι στο Φάληρο είχε εκλεκτούς καλεσμένους, αφού το ΣΕΦ δεν γέμισε στο πιο κρίσιμο ματς της σεζόν (μέχρι το επόμενο). Καλό για τον Ολυμπιακό, κακό για όσους απουσίαζαν. Οι 8.000 που βρέθηκαν στις εξέδρες έγιναν ένα με την ομάδα, στάθηκαν στο πλευρό της ακόμα κι όταν τα πράγματα δεν πήγαιναν καλά και στο τέλος δικαιώθηκαν... Ο Πρωταθλητής Ευρώπης αποδείχθηκε πολύ σκληρός για να παραδώσει το στέμμα του, ο Κώστας Παπανικολάου είδε τα δύσκολα και βγήκε μπροστά. Με μια απίστευτη εμφάνιση οδήγησε τους ερυθρόλευκους στα προημιτελικά και στο πλεονέκτημα έδρας και πάνω από 1.000 άτομα περίμεναν υπομονετικά να ολοκληρώσει τις δηλώσεις τους για να τον αποθεώσουν. Ναι, το παιχνίδι είχε λήξει κανένα δεκάλεπτο, όμως το ΣΕΦ δεν είχε αδειάσει. Και εκτός από τον σούπερ «Παπ», περίμεναν τον μεγαλύτερο μαχητή που έχει φορέσει τη φανέλα της ομάδας. Τον Κάιλ Χάινς.

Για να αισθάνεσαι σίγουρος για την ασφάλιση του αυτοκινήτου σου, Anytime με την εγγύηση της INTERAMERICAN

Η βραδιά, λοιπόν, εξελίχθηκε με ιδανικό τρόπο για τον Ολυμπιακό... Το μάτι των παικτών του γυάλιζε κι αυτό φάνηκε στην άμυνα. Η Κίμκι ήταν πραγματικά καλή στο ΣΕΦ, αλλά έπεσε πάνω στον πρωταθλητή Ευρώπης. Οι Ρώσοι έκαναν τα πάντα για να μείνουν στο παιχνίδι, αλλά ο Ολυμπιακός είχε σε κάθε περίπτωση την απάντηση. Βοήθησε όσο ποτέ άλλοτε και ο κόσμος του. Ποτέ δεν δυσανασχέτησε, κανείς δεν γκρίνιαξε, όλοι όσοι ήταν στο ΣΕΦ ήταν όρθιοι και στήριζαν κάθε στιγμή την ομάδα... Ευτυχώς οι... πανηγυρτζήδες έμειναν σπίτι τους. Αν είναι να γεμίσει το γήπεδο την Τετάρτη και την Παρασκευή, όσοι αποφασίσουν να επισκεφτούν το Στάδιο, ας κρατήσουν την γκρίνια μακριά από το Φάληρο. Μακριά. Απέναντι στην Κίμκι, ο Ολυμπιακός είχε 8.000 Παπανικολάου, Χάινς, Σπανούληδες, Λο. Ευτυχώς όχι και άλλους τόσους Μπαρτζώκες.

Και πάμε στους μεγάλους πρωταγωνιστές. Ο Κώστας Παπανικολάου ήταν αποφασισμένος, δεν δίστασε ποτέ, είχε τη σιγουριά που τον διακρίνει όταν νιώθει καλά. Στο καθένα από τα 6 τρίποντα που πέτυχε (σε ισάριθμες προσπάθειες) η μπάλα έφυγε δίχως σκέψη από το χέρι του... Μέχρι και τρίποντο-φάουλ έβαλε, μέχρι και δημιουργός με πρόσωπο ήταν. Βάλτε και την εκπληκτική του άμυνα, αλλά και τα 12 ριμπάουντ που πήρε. Με τέτοιο «Παπ», ο Ολυμπιακός δεν έχει να φοβηθεί τίποτα.

Αλλά δεν ήταν προσωπική υπόθεση η νίκη-πρόκριση. Ήταν θέμα ομάδας. Οι παίκτες του Ολυμπιακού έβαλαν το κορμί τους στη μάχη, ήταν αποφασισμένοι. Και στην επίθεση, η μπάλα κυκλοφόρησε σωστά. Ο Βασίλης Σπανούλης ήταν εξαιρετικός, έδωσε λύσεις κάθε φορά που χρειάστηκε, τα έδωσε όλα σε άμυνα και επίθεση. Οπως και ο Εϊσι Λο, που είχε οκτώ ασίστ.

Και βέβαια θα είναι άδικο να μην πάρει πολλά συγχαρητήρια ο Μπαρτζώκας. Αφησε εκτός 12αδας τον Πέρκινς και προτίμησε να χρησιμοποιήσει τον 22χρονο Κατσίβελη. Αυτομάτως ο Ολυμπιακός δεν είχε πρόβλημα χημείας και στο λιγοστό χρόνο που έπαιξε ο Θεσσαλινικιός πλέι μέικερ, έκανε καλή δουλειά στην άμυνα και έβαλε ένα τρίποντο. Στη μικρή συμμετοχή του, ο Ολυμπιακός έκτισε για πρώτη φορά - στο πρώτο ημίχρονο - μεγάλη διαφορά.

Ο προπονητής του Ολυμπιακού έκανε ιδανική διαχείριση στους παίκτες, στο παρκέ έμειναν περισσότερο όσοι έδειχναν να ότι θα κάνουν τη δουλειά. Ο Σερμαντίνι έμεινε 40 λεπτά στον πάγκο, ο Χάινς με τον Πάουελ μοιράστηκαν τη θέση του σέντερ. Και για πρώτη φορά αγωνίστηκαν μαζί στις θέσεις «4» και «5», απέναντι στην Κίμκι με τους δίδυμους σέντερ. Ο Μπαρτζώκας τόλμησε πολλά, αλλά εμπιστεύτηκε και τους πιο έμπειρους... Ο Σπανούλης και ο Λο έπαιξαν 32 και 34 λεπτά, ο ντεφορμέ Σλούκας μόνο 10. Οχι ότι δεν τα έδωσε όλα όσο χρησιμοποιήθηκε, αλλά ήταν άστοχος... Ο Περπέρογλου από την πλευρά του μπήκε για να βοηθήσει και στις δύο θέσεις του φόργουορντ, ο Πρίντεζης και ο Λο που δεν τους ταίριαζε το ματς, αγωνίστηκαν μαζί συνολικά 27 λεπτά... Ηταν μια διαχείριση διαφορετική από κάθε άλλη φορά από τον Μπαρτζώκα, σε ένα ματς δίχως αύριο.

Ομως για τον Ολυμπιακό δεν τελείωσε η δουλειά. Η πρόκριση στα πλέι οφ είναι σημαντική και οι ερυθρόλευκοι αξίζουν συγχαρητήρια, αλλά την Τετάρτη περιμένει η Εφές. Χρόνος για ξεκούραση και πανηγυρισμούς δεν υπάρχει, όποιος πιστεύει ότι ο Ολυμπιακός είναι ήδη στο φάιναλ φορ κάνει μεγάλο λάθος. Οι Τούρκοι δεν έχουν άλλη ομάδα στο φάιναλ φορ και θα κάνουν τα πάντα για να προκριθούν. Ναι μεν τους έχει πάρει η... κατηφόρα, αλλά τα πλέι οφ είναι διαφορετική υπόθεση. Οι ερυθρόλευκοι έχουν το αβαντάζ, αλλά ας μην ξεχνάμε και τι έγινε τα δύο τελευταία χρόνια. Πρόκριση με μειονέκτημα, αποκλεισμός με πλεονέκτημα... Γι αυτό, λοιπόν, τα κεφάλια... μέσα και προετοιμασία εν όψει Εφές.

Υ.Γ.: Ο Παπανικολάου μετράει 10 στα 10 τρίποντα στα δύο τελευταία ματς της Ευρωλίγκα... Είπαμε, με τέτοιο «Παπ» ο Ολυμπιακός δεν έχει να φοβηθεί τίποτα.

Υ.Γ1: Ο Παναθηναϊκός θα αγωνιστεί με την Μπαρτσελόνα, με μειονέκτημα έδρας. Λογικά έχει λίγες πιθανόητες. Αλλά έτσι δεν λέγαμε και το 2011; Αλλη ομάδα τότε - θα πείτε - άλλη τώρα; Ναι, αλλά ήδη ο Μάικλ είναι έξω και ο Ναβάρο αμφίβολος. Και τα πλέι οφ είναι μια άλλη ιστορία.

Υ.Γ. 2 Εάν η Μπαρτσελόνα έχανε είτε από τη Σιένα είτε από την Μακάμπι Τελ Αβίβ πολλοί θα έλεγαν πως ήταν αδιάφορη και έδωσε τα ματς. Οι Καταλανοί, όμως, τα πήραν και τα δύο και είναι άξιοι συγχαρητηρίων.

Υ.Γ.3 Η αποθέωση που γνώρισαν Παπανικολάου και Χάινς στο τέλος του ματς τα λέει όλα. Δείτε το βίντεο από το επίσημο κανάλι του Ολυμπιακού με τους δύο παίκτες να γνωρίζουν την αποθέωση τους 1.000 φιλάθλους που έμειναν στο ΣΕΦ μετά το τέλος του ματς.


Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Ασπρούλιας - Καβαλιεράτος
Ασπρούλιας - Καβαλιεράτος

Εντελώς τυχαία η γνωριμία τους ξεκίνησε μέσα από τις διαχωριστικές γραμμές που τους επέβαλλαν το πράσινο και το κόκκινο χρώμα. Ο ένας ως αθλητής των τμημάτων του Παναθηναϊκού κι ο άλλος ως σούπερ σταρ της ερυθρόλευκης και ταπεινής Δραπετσώνας... Τους ένωναν οι διόπτρες που φορούσαν αμφότεροι, τους χωρίζουν πολλά και κυρίως το μείζον αναπάντητο ερώτημα: Ποια ήταν καλύτερη ομάδα, το παιδικό του Παναθηναϊκού, ή της Δραπετσώνας... Ο ένας ακόμα έχει να λέει για τη νίκη μέσα στον Τάφο του Ινδού και τις διαδοχικές 30άρες που σκόραρε με το αριστερό χέρι του... Ο άλλος, αντιπαραθέτει τις πολλαπλές συμμετοχές του Παναθηναϊκού σε τελικές φάσεις πανελληνίων πρωταθλημάτων Παίδων κι Εφήβων.

Εξυπηρετούν το μοντέλο μίας σχέσης την οποία αντιπροσωπεύει το "Μαζί δεν κάνουν και χώρια δεν μπορούν"... Ο ζερβοχέρης ξεκίνησε τη δημοσιογραφική καριέρα του, πολύ πριν τον ψηλό διοπτροφόρο, στο "ΦΙΛΑΘΛΟ", εκεί όπου βρήκε το λιμάνι του (δεν υπάρχουν ταμπού στις λέξεις παρακαλώ) ο Ασπρούλιας, μετά την αποχώρησή του από την Sport.gr ή αλλιώς Sportline. Εκεί όπου ο ζερβοχέρης συνάντησε και συνεργάστηκε με τον ψηλό μετά τον "ΦΙΛΑΘΛΟ". Καταλάβατε τίποτα; Αν όχι, μην ανησυχείτε. Ούτε ο Καβαλιεράτος κατάλαβε πως το έκανε... Η συνύπαρξη συνεχίστηκε στο GOAL (σαν είπαμε μαζί δεν κάνουν και χώρια δεν μπορούν) κι αφού ήρθε το πλήρωμα του χρόνου για την αποχώρηση του ...ζερβού με προορισμό την Sportday, αποφάσισαν και ίδρυσαν από κοινού το Superbasket.gr. Στο μεταξύ, ο Καβαλιεράτος ενστερνιζόμενος την άποψη που αναφέρει ότι "Οταν δεν μπορείς να νικήσεις τον εχθρό σου, κάντον φίλο σου" μετά την απώλεια της ανόδου του Εθνικού από την ΑΕΚΤ στο ιστορικό παιχνίδι του Παπαστράτειου διήγαγε κοινή αθλητική πορεία στην ομάδα του Εθνικού, όπου ο Ασπρούλιας έκατσε πάνω στα εκατομμύρια του συμβολαίου των Πειραιωτών, με αποτέλεσμα η άνοδος στην Γ'Εθνική να μην περάσει ούτε έξω από το Παπαστράτειο.

Στις απόψεις τους, στην κοσμοθεωρία, την αντιμετώπιση των πραγμάτων, τους χωρίζουν πολλά. Τα περισσότερα... Τους ενώνουν όμως ακόμα περισσότερα και ίσως πιο σημαντικά... Το έτος γέννησης (74άρηδες και οι δύο), η απύθμενη αγάπη για το μπάσκετ, η αιώνια (παρά τις διαφορές) φιλία και κυρίως ο σεβασμός του ενός για τον άλλον. Ηρθε η ώρα να κονταροχτυπηθούν! Εκκινώντας, ο μεν Καβαλιεράτος από τη θέση του ως εις εκ των κορυφαίων (αν όχι ο κορυφαίος) ρεπόρτερ Ολυμπιακού, ο δε Ασπρούλιας ως ένας άνθρωπος που ζει (σ)τον Παναθηναϊκό από μικρό παιδί. Σε αυτή τη γωνιά, δε θα κάνουν τίποτα περισσότερο από αυτό που συμβαίνει όταν πίνουν τον καφέ τους: Θα διαφωνούν... Ως συνήθως! Με φόντο τους δύο αιώνιους, αλλά με βάση και αφετηρία την αρχή της αξιοπρέπειας, όπως και οι δύο την ορίζουν. Οχι μιλώντας, αλλά γράφοντας... Και βάζοντας στο παιχνίδι όλους εσάς!