Πόσο καλά γνωρίζεις το έπος του 1940-'41; (quiz)

Πόσο καλά γνωρίζεις το έπος του 1940-'41; (quiz)
78 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την έναρξη των πολεμικών επιχειρήσεων στα βουνά της Πίνδου και της Ηπείρου, όταν οι ιταλικές φασιστικές δυνάμεις του δικτάτορα και συμμάχου του Χίτλερ, Μπενίτο Μουσουλίνι εισέβαλαν απρόκλητα στην ελληνική επικράτεια.

Οι ηρωικές μάχες του ελληνικού στρατού στα πεδία των συγκρούσεων αποτέλεσαν το πρώτο πλήγμα στις δυνάμεις του Άξονα, οι οποίες μέχρι τότε σάρωναν τα πάντα στο πέρασμά τους σε όλα τα μέτωπα.

Χιλιάδες σελίδες έχουν γραφτεί από τότε για τον ηρωικό αγώνα των Ελλήνων στρατιωτών, ενώ μετά την απόκρουση της ιταλικής επίθεσης, οι ελληνικές δυνάμεις προέλασαν σε αλβανικό έδαφος, απελευθερώνοντας όλες τις μεγάλες πόλεις της Βορείου Ηπείρου, σκορπώντας κύματα ενθουσιασμού στα μετόπισθεν.

Η ελληνική αντεπίθεση ανακόπηκε μόνο μετά και την επίθεση της ναζιστικής Γερμανίας στα οχυρά του Ρούπελ την άνοιξη του 1941 και σήμανε την έναρξη της περιόδου της τριπλής κατοχής, που διήρκησε τρία και πλέον χρόνια, μέχρι την Απελευθέρωση τον Οκτώβριο του 1944.

Για αυτό και εμείς εδώ στο gazzetta.gr, ετοιμάσαμε ένα κουίζ με 10 ερωτήσεις για να τεστάρεις τις γνώσεις σου πάνω σε μία από τις πιο ένδοξες στιγμές στην σύγχρονη ελληνική ιστορία...

Επιμέλεια: Παναγιώτης Σωτηρόπουλος