Αγκιλάρ: «Στην αρχή κάναμε πλάκα με τον κορονοϊό»!

Αγκιλάρ: «Στην αρχή κάναμε πλάκα με τον κορονοϊό»!

bet365

Ο κορονοϊός άρχισε σαν αστείο στην Ισπανία και ο πρωταθλητής Ευρώπης με τη «ρόχα», Πάμπλο Αγκιλάρ παραδέχεται στο gazzetta.gr πως αυτή η δοκιμασία θα μας βγάλει από τον μικρόκοσμό μας ώστε να πάρουμε τα πράγματα λίγο πιο σοβαρά.

Σούπερ προσφορά* στα Virtual Sports | *Ισχύουν όροι & προϋποθέσεις

Ο Νίκος Καζαντζάκης ξεκίνησε για την Ιαπωνία γνωρίζοντας μονάχα δυο γιαπωνέζικες λέξεις για να… συνεννοηθεί μαζί της: «Σακουρά», που θα πει «Άνθος της κερασιάς» και «Κοκορό» που θα πει «Καρδιά». «Ποιος ξέρει! Έλεγα με το νου μου, μπορεί οι δυο αυτές απλότατες λέξεις να φτάνουν» αναφέρει ο μεγαλύτερος Έλληνας πεζογράφος στο βιβλίο του «Ταξιδεύοντας Ιαπωνία - Κίνα» για τη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου.

Δεν γνωρίζουμε αν ο Πάμπλο Αγκιλάρ γνώριζε την παραμικρή λέξη όταν έφτασε στην Ιαπωνία πριν από περίπου τρεις εβδομάδες, σίγουρα όμως η ευκαιρία να παίξει μπάσκετ έπειτα από 10 μήνες λόγω ενός τραυματισμού στον καρπό και να σώσει την υστεροφημία του ήταν ένας πραγματικά καλός λόγος για να φύγει σχεδόν 11.000 χιλιόμετρα μακριά από την αγαπημένη του Γρανάδα.

Το χρυσό μετάλλιο με την Ισπανίας στο EuroBasket 2015 είναι το πιο βαρύ χαρτί στο βιογραφικό του 31χρονου φόργουορντ (2μ.06) ο οποίος πάτησε ξανά παρκέ το περασμένο σαββατοκύριακο κάνοντας double - double με τους Μπρέιβ Θάντερς όμως το μπάσκετ στην Ιαπωνία μπήκε ξανά σε καραντίνα τουλάχιστον ως τις 4 Απριλίου λόγω του κορονοϊού!

Την ίδια στιγμή, ο νεότερος απολογισμός στην πατρίδα του κάνει λόγο για 13.716 κρούσματα και 558 θανάτους από τον ιό covid-19 ενώ οι Ίβηρες δίνουν ραντεβού κάθε βράδυ στα μπαλκόνια χειροκροτώντας τους γιατρούς και τους νοσηλευτές της χώρας.

Η Ιαπωνία ήταν η πρώτη χώρα που φάνηκε να επιστρέφει στην κανονικότητα όμως το πρωτάθλημα αναβλήθηκε ξανά! Τι ακριβώς συνέβη;
«Έφτασα εδώ πριν από περίπου τρεις εβδομάδες, γνωρίζοντας ότι το πρωτάθλημα θα άρχιζε έπειτα από 14 μέρες. Το περασμένο σαββατοκύριακο, μάλιστα επρόκειτο να δώσουμε back2back αγώνες κόντρα στην Χοκαΐδο. Το Σάββατο, λίγο πριν τελειώσει το ζέσταμα κι ενώ ήμασταν έτοιμοι να παίξουμε, μάς ενημέρωσαν ότι τρεις παίκτες της αντίπαλης ομάδας δεν ένιωθαν καλά, ότι είχαν πυρετό και πονοκέφαλο. Έτσι η λίγκα αποφάσισε να αναβάλει τον αγώνα! Την επόμενη μέρα το δεύτερο παιχνίδι διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών δίχως τους συγκεκριμένους παίκτες, κερδίσαμε και στη συνέχεια μάς ενημέρωσαν ότι ο διαιτητής σε ένα άλλο ματς ανέβασε ξαφνικά υψηλό πυρετό κι έτσι το πρωτάθλημα σταμάτησε ξανά».

Παρεμπιπτόντως, που εδρεύει η ομάδα σου;
«Είμαστε πολύ κοντά στο Τόκιο, σχεδόν 15 λεπτά με το μετρό».

Η παράνοια που επικρατεί παντού λόγω του κορονοϊού πόσο έχει επηρεάσει τη ζωή στην Ιαπωνία, μια χώρα που δείχνει ότι δεν παραλύει ούτε… νεκρώνει από κάτι κακό;
«Οι ρυθμοί ζωής συνεχίζονται κανονικά. Κάποιες ημέρες τα κρούσματα είναι λιγότερα, άλλες περισσότερα όμως υπάρχει μια πορεία προς την κανονικότητα. Νομίζω ότι η κουλτούρα και η πειθαρχία που έχουν οι Γιαπωνέζοι ως λαός τους βοηθούν σε αυτή τη δύσκολη δοκιμασία. Δεν είναι διατεθειμένοι να πάρουν επιπλέον σκληρά μέτρα όπως για παράδειγμα στην Ισπανία που απαγόρευσαν στον κόσμο να βγει από τα σπίτια του. Οι άνθρωποι εδώ κυκλοφορούν στους δρόμους, βγαίνουν για φαγητό, πηγαίνουν στα εμπορικά καταστήματα και τα σινεμά, παίζουν ποδόσφαιρο κλπ. Γενικώς, προσπαθούν να διατηρούν αυτή την όποια ασφάλεια και προσέχουν πολύ».

Πόσο δύσκολο είναι να βρίσκεσαι στην… άλλη άκρη του κόσμου και την ίδια στιγμή η πατρίδα σου να μετράει καθημερινά δεκάδες νεκρούς;
«Δεν είναι καθόλου εύκολο να είσαι μακριά αυτές τις μέρες να είσαι μακριά από την οικογένεια σου, από τη γυναίκα και τους φίλους σου… Είναι κάτι που δυστυχώς δεν μπορούμε να ελέγξουμε. Νομίζω ότι όλο αυτό που ζούμε θα λειτουργήσει ένα καλό μάθημα για να πάρουμε τα πράγματα πολύ πιο σοβαρά. Βλέπαμε όλο αυτό που γινόταν στην Κίνα και πιστεύαμε ότι δεν θα φτάσει ποτέ σε εμάς. Ο κόσμος έκανε πλάκα με τον κορονοϊό! Τώρα όμως κανείς δεν αστειεύεται. Είναι ένα μάθημα για να βελτιωθούμε σαν πολιτισμός και σαν χώρα, να βγούμε από τον μικρόκοσμο μας και να βλέπουμε τι γίνεται γύρω μας. Στο τέλος της ημέρας, ο κόσμος είναι τόσο μεγάλος και συγχρόνως τόσο μικρός… Θα μας βοηθήσει να πάρουμε τα πράγματα λίγο πιο σοβαρά για το ποιοι είμαστε και κυρίως το πως πρέπει να είμαστε».

Δεν έκανες δεύτερες σκέψεις πριν πας στην Ιαπωνία; Από την άποψη ότι βρίσκεται κοντά στην Κίνα όπου άρχισε η έξαρση της πανδημίας…
«Θα σου πω την αλήθεια… Όταν ήλθα εδώ, ο κόσμος με ρωτούσε αν ήμουν σίγουρος για την απόφαση μου. Τι πάω να κάνω εκεί; Είναι επικίνδυνο! Εδώ στην Ισπανία η κατάσταση είναι πιο ασφαλής κλπ. Προσπάθησα να τους καθησυχάσω αφού γνώριζα την γιαπωνέζικη κουλτούρα, τον τρόπο ζωής και τη νοοτροπία τους και ήμουν σίγουρος ότι δεν θα είχα κανένα πρόβλημα. Όπως σου είπα και πριν, θυμάμαι τον κόσμο να κάνει πλάκα με τον κορονοϊό, ότι δήθεν δεν ήταν τόσο σοβαρό ζήτημα, ότι αποκλείεται να φτάσει στην Ισπανία… Δεν είμαστε γείτονες με τους Κινέζους όμως πρέπει να σεβόμαστε ό,τι συμβαίνει στον κόσμο».

Η θέα με τους άδειους δρόμους και τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης;
«Μια ταινία. Ακριβώς σαν να βλέπω μια ταινία τρόμου. Στην Ιταλία, την Ισπανία και την Ελλάδα είμαστε, ας πούμε διαφορετικοί από την υπόλοιπη Ευρώπη. Θέλουμε την επαφή, θέλουμε να σφίξουμε το χέρι, να μιλήσουμε με κόσμο, να χαιρετήσουμε, να δώσουμε ένα φιλί, να πάρουμε μια αγκαλιά. Δεν ήμασταν καθόλου έτοιμοι για αυτό που ακολούθησε σε ό,τι αφορά τους περιορισμούς…»

Μήπως οι Ιάπωνες προσπαθούν με κάθε τρόπο να πείσουν ότι είναι απόλυτα έτοιμοι για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και ότι δεν θα υπάρξει το παραμικρό πρόβλημα;
«Είναι αλήθεια ότι σκέφτονται τους Ολυμπιακούς Αγώνες πολλά χρόνια, είναι μια τεράστια υπόθεση για το έθνος. Σε καθαρά αθλητικό επίπεδο, νομίζω ότι είναι πολύ δύσκολο να γίνουν… Αυτό που καλείται να κάνει η Ιαπωνία είναι να κοντρολάρει το θέμα του κορονοϊού και να δείξει ότι ελέγχει την κατάσταση ώστε εφόσον γίνουν τελικά οι Αγώνες, ο κόσμος να έλθει με ηρεμία».

Πως ήταν η εμπειρία να παίζεις σε άδειο γήπεδο λόγω κορονοϊού;
«Ήταν πραγματικά παράξενο. Στην αρχή φαινόταν σαν προπόνηση όμως μετά από λίγο το συνηθίζεις… Είχε πλάκα γιατί σε όλο το παιχνίδι ακούγαμε από τα μεγάφωνα τον σπίκερ να παίζει αυτά που ακούγονται στο ΝΒΑ! Το DE-FENCE, DE-FENCE και άλλες… μελωδίες. Αυτό γινόταν σε όλο το παιχνίδι»!

Ένα μήνυμα και μια ευχή για το μέλλον;
«Το θέμα είναι να περάσει γρήγορα αυτή η κατάσταση ώστε ο κόσμος να επιστρέψει γρήγορα στη ζωή του υγιής και να απολαύσει ξανά τα σπορ. Αυτές τις μέρες ας αδράξουμε όλοι την ευκαιρία να περάσουμε χρόνο με την οικογένεια μας. Πάντα με προσοχή, θα περάσει κι αυτό…».

 

Τελευταία Νέα