Το πάθημα του 2006 να μας έχει γίνει... μάθημα!

Το πάθημα του 2006 να μας έχει γίνει... μάθημα!

Το πάθημα του 2006 να μας έχει γίνει... μάθημα!

bet365

Ο Γιώργος Κούβαρης γράφει για τη μεγάλη νίκη της Εθνικής επί της Τουρκίας και τη πρόκριση στον τελικό του Προολυμπιακού τουρνουά και ανατρέχει στο ίδιο κλίμα ευφορίας πριν από 15 χρόνια στη Σαϊτάμα, όταν και... είχαμε σίγουρο το χρυσό μετάλλιο.

Πόσοι και πόσοι δεν είχαμε πέσει στην παγίδα πριν από 15 χρόνια...

Μετά τη μεγάλη νίκη της Εθνικής μας απέναντι στις ΗΠΑ των Λεμπρόν, Ουέιντ και Καρμέλο, βλέπαμε την Αργεντινή που ήταν το αμέσως επόμενο μεγάλο φαβορί του Παγκοσμίου στην Σαϊτάμα, να γνωρίζει την ήττα στον άλλον ημιτελικό από τους Ισπανούς, οι οποίοι θα έπαιζαν στον τελικό χωρίς τον Πάου Γκασόλ.

Ελάτε, πείτε αλήθεια: Πόσοι από εσάς πιστέψατε ότι υπήρχε περίπτωση να χάσουμε το Κύπελλο εκείνες τις ημέρες; Θαρρώ ότι το ποσοστό θα είναι πολύ μικρό. Ελάχιστο! Θέλετε επειδή υπήρχε ο τεράστιος ενθουσιασμός μετά τη νίκη κόντρα στην Αμερική; Θέλετε επειδή είχε μείνει εκτός τελικού το δεύτερο φαβορί; Θέλετε επειδή οι «φούριας ρόχας» θα έπαιζαν χωρίς τον καλύτερο παίκτη τους; Το σίγουρο είναι ότι δεν θέλαμε καν να πιστέψουμε ότι υπήρχε έστω και μια μικρή πιθανότητα να χαθεί το τρόπαιο...

Και να, που χάθηκε. Το ελληνικό «άδειασμα» μετά τον ημιτελικό σε συνδυασμό με το «εντάξει το πήραμε» πριν από το τζάμπολ, έμελλε να φέρουν την... καταστροφή στον τελικό. Καταστροφή τρόπος του λέγειν, έτσι; Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είχαμε τερματίσει δεύτεροι στον κόσμο τότε. Όχι τίποτε άλλο, αλλά είναι κάτι που ξεχνάμε!

Το πρώτο ερώτημα που ήρθε στο μυαλό μετά και τη μεγάλη νίκη της Εθνικής κόντρα στην Τουρκία για τα ημιτελικά του Προολυμπιακού τουρνουά, ήταν αυτό ακριβώς: «Άραγε θα μας έχει γίνει μάθημα το... πάθημα του 2006;» Σίγουρα άλλη ομάδα τότε, άλλες εποχές τώρα αλλά οι καταστάσεις δεν διαφέρουν και πολύ με αυτές προ 15ετίας. Η λογική λέει ότι στο πίσω μέρος του μυαλού όλων των μελών της γαλανόλευκης αποστολής στην Βικτόρια, θα υπάρχει εκείνο το διήμερο του Σεπτεμβρίου. Και οι διεθνείς, μαζί με τον Ρικ Πιτίνο, καλούνται να διαχειριστούν μέσα σε διάστημα 24 ωρών, όλα τα συναισθήματα και τον υπέρμετρο ενθουσιασμό από την τελευταία αναμέτρηση.

Να πάθει... Ελλάδα του 2006 η Τσεχία!

Άλλωστε ο Αμερικανός τεχνικός είναι «μανούλα» στο να διαχειρίζεται τέτοιες καταστάσεις. Γνωρίζει καλύτερα από τον οποιονδήποτε «τι πρέπει» να πει στους παίκτες και «πώς να το πει» ώστε να παρουσιαστούν το ίδιο συγκεντρωμένοι και έτοιμοι όπως ακριβώς και στο δεύτερο ημίχρονο του αγώνα με την Τουρκία. Ο Λαρεντζάκης είπε ότι η ομιλία του Ρικ Πιτίνο ήταν εκείνη που... γύρισε όλο το «τσιπάκι» ώστε να φτάσει η Εθνική σε αυτήν την ανατροπή παίζοντας εξαιρετικό μπάσκετ. Η μεταμόρφωση αποτυπώθηκε στους αριθμούς! Στο πρώτο ημίχρονο η Εθνική είχε μόλις 7/24 δίποντα, 3/11 τρίποντα, 6 ασίστ και 6 λάθη ενώ στο δεύτερο μισό μέτρησε 17/20 δίποντα (!!!) 5/14 τρίποντα, 12 ασίστ και μόλις 2 λάθη. Αν μη τι άλλο πρέπει να συνεχίσει από εκεί που σταμάτησε με την Τουρκία.

Στην τελική, γιατί να μην πάθει... Ελλάδα του 2006 η Τσεχία; Μην ξεχνάμε ότι νίκησε το μεγάλο φαβορί του Προολυμπιακού τουρνουά. Υπήρχε ποτέ περίπτωση να πιστέψει κάποιος ότι οι Τσέχοι θα κέρδιζαν τον (ναι, τον κατά τ' άλλα αφελή) Καναδά στον ημιτελικό και ότι θα τον «πέταγαν» εκτός Ολυμπιακών Αγώνων; Πολλώ δε μάλλον όταν είχαν γνωρίσει την ήττα από την Τουρκία με διαφορά 17 πόντων!

Η Ελλάδα έχει μπροστά της μια ΤΕΡΑΣΤΙΑ ευκαιρία σε λίγες ώρες. Και θα ήταν κρίμα να μην μπορέσει να την εκμεταλλευτεί. Ακόμα και αν δεν τα καταφέρει (μπάσκετ είναι, τα πάντα μπορεί να συμβούν) ΑΥΤΗ η Εθνική με όλες αυτές τις απουσίες και με το ρόστερ που έχει «κατεβάσει» στην Βικτόρια, έχει τρυπήσει το ταβάνι της και αξίζουν ΜΟΝΟ συγχαρητήρια σε όλους.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Κούβαρης
Γιώργος Κούβαρης

Τα 2/3 της ζωής του βρίσκεται στο δημοσιογραφικό «μετερίζι». Γεννημένος το 1977 στην Αθήνα, ο Γιώργος Κούβαρης έκανε τα πρώτα του βήμα στα μέσα της δεκαετίας του '90 από το πάλαι ποτέ κραταιό «Εθνοσπόρ» και συνέχισε στις εφημερίδες «Έθνος» και «Goal News» για τα επόμενα 25 χρόνια. Από το 2016 αποτελεί μέλος της οικογένειας του Gazzetta και ασχολείται με το ρεπορτάζ του μπασκετικού Παναθηναϊκού. Είναι ρετρολάγνος, λατρεύει τις δεκαετίες του '80 και του '90 σε όλα τα επίπεδα, παρακολουθεί ανελλιπώς μπάσκετ, ενώ στον ελεύθερο χρόνο του θα τον βρείτε να κάνει «strike» σε κάποια αίθουσα bowling...