Football Manager 2021: Οι 8 καλύτεροι επιθετικοί στην Ευρώπη κάτω των 30 εκατ.

Gazzetta team
Football Manager 2021: Οι 8 καλύτεροι επιθετικοί στην Ευρώπη κάτω των 30 εκατ.
Οι 8 καλύτεροι επιθετικοί που θα βρεις με κόστος κάτω των 30 εκατ. για σένα που ψάχνεις κάτι λίγο πιο προσιτό από τους Νέιμαρ, Μπαπέ και Μέσι αυτού του κόσμου στο Football Manager 2021.

Η ανάδειξη ταλέντων είναι μία από τις πλέον απολαυστικές εμπειρίες των Football Manager, ωστόσο υπάρχουν κι εκείνες οι φορές που χρειάζεσαι κάποιον να κάνει τη δύσκολη δουλειά και γρήγορα. Θεωρητικά μπορείς να δαπανήσεις το μεγαλύτερο μέρος του μεταγραφικού σου budget για έναν επιθετικό, έτσι ώστε να βρεις τα πολύτιμα γκολ που ψάχνεις, ωστόσο η πιθανότητα να πετάξεις τα χρήματά σου σε έναν παίκτη που δεν τα αξίζει, είναι πάντα υπαρκτή. Για τις ανάγκες της λίστας μας, λάβαμε υπ’ όψιν ορισμένες παραμέτρους έτσι ώστε να ελαχιστοποιήσουμε το ρίσκο.

Κατ’ αρχάς ψάξαμε για παίκτες στην «καλύτερη» ηλικία τους (24 έως 29 ετών δηλαδή) προκειμένου να έχουν αγωνιστεί σε αρκετούς αγώνες ώστε να μπορούν να κριθούν. Εστιάσαμε σε φορ που αγωνίζονται στην Ευρώπη και άρα στο κορυφαίο επίπεδο ενώ καθορίσαμε τη μέγιστη τιμή τους στις £30 εκατ. (γύρω στα €34 εκατ.) για να αποφύγουμε αστέρες τύπου Ronaldo και Messi που έτσι κι αλλιώς τους γνωρίζεις. Καταλήξαμε σε οκτώ γκολτζήδες που δε θα… τσιγκουνευτούν τα γκολ και που με έναν ή τον άλλο τρόπο, θα κάνουν απόσβεση και στο τελευταίο σεντ που θα ξοδέψεις για πάρτη τους.

Alassane Plea (Borussia Monchengladbach, Γερμανία)

Μαζί με τον Marcus Thuram, ο Alassane Plea βοήθησε την Borussia Monchengladbach να τερματίσει στην 4η θέση πέρυσι στη Bundesliga. Ο πρώην επιθετικός της Lyon βρίσκεται σε φοβερή φόρμα στη Gladbach, σκοράροντας κάθε σεζόν διψήφιο αριθμό τερμάτων. Work rate και aggression του επιτρέπουν να πιέζει ψηλά ενώ τα υψηλά decision making και pace θα σου επιτρέψουν να τον χρησιμοποιήσεις και σαν αριστερό εξτρέμ που συγκλίνει προς τα μέσα. Η ευελιξία του αυτή τον έχει καταστήσει βασικό γρανάζι στη μηχανή του Marco Rose, με αποτέλεσμα να προσελκύσει το ενδιαφέρον μεγάλων ευρωπαϊκών συλλόγων. Δεν είναι η φθηνότερη επιλογή αλλά θα σε ανταμείψει για την εμπιστοσύνη που θα του δείξεις.

Memphis Depay (Olympique Lyonnais, Γαλλία)

Έχοντας απογοητεύσει στο Old Trafford, o Memphis Depay βρήκε καταφύγιο στη Ligue 1 και τη Lyon. Πέντε σεζόν μετά, ο Ολλανδός φορά το περιβραχιόνιο του αρχηγού στην Olympique. Η ικανότητά του να ανταποκρίνεται σε πληθώρα ρόλων, το υψηλό του pace και βέβαια οι επιδόσεις του στο ένας εναντίον ενός, του επιτρέπουν να ξεχωρίζει. Οι £23 εκατ. που θα χρειαστεί να δαπανήσεις μπορεί να γίνουν… μηδέν, αν κάνεις υπομονή ως τον Ιανουάριο του 2021 μιας που το συμβόλαιό του ολοκληρώνεται το καλοκαίρι του ίδιου έτους και άρα μπορείς να τον πάρεις ελεύθερο. Σε κάθε περίπτωση, να είσαι σίγουρος ότι θα βοηθήσει την ομάδα σου να πετύχει τους στόχους της.

Gerard Moreno (Villareal, Ισπανία)

Ο μεγαλύτερος σε ηλικία της λίστας μας και πιθανότατα ο πιο ισορροπημένος από πλευράς χαρακτηριστικών. Αν και δεν ξεχωρίζει σε κάποιον συγκεκριμένο τομέα, ο Moreno δεν έχει ιδιαίτερες αδυναμίες. Τα off the ball και finishing του Ισπανού, του επιτρέπουν να βρίσκεται στην κατάλληλη θέση την κατάλληλη στιγμή, ενώ τα first touch και passing είναι ό,τι πρέπει για να δημιουργεί ευκαιρίες και για τους συμπαίκτες του. Ο αριθμός των γκολ του πάλι μάλλον δεν είναι ικανός για να του χαρίσει μια θέση σε έναν εκ των μεγαλύτερων συλλόγων της Ευρώπης. Η ρήτρα των £46,5 εκατ. είναι σχετικά «αλμυρή», αν και λογικά θα τον κάνεις δικό σου για κάτω από £30 εκατ. Αν δεν καίγεσαι να φέρεις ένα μεγάλο όνομα στην ομάδα σου αλλά έναν αποτελεσματικό εργάτη, ο Gerard Moreno είναι ο άνθρωπός σου.

Andrea Belotti (Torino, Ιταλία)

Η Torino τον αγόρασε για £6 εκατ. το 2015 και έκτοτε δεν έχει υπάρξει σεζόν που να σκόραρε λιγότερα από 10 γκολ. Δουλευταράς που βάζει το καλό της ομάδας πάνω απ’ τον εγωισμό του, μπορεί και τελειώνει άνετα τις φάσεις τόσο με το κεφάλι, όσο και με τα πόδια του (χρησιμοποιεί και τα δύο εξίσου καλά). Παίκτης του προπονητή, ο Belotti μπορεί να ανταποκριθεί περίφημα στους ρόλους του poacher, του target man και του pressing forward. Όσον αφορά στην υπογραφή του, θα έχεις να ανταγωνιστείς τους μεγάλους της Ιταλίας με τη Milan να είναι η αγαπημένη του ομάδα. Θα γίνει άραγε ο νέος Shevchenko για τους rossoneri ή θα τον πείσεις να έρθει στην ομάδα σου;

Wout Weghorst (Wolfsburg, Γερμανία)

Με ύψος 1,98 μέτρα, ο Weghorst είναι ο ιδανικός target man. Παρ’ ότι φονικός στον αέρα, ο στράικερ της Wolfsburg έχει κι άλλες αρετές. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί άνετα ως pressing forward χάρη στο υψηλό work rate του ενώ το δεξί του πόδι είναι εξίσου αποτελεσματικό με το κεφάλι του. Στις τελευταίες δύο σεζόν έχει σκοράρει 17 και 16 γκολ με τους «λύκους» στη Bundesliga, επιδεικνύοντας αξιοπρόσεκτη σταθερότητα. Με τιμή που ξεκινά από τις £8 εκατ. ο Ολλανδός αποτελεί εκπληκτική ευκαιρία, αφού μπορεί να οδηγήσει την ομάδα σου στην επιτυχία.

Moussa Dembele (Olympique Lyonnais, Γαλλία)

Στην τρίτη του σεζόν στη Lyon, o Moussa Dembele έχει εξελιχθεί σε έναν εκ των κορυφαίων επιθετικών της Ligue 1. Έχοντας σκοράρει 15 γκολ στην πρώτη του χρονιά και 16 στη δεύτερη, ο Dembele έχει τα φόντα να συνεχίσει στο ίδιο τέμπο. Εξαιρετικός ως προωθημένος επιθετικός, έχει τη δυνατότητα να παίξει και μόνος του στην κορυφή της επίθεσης χάρη στο υψηλό του off the ball που του επιτρέπει να παίρνει καίριες τοποθετήσεις. Με ένα ποσό μεταξύ £25 και £30 εκατ. ο πρώην φορ της Celtic θα βρει τη θέση του σε οποιαδήποτε ομάδα επιπέδου Champions League.

Yussuff Poulsen (RB Leipzig, Γερμανία)

Μπορεί ο Yussuff Poulsen της RB Leipzig να υστερεί σε finishing και composure συγκριτικά με τα υπόλοιπα ονόματα της λίστας, όμως τη διαφορά κάνουν όλα τα άλλα χαρακτηριστικά του. Δυνατός, ταχύς και με υψηλό work rate, έχει ταιριάξει άψογα στον γρήγορο ρυθμό με τον οποίο παίζει η ομάδα της Λειψίας. Ανταποκρίνεται τέλεια τόσο μόνος του, όσο και με παρτενέρ στην επίθεση, όντας απόλυτα ευέλικτος. Διαθέσιμος για ένα ποσό γύρω στις £20 εκατ. ο Poulsen μπορεί να μη φορτώσει με γκολ τις αντίπαλες άμυνες, όμως θα κάνει τα πάντα προκειμένου να χριστούν σκόρερ οι συμπαίκτες του. Ο Timo Werner ακόμα πίνει νερό στο όνομά του…

Arkadiusz Milik (Napoli, Ιταλία)

Σε όποια ομάδα κι αν πάει ο Milik, ένα πράγμα είναι σίγουρο: βροχή από γκολ. Ο διεθνής Πολωνός ξέρει πώς να βρίσκεται ως διά μαγείας εκεί που πρέπει στο σωστό timing, κάτι που δεν το συναντάς εύκολα πλέον. Παίζει καλά ως pressing forward, poacher αλλά και target man -απόρροια του ύψους και της δύναμής του. Θα γίνει δικός σου για περίπου £15 εκατ. -κορυφαία σχέση τιμής/απόδοσης για έναν παίκτη στην πλέον παραγωγική του ηλικία. Όπως και στην περίπτωση του Depay, έτσι κι εδώ η υπομονή μπορεί να σου γλιτώσει χρήματα αφού το συμβόλαιο του Milik εκπνέει το καλοκαίρι του 2021 και ως εκ τούτου, ο παίκτης μπορεί να υπογράψει ως ελεύθερος από την 1η Ιανουαρίου του ίδιου έτους.