Ζαγκλής: «Είμαστε στο σημείο μηδέν»

Gazzetta team
Ζαγκλής: «Είμαστε στο σημείο μηδέν»

bet365

Ο Ανδρέας Ζαγκλής, στο περιθώριο της επίσκεψής του στην Αυστραλία για το αθλητικό κι επιχειρηματικό συνέδριο, Sportaccord, μίλησε μεταξύ άλλων για τις Λίγκες εξηγώντας ότι «είτε θα μεγαλώσουν, είτε θα σβήσουν».`

Ο γενικός γραμματέας της FIBA κατέστησε σαφές ότι θα παραμείνουν τα παράθυρα, ενώ η Παγκόσμια Ομοσπονδία θα συνεχίσει να επενδύει στο BCL!

Η δυναμική του μπάσκετ στην Ευρώπη δε θα υλοποιηθεί, δε θα φτάσει στα ανώτατα όριά της, αν δεν υπάρξει συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων πλευρών, οι οποίες πρέπει να δουν τη δύναμη που θα συγκεντρώσουν τις δυνάμεις τους για το μέλλον του καλύτερου αθλήματος. Πρέπει να περάσουμε από την πολεμική ορολογία που χρησιμοποιήθηκε μέχρι τώρα, στη χρήση της ορολογίας της συνεργασίας και πιστεύω ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να κάνουν ένα βήμα μπροστά το άθλημα και οι ομάδες μας. Η μεγαλύτερη και πιο σημαντική πρόκληση που έχουμε είναι να φέρουμε στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο, την ισορροπία που έχουμε καταφέρει στις υπόλοιπες τέσσερις Ηπείρους μεταξύ των Ομοσπονδιών, των Λιγκών και των Ομάδων σχολίασε ο Ανδρέας Ζαγκλής και συνέχισε:

«Είχαμε ένα σχίσμα πριν από 20 χρόνια και αυτό το σχίσμα προήλθε από την Εθνικές Λίγκες που άρχισαν να λειτουργούν την EuroLeague και το Eurocup. Μερικά χρόνια μετά και αυτές, οι ίδιες οι Λίγκες έχασαν τον έλεγχο των δύο διοργανώσεων από ένα μικρό αριθμό ομάδων. Αυτή τη στιγμή έχουμε τέσσερις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και φυσικά δεν προσεγγίζουμε καν την πραγματικά δυναμική που έχει το μπάσκετ σε εμπορικό και αθλητικό επίπεδο. Η μοναδική λύση είναι η συνεργασία. Η ECA δεν μπορεί να το κάνει μόνη της, οι εγχώριες λίγκες δεν μπορούν τα καταφέρουν μόνες τους, οι ομοσπονδίες δεν μπορούν να το κάνουν μόνες τους. Εμείς φέραμε στη ζωή μας το Basketball Champions League γιατί ήρθαν οι εγχώριες λίγκες και μας είπαν: “Σας παρακαλούμε βοηθήστε μας να αποκαταστήσουμε τη θέση μας στο Ευρωπαϊκό μπάσκετ". Αυτό που είναι το πιο σημαντικό είναι το γεγονός ότι η στιγμή της αλήθειας έφτασε για τις εγχώριες Λίγκες. Είτε θα γίνουν πιο ισχυρές και θα διατηρήσουν, ή θα ενισχύσουν τη δύναμή τους, όπως και πρέπει να γίνει καθώς εκπροσωπούν τη συντριπτική πλειονότητα των ομάδων, είτε θα μετατραπούν σε αυτό που θέλει η ECA να γίνουν: Η τρίτη κατηγορία του μπάσκετ. Εργαζόμαστε με τις Λίγκες και επενδύουμε σε αυτή την κατεύθυνση. Ελπίζουμε ότι στο κοντινό μέλλον η ECA θα ενωθεί κι αυτή μαζί μας ώστε να εμπεδωθεί μία ισχυρή θέση για τις εθνικές λίγκες στο Ευρωπαϊκό μπασκετικό περιβάλλον και μπορούμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, προκειμένου να κάνουμε καταλλήλως πιο εμπορικό αυτό το περιβάλλον».

Σε ερώτηση σχετικά με την ιστορία και τα πολύ έντονα εμπορικά ενδιαφέροντα που έχει η EuroLeague, τα οποία πλέον ελέγχονται σε συνεργασία με την IMG και αν είναι πιθανή η υλοποίηση του πλάνου που έχει ο γενικός γραμματέας της FIBA, ο κ. Ζαγκλής απάντησε: «Αν μπορούμε να έχουμε μία λογική συζήτηση, έχοντας στο μυαλό μας την ανάπτυξη συνολικά του μπάσκετ, ναι, πιστεύω ότι μπορεί να γίνει. Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε το ρόλο του “κυβερνήτη” που ακούει όλους τους εμπλεκόμενους και μετά παίρνει μία απόφαση για το καλό όλων. Θα συνεχίσουμε να έχουμε εντός κι εκτός έδρας αγώνες των Εθνικών ομάδων και προκριματικά για όλες τις μεγάλες διοργανώσεις. Πιστεύουμε ότι οι πιο συχνοί αγώνες θα προσφέρουν μεγαλύτερη προβολή στις Εθνικές ομάδες που είναι η ατμομηχανή του μπάσκετ στις εγχώριες αγορές και αυτό μπορεί να έχει ένα παράλληλο θετικό αντίκτυπο στις λίγκες. Πρέπει να βρούμε μία λύση ώστε η EuroLeague να μην προγραμματίζει τους αγώνες της στις ίδιες ημέρες που είναι προγραμματισμένοι να γίνουν αγώνες των Εθνικών ομάδων».

Τέλος ερωτηθείς αν η FIBA θα χρησιμοποιήσει τις νομικές οδούς για να ενισχύσει τη θέση της ως ο κυρίαρχος φορέας του αθλήματος παγκοσμίως, απάντησε: «Ακόμα κι αν έχεις την ευκαιρία να τιμωρήσεις κάποιον πρέπει να χρησιμοποιήσεις αυτή τη δυνατότητα με πάρα πολύ προσεκτικό τρόπο. Το γεγονός ότι μπορεί να βρίσκεται στα χέρια του το κόκκινο κουμπί που θα ανοίξει τον πόλεμο, δε σημαίνει ότι έχεις την ελευθερία να το πατήσεις όποτε σου αρέσει».

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα